Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Sob, 03.05.2025, 11:17
Dnes je sobota 3. mája 2025, meniny má Galina a zajtra Florián

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 23 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
 steer by wire 
Autor Správa
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Cafte chalani a holky. Mal by som na vas prosbicku. Neviete nahodou niekto nieco blizsie o systeme riadena auta Steer by wire ??? Mam to robit na bakalarsku pracu a jedine co zatial o tom viem ze je to system riadenia auta bez mechanickych casti realizovany elektromotorom viete niekto poradit alebo pripadne poslat nejake linky pripadne materialy k tejto teme ??? Dikes ;)

Ex: Patrol W260, 2.8TD eMHaDecka na 33kach
Patrol Y61 3.0DTi - ma vsetko co treba

Uto, 06.11.2007, 9:46
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
masurko píše:
Cafte chalani a holky. Mal by som na vas prosbicku. Neviete nahodou niekto nieco blizsie o systeme riadena auta Steer by wire ??? Mam to robit na bakalarsku pracu a jedine co zatial o tom viem ze je to system riadenia auta bez mechanickych casti realizovany elektromotorom viete niekto poradit alebo pripadne poslat nejake linky pripadne materialy k tejto teme ??? Dikes ;)

je to ten istý princíp ktorý sa už roky používa u lietadiel pod názvom "fly by wire"
Ide o to, že neexistuje mechanické spojenie medzi ovládacou a ovládanou časťou. Všetko je riadené elektricky (elektronicky) pomocou servomotorov, vetilov, skrátka čohokoľvek, čo je schopné reagovať na el. impulz. Ovládací prvok je v princípe nejaký spínač, potenciometer a pod. dodávajúci el. signály. Takže spojenie tvora iba tie "wires" - drôty. A pre bezpečnosť sú niektoré systémy zdvojené alebo dokonca aj strojené (od slova 3-krát):-)

V letectve dávno používaná vec, bez ktorej by napríklad neexistovali moderné stíhačky,(taká F-16 by bez computera ani nevzlietla, a ak hej, tak by spadla :-) )

V automobilovom priemysle to má analógiu v technológii "Drive by wire"
a veľa jeho častí má kopa z nás v aute už teraz. Lebo do kategórie "Drive by wire" patrí čokoľvek v aute, čo je ovládané čisto prenosom el. signálu- napríklad elektronický plyn (Jeep od 97, Patrol GR-Y61...) , patrí sem aj elektronicky ovládaný tempomat, vstrekovanie, ABS, ADS,TCS...

"Steer by wire" je podkategóriou systému "drive by wire",a to je v cestnej doprave novinka, hlavne kvôli nedôvere bežných ľudí voči absencii tyče riadenia a tiež kvôli skostnatenosti niektorých predpisov. A tiež aj kvôli tomu, že narozdiel od lietadla, ktoré musí pravidelne absolvovať podrobné servisné prehliadky vykonávané skupinou odborne vyškolených mechanikov pod dozorom inšpektora, v aute sa vŕta kadekto (aj ja :-D ) a kadekde, takže by nebola zaručená spoľahlivosť a bezpečnosť takéhoto systému. To isté platí aj pre "Brake by wire"

ufff - stačí ?

Uto, 06.11.2007, 10:10
Profil WWW
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
masurko píše:

...skús zagoogliť... :wink:

http://www.aloha.sk/
http://www.excursion.sk/
http://picasaweb.google.sk/michi4x4

Uto, 06.11.2007, 10:10
Profil WWW
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
palo-cherokee píše:
masurko píše:

je to ten istý princíp ktorý sa už roky používa u lietadiel pod názvom "fly by wire"
Ide o to, že neexistuje mechanické spojenie medzi ovládacou a ovládanou časťou. Všetko je riadené elektricky (elektronicky) pomocou servomotorov, vetilov, skrátka čohokoľvek, čo je schopné reagovať na el. impulz. Ovládací prvok je v princípe nejaký spínač, potenciometer a pod. dodávajúci el. signály. Takže spojenie tvora iba tie "wires" - drôty. A pre bezpečnosť sú niektoré systémy zdvojené alebo dokonca aj strojené (od slova 3-krát):-)

V letectve dávno používaná vec, bez ktorej by napríklad neexistovali moderné stíhačky,(taká F-16 by bez computera ani nevzlietla, a ak hej, tak by spadla :-) )

V automobilovom priemysle to má analógiu v technológii "Drive by wire"
a veľa jeho častí má kopa z nás v aute už teraz. Lebo do kategórie "Drive by wire" patrí čokoľvek v aute, čo je ovládané čisto prenosom el. signálu- napríklad elektronický plyn (Jeep od 97, Patrol GR-Y61...) , patrí sem aj elektronicky ovládaný tempomat, vstrekovanie, ABS, ADS,TCS...

"Steer by wire" je podkategóriou systému "drive by wire",a to je v cestnej doprave novinka, hlavne kvôli nedôvere bežných ľudí voči absencii tyče riadenia a tiež kvôli skostnatenosti niektorých predpisov. A tiež aj kvôli tomu, že narozdiel od lietadla, ktoré musí pravidelne absolvovať podrobné servisné prehliadky vykonávané skupinou odborne vyškolených mechanikov pod dozorom inšpektora, v aute sa vŕta kadekto (aj ja :-D ) a kadekde, takže by nebola zaručená spoľahlivosť a bezpečnosť takéhoto systému. To isté platí aj pre "Brake by wire"

No, a úvod do bakalárskej práce už máš. :-D

Uto, 06.11.2007, 10:13
Profil WWW
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
michi píše:

No, a úvod do bakalárskej práce už máš. :-D

2Michi : HEHEHE :-D

2Masurko: číslo účtu pošlem v PM ? :D

Uto, 06.11.2007, 10:15
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
2palo-cherokee: dikes palino ale tymito znalostami disponujem aj ja :( ja som mal na mysli ze ci nema niekto nieco trosku rozsiahlejsie napr. schemu takehoto zapojenia z realnej praxe alebo nejaku rozsiahlejsiu studiu zaoberajucu sa touto problematikou a pod. ale dakujem za ochotu ;-)
2michi: skusam skusam ale asi nemam dobry den a google ma nema rad :smt022 stale len nejake jednostranove omacky

Uto, 06.11.2007, 10:19
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
2michi: uvod myslis tu prvu stranu ??? :smt126 ale nie sak 15 stran som uz nejako vy:smt078 ale oni chcu este odo mna aj funkcny vzorok bachli mi napravu z kie a daj prec tu tyc a sprav to na droty :evil:

Uto, 06.11.2007, 10:22
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
masurko píše:
ale oni chcu este odo mna aj funkcny vzorok bachli mi napravu z kie a daj prec tu tyc a sprav to na droty :evil:

:smt119 ty vole, to študuješ za kozmonauta??? :smt119

Na druhú stranu, keď to zmákneš tak ti ryžojedi dobre zaplatia. :-D
:-D :-D

Uto, 06.11.2007, 10:35
Profil WWW
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
no ja nič, no. Ale ten tvoj prvý príspevok tak neznel. Citujem:
masurko píše:

Cafte chalani a holky. Mal by som na vas prosbicku. Neviete nahodou niekto nieco blizsie o systeme riadena auta Steer by wire ??? Mam to robit na bakalarsku pracu a jedine co zatial o tom viem ze je to system riadenia auta bez mechanickych casti realizovany elektromotorom viete niekto poradit alebo pripadne poslat nejake linky pripadne materialy k tejto teme ??? Dikes

takže som myslel, že potrebuješ aj základné info.

masurko píše:
... funkcny vzorok bachli mi napravu z kie a daj prec tu tyc a sprav to na droty :evil:

a v čom je problém?
2 modelárske servá, pár spínačov, nejaký motorček... alebo inak - dva piesty.. a pod - riešení je veľa - inšpiruj sa modelármi alebo automatizáciou napríklad v baliarenskom priemysle
A tuším SKF robí lineárny motor aj s uloženiami a IRC snímačom ako All-in-One, ale je to drahé jaxviňa

btw, z ktorej KIE? :lol: Lebo nejaké funkčné vzorky sme pre nich robili na "vystavku dostiženij "

Edit:
tuto je to SKF
http://www.skf.com/portal/skf_sk/home/industries?contentId=261249&lang=sk

Uto, 06.11.2007, 10:35
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
2michi: ne kozmonaut ale mechatronik cestnych motorovych vozidiel
2palo: no som to asi trosku na ... napisal uznavam nad tym linearnym motorom som uz rozmyslal bo kamos to ma ako bakalarsku no a on robi zhodou okolnosti pre kiu ale len subdodavatelska firma ale to je tak na obesenie, selsyn som rozmyslal skusit ale to tak pred 50 rokmi by bolo vhodne :-D asi bude najlepsie nejaky motorcek zo stieracov zo skodovky tam hodit :smt005 ale tam je otazka bezpecnosti a spolahlivosti von zo hry no a ta naprava je tusim zo ceedu

Uto, 06.11.2007, 10:45
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Počuj measurko, neštuduješ náhodou u Anwarzaia?
Stačí toto? http://www.freescale.com/webapp/search/Serp.jsp
Ďalej to zvládneš sám?

Naposledy upravil rado nd dňa Uto, 06.11.2007, 10:50, celkovo upravené 1

Uto, 06.11.2007, 10:47
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
uff to meno som este nepocul :-D asi ani nie
wow rado dikes budem muset sice oprasit svoje english skills ale neco sa bude dat pouzit dikes :shock:

Naposledy upravil masurko dňa Uto, 06.11.2007, 10:53, celkovo upravené 1

Uto, 06.11.2007, 10:49
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
masurko píše:
uff to meno som este nepocul :-D asi ani nie

Ja som len dedukoval, že asi robíš mechatroniku na Trenč.univerzite.
Ak študuješ bohoslovecký seminár, tak ma tu asi vykotí.

Uto, 06.11.2007, 10:51
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
no no presne :-D mechatronika cestnych motorovych vozidiel na trenc. univerzite a ja na seminary veru moc ee :) ja som rad ked sa aspon sem tam ukazem v skole :smt126 a ty mas nebodaj tiez nieco docinenia z TNUniAD ????

Uto, 06.11.2007, 10:55
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
masurko píše:
no no presne :-D mechatronika cestnych motorovych vozidiel na trenc. univerzite a ja na seminary veru moc ee :) ja som rad ked sa aspon sem tam ukazem v skole :smt126 a ty mas nebodaj tiez nieco docinenia z TNUniAD ????
Kua , a na takýchto vahanov idú moje dane?
Padaj na cviko, kým som mierumilovný.
S TU či aký to má nadpis nemám chvalabohu nič.

Uto, 06.11.2007, 10:58
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 23 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný