Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Pia, 02.05.2025, 15:32
Dnes je piatok 2. mája 2025, meniny má Žigmund a zajtra Galina

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 10 ] 
 Jeep WRANGLER TJ - nejde tempomat 
Autor Správa
Čumil
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Som tu skoro úplne nový a hľadám radu ktorá asi veľmi nepatrí do offroad priorít, ale ja na dlhé presuvy bez tempomatu nemôžem. Jedného dňa po nejakých šotolinách zrazu nejde zapnuť. Zatiaľ som zistil že prepínače ovládania na volante pekne menia odpor slučky. ale PCM nedáva signal na C3/11 SPEED CONTROL ON/OFF SWITCH SENSE. Vie niekto čo skúsiť premerať ? Ostatné elektrické zariadenia veselo fungujú takže typujem že chýba ešte nejaký signál ktorý stratil kontakt ...
Díky za radu.

Sob, 30.04.2011, 18:27
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ja ho mám v regáli , keď prídeš na to čo to mu je a treba Ti práve ten bazmeg z lankom , napíš

Sob, 30.04.2011, 18:31
Profil WWW
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
skontroluj ci nemas vypadnuty kabel na brzdovom pedale, potom zvykne sa prelomit drat od vypinaca tempomatu...vlastna skusenost...prepajkovat a pohoda.

Ned, 01.05.2011, 3:35
Čumil
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
To som samozrejme skúšal, ale tých 12V na brzdový pedál prichádza z PCM a ide na servo. A ja ich nemám ani na PCM (urobil som si taký partizánsky drôtik z pinu z konektora C3 aby som to videl aj za chodu).

Ešte otázka - čo myslíš pod vypínačom tempomatu ? Vypínače na volante menia odpor obvodu voči zemi ktorý ide do PCM. To som meral na PCM a tam sa odpor pekne mení pre každé tlačidlo je odpor iný.

Existuje ešte nejaký iný vypínač tempomatu ?

Ned, 01.05.2011, 13:13
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
vypinac tempomatu som mal namysli ten na volante, u starsich typov na packe na smerovky. Elektrika nie je moja silna stranka, takze ti nepoviem kolko voltov alebo ohmov tam mam byt. Pre mna elektrika alebo ide , alebo nejde...v mojom pripade bol prelomeny drot a vypadnuty kontakt na brzdovom pedale a v jeepe v kosiciach to nevedeli dat dokopy.....skontroluj si poistky, to si ale asi uz urobil a tiez vacuovu linku.

Pon, 02.05.2011, 4:51
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
tempomat na TJ tvojho rocnika je riadeny odporovym multiplexom po 2 drotoch. Cele to ide cez clockspring priamo do riadiacky. Hodnoty odporov jednotlivych tlacidiel musia sediet s presnostou na 1,3 ohm.

A na to aby sa vobec zapol musia byt splnene este ine podmienky. Toto si urcuje riadiacka.

ten konektor co popisujes ty (C3/11) je vystup z riadiacky. Takze pokial nie su v poriadku vstupy, tak nebude ani vystup

12V cez brzdovy pedal napaja priamo vakuove servo / to je aj kvoli bezpecnosti - skocis na brzdu = tempomat vypnuty. Ale vypne len jeho vykonovu cast.

mne to vychadza na vadny clockspring alebo vnutornu chybu serva

viac by povedala diagnostika

Pon, 02.05.2011, 10:21
Profil WWW
Čumil
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Díky tejto reči rozumiem. Aj ja som najprv podozrieval clockspring, ale tie odpory sa pekne menia, meral som na prepínačoch, na clockpringu aj na konektori C3 k RJ všetko bolo rovnaké. Neviem presne aké majú byť ich hodnoty ale vyzeraju velmi hodnoverne. Ak vieš poradiť kde zistím aké to majú byť hodnoty, to by som premeral znovu.
Keďže nemám signál ako píšeš na výstupe z riadiacej jednotky, potrebujem overiť čo všetko RJ vyhodnocuje pre zapnutie tempomatu.

Skúšal som to zapínať staticky pri zapnutom motore (samozrejme za jazdy to nechytá) ale možno vstupuje aj minimálna rýchlosť a to potom staticky nezistím.

Zatiaľ sa mi nechce veriť že odišla RJ lebo všetko v nej ostatné funguje.

Určite plánujem aj diagnostiku ale ak by som vedel čo všetko sú vstupy do RJ, to by som si premeral vopred. Díky

Uto, 03.05.2011, 9:56
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
pri nastartovanom motore sa tempomat musi dat aspon aktivovat - tlacitko ON/OFF a svieti kontrolka cruise
ucinny a funkcny (funkcia SET) je od 60km/h

Tempomat funguje len vtedy, ak nie je stlaceny brzdovy pedal, je dost vakua v systeme, je funkcny obvod serva, spravny signal od TPS, nie su ziadne MIL zavady v RJ, nie je prekrocena pripustna teplota motora a u manualu nie je stlacena spojka. A mozno este cosi, ale teraz neviem.

Hodnoty odporoveho multiplexu su kdesi v servisnom manuali. Z hlavy teraz neviem ake, ale viem, ze do roku 99 bol jeden typ tlacidiel od 2000 bol druhy. Navzajom nie su zamenne - maju uplne ine hodnoty.

Clockspring moze byt vadny aj napriek nameranym hodnotam.
Ono je to napajane 5V ktore su spolocne pre vsetky senzory. A staci tam nejaka oxidacia a presluch na kabliku a uz to blbne. Minule som mal take cosi - do clockspringu zatiekla slana voda, zoxidovalo kontakty a zrazu nesiel tempomat, blblo TPS, blblo CPS...

Ako hovorim, idealna by bola DRB diagnostika. Tam krasne vidis odozvy jednotlivych tlacidiel

Uto, 03.05.2011, 13:57
Profil WWW
Čumil
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
toto znie velmi rozumne ale s mojim zazemim to neurobim. Pomocna otazka - ak mas možnosť diagnostiky nemal by si niekedy cas ? Ja by som bol schopny pojať to ako servis.... Kludne by som dobehol (aj bez tempomatu).

Uto, 03.05.2011, 17:27
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
kludne dobehni

len predtym zavolaj alebo napis

kontakty mame na webe

akurat tento tyzden nie - som mimo ZA

Str, 04.05.2011, 11:23
Profil WWW
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 10 ] 

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný