Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Uto, 20.05.2025, 21:28
Dnes je utorok 20. mája 2025, meniny má Bernard a zajtra Zina

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 698 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 47  Ďalší
 Aku CB do auta na zaciatok ? 
Autor Správa
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
....shedou... zmena polohy žiariča voči polarizácii je jasná... ale to je najmä o anténach ktoré majú kĺb pod cievkou. Skôr som mal na mysli to, že pri sklopení Turba sa úplne geometricky rozhodí skracovacia cievka v päte antény. Keďže má v cca. 1/4 dĺžky kĺb, tak po sklopení anténu sú jej elektromagnetické vlastnosti komplet v prdeli. Preto je nežiadúce používať Turbo v nejakej polosklopenej polohe, alebo ju namontovať na zvislú stenu auta (už som aj také videl) a používať ju sklopenú o 90° .

Uto, 29.05.2007, 9:08
Profil WWW
Frajer
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ved to mas pravdu ale funkcnost anteny to len obmezi teda zhorsi ale funguje turbo ma bit v kolmej polohe ja som to myslel skvor tak ze ked ides v les a zoslahaju ti ju konare nestraca vysielacka funkcnost ale len kvalitu signalu cize som mal na mysli kradkodobe zahnutie nie trvale pretoze pri trvalom sa ti ziarenie vracia naspt a odpali koncak.Co mozno vela ludi nevie ze po...ta antena dokaze odpalit koncak.

Uto, 29.05.2007, 22:27
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
shedou1 píše:
..... na mysli kradkodobe zahnutie nie trvale pretoze pri trvalom sa ti ziarenie vracia naspt a odpali koncak.Co mozno vela ludi nevie ze po...ta antena dokaze odpalit koncak.

Hi ...

Súhlasím s väčšinou vyššie publikovaných faktov, ale ..... S tým odpálením koncáka to zas až tak dramatické nebude .... Pokiaľ nemáš PSV v červenom poli (čiže 3 a viac) , "nerúbeš" do toho 100W a nemáš 5min relácie tak odpálenie určite nehrozí. Pri normálne naladenej anténe (PSV tak do 1,8 (samozrejme čím menšie tým lepšie)) - bohužiaľ nie vždy to mechanické prevedenie antény umožní) sa PSV (čiže faktor, ktorý môže mať vplyv na odpálenie koncáka) sklonom o nejaký ten stupeň nemení natoľko aby došlo k vyššie spomínanému odpáleniu stanice. Max. sa zmení účinok vyžarovania a tým aj príjem/dosah ako už bolo povedané.

Len pre zaujímavosť ? Čo myslíte ?? Aké PSV asi tak majú antény na ručných CB staniciach ?? Nezriedka aj 3 , čiže už v ČERVENOM !!! poli a žijú, takže ak uzívateľ nie je mantinel, a správa sa k zariadeniu primerane rozumne nie je dôvod na obavy.

Ex. Lada Niva 1.6

Str, 30.05.2007, 7:29
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
shedou1 píše:
vsetky magnetky su naladene uz od vyrobcu malo ktore sa musia doladovat zostrihavanim ci vysuvanim ziarica ale aj to byva a magnetka by sa ties mala umiestnovat na to iste miesto.(najiealnejsie miesto pre antenu doprucovany je stred plechovej strechy vozidla.)

Tu by som ešte doplnil, že nie sú ojedinelé situácie (a to je pritom anténa-magnetka v strede strechy, čiže na najideálnejšom mieste z pohľadu vyžarovania), kedy sa anténa nedá "rozumne" naladiť vôbec. Rozumné(únosné) je PSV po 2, čo teda nie je dramatické, ale zároveň ani nie ideálne. Bohužial dôvodom býva krátka dĺžka biča - žiariča a keďže zháňať samostatný dlhší žiarič je dosť komplikované a vzhľadom k jeho cene aj neekonomické. Jediným riešením je predĺženie antény, nezriedka aj o 10 cm. Toť moje doterajšie skúsenosti.

Ex. Lada Niva 1.6

Str, 30.05.2007, 7:42
Profil ICQ
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
...už som svojho času vyvíjal určité úsilie dostať sa k rovnému zakalenému spružinového drôtu..... Možno by sa to v Brezovej pod Bradlom aj dalo.....

Potíž je v skôr v tom, že prút antény nie je valcový ale kónický = pri konci má menší priemer ako v päte.

Str, 30.05.2007, 9:06
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
...už som svojho času vyvíjal určité úsilie dostať sa k rovnému zakalenému spružinového drôtu..... Možno by sa to v Brezovej pod Bradlom aj dalo.....

Potíž je v skôr v tom, že prút antény nie je valcový ale kónický = pri konci má menší priemer ako v päte.

Ja som sa tak isto snažil riešiť tento problém nielen pre seba, keď mi pri PSV 2 chýbalo vyššie spomínaných 10cm, ale vzhľadom k dostupnosti (aj u predajcov CB techniky) som to vzdal. Relatívne najširší sortiment samotných "BIČov" bol ešte u vás v NR, lenže vzhľadom k tomu, že cena bola o nejakú tú 100-ku nižšia ako kmplet anténa som to nakoniec kašlal. Vyriešil som to vysústružením hliníkového medzikusu (keď odfotím dodám foto) a zastrčením ďaľších 10 cm drôtu čo sa myslým pri CO používa.

Anténu sa potom podarilo naladiť na PSV 1:1,1 a som s ňou max. spokojný pri prevádzke.

Ex. Lada Niva 1.6

Str, 30.05.2007, 9:19
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Tak som si to tu poctivo precital :shock: , ale aj tak si niesom isty a preto sa opitam" komunikuju medzi sebou CB a rucne PMR??" Mozno sa vam to zda hlupa otazka, ale jednoducho som to tu jednoznacne nevidel napisane, alebo som to prehliadol :smt130 . Velmo pekne dakujem

Uto, 05.06.2007, 17:00
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Nie. Rozdiel par sto Mhz ...

Uto, 05.06.2007, 17:15
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
finder píše:

velmo pekne dakujem, na PRM mozem zabudnut kedze vecsina ma CB. Toz sa musim popzerat po rucnych CB, ked ovsem take nieco exzistuje.

Uto, 05.06.2007, 17:19
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
PACO píše:
finder píše:

velmo pekne dakujem, na PRM mozem zabudnut kedze vecsina ma CB. Toz sa musim popzerat po rucnych CB, ked ovsem take nieco exzistuje.

Hej existuje, inač PRM nie su zle kto nemá ak ma toto nieje na zahodenie, komunikovať sa s tým dá a vel aludí ma aj CB aj PRM

EX JGCH 4l - trochu off
EX JGCH 5,2l - cestná leštenka

email: andrej.durda@gmail.com

Uto, 05.06.2007, 17:20
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ale vecsinou sa urcite pouzivaju CB, a kedze sa mi nechce robit nejake diery a sukovat sa v kabloch ktore ako sa poznam nechcene urvem tak tie rucne CB budu asi lepsie. Otazka je ze aky dosach a kvalitu a samozrejme cenu od nich mozem cakat.

Uto, 05.06.2007, 17:32
Začínajúci koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
PACO píše:
Ale vecsinou sa urcite pouzivaju CB, a kedze sa mi nechce robit nejake diery a sukovat sa v kabloch ktore ako sa poznam nechcene urvem tak tie rucne CB budu asi lepsie. Otazka je ze aky dosach a kvalitu a samozrejme cenu od nich mozem cakat.

u CB ručky môžeš čakať kvalitu ako u všetkých vecí, t.j. od najlacnejších šuntov po najdrahšie odskúšané a kvalitné veci. Musíš si však uvedomiť, že CD ručka má anténu defacto vo vozidle, t.j. príjem aj napriek jej vysokej citlivosti bude veľmi slabý, rovnako vysielanie.
Ja mám Alan42, kvôli behaniu po lese a aj napriek tomu, že je to podľa mňa dobrá stanica dosah v aute mizerný, podobne je to s vysielaním.
Ak nechceš vŕtať do auta nájdi si miesto kde môžeš umiestniť anténu a natiahni si "pevnú" stanicu, naozaj neoľutuješ. Určite existuje miesto kam sa to dá dať.
Akurát pozerám na to Tvoje auto v inom threade a vidím minimálne dve miesta:
1) na to orúrovanie čo tam máš
2) najkými fastonom o kapotu vpravo, existujú svorku, ktoré sa podložia gumov a namontujú sa na prednú kapotu, tá sa dá zavrieť a máš externú anténu.

Uto, 05.06.2007, 18:16
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Tu asi nic nenaspekulujem, jednoducho ked to ma plnit svoj ucel tak sa pridat k vecsine.

Uto, 05.06.2007, 18:25
Legenda Offroadu

Odpoveď s citáciou
Poslať 
PACO píše:
Tu asi nic nenaspekulujem, jednoducho ked to ma plnit svoj ucel tak sa pridat k vecsine.

Jj Paco, aj ja som spekuloval a vyslo mi to tak jak tebe. A poviem ti CB je CB .

Uto, 05.06.2007, 21:19
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
PACO píše:

Ahoj OFF kolego,

CB je u OFFov záležitosť hstorickeho vývoja a preto je tak rozšírené. PMR nie je na SK moc dlho, mslím, že legálne a masovo schválené od 2004 (ak som tresol blbosť tak ma opravte). CB je vhodnejšie na dlhšie vzdialenosti medzi autami, prípadne komunikáciu "cez kopec". PMR (ak bereme ručku) voči CB "ručke" je rádovo 5 - 8x lacnejšie v závislosti od kvality zariadenia, s tým rozdielom, že u CB ručiek nemáš priepastné rozdiely čo sa kvality týka. PMR má zas výhodu keď sa motáš okolo auta a komunikuješ s vodičom napr. pri navijákovaní - je nepomerne ľahšie, spratnejšie a aj kvalitne nabité "neznačkové ACCU" ti vdržia aj niekoľko dní prevádzky oproti CB, ktoré "valí" tak do 2W a BATT sa vybijú znateľne skôr.

Proste aj CB a aj PMR má vzhľadom k OFF svoje opodstatnenie - ostatné je len otázka kompatibility s okolím.

Ex. Lada Niva 1.6

Str, 06.06.2007, 8:58
Profil ICQ
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 698 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 47  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný