Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Sob, 21.09.2019, 18:03
Dnes je sobota 21. septembra 2019, meniny má Matúš a zajtra Móric




Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 60 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší
 SWR/POWERMETER-ladenie antény 
Autor Správa
Frajer
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Sob, 18.11.2006, 20:01
Príspevky: 209
Bydlisko: Pezinok
Odpoveď s citáciou
Po prečítaní zaujímavých postrehov a skúseností (Z témy AKÚ CB NA ZAČIATOK) som si zaobstaral SWR/POWERMETER, kôli optimálnemu naladeniu mojej antény. Mohol by mi niekto poradiť ako sa pracuje s týmto prístrojom,lebo manuál je strohý a nie je v slovenčine.P.S. Pri meracom prístroji nebola prepojovacia šnúra medzi CB a SWRmetrom. Neviete kde by som takú zohnal,poprípade vyrobil(aká ma byť jej dĺžka)
Obrázok Obrázok

_________________
ARO


Štv, 07.06.2007, 20:01
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 28.12.2006, 18:59
Príspevky: 586
Bydlisko: Zvolen
Odpoveď s citáciou
Caw kolego,

Píšem z provizórnych podmienok, tak sa vyjadrím nateraz len k 2 časti otázky. Samozrejme žiadne káble sa nikdy k takýmto prístrojom nedodávajú (teda za posl. cca 15r. čo sa tomu venujem som si to nevšimol). Taký prepojovací kábel si vyrobíš z 2 PL (cca 30 Sk/ks)konektorov priemeru 6 a 50 ohmového káblika RG 58 (cca 10Sk/m), napr zo starej PC siete ethernet. Na dľžke u tohoto pásma veľmi nezáleží ale ak sa budeš držať pravidla "čím kratší tým lepší" určite nič nepokazíš. Ak by sa robil prepojovací káblik na PMR tam by to samozrejme už neplatilo, ale to je o inom, hlavne čo sa týka ceny merákov. Mimochodom, čo si dal za toto ??

_________________
Z prúseru sa vytiahnem, po "svojich" však vždy domov dôjsť xcem.
Nikdy nesúťažte s debilom! Stiahne vas na jeho úroveň a tam vás prevalcuje svojimi skúsenosťami! :-)
ex. Lada Niva 1.6


Štv, 07.06.2007, 20:55
Profil ICQ
Frajer
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Sob, 18.11.2006, 20:01
Príspevky: 209
Bydlisko: Pezinok
Odpoveď s citáciou
Poslať 
2Paťo Zvolen:Kúpil som to cez e-shop v Conrade
http://www.conrad-sk.com/

_________________
ARO


Naposledy upravil pavlik dňa Pia, 08.06.2007, 7:56, celkovo upravené 1



Štv, 07.06.2007, 21:20
Profil
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:10
Príspevky: 3197
Bydlisko: nr
Odpoveď s citáciou
Poslať 
hmmm... chválim iniciatívu pri obstaraní péesvé meráku.

Ale dovolil by som si doporučiť dať sa zaškoliť niekým kto do toho vidí.

Samotná rutina kalibrácie a merania Standing Wave Ratio je jednoduchá, ale pri ladení antény to predsa len chce trocha gríf.

_________________
SLOW & FURIOUS


Štv, 07.06.2007, 22:53
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26
Príspevky: 1260
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
autoantena je v pohode, aj ked na niektorych miestach karoserie to proste nenaladis na taku hodnotu aku chces.
Ale ked sa serkas so 6m antenou na sedlovej streche na 8 poschodovom baraku a tu antenu mas uplne navrchu antenneho stoziara a narazovo pofukuje - to by som ti vedel porozpravat :D
Skoda ze v praci nevidim obrazky, ale v kocke:
-skalibrujes merak na 20 kan.
-na 20 kan. si odmeras PSW
-na 1 a 40 si odmeras PSW
priklad>
20 - psw2
1- psw1,5
40- psw3
Tak je ziaric moc dlhy a treba ho trosku skratit,
20- psw2
1- psw3
40- psw1,5
tak je kratky a treba ho predlzit

Je to preto lebo vlnova dlzka sa skracuje s vyskou frekvencie - cim vyssia frekv tym kratsia vlnova dlzka.

_________________
na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."


Pia, 08.06.2007, 8:00
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:19
Príspevky: 1876
Bydlisko: Východ pri KE
Odpoveď s citáciou
Poslať 
petertn píše:

...8 poschodovom baraku a tu antenu mas uplne navrchu antenneho stoziara a narazovo pofukuje - to by som ti vedel porozpravat :D


zas 8 poschodovy barak nie je nic strasne...otazkou je jak si zabezpeceny pri takej praci....co tak na 70m stoziary...ked citis, ze nemas pevnu "podu" pod nohami a evidentne sa to kyve resp to rozkyves ty.... :-D

samozrejme, ze kto take prace nerobi tak aj 4 poschodia mu stacia

...ale to sme odbocili od temy

...fakt pri ladeni treba skusenosti a najme ked "strihnes" viac jak treba

_________________
Ak mozem vytiahnem....potiahnem.


Pia, 08.06.2007, 8:22
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26
Príspevky: 1260
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
no sak prave ja vravim o montazi bez prac pomocok, to znamena tenisky,teplaky-tie netlacia na kulach :lol: a velka chut.

ale dost uz len o PSW

_________________
na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."


Pia, 08.06.2007, 9:58
Profil ICQ
Frajer
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Sob, 18.11.2006, 20:01
Príspevky: 209
Bydlisko: Pezinok
Odpoveď s citáciou
Poslať 
petertn píše:
autoantena je v pohode, aj ked na niektorych miestach karoserie to proste nenaladis na taku hodnotu aku chces.
Ale ked sa serkas so 6m antenou na sedlovej streche na 8 poschodovom baraku a tu antenu mas uplne navrchu antenneho stoziara a narazovo pofukuje - to by som ti vedel porozpravat :D
Skoda ze v praci nevidim obrazky, ale v kocke:
-skalibrujes merak na 20 kan.
-na 20 kan. si odmeras PSW
-na 1 a 40 si odmeras PSW
priklad>
20 - psw2
1- psw1,5
40- psw3
Tak je ziaric moc dlhy a treba ho trosku skratit,
20- psw2
1- psw3
40- psw1,5
tak je kratky a treba ho predlzit

Je to preto lebo vlnova dlzka sa skracuje s vyskou frekvencie - cim vyssia frekv tym kratsia vlnova dlzka.

Petertn :smt023 dík za super návod,zajtra si idem kúpiť kábel a pl-ka medzi cb-PSW a idem na to.Mám Sirio Turbo 2000 a je prichytená na strešnom nosiči(záhradke) takže sa možem s jej polohou pohrať.V Nitre v predajni mi povedali že anténa s káblom je vyladená a nemá sa ten kábel skracovať :smt018

_________________
ARO


Pia, 08.06.2007, 21:59
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26
Príspevky: 1260
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
kabel nikdy neskracuj radsej ho zmotaj, nestrihaj z anteny pokial nie si 100 percentne isty, ziaric je draahy jak hovado.
odfot please detailne tie cudliky, poradim ako na to.

_________________
na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."


Pia, 08.06.2007, 22:47
Profil ICQ
Frajer
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Sob, 18.11.2006, 20:01
Príspevky: 209
Bydlisko: Pezinok
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Kábel som omotal okolo 5 litrového vedra(3 otáčky)a potom som ho tak zviazal. 8) Čital som niekde, že velký ohyb robí šarapatu.
Obrázok

_________________
ARO


Pia, 08.06.2007, 22:57
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26
Príspevky: 1260
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
kolecko dolava, prepinace doprava.
zaklucujes a drzis koleckom nastavis na stupnici max vychylku pustis kluc
vrchne prenes do lava a meras PSW

klucovanie = vysielanie

spodny v polohe pwr meria vykon, a vrchnym si davas rozsah ci do 10w alebo do 100.

koleckom tocis len pri tom nastavovani.
Ohyb je velke svinstvo pri koaxe treba davat pozor aj na pretlacenie trebars dverami.

_________________
na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."


Pia, 08.06.2007, 23:40
Profil ICQ
OFFROAD Expert

Registrovaný: Uto, 06.03.2007, 19:34
Príspevky: 1619
Bydlisko: TT
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Preco neskracovat kabel?Dnes som bol v ORC pre CB a na otazku skracovania mi bolo povedane,ze bez problemov,len to treba naladit. Ale to treba aj tak.Tak ako?

_________________
Momentalne divák
Uz nie dlho
Uz sa to blíži
Uz to jedeeee


Pon, 11.06.2007, 20:38
Profil
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:10
Príspevky: 3197
Bydlisko: nr
Odpoveď s citáciou
Poslať 
dindaj píše:
Preco neskracovat kabel?


lebo skrátený kábel sa blbo nadkladá naspäť, keď sa ukáže že to nebol dobrý nápad

_________________
SLOW & FURIOUS


Pon, 11.06.2007, 22:05
Profil WWW
OFFROAD Expert

Registrovaný: Uto, 06.03.2007, 19:34
Príspevky: 1619
Bydlisko: TT
Odpoveď s citáciou
Poslať 
??? Je to elektrika a tam musi platit ano, alebo nie a nie pokus-omyl.

_________________
Momentalne divák
Uz nie dlho
Uz sa to blíži
Uz to jedeeee


Pon, 11.06.2007, 23:22
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Ned, 31.12.2006, 21:52
Príspevky: 560
Bydlisko: Myjava
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Kabel by mal mať nasobok akejsi miery (neviem ci to neni nejaký zlomok vlnovej dlžky, či čo) A o tú mozes kabel skrátiť,. Ak ho skrátiš o inú dĺžku nepomôže ti naladiť len anténu. Ale to by mal lepšie vedieť Martin 4.

_________________
1. Moje pravopisne chyby kludne opravte, slovenčina nebola nikdy moj kobylka :smt124
2. Nerobim kvalitne, ale pomaly!


Uto, 12.06.2007, 2:03
Profil ICQ
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 60 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na: