Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Ned, 25.05.2025, 18:47
Dnes je nedela 25. mája 2025, meniny má Urban a zajtra Dušan

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 117 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalší
 Automat 
Autor Správa
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ako sa moze tocit olej v hydromenici pri zaradenej rychlosti a taktiez pri P ? Ked mas hodene P tak je to to iste co N akurat ze je prevodovka este navyse zablokovana proti pohybu od kolies. Urcite sa v nej vtedy nic neodohrava tak ako ked mas hodenu rychlost.

Uto, 03.11.2009, 23:52
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Jedna cast hydromenica je napevno spojena s motorom a druha cast s prevodovkou...a medium medzi tymito dvoma castami je olej.
Mas pravdu v prevodovke sa nic neodohrava ked auto stoji pretoze ta stoji tiez.

Str, 04.11.2009, 0:55
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
edit:(kaslem na to)

Naposledy upravil Roland dňa Str, 04.11.2009, 21:58, celkovo upravené 1

Str, 04.11.2009, 8:04
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Roland, budem sa snazit pisat presne. Bohuzial definiciu Overdrive ako ju prezentujes nepoznam( moze to byt sposobene aj rozdielnostou prekladov v literature) Prikladam dve linky na internetovu encyklopediu Wikipedia kde je popisany Overdrive aj menic momentu.

Overdrive:
http://en.wikipedia.org/wiki/Overdrive_%28mechanics%29
Menic momentu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Torque_converter

Str, 04.11.2009, 9:26
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
ROLAND, SKOR AKO BUDES NIEKOHO OBVINOVAT Z POLOPRAVD, TAK SI ZOBER NARADIE A ROZOBER PAR PREVODOVIEK.....POTOM POCHOPIS.

a pokial ide o serioznu a vaznu literaturu, tak to co si tam zavesil sice mozno vazne je,ale potom si to asi nepochopil ty.
na obrazku je vyobrazeny rez hydromenicom. To co je tam nazvane premostovacia spojka, je obycajny zamok hydromenica , inak nazyvany LOCK-UP. a NEMA TO S OVERDRIVE NIC SPOLOCNE
a ani to tam nikde nepisu

Kludne tu knihu skopiruj celu, ale polopravdy a domineky tu podsuvas ty.
OD bol je a bude OD a LockUp bude lockupom a budu to VZDY dve rozdielne veci, ci sa to paci tebe alebo tym ucenym panom co napisali taku peknu knizku s farebnymi obrazkami. A je uplne jedno, ci OD prelozis ako "rychlobeh" alebo "prevod do rychla" - na jeho funkcii to nic nemeni.
Takisto ako Lock-Up mozes nazvat napriklad aj "premostovacia spojka" alebo "zamok menica"

Str, 04.11.2009, 10:01
Profil WWW
Začínajúci koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
palo-cherokee píše:

Maťo sorry, ale toto je blbosť ! Pletieš si 2 zásadné veci.

Nemyslim si ze je to blbost len som vyjadril svoj nesuhlas k predoslemu prispevku a zjednodusene som ho podal. Vsetky prevodovky su v principe rovnake a technicky rozdielne a rozne systemi si kazdy nazyva po svojom.

Tuto je to popisane obdobne stacilo hladat:

viewtopic.php?t=21&highlight=automat
viewtopic.php?t=20&highlight=automat

Str, 04.11.2009, 18:10
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Roland vidíš, mne dávaš negatívnu reputáciu, a tvoje vedomosti sú zmesou domnienok čo si počul okolo seba. Palo to vystihol tak ako to je. Overdrive bol v minulosti príplatkovou výbavou aj manuálnych prevodoviek, ako prídavný prevod do rýchla. Napr. od firmy Laycock bol v niektorých predvojnových tatrovkách.

Str, 04.11.2009, 21:32
Profil WWW
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
MatoNR píše:
Nemyslim si ze je to blbost len som vyjadril svoj nesuhlas k predoslemu prispevku a zjednodusene som ho podal. Vsetky prevodovky su v principe rovnake a technicky rozdielne a rozne systemi si kazdy nazyva po svojom.

Tuto je to popisane obdobne stacilo hladat:

viewtopic.php?t=21&highlight=automat
viewtopic.php?t=20&highlight=automat

Mato, prave v tychto prispevkoch je popisovany aj Overdrive.
Andrej píše:
Do 80. let (sakra, již minulého století, že?), byla většina běžných vozidel vybavována třístupňovými automatickými převodovkami, které sice vynikaly spolehlivostí a trvanlivostí, avšak postrádaly vymoženosti, kterými disponovaly jejich nástupkyně, převodovky se čtvrtým, takzvaným OD (overdrive, rychloběhem) ekonomickým rychlostním stupněm, který měl spolu s blokováním měniče (vyrovnáním rychlosti otáček hnacího a hnaného lopatkového kola hydrodynamické spojky jejich vzájemným spojením) přinést a také přinesl tehdy tak intenzívně požadovanou nižší spotřebu paliva. V automobilech se tak vedle doposud téměř výhradně používaných písmen P,R,N,D, začaly objevovat ve větší míře i číslice 3,2 a 1 namísto původního L (LOW) a přibylo také D v kroužku, které značí onen overdrive - OD.

Tzn. to co je v menici momentu nieje overdrive.

Str, 04.11.2009, 22:31
Začínajúci koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
teslo píše:

Mato, prave v tychto prispevkoch je popisovany aj Overdrive.
Andrej píše:
takzvaným OD (overdrive, rychloběhem) ekonomickým rychlostním stupněm, který měl spolu s blokováním měniče (vyrovnáním rychlosti otáček hnacího a hnaného lopatkového kola hydrodynamické spojky jejich vzájemným spojením)

Tzn. to co je v menici momentu nieje overdrive.

MysliS??? precitaj si to poriadne preto som to tam dal

Štv, 05.11.2009, 7:42
Profil WWW
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
MatoNR píše:
MysliS??? precitaj si to poriadne preto som to tam dal

OK, dostal si ma...idem si to poriadne precitat, pretoze v texte co som vykopiroval to nieje
Andrej píše:
ekonomickým rychlostním stupněm, který měl spolu s blokováním měniče

rychlostny stupen je jedna vec a blokovanie menica vec druha...

Štv, 05.11.2009, 9:38
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
palo cheero ma ako vzdy pravdu, takze nehadat posluchat :) a precitat este raz jeho prispevok.

alebo si to nastudujte a nestrielajte odboku podaktori :)

Štv, 05.11.2009, 9:38
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
peterB píše:
Ako sa moze tocit olej v hydromenici pri zaradenej rychlosti a taktiez pri P ? Ked mas hodene P tak je to to iste co N akurat ze je prevodovka este navyse zablokovana proti pohybu od kolies. Urcite sa v nej vtedy nic neodohrava tak ako ked mas hodenu rychlost.

No nieco sa v nej odohrava. Konkretne na 42 RE v P olej netlaci cez chladic oleja a v N tlaci cez chladic oleja.

Štv, 05.11.2009, 11:11
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Som rad ze tu vzniklo toto vlakno, a hlavne s tymto jednoduchym nazvom, ktory sa da jednoducho a rychlo najst, a neterba sa prekusavat po fore snorit a hladat hodinu.
Skoda ze sa to tu nabralo take obratky a ako funguje a co je a kde je Lock up, rychlobeh, overdrive a este co ja viem co su pre vecsinu nas zbytocne. No kto z nas to kedy bude rozoberat a opravovat? ja osobne poznam iba Palachera co sa do toho rozumie, a komu by som ju dal opravit, i ked v chere mam jednoduchu, spolahivu a lahko lacno dostupnu sekacovu prevodovku :lol:, a dufam ze mi dlho vydrzi.

Skor by sme sa tu mali navzajom naucit jazdit s tymito prevodovkami, tak ako zacala Leona aby sme ich netrapili, i ked ich mame trochu rozdielne. Ja som si na nejakom ceskom fore nasiel ten navod co tu dal i Andrej ten o tych kaziacich sa skriniach, asi tu neviem hladat.
Po precitani som to pochopil takato:

-mesto a tahanie na 3
-na krizovatke nevyradovat
-P nepouzivat ako rucnu, dat N, rucnu, auto sa zhupne a potom P
-vyuzivam poistku na pake, co mi za jazdy nejde bez poistky to nerobim, (radit sa tym padom da iba hore 1-2-3-D, takze ja za jazdy nepodradujem)
-D len mimo mesta, takze ked vychadzam z mesta a mam cca 70 dam bez poistky D.
-pri vjazde do mesta dam 3 len ked stojim, napr. semafor a tak.....

Takze ked som to zle pochopil, rad sa necham poucit :wink:

Štv, 05.11.2009, 11:26
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
dado píše:
No nieco sa v nej odohrava. Konkretne na 42 RE v P olej netlaci cez chladic oleja a v N tlaci cez chladic oleja.

V N je olejova pumpa v cinnosti, zatial co v P je vyradena.

Štv, 05.11.2009, 11:43
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Peto, este doplnim, ze nenechavat bezat na volnobeh dlhu dobu( uznavam, ze pre kazdeho je to rozne) na P, ale hodit tam N. Ja mam vo zvyku davat P naozaj ked uz vypinam motor, inak N.

Štv, 05.11.2009, 11:49
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 117 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný