Dnes je sobota 3. mája 2025, meniny má Galina a zajtra Florián
Autor |
Správa |
masurko
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 27.09.2007, 12:05 Príspevky: 1818 Bydlisko: Trencin
|
Cafte chalani a holky. Mal by som na vas prosbicku. Neviete nahodou niekto nieco blizsie o systeme riadena auta Steer by wire ??? Mam to robit na bakalarsku pracu a jedine co zatial o tom viem ze je to system riadenia auta bez mechanickych casti realizovany elektromotorom viete niekto poradit alebo pripadne poslat nejake linky pripadne materialy k tejto teme ??? Dikes 
_________________ "Bolesť trvá len chvíľu, víťazstvo trvá navždy" Ex: JEEP CHEROKEE 4.0i, 4.5" lift Ex: Patrol K260, 2.8D homemade pickup Ex: Patrol W260, 2.8TD eMHaDecka na 33kach Patrol Y61 3.0DTi - ma vsetko co treba
|
Uto, 06.11.2007, 9:46 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|

masurko píše: Cafte chalani a holky. Mal by som na vas prosbicku. Neviete nahodou niekto nieco blizsie o systeme riadena auta Steer by wire ??? Mam to robit na bakalarsku pracu a jedine co zatial o tom viem ze je to system riadenia auta bez mechanickych casti realizovany elektromotorom viete niekto poradit alebo pripadne poslat nejake linky pripadne materialy k tejto teme ??? Dikes 
je to ten istý princíp ktorý sa už roky používa u lietadiel pod názvom "fly by wire"
Ide o to, že neexistuje mechanické spojenie medzi ovládacou a ovládanou časťou. Všetko je riadené elektricky (elektronicky) pomocou servomotorov, vetilov, skrátka čohokoľvek, čo je schopné reagovať na el. impulz. Ovládací prvok je v princípe nejaký spínač, potenciometer a pod. dodávajúci el. signály. Takže spojenie tvora iba tie "wires" - drôty. A pre bezpečnosť sú niektoré systémy zdvojené alebo dokonca aj strojené (od slova 3-krát):-)
V letectve dávno používaná vec, bez ktorej by napríklad neexistovali moderné stíhačky,(taká F-16 by bez computera ani nevzlietla, a ak hej, tak by spadla  )
V automobilovom priemysle to má analógiu v technológii "Drive by wire"
a veľa jeho častí má kopa z nás v aute už teraz. Lebo do kategórie "Drive by wire" patrí čokoľvek v aute, čo je ovládané čisto prenosom el. signálu- napríklad elektronický plyn (Jeep od 97, Patrol GR-Y61...) , patrí sem aj elektronicky ovládaný tempomat, vstrekovanie, ABS, ADS,TCS...
"Steer by wire" je podkategóriou systému "drive by wire",a to je v cestnej doprave novinka, hlavne kvôli nedôvere bežných ľudí voči absencii tyče riadenia a tiež kvôli skostnatenosti niektorých predpisov. A tiež aj kvôli tomu, že narozdiel od lietadla, ktoré musí pravidelne absolvovať podrobné servisné prehliadky vykonávané skupinou odborne vyškolených mechanikov pod dozorom inšpektora, v aute sa vŕta kadekto (aj ja  ) a kadekde, takže by nebola zaručená spoľahlivosť a bezpečnosť takéhoto systému. To isté platí aj pre "Brake by wire"
ufff - stačí ?
|
Uto, 06.11.2007, 10:10 |
|
 |
michi
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 18.10.2006, 1:17 Príspevky: 2388 Bydlisko: Zálesie
|
masurko píše: Cafte chalani a holky. Mal by som na vas prosbicku. Neviete nahodou niekto nieco blizsie o systeme riadena auta Steer by wire ??? Mam to robit na bakalarsku pracu a jedine co zatial o tom viem ze je to system riadenia auta bez mechanickych casti realizovany elektromotorom viete niekto poradit alebo pripadne poslat nejake linky pripadne materialy k tejto teme ??? Dikes 
...skús zagoogliť...
|
Uto, 06.11.2007, 10:10 |
|
 |
michi
OFFROAD Expert
|

palo-cherokee píše: masurko píše: Cafte chalani a holky. Mal by som na vas prosbicku. Neviete nahodou niekto nieco blizsie o systeme riadena auta Steer by wire ??? Mam to robit na bakalarsku pracu a jedine co zatial o tom viem ze je to system riadenia auta bez mechanickych casti realizovany elektromotorom viete niekto poradit alebo pripadne poslat nejake linky pripadne materialy k tejto teme ??? Dikes  je to ten istý princíp ktorý sa už roky používa u lietadiel pod názvom "fly by wire" Ide o to, že neexistuje mechanické spojenie medzi ovládacou a ovládanou časťou. Všetko je riadené elektricky (elektronicky) pomocou servomotorov, vetilov, skrátka čohokoľvek, čo je schopné reagovať na el. impulz. Ovládací prvok je v princípe nejaký spínač, potenciometer a pod. dodávajúci el. signály. Takže spojenie tvora iba tie "wires" - drôty. A pre bezpečnosť sú niektoré systémy zdvojené alebo dokonca aj strojené (od slova 3-krát):-) V letectve dávno používaná vec, bez ktorej by napríklad neexistovali moderné stíhačky,(taká F-16 by bez computera ani nevzlietla, a ak hej, tak by spadla  ) V automobilovom priemysle to má analógiu v technológii "Drive by wire" a veľa jeho častí má kopa z nás v aute už teraz. Lebo do kategórie "Drive by wire" patrí čokoľvek v aute, čo je ovládané čisto prenosom el. signálu- napríklad elektronický plyn (Jeep od 97, Patrol GR-Y61...) , patrí sem aj elektronicky ovládaný tempomat, vstrekovanie, ABS, ADS,TCS... "Steer by wire" je podkategóriou systému "drive by wire",a to je v cestnej doprave novinka, hlavne kvôli nedôvere bežných ľudí voči absencii tyče riadenia a tiež kvôli skostnatenosti niektorých predpisov. A tiež aj kvôli tomu, že narozdiel od lietadla, ktoré musí pravidelne absolvovať podrobné servisné prehliadky vykonávané skupinou odborne vyškolených mechanikov pod dozorom inšpektora, v aute sa vŕta kadekto (aj ja  ) a kadekde, takže by nebola zaručená spoľahlivosť a bezpečnosť takéhoto systému. To isté platí aj pre "Brake by wire"
No, a úvod do bakalárskej práce už máš.
|
Uto, 06.11.2007, 10:13 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|
michi píše: No, a úvod do bakalárskej práce už máš.
2Michi : HEHEHE
2Masurko: číslo účtu pošlem v PM ? 
|
Uto, 06.11.2007, 10:15 |
|
 |
masurko
OFFROAD Expert
|
2palo-cherokee: dikes palino ale tymito znalostami disponujem aj ja  ja som mal na mysli ze ci nema niekto nieco trosku rozsiahlejsie napr. schemu takehoto zapojenia z realnej praxe alebo nejaku rozsiahlejsiu studiu zaoberajucu sa touto problematikou a pod. ale dakujem za ochotu
2michi: skusam skusam ale asi nemam dobry den a google ma nema rad  stale len nejake jednostranove omacky
_________________ "Bolesť trvá len chvíľu, víťazstvo trvá navždy" Ex: JEEP CHEROKEE 4.0i, 4.5" lift Ex: Patrol K260, 2.8D homemade pickup Ex: Patrol W260, 2.8TD eMHaDecka na 33kach Patrol Y61 3.0DTi - ma vsetko co treba
|
Uto, 06.11.2007, 10:19 |
|
 |
masurko
OFFROAD Expert
|
2michi: uvod myslis tu prvu stranu ???  ale nie sak 15 stran som uz nejako vy:smt078 ale oni chcu este odo mna aj funkcny vzorok bachli mi napravu z kie a daj prec tu tyc a sprav to na droty 
|
Uto, 06.11.2007, 10:22 |
|
 |
michi
OFFROAD Expert
|
|
Uto, 06.11.2007, 10:35 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|

no ja nič, no. Ale ten tvoj prvý príspevok tak neznel. Citujem:
masurko píše: Cafte chalani a holky. Mal by som na vas prosbicku. Neviete nahodou niekto nieco blizsie o systeme riadena auta Steer by wire ??? Mam to robit na bakalarsku pracu a jedine co zatial o tom viem ze je to system riadenia auta bez mechanickych casti realizovany elektromotorom viete niekto poradit alebo pripadne poslat nejake linky pripadne materialy k tejto teme ??? Dikes takže som myslel, že potrebuješ aj základné info. masurko píše: ... funkcny vzorok bachli mi napravu z kie a daj prec tu tyc a sprav to na droty 
a v čom je problém?
2 modelárske servá, pár spínačov, nejaký motorček... alebo inak - dva piesty.. a pod - riešení je veľa - inšpiruj sa modelármi alebo automatizáciou napríklad v baliarenskom priemysle
A tuším SKF robí lineárny motor aj s uloženiami a IRC snímačom ako All-in-One, ale je to drahé jaxviňa
btw, z ktorej KIE?  Lebo nejaké funkčné vzorky sme pre nich robili na "vystavku dostiženij "
Edit:
tuto je to SKF
http://www.skf.com/portal/skf_sk/home/industries?contentId=261249&lang=sk
|
Uto, 06.11.2007, 10:35 |
|
 |
masurko
OFFROAD Expert
|
2michi: ne kozmonaut ale mechatronik cestnych motorovych vozidiel
2palo: no som to asi trosku na ... napisal uznavam nad tym linearnym motorom som uz rozmyslal bo kamos to ma ako bakalarsku no a on robi zhodou okolnosti pre kiu ale len subdodavatelska firma ale to je tak na obesenie, selsyn som rozmyslal skusit ale to tak pred 50 rokmi by bolo vhodne  asi bude najlepsie nejaky motorcek zo stieracov zo skodovky tam hodit  ale tam je otazka bezpecnosti a spolahlivosti von zo hry no a ta naprava je tusim zo ceedu
|
Uto, 06.11.2007, 10:45 |
|
 |
rado nd
OFFROAD Expert
|
Počuj measurko, neštuduješ náhodou u Anwarzaia?
Stačí toto? http://www.freescale.com/webapp/search/Serp.jsp
Ďalej to zvládneš sám?
Naposledy upravil rado nd dňa Uto, 06.11.2007, 10:50, celkovo upravené 1
|
Uto, 06.11.2007, 10:47 |
|
 |
masurko
OFFROAD Expert
|
uff to meno som este nepocul  asi ani nie
wow rado dikes budem muset sice oprasit svoje english skills ale neco sa bude dat pouzit dikes 
Naposledy upravil masurko dňa Uto, 06.11.2007, 10:53, celkovo upravené 1
|
Uto, 06.11.2007, 10:49 |
|
 |
rado nd
OFFROAD Expert
|
masurko píše: uff to meno som este nepocul  asi ani nie
Ja som len dedukoval, že asi robíš mechatroniku na Trenč.univerzite.
Ak študuješ bohoslovecký seminár, tak ma tu asi vykotí.
|
Uto, 06.11.2007, 10:51 |
|
 |
masurko
OFFROAD Expert
|
no no presne  mechatronika cestnych motorovych vozidiel na trenc. univerzite a ja na seminary veru moc ee  ja som rad ked sa aspon sem tam ukazem v skole  a ty mas nebodaj tiez nieco docinenia z TNUniAD ????
|
Uto, 06.11.2007, 10:55 |
|
 |
rado nd
OFFROAD Expert
|
masurko píše: no no presne  mechatronika cestnych motorovych vozidiel na trenc. univerzite a ja na seminary veru moc ee  ja som rad ked sa aspon sem tam ukazem v skole  a ty mas nebodaj tiez nieco docinenia z TNUniAD ???? Kua , a na takýchto vahanov idú moje dane?
Padaj na cviko, kým som mierumilovný.
S TU či aký to má nadpis nemám chvalabohu nič.
|
Uto, 06.11.2007, 10:58 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|