Dnes je piatok 16. mája 2025, meniny má Svetozár a zajtra Gizela
|
Stránka 1 z 1
|
[ Príspevkov: 4 ] |
|
ZJ - oprava rolety batožinového priestoru.
Autor |
Správa |
dado
Legenda Offroadu
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 10:45 Príspevky: 3010 Bydlisko: Rimavská Sobota
|

Po 14 rokoch prevádzky sa ani nečudujem, že sa roletka nenavíjala naspäť.
Tento problém ma trápil odkedy som kúpil ZJ. Pôvodný majiteľ to neriešil, lebo prevísajúcou časťou, ktorú nenavinulo zakrýval LPG nádrž. Ja mám radšej keď to funguje.
Priznám sa dnes to bol už hádam 4 pokus o opravu.
Celý problém je v jednom malom hliníkovom nite. K nemu sa dostaneme neskôr.
Tu je nejaký postup, ako sa k nemu dostať:
- vyberieme roletu z auta, na pravej strane je taký 15 cm kryt, ktorý bráni pretočeniu rolety a zároveň sa zaň zatlačí pri vyberaní rolety.
- Tento kryt je istený nitom (nie, to nie je ten problémový nit), ktorý odvŕtame. Po 20 min. hľadaní, zistíme, že vŕtačku sme nechali u babky. V tomto prípade môžeme tento nit aj odpilníkovať a vytlačiť klincom, je hliníkový. Potom kryt pootočíme a dáme ho opatrne dole.
- Zostane tam také sivé koliesko, ktoré pootočíme drážkou proti drážke v rúre, kde je uchytené plátno rolety. Kľudne môžeme do sivého kolieska dať skrutkovač a násilím pootočiť. Preskočí to cez poistnú spojku. Plátno rozvinieme a vytiahneme.
- Na opačnom konci je čierne koliesko, ktoré dáme opatrne dole. Je istené kolíkom. Pod kolieskom je pružinka a čierne plastové ložisko, ktoré sa snažíme nestratiť.
- Roletu otočíme a potiahneme za sivé koliesko. Vytiahneme vnútornosti rolety. Je to taká tyčka na ktorej je pružina.
- Z pružiny stiahneme opatrne ochrannú sieťku.
- Pružina je na jednom konci (bližšie k sivému koliesku) zasunutá v bielom plastovom západkovom koliesku. Ak je tento O.K. bude oprava jednoduchšia.
- Na opačnom konci pružiny by mala byť pružina vyskočená z uchytenia. Toto uchytenie bolo robené hore spomínaným „problémovým nitom“ Pozostatky tohoto nitu vyhodíme.
- Oprava tohto uchytenia je individuálna : nový nit, nová mala skrutka.... Ja som časť pružiny odcvakol a jednoducho cez dieru prevliekol drôt tejto navíjacej pružiny. Treba to spraviť na dostatočnej dĺžke a pružinový drôt primerane kombinačkami stláčať do, čo najmenšieho priemeru okolo nosnej tyčky.
- Funkčnosť si overíme chytením pružiny ľavou rukou a pootáčaním sivým kolieskom pravou rukou. Ak je všetko O.K. systém sa bude vracať do pôvodnej polohy.
- Na pružinu navlečieme ochrannú sieťku a opatrne vsunieme do trubice. Pôjde to ťažšie, lebo sa musíme trafiť cez 2 ložiská. 1 ložisko je najhoršie. Pomôže umiestnenie tyčky do vertikálnej polohy a pozvoľné púšťanie trubice na tyčku. Cez druhé ložisko si už vieme pomôcť niečím špicatým. (napr. pletacou ihlicou č. 2,5)
- Čierne koliesko so zaisťovacím kolíkom, čierne ložisko a pružinku poskladáme analogicky.
- Vsunieme spať plátno a navinieme na trubicu. (tak ako keď rolujete svoj obľúbený plagát Paľa Haberu z postpubertálneho obdobia )
- Kryt proti proti pretočeniu nezakladáme. Skúsime vytiahnuť plátno, či sa nám navíja spať. Ak sa pekne navinie späť je všetko O.K.
- Mne sa však nenavinul. Treba spraviť predpätie na pružine.
- Tzn. vyberieme roletu a navinieme späť plátno. Založíme roletu a sklopíme obidve operadlá pre ľahšiu ďalšiu manipuláciu.
- Otvoríme zadné dvere za vodičom, postoj tak, aby sme videli cez kufor von dozadu.
- Pravou rukou budeme otáčať roletou aj z plátnom, tak aby sa nám plátno neodvíjalo , od seba. ( ako sa na motorke uberá plyn)
- Ľavou rukou si pomáhame pri pretáčaní.
- Po pár otáčkach opatrne pustíme roletu , ak ma snahu vracať sa späť , pružina je predpätá. Širšie operadlo vrátime do pôvodnej polohy, aby sa nám roleta nevrátila späť. (Ak máme pomocníka, funkciu operadla preberá on.)
- Zoberieme kryt , ktorý sme dali dole úplne na začiatku.
Vyberieme roletu tak, aby nám všetky časti zostali v poslednej polohe – predpätá pružina. Založíme späť kryt.
- Viem, že to nemá logigu a po vybratí rolety by sa mali vnútorné časti rolety pretočiť a tým pádom predpätie zmizne, ale nestalo sa tak.
- Roleta potom funguje ako nová.
|
Ned, 16.11.2008, 15:12 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|
nááádherný writeup !!
škoda že nemám roletu v kufri, už len kvôli tomuto by som mal chuť ju zámerne pokaziť 
|
Ned, 16.11.2008, 19:03 |
|
 |
dado
Legenda Offroadu
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 10:45 Príspevky: 3010 Bydlisko: Rimavská Sobota
|
... dakujem, dakujem... 
|
Ned, 16.11.2008, 19:09 |
|
 |
ludo
Ťažký Profík
Registrovaný: Str, 01.11.2006, 12:26 Príspevky: 424 Bydlisko: Bratislava
|
- Vsunieme spať plátno a navinieme na trubicu. (tak ako keď rolujete svoj obľúbený plagát Paľa Haberu z postpubertálneho obdobia )
ak tak Samantha Fox------- 
_________________ Grand Cherokee V8 4,7 WJ
Jeep Wrangler 2,5 YJ
|
Pon, 17.11.2008, 20:01 |
|
 |
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Príspevkov: 4 ] |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|