Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Sob, 03.05.2025, 1:08
Dnes je sobota 3. mája 2025, meniny má Galina a zajtra Florián

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 12 ] 
 Povrchová úprava listových pér 
Autor Správa
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Caute, chcem sa spytat mam rozobrate listove pera a su dost hrdzave listy, mozem ich normalne natriet, nerobi to potom nejaky problem pri pruzeni?Alebo poskladat a natriet len zvonku?
Dik

http://www.4x4life.sk - magazin zo sveta offroadu

Str, 26.10.2011, 11:17
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ja som natrel a namazal grafitovou vazelinov

Prejdem kade chcem - skoro všade !

Str, 26.10.2011, 15:26
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
kedysi sa robili na listove pera take kozene rukavy plne vazeliny, to je idealne co mozes pre ne spravit. a kym ich zlozis medzi ne podavat take silikonove podlozky lahsie po sebe potom suchaju. a uplne iny pocit z jazdy

td42@safe-mail.net

Str, 26.10.2011, 15:39
Profil WWW
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
silonove plosky su tam original, zodrate niesu, asi to natrem a stycne plochy poriadne namazem...
Dik

Str, 26.10.2011, 15:47
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Listove pera sa nemaju mazat (tiez som to nevedel):
1-ked ich namazes tak sa tam dostane prach a posobi ako brusivo
2-ked ich namazes tak stratia tlmiacu schopnost

Str, 26.10.2011, 15:55
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
fuuha, tak toto je pre mna nova informacia :) som v tom, ze sa to maze, aj mi to vela ludi radilo, tak teraz fakt neviem :)

Str, 26.10.2011, 15:57
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Caute.

Aj ja by som pridal svoj komentar.

Osobne som s tym trochu experimentoval na svojom XJ... tiez som sa pytal odbornikov a dospel som k zaveru:

1. Listove pera absorbuju zataz pri pruzeni ohybom listov.
2. Tlmiacu funkciu z vacsej miery preberaju tlmice (plynove, olejove a vselijake ine..), ktore zamedzia rozhupaniu vozidla, zmiernuju vibracie a vacsie narazy.
3. Listove pera maju po sebe klzat a kedze mazivo v podobe vazeliny by zachytavalo prach a piesok fungujuci ako brusivo (ako pise Tono Traktorista), vkladaju sa medzi ne silikonove klzne plosky. Ked nepracuju/neklzu, trenie medzi nimi sposobuje ze je odpruzenie vozidla tvrde.
4. Obalovanie listov ochrannym navlekom funguje skor opacne... ked uz sa do navleku raz voda dostane a ta sa tam dostane vzdy, tak uz odtial nevytecie a pera budu nerusene hnit... pripomina mi to vtip o vodotesnych hodinkach za 5 korun... ked uz do nich voda natecie, su uzasne vodotesne a je problem tu vodu z nich dostat... :wink:

Raz som skusal na svojich vydratych perach... kde uz boli silikonove vlozky davno "minute" a vrzgalo to len zelezo na zelezo, poriadne som to ocistil a namazal v mieste kontaktu listov vazelinou... komfort jazdy sa prudko zvysil aj napriek tomu, ze boli listy uz prehnute hore bruchom... samozrejme, ze sa na vazelinu nalepila spina a vyzeralo to vzapati hrozne... tak som listy jednoducho vymenil za nove.... teraz klzu na "suchom" silikone a je to parada...

Jedinu vec, ktoru by som asi pre listy urobil, je nejaky odolny nater, ktory sa velmi neolupuje z ohybanych ploch listov, nech su na oko pekne a inak len pravidelna ocista tlakovou vodou a zdrave silikonove klzne plosky...

Jedna zaujimavost z muzea: Videl som na starom mozno este predvojnovom nakladiaku odpruzenom listovymi perami tlmice zostavene z dvoch protichodnych listov (jeden ukotveny na rame a druhy na naprave) zopnutych v strede pevnou sponou, ktore vyuzivali trenie medzi listami na tlmenie vybracii a razov od napravy ako to dnes riesia tie nase olejove, plynove a tie ostatne... u takych by bolo namazanie stycnej plochy na skodu...

Keby som sa v niecom mylil, tak ma odbornici opravte... :wink:

P.

Str, 26.10.2011, 17:52
Profil WWW
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
a tie silikonove podlozke sa daju kde zohnat?
Dik

Str, 26.10.2011, 19:20
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
kedysi dávno pred x rokmi keď boli listy zožené kov na kov sa na niektorých autách mazali graftom a zašívali do kože alebo celtoviny alebo sa "motali" akousi páskou.Ale to je skôr debata pre veteránfórum.

Dnes bežné listy používajú plastové vložky. Ale nie je to v žiadnom prípade silikón.Sú to tzv klzné (samomazné) plasty. Bežne sa používa dotovaný polyamid u tých lepších PEEK alebo PAI plnené PTFE a grafitom

kúpiť sa to dá ako tyčovina alebo dosky, obrobiť si to musíš sám

Str, 26.10.2011, 19:44
Profil WWW
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Dakujem za info, ono na tych listoch je to original a je to trochu zodrate ale este tam je nejaky material, tak to mozno ani nebudem riesit...ked to zacne vrzgat tak potom budem riesit a zhanat :)

Str, 26.10.2011, 19:53
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
cele natriet obycajnou farbou, mozno prasok vyzera krajsie ale ide tazko opravit, tie klzne plochy kupis hocikde (v US)

Str, 26.10.2011, 20:46
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
cele litanie pisu o renovacii a udrzovani listovych per na trabantovom fore, nakolko tieto vozitka n atom funguju doteraz.

tu je kusok od chlapa ktoreho to zivy cely zivot a je v tom naozaj dobry!

"A nyní k tomu vlastnímu tématu - původně se mezi listy dávala bronzová folie o síle 0,3mm, byla drahá, tak se nahradila sklotextilními pásy (hnědý materiál, někdy zvaný texgumoit a používal se na plošné spoje - také), i ty byly časem drahé, tak se pouze na některé listy vysekl otvor do kterého se dal takový nýt z PVC po kterém měl list klouzat. Mezi listy nemusí být vloženo nic, vždy ale platí zásada, že listy musí být dokonale namazány - prostoupeny tukem v celé ploše. Může mezi listy být třeba zlato, když budou suché, poškodí se otěrem. Balení per bylo jen módní, nikoliv účelné, byla to stejná fáma, jako zhasínání motoru se sytičem nebo trojnásobné protůtování před vypnutím motoru. Výrobce to nikdy nedoporučil, pouze se našel šikovný výrobce, který svého času prodával sady na balení per, ale bez kladného efektu. U pera platí, že má zůstat volné a ono se samo čistí třením. Pokud se zabalí, tak voda jde pod tlakem (kolo v louži a pod.) i s nečistotou do obalu, ale ven vyteče nebo se odpaří pouze voda a to ještě až za několik dnů. Takové dokonale namazané a zabalené pero má po delší době horší stav, jako pero holé a jednou ročně promazané. Balení per je pouze vynálezem komečním, využívají lenosti lidí o pero pečeovat.

Listová pera se však v dávné minulosti opravdu balila, ale pouze na vojenských vozidlech, která se brodila blátem, tam ovšem nejméně 2x ročně (tzv. přechody) pera vojíni vybalili, očistili do chromového lesku a znovu zabalili, to je však něco jiného. Od tud může pověra o balení per pocházet.

Štv, 27.10.2011, 13:54
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 12 ] 

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný