Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Sob, 21.09.2019, 17:14
Dnes je sobota 21. septembra 2019, meniny má Matúš a zajtra Móric




Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 60 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4  Ďalší
 SWR/POWERMETER-ladenie antény 
Autor Správa
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:10
Príspevky: 3197
Bydlisko: nr
Odpoveď s citáciou
Poslať 
...ideš na to od podlahy... ťažko sa to popíše takto na diaľku.... radšej si to daj ukázať niekým zbehlým.

Pred meraním sa musí merák kalibrovať. Kalibruje sa pripojený na rádio po prepnutí niektorého prepínača.

Potom meriaš a hýbeš anténou kým nedosiahneš čo najmenšie SWR.

Meria sa uprostred pásma - čiže na dvadsiatom kanále. Kontroluje sa na prvom a poslednom kanále.

Ak je na prvom kanále horšie SWR ako na poslednom, je anténa príliš krátka. Ak je na poslednom kanále horšie PSW ako na prvom, je anténa moc dlhá.

... teraz dúfam že som to nepoplietol.... :roll:

_________________
SLOW & FURIOUS


Pia, 04.01.2008, 22:28
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26
Príspevky: 1260
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
presne naopak

_________________
na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."


Pia, 04.01.2008, 22:57
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26
Príspevky: 1260
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
efendi píše:
meraci pristroj MASS 222


pristroj bohato postacujuci CBkarovy na info meranie PSW

dobry je az okolo 10 - 15 000,- ale pre nas uplne zbytocny

_________________
na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."


Pia, 04.01.2008, 23:02
Profil ICQ
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:10
Príspevky: 3197
Bydlisko: nr
Odpoveď s citáciou
Poslať 
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee............ :roll:

na spodných kanáloch je nižšia frekvencia... tá potrebuje dlhší prút ... čiže ak sú zlé spodné kanály, prút predĺžiť (a naopak) ..... héééj... dobre som napísal....

Nikdy nebude po celom pásme rovnaké SWR ... ale malo by byť naladenô tak, že na 20 najlepšie a 1 a 40 by mali byť o rovnako horšie (tzv. naladené na stred pásma) Môže sa totiž stať, že ch1 dobrý, ch20 tiež dobrý a ch40 úplne f prdeli... tak to je chyba.

Ja teraz úporne špekulujem kam a akú anténu na KV .... :? (a hlavne za čo...)

_________________
SLOW & FURIOUS


Pia, 04.01.2008, 23:39
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26
Príspevky: 1260
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
nedas sa chytit hehehehe

je to tak cim je nizsia frekvencia tym je vacsia vlnova dlzka a to znamena ze antena bude vzdy dlhsia ako pri vyssich frekvenciach ale sak ty Mato to vies :wink:

este ku montazi anteny:
-ak ju montujete na buraci ram tak sa presvedcte ci je ram dobre a kvalitne ukostreny o auto
-ak montujete antenu na strechu alebo kufor, resp velku plochu tak odporucam z vnutra podlozit nejaky nerezovy plech a nestane sa vam ze vam bude praskat lak okolo konektora popripade ze antenu vytrhnete skrz plech
-nezabudnut ze antena musi mat z vnutra na takej tej hviezdicke dobry kontakt s karoseriou auta-je to vlastne tienenie koaxialu ked si to premerate-dobre oskrabat plech namontovat antenu a naprplat nejakym konzervantom proti korozii
-ak mate antenu na rame alebo inom drziaku tak sa da kupit taka hviezdica ktora sa montuje pod antenu-vidat to casto na kamionoch-je to vlastne taka malicka protivaha anteny a tie tycky su radialy. Na PL konektorove anteny sa isto montuje na PL konektor drziaka a az na hviezdicu sa montuje samotna antena. Ako je to s klbovym uchytenim neviem presne. Awasko urcite poradi :lol: ale zazraky necakajte.
-PL konektor je http://www.awas.sk/obrazky/476.jpg Obrázok
a takyto konektor byva aj na antenach medzi drziakom a antenou ja preferujem len tieto anteny nie klbove

davat si velky pozor ci nemate na aute plus pol baterie na karoserii :!: :!: :!: :!:

_________________
na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."


Sob, 05.01.2008, 0:35
Profil ICQ
OFFROAD Expert

Registrovaný: Str, 18.10.2006, 1:17
Príspevky: 2388
Bydlisko: Zálesie
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
Ja teraz úporne špekulujem kam a akú anténu na KV .... :? (a hlavne za čo...)


... a na čo??? :-D

_________________
Nissan Patrol GR Y60 "Listnatý les" :smt159

http://www.aloha.sk/
http://www.excursion.sk/
http://picasaweb.google.sk/michi4x4


Sob, 05.01.2008, 1:31
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26
Príspevky: 1260
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin na 11m?

_________________
na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."


Sob, 05.01.2008, 14:03
Profil ICQ
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:10
Príspevky: 3197
Bydlisko: nr
Odpoveď s citáciou
Poslať 
muhehe... budem odpočúvať v pokoji... a nie len 11m ... podla nového povolenia už môžem nielen VKV a UKV ale aj KV ... čiže okolo 50 MHz a iné srandovosti.

_________________
SLOW & FURIOUS


Sob, 05.01.2008, 21:53
Profil WWW
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01
Príspevky: 7237
Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka
Odpoveď s citáciou
Cauko. no dostal som dnes ten meraci pristroj z AWASU, no poslali mi nie mas 222, ale poslali mi SWR 1180P,,,, taktiez som si objednal aj 1 meter koaxialu s doma konektormi, na pripojenie cb cka s meracim pristrojom...nooo ale teraz VAS prosim poradte mi co a ako, mam alamat 296, a antenu sirius turbo 3000,, antenu mam umiestnenu na strede strechy, presne tak ako to uvadzate, montoval som uz nejednu, avsak iba na autoradio. tento merac ma dva okienka na jednom je WATT a na druhom okienku je swr,S DVOMA PREPINACMI 10W A100W. a druhy je FWD a REF, taktiez je na tomto meracom pristroji aj mala zmontovatelna antenka, no neviem naco sluzii..a ako to tu citam ,,, ty a martin 4 ste tu nato odbornici ,,poprosil by som Vas keby ste mi napisali chronologicky postup merania a nastavenia a co kde mam a ako robit,,,aby som nieco neposerkal...jedno uz viem musim to robit v terene,, pojdem na luku,,a za dobru radu si pak niekde na stretnutiiii dame daco dobreho do hrdla , daky dobry nektar zo slivky,, :smt017 :smt006

_________________
EX Suzuky Samuraj1.3
EXJeep Cheroke 2.1TDI
EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter
EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited


Sob, 19.01.2008, 22:50
Profil
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01
Príspevky: 7237
Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka
Odpoveď s citáciou
este tolko ze tento meraci pristroj je ten isty ako mas 222, teraz som si to overil...diki,,,

_________________
EX Suzuky Samuraj1.3
EXJeep Cheroke 2.1TDI
EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter
EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited


Sob, 19.01.2008, 22:59
Profil
Čumil

Registrovaný: Uto, 05.02.2008, 21:10
Príspevky: 5
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Prosím o radu.

V článku "Jak naladiť anténu" som sa dozvedel, že je dôležitá mechanická dĺžka koaxu.

Kód:
http://www.cbdx.cz/clanek290-7-miniserial-k-tematu-jak-naladit-antenu.htm


Je to potrebné dodržať aj pri CB stanici, montovanej v kamióne?

Mám novú anténu President Maryland, ktorá bola kúpená v balení aj s koaxom dĺžky 3,94 m.
Podľa spomínaného článku by mala byť dĺžka koaxu 3,639 m.

Mám koax upraviť na túto dĺžku?

Vie mi nekto poradiť?

Ďakujem za odpoveď.


Uto, 05.02.2008, 21:19
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26
Príspevky: 1260
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
nie, nic neskracuj, nevies aky bol pouzity typ kabla a kay ma koeficient skratenia. Nechaj tak ako je.

_________________
na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."


Uto, 05.02.2008, 22:44
Profil ICQ
Čumil

Registrovaný: Uto, 05.02.2008, 21:10
Príspevky: 5
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Kábel je RG-58 A/U, koeficient skrátenia je 0,66.
Z týchto hodnôt som odvodzoval svoj zámer, skrátiť ho.
Do antény nejde PL konektor, ale prvouhlý.

Inak dosahujem dosť slušný dosah (cca 17 Km, vyskúšane zatiaľ iba na príjem), a to sa chcem ešte pohrať s naladením antény.
PSW meter mám, len to chce čas a zoznámiť sa s problematikou ladenia.
Niečo som tu už vyčítal.

Zatiaľ vďaka.


Uto, 05.02.2008, 22:58
Profil
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26
Príspevky: 1260
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
ja som Trencincan :lol: no problem

_________________
na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."


Str, 06.02.2008, 0:30
Profil ICQ
Čumil

Registrovaný: Uto, 05.02.2008, 21:10
Príspevky: 5
Bydlisko: Trenčín
Odpoveď s citáciou
Poslať 
petertn píše:
ja som Trencincan :lol: no problem


OK, všimol som si to, a čital som Tvoje príspevky.
Ak si nebudem môcť dať rady, ozvem sa Ti.

Zatiaľ vďaka.


Str, 06.02.2008, 18:19
Profil
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 60 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na: