Dnes je štvrtok 29. mája 2025, meniny má Vilma a zajtra Ferdinand
Autor |
Správa |
martinez
Koumák
Registrovaný: Pon, 14.05.2007, 9:47 Príspevky: 187 Bydlisko: Bratislava
|
Ahojte... chcem sa opytat ci sa uz niekto stretol, pocul, alebo ma skusenost s pouzitim optickych vedeni v automobiloch. Najnovsie pouziva mercedes nie koli rychlosti ale znizeni hmotnosti. Kazovost je myslim celkom slusna, este to nemaju dederoni okoukane zrejme.
Keby niekto vedel o tom nieco viac hodte do placu, privital by som aj daku dokumentaciu, zatial googlim googlim. Mozno bude niekoho zaujimat tiez, aj ked pre offroad asi smiesna zalezitost. Kabel je kebel (teda metalicky).
_________________<b>Motorové a priemyselné oleje | EOIL.sk
Hraničná 3, Bratislava
www.eoil.sk</b>
|
Str, 25.02.2009, 22:22 |
|
 |
masurko
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 27.09.2007, 12:05 Príspevky: 1818 Bydlisko: Trencin
|
Zaujmave  opticke kable maju urcitev autach buducnost a to koli hned niekolkym vyhodam. Urcite rychlost prenosu informacii, velka uspora hmotnosti, vyrazne znizenie zarusenia celeho auta emisiami vznikajucimi prensom informacii. Maju vsak aj nevyhodu a to je ze treba davat pozor na zalomenie, pretoze potom je to v ...  ale jednoznacne ked najdes nejake info tak prosim hod sem 
_________________ "Bolesť trvá len chvíľu, víťazstvo trvá navždy" Ex: JEEP CHEROKEE 4.0i, 4.5" lift Ex: Patrol K260, 2.8D homemade pickup Ex: Patrol W260, 2.8TD eMHaDecka na 33kach Patrol Y61 3.0DTi - ma vsetko co treba
|
Str, 25.02.2009, 22:42 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
a ...  ... čo by si ako chcel tou optikou riešiť ?
_________________ SLOW & FURIOUS
|
Str, 25.02.2009, 22:50 |
|
 |
Rudy-Vitara
Ťažký Profík
Registrovaný: Sob, 10.01.2009, 1:54 Príspevky: 262 Bydlisko: Žarnovica
|
No ak mozem niecim prispejem.vlani som pisal o tom jednu cast do bakalarskej prace.v aute sa pouzivaju vynimocne plastove opticke vlakna nie sklenene priklad pouzitia je audi Q7 aj to len v multimediach pripadne komunikacia medzi riadiacimi jednotkami ktorých je v Q7 podla v zavislosti od vybavy az 70! je tam nieco cez 3 km vodicov preto smeruje snaha k optickym zberniciam.uspora hmotnosti je priblizne 10 nasobna a uspora ceny je asi 2.5 nasobok pretoze plastove vlakna su lacnejsie ako metalicke vodice.plastove maju sice brutalny utlm ale na tych par metrov v aute je to zanedbnatelne.Opticke kable sa nevyuzivaju na prenos vykonov teda ziadne velke prudy prevazne data.A ako ste uz pisali su neporovnatelne rychlejsie a nedaju sa rusit.Inak nedaju sa ani odpocuvat ale to sa v autach tazko vyuzije:-)
_________________ Vitara 1.6, navijak, šnorchel, zdvihutá, rozšírená, T3, Hi-lift, kompresor,....
|
Str, 25.02.2009, 23:13 |
|
 |
finder
Support
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20 Príspevky: 6668 Bydlisko: PB
|
masurko píše: Maju vsak aj nevyhodu a to je ze treba davat pozor na zalomenie, pretoze potom je to v ...
Oooo, by si sa cudoval, ako je mozne kabel ohnut bez poskodenia ...
Tenke pigtaily zvladnu kludne oko s priemerom 15 cm (v praxi sa to samozrejme namotava radsej na vecsi priemer, ale bezne robime oka tak do 30 cm, podla potreby).
_________________Co neubrdzis, neukecas. Ak to nejde ubrzdit, aspon pridaj, nech je sranda  . 31" AT, AVM, hasicak, gurtne, retaze, bezna auto vybava. Zatial ... http://www.spritmonitor.de/en/mileage_icon/599240.html
|
Str, 25.02.2009, 23:46 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
nóóó ... ja len že keďže v aute sú obvykle spotrebiče ovládané priamo spínaním "výkonového" napätia, takže pre optický prenos signálu akosi niet použitia (teda okrem nejakej tej muziky).
Jest možné si predstaviť nejakú tú ovládaciu zbernicu "by light" a jeden silový drát po celom aute (nejak tak to má (ale s normálnou meďou) nejaké BMW alebo čo...).. ale pchať pod každý vypínač a ku každému relátku prevodník by asi bola trocha otrava...
To už teda mať po aute naťahaný jeden silový drát a v každom ovládači a v každom relátku mať čip modrého zuba. Ovládanie by šlo vzduchom. To by sa potom len robili úpravy... (moc krát som o takom sníval, keď som ťahal dráty od vypínačov po všelijakých nemožných miestach )
_________________ SLOW & FURIOUS
|
Štv, 26.02.2009, 0:03 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:19 Príspevky: 1872 Bydlisko: Východ pri KE
|
... martin relatka su na ustupe... polovodice ovladaju aj silove veci
... zober, ze taka skodovka pouziva zbernicu CAN a mas problem najst signal ako +12V od spinacky napr. u octafky vies cez riadiacu jednotku ovladat jas svetla stmievanie a pod a to relatkom nevyriesis
... jo jo doby kedy stacil jeden drat k ovladaniu prisunu nafty do cerpadla su prec
... ano ako sa pise plastove kable idu do popredia a aj take veci ako podsvietenia jednotlivych ovladacich prvkov budu riesene centralnym zdrojom svetla
_________________ Ak mozem vytiahnem....potiahnem.
|
Štv, 26.02.2009, 10:16 |
|
 |
Martinoff
OFFROAD Expert
Registrovaný: Uto, 30.09.2008, 18:01 Príspevky: 1932 Bydlisko: TO
|
Martin 4, modrý zub by bol fajn, len by nesmel okolo Teba prefrnknúť podobný maník. To by ste asi mali obaja z auta diskotéku... 
_________________ Pajero II 3,5l V6 24v - a už v tom zase lietam...
L200 - pracovné, a to doslova!
|
Štv, 26.02.2009, 10:19 |
|
 |
rustycj
OFFROAD Expert
|
"velka uspora hmotnosti"???
|
Štv, 26.02.2009, 11:25 |
|
 |
Martinoff
OFFROAD Expert
Registrovaný: Uto, 30.09.2008, 18:01 Príspevky: 1932 Bydlisko: TO
|
rustycj píše: "velka uspora hmotnosti"??? Pri 3km dĺžky v Q7 je úspora na hmotnosti výrazná, zvlášť keď automobilky počítajú v autách každé deko.
_________________ Pajero II 3,5l V6 24v - a už v tom zase lietam...
L200 - pracovné, a to doslova!
|
Štv, 26.02.2009, 12:01 |
|
 |
bull4x4
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pon, 24.03.2008, 14:40 Príspevky: 2320 Bydlisko: Sliač
|
masurko píše: Maju vsak aj nevyhodu a to je ze treba davat pozor na zalomenie, pretoze potom je to v ... 
samotne opticke vlakno vydrzi bez poskodenia aj slucku s primerom, no dajme tomu 5mm (samozrejme sa to neodporuca a ani nerobi)
_________________http://www.4x4offroad.skRasto Nissan Patrol Y60 TD 4,2T, Silverstone Extreme 35'', Ironman, 2x Superwinch EP9 ex.Nissan Patrol 3.0 DTi, Silverstone 35'', Ironman C foam cell, Superwinch Talon
|
Štv, 26.02.2009, 13:25 |
|
 |
martinez
Koumák
Registrovaný: Pon, 14.05.2007, 9:47 Príspevky: 187 Bydlisko: Bratislava
|
nechcem riesit nic s optikou... len sa zaujimam.Pekne pisete, v podstate ma zaujima rozsah pouzitia. Zatial viem na 100% len o autohifi, telekomunikacnom systeme a ta ktora sa s vami rozprava (recognition system.) Myslel som ze sa tym ovladaju aj ine prvky ako central, mozno daka centralna zbernica k motoru ovladajuca casovanie vstrekov a pod. To ze opticky kabel nemoze prenasat vykon ale len informaciu je mi jasne.
_________________<b>Motorové a priemyselné oleje | EOIL.sk
Hraničná 3, Bratislava
www.eoil.sk</b>
|
Pia, 27.02.2009, 17:52 |
|
 |
masurko
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 27.09.2007, 12:05 Príspevky: 1818 Bydlisko: Trencin
|
Osobne si myslim, ze v dohladnej dobe bude zahajene zavadzanie optickych vlakien ako si uz napisal pre zabezecenie zivotnych funkcii automobilu nahradenim uz prekonanej CAN zbernice, avsak systemy bezpecnosti ako ABS, ESP, Airbagy..., budu aj nadalej prepojovane pomocou FlexRayII a vyssie. Jo a ze chvilkovo zvladne opt. vlakno slucku s priemerom 5mm je fajn, ale v aute je vacsina instalacie vedena po podlahe a kade tade po rame a nezriedka sa stava, ze su vodice kadeako pozalamovane aby bola instalacia co "najneviditelnejsia" pod tapacirom a calunnenim, preto by som mal obavu o poskodenie optickeho vlakna.
_________________ "Bolesť trvá len chvíľu, víťazstvo trvá navždy" Ex: JEEP CHEROKEE 4.0i, 4.5" lift Ex: Patrol K260, 2.8D homemade pickup Ex: Patrol W260, 2.8TD eMHaDecka na 33kach Patrol Y61 3.0DTi - ma vsetko co treba
|
Sob, 28.02.2009, 8:13 |
|
 |
evo
Učeň
Registrovaný: Sob, 17.02.2007, 21:11 Príspevky: 30 Bydlisko: Zalesie
|
Landrover pouziva optiku len pre audio (aj aj to len pre tie "vyssie" audio/video systemy). Riadenie zivotnych funkcii (motor, ABS, stabilizacne systemy atd) este chvilu asi nie - chvalabohu  Ako by si si odmeral napr. snimac teploty motora ked nie ohmetrom ?
_________________ 4x4:
LR Disco III TDV6
LR Disco I 3.9 V8 Automat + ECU: Megasquirt+EDIS8
Quad Kawa KVF700
a nejaky ten bruchoplaz (zadny nahon only)
|
Str, 20.05.2009, 17:45 |
|
 |
EssoSk
Ťažký Profík
Registrovaný: Str, 18.03.2009, 20:11 Príspevky: 350 Bydlisko: Poprad
|
evo : Odpojíš kabel pozrieš do ňho a keď uvidíš svetlo je ok

_________________ Končím........
|
Str, 20.05.2009, 18:02 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|