Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Sob, 21.09.2019, 17:55
Dnes je sobota 21. septembra 2019, meniny má Matúš a zajtra Móric




Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 693 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 47  Ďalší
 Aku CB do auta na zaciatok ? 
Autor Správa
Support
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20
Príspevky: 6716
Bydlisko: PB
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Pri tej prilezitosti by som sa rad opytal na cenovy rozsah neprenosnych stanic, pripadne skuste nieco odporucit, ak niekto do toho vidi fakt vela, tak zostavu kde by bolo mozne zlucit antenu VKV + CB (samozrejme ze by sa asi musela vymenit za novu, to je jasne), fakt sa mi nechce druhu dieru vrtat do auta. D.


Pon, 06.11.2006, 18:39
Profil
OFFROAD Expert

Registrovaný: Str, 04.10.2006, 22:48
Príspevky: 586
Bydlisko: Banská Bystrica
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Tu by som sa spýtal aj ja, či by bolo možné použiť jednu anténu, ktorá by sa namontovala na miesto pôvodnej a chytala by signál pre vysielačku, ale aj pre klasické autorádio. Šlo by to???


Pon, 06.11.2006, 22:15
Profil WWW
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:10
Príspevky: 3197
Bydlisko: nr
Odpoveď s citáciou
Poslať 
finder píše:
Pri tej prilezitosti by som sa rad opytal na cenovy rozsah neprenosnych stanic, pripadne skuste nieco odporucit, ak niekto do toho vidi fakt vela, tak zostavu kde by bolo mozne zlucit antenu VKV + CB (samozrejme ze by sa asi musela vymenit za novu, to je jasne), fakt sa mi nechce druhu dieru vrtat do auta. D.


Mobil CB rádiá začínajú medzi 2 a 3 tis. končia v nekonečne.

Dobrý je napr. Alamat 296.

Dobrá anténa je samopadacie Turbo najlepšie 1000 alebo 2000 (800 je málo, 3000 je moc).

Zlučovanie antén je obecne nevýhodné a má pochybné výsledky. Radšej vymysli ako niekte privrtať ďalší prút.


Pon, 06.11.2006, 22:27
Profil WWW
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:10
Príspevky: 3197
Bydlisko: nr
Odpoveď s citáciou
Poslať 
:o .... wow...admin si rýchly jak šaratica... :lol:


Pon, 06.11.2006, 22:41
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20
Príspevky: 6716
Bydlisko: PB
Odpoveď s citáciou
Poslať 
MilanBB píše:
Tu by som sa spýtal aj ja, či by bolo možné použiť jednu anténu, ktorá by sa namontovala na miesto pôvodnej a chytala by signál pre vysielačku, ale aj pre klasické autorádio. Šlo by to???

PRave som narazil len tak namatkovo na cenik fy http://www.awas.sk/cennik.php a tie magneticke sa mi celkom pacia ...
Ono to zavana stratenim, alebo ukradnutim, ale, hm ...

Ako pise MArtin, asi by to nerobil dobrotu, radio bezi od 88-108 Mhz, CB na 26-27, ono spravit hybrid antenua si nie je jednoduche ...


Naposledy upravil finder dňa Pon, 06.11.2006, 22:49, celkovo upravené 1



Pon, 06.11.2006, 22:41
Profil
Support
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20
Príspevky: 6716
Bydlisko: PB
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
Dobrá anténa je samopadacie Turbo najlepšie 1000 alebo 2000 (800 je málo, 3000 je moc).

Popis viac o vysielackach vseobecne ... Co sa ti zda vhodne ...

Martin 4 píše:
:o .... wow...admin si rýchly jak šaratica... :lol:

Neprehanaj ... :-D


Pon, 06.11.2006, 22:45
Profil
OFFROAD Expert

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 7:51
Príspevky: 1759
Bydlisko: SK
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Aj ja sa pripojím s vypytovaním.Kedysi som kúpil v metre sadu dvoch PMR asi za 1200, celkom mi to na moje potreby stačilo, len mi vadilo, že to nešlo nabíjať v aute. Neviete o nejakom výkonnostnom a cenovom ekvivalente, ale nabíjateľnom z cigaretovej diery?


Pon, 06.11.2006, 22:47
Profil
Support
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20
Príspevky: 6716
Bydlisko: PB
Odpoveď s citáciou
Poslať 
rado nd píše:
Aj ja sa pripojím s vypytovaním.Kedysi som kúpil v metre sadu dvoch PMR asi za 1200, celkom mi to na moje potreby stačilo, len mi vadilo, že to nešlo nabíjať v aute. Neviete o nejakom výkonnostnom a cenovom ekvivalente, ale nabíjateľnom z cigaretovej diery?

Myslis nieco taketo ? http://www.awas.sk/cennik.php?s=s42 (tovar c. 2).
Resp. co tam ide ? 3-4 AA ? Alebo speci akumulatory ?


Pon, 06.11.2006, 22:50
Profil
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:10
Príspevky: 3197
Bydlisko: nr
Odpoveď s citáciou
Poslať 
PMR obvykle idú na mikrotužky AAA. Ale ich odber je tak malý, že pri troške uvedomelosti stačí nabíjať doma, baterky v pohode odjazzdia aj dve akcie za sebou.

Nabíjačky bateriek čo idú aj na 12V v aute sa dajú kúpiť napr. aj v lepších foto obchodoch kde všeobecne mávajú rôzne pekné veci.


Uto, 07.11.2006, 9:19
Profil WWW
Začínajúci koumák
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 19:07
Príspevky: 119
Bydlisko: Revuca
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
finder píše:
Pri tej prilezitosti by som sa rad opytal na cenovy rozsah neprenosnych stanic, pripadne skuste nieco odporucit, ak niekto do toho vidi fakt vela, tak zostavu kde by bolo mozne zlucit antenu VKV + CB (samozrejme ze by sa asi musela vymenit za novu, to je jasne), fakt sa mi nechce druhu dieru vrtat do auta. D.


Mobil CB rádiá začínajú medzi 2 a 3 tis. končia v nekonečne.

Dobrý je napr. Alamat 296.

Dobrá anténa je samopadacie Turbo najlepšie 1000 alebo 2000 (800 je málo, 3000 je moc).

Zlučovanie antén je obecne nevýhodné a má pochybné výsledky. Radšej vymysli ako niekte privrtať ďalší prút.


Podla mna je 296-tka do auta uplne zbytocna, a staci tam alamat 295
antenu jednoznacne turbo (1000,2000)
a posledne pouzivam tieto vysielacky http://allamat.cbone.sk/allamat-katalog ... -790-plus/
maju vsetky pasma pouzivane v EU (cize aj polske)


Uto, 07.11.2006, 11:30
Profil
Support
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20
Príspevky: 6716
Bydlisko: PB
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Nekrici ten cerveny display v tme auta ? Alebo je mozne podsvietienie zmenit ?
Nepopise niekto taky zakladny manual o CB ?
Aky to ma dosah v doline, aky na kopci, atd ...cokolvek ..
Comu sa vyhnut pri pouzivani, pri vysielani ....


Uto, 07.11.2006, 11:58
Profil
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:10
Príspevky: 3197
Bydlisko: nr
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Na lacných CB sa podvietenie obvykle stiahnuť nedá... na drahších tiež nie a najdrahšie som ešte nemal. Popravde prvý krát som sa s možnosťou stmaviť displej stretol až na skoro 30 tisícovom duobanderi Yaesu.

Ale vysielačka býva obvykle v prístrojovke a dosť dole, takže to nevadí.

Všetky vysielačky podliehajú rovnakému predpisu, takže všetky majú rovnaké technické možnosti (výkon max.4W, 40 alebo 80 kanálov, FM). Všetko ostatné okolo čo tvorí cenu je len bižutéria (či má DW, volitelné pamäte, prepínanie kanálov na mikrofóne, pseudodrevenný panel, displej taký alebo onaký atd...atd....atd....)

Čiže najlacnejšia Danita má také isté parametre ako najdrahší Prezident.

V cene je ale premietnutá aj kvalita súčiastiek a montáže (či sa rádio nerozklepe pri otrasoch, ako znesie zimu, teplo, vlhko...)

Takže v tomto smere už Danitka za 3000 určite nie je rovnocenná Alamatu za 8000.


Dosah CB je závislý najmä na anténe (vhodnosť umiestnenia, správna montáž a naladenie) a pozície pri vysielaní (na kopci, v doline, v lese)

Pri vlastnoručnej montáži velký pozor na polaritu napájania !
Vždy :
ČERVENÝ = + PLUS
ČIERNY = - MÍNUS

Kto to prehodí, ako keby vysielačku zahodil :evil:

NIKDY
sa nepokúšajte vysielať bez zapojenej antény. VF energia ktorá neopustí anténu sa vráti do koncového stupňa zosilovača a zmení sa na teplo. Posledný tranzistor sa tak môže uškvariť. Výmena tranzistora býva obvykle drahá pretože výrobcovia s tým úmyselne robia drahoty (a na pôvodnom je zámerne odstránené označenie aby si to niekto nespravil sám :evil: )

Ak nemáte naladenú anténu, môžete vysielať, ale len krátke relácie (dôvod ako hore)


Uto, 07.11.2006, 15:00
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 04.10.2006, 17:20
Príspevky: 4217
Bydlisko: St. George SVK
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Mám dotaz...čo to je ladenie antény? :roll:

_________________
Strieborný Šíp & Čierny Hawran


Uto, 07.11.2006, 18:52
Profil
Support
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20
Príspevky: 6716
Bydlisko: PB
Odpoveď s citáciou
Poslať 
diesel píše:
Mám dotaz...čo to je ladenie antény? :roll:

Dobra otazka, kua .. UZ som to niekde videl, ale nepochopil ... Ale asi to treba :-D

Martin 4 píše:
Na lacných CB sa podvietenie obvykle stiahnuť nedá... na drahších tiež nie a najdrahšie som ešte nemal. Popravde prvý krát som sa s možnosťou stmaviť displej stretol až na skoro 30 tisícovom duobanderi Yaesu.


Heh, tak napriklad tu
http://allamat.cbone.sk/allamat-katalog/team-roadcom/
----
Zároveň je možné meniť farbu podsvietenia LCD.


Uto, 07.11.2006, 19:00
Profil
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:10
Príspevky: 3197
Bydlisko: nr
Odpoveď s citáciou
Poslať 
finder píše:
diesel píše:
Mám dotaz...čo to je ladenie antény? :roll:

Dobra otazka, kua .. UZ som to niekde videl, ale nepochopil ... Ale asi to treba :-D


Z vysielačky odchádza vysokofrekvenčný signál cez koaxiálny kábel do antény. V anténe sa zmení na kmitajúce elektromagnetické pole. Toto pole je frekvenčne alebo amplitúdovo modulované (u nás pre CB zo zákona len frekvenčne) a táto modulácie nesie informáciu - hlas.

Všetko od vysielačky ďalej (čiže koax. kábel a anténa) musí byť naladené tak, aby sústava kmitala v rezonancii pri strednej používanej frekvencii. Ladí sa to zmenou celkovej dĺžky VF cesty - čiže celkovou dĺžkou koax. kábla+antény. Z toho vyplýva, že dĺžka koax. kábla nie je lubovolná ale je to násobok ....už neviem kolko :oops: Začína sa ladiť posúvaním prúta anény v päte antény (je tam práve preto uložená posuvne a zaistená maličkým imbusáčikom) , ak to nepomôže, skracuje sa koax. kábel, v krajnom prípade sa štiká z prúta antény (ale to je fakt posledná možnosť) Pri ladení sa dosiahnutý výsledok kontroluje tzv PSV metrom. Obecne doporučujem si dať anténu naladiť nikomu kto sa tým zaoberá.

Naladenie antény platí len pre konkrétnu anténu, kábel a umiestnenie antény. To je maličko problém pri magnetických anténach. Aby naladenia fungovlo, treba anténu pricucnúť vždy na to isté miesto.

Pri zmene čohokolvek (anténa, kábel, vysielačka) treba ladiť znova.

Dobre naladená anténa robí ovela dlhší dosah ako akýkolvek (protizákonný ) zosilňovač. Výkon je síce pekná vec... ale ešte ho treba dostať do vzduchu.


Uto, 07.11.2006, 21:57
Profil WWW
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 693 ]  Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 47  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na: