Dnes je piatok 30. mája 2025, meniny má Ferdinand a zajtra Petronela, Petrana
Autor |
Správa |
DanoDEF
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:19 Príspevky: 1872 Bydlisko: Východ pri KE
|

Datum je sice vysoky ale az dnes som sa rozhodol prezut letne MT za na zimu vhodnejsie AT. Co to ma spolocne s retazmi ??? vid dalej.
pri tejto prilezitosti som si nasiel cas a urobil som maly fotoserial o retaziach. Nejdem tu rozoberat jednotlive typy a znacky. Napisem iba o mojom pripade, ktory mozno niekomu pomoze v orientacii.
Kedze v dnesnej dobe poriadne retaze si vyzaduju nemale financie tak pridam aj fotky ako som zacinal. Vzhladom na cenu auta to az tak strasne nie je no väcsina clenov tejto stranky offroad berie ako hoby tak mozno tu najdu navod pre seba ako zacat.
Zacinal som na pneu o rozmere 7,5R16 tak som v tej dobe riesil problem s ratazmi na tento rozmer. Jeden kamarat mi vtedy poradil nespekulovat a zajst do obchodu s nahradnymi dielmi pre AVIU. Zasiel som a kupil obycajne rebrikove zelezne retaze. Tusim jedna para stala okolo tisicky.
( poznamka...na fotke su uz upravene retaze vid neskor )
Aj ked vyzeraju odstrasujuco ich funkcnost je viac nez uspokojiva. Neobsahuju ziadne plastove vecicky co by mohli povolit.
Casom sa rozmer mojich kolies zmenil a nastal problem, ze moje retaze su uzke. Tak prisla na rad vlastnorucna uprava teda rozsirenie.
Detailnejsie na fotke vidiet, ze kazdy druhy rebrik je vymeneny. Z tych co sa zvysili som rozsiril povodne rebriky. Aj po takejto uprave retaze v pohode fungovali.
Bohuzial pri jednom servisnom zasahu som nedbalostou prisiel o jednu retaz a jednu som na skalach roztrhal. Kedze v tej dobe som vela osobneho volna na kutilstvo nemal tak som kupil nove retaze. Teda aspon jednu paru. Jeden rok som ich kombinoval s povodnymi starymi. Po dalsom roku som kupil dalsiu paru novych.
Na prvy pohlad je poznat rozdiel jednak v prevedeni, povrchovej uprave, vahe a samozrejme to bolo poznat aj na cene.
Kym povodne vazia 5kg na jedno koleso nove vazia 15kg na koleso.
Zaver si musi urobit kazdy sam podla svojich moznosti. Mozem otvorene povedat, ze obe retaze svoj ucel splnia. Kazdy vsak musi zvazit na aky ucel ich potrebuje.
_________________ Ak mozem vytiahnem....potiahnem.
Naposledy upravil DanoDEF dňa Pon, 18.12.2006, 0:07, celkovo upravené 1
|
Ned, 17.12.2006, 16:39 |
|
 |
Xader
|
|
Ned, 17.12.2006, 19:09 |
|
 |
Wojto
Začínajúci koumák
|
Naozaj pekny fotoserial. 
|
Ned, 17.12.2006, 19:50 |
|
 |
diesel
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 17:20 Príspevky: 4200 Bydlisko: St. George SVK
|
Majú reťaze na MTčkach zmysel? Ako sa na nich chovajú? Dajú sa vôbec rovnomerne napnúť?
_________________ Strieborný Šíp & Čierny Hawran
|
Ned, 17.12.2006, 19:56 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
|
diesel píše: Majú reťaze na MTčkach zmysel?
Ano maju. Dokonca aj v blate ich vyuzijes velmi dobre. diesel píše: Ako sa na nich chovajú?
Tak ako na zimnej gume. diesel píše: Dajú sa vôbec rovnomerne napnúť?
Daju. Chce to napnut pojazdit a znova napnut. Proste pripravit sa pred jazdou.
|
Ned, 17.12.2006, 20:25 |
|
 |
diesel
OFFROAD Expert
|
DanoDEF píše: diesel píše: Majú reťaze na MTčkach zmysel?
Ano maju. Dokonca aj v blate ich vyuzijes velmi dobre.
Myslel som to skôr tak, že MT v zime je dosť o hubu hlavne na miestach, kde človek reťaze moc nepoužíva. Ujazdený sneh v meste a pod...
Ale inak OK.
|
Ned, 17.12.2006, 21:01 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
|
diesel píše: DanoDEF píše: diesel píše: Majú reťaze na MTčkach zmysel?
Ano maju. Dokonca aj v blate ich vyuzijes velmi dobre. Myslel som to skôr tak, že MT v zime je dosť o hubu hlavne na miestach, kde človek reťaze moc nepoužíva. Ujazdený sneh v meste a pod... Ale inak OK.
No ak byvas kdesi pod lesom a mas auto iba do lesa tak je to dobra kombinacia.
|
Ned, 17.12.2006, 21:09 |
|
 |
MilanBB
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 22:48 Príspevky: 584 Bydlisko: Banská Bystrica
|
Pekne si to rozpísal Dano. Mám pár otázok. Tie krajšie reťaze vyzerajú ako nové. Teraz si ich kúpil, alebo si ich fotil ešte pred tým ako si ich prvý krát použil, alebo vyzerajú takto a sú už používané? Potom ešte k MTčkam. Tie vyzerajú tiež ako by boli buď nové, alebo ako by sa na nich jazdilo veľmi šetrne. V blokoch nevidno žiadne väčšie ryhy od kameňov alebo odtrhnuté kúsky gumy a pod. Tiež sú nové? Alebo je ten BFG tak kvalitný? Lebo na tých ATčkach je vidno, že sa na nich jazdí...
|
Pon, 18.12.2006, 13:19 |
|
 |
erik
Koumák
Registrovaný: Pia, 13.10.2006, 18:15 Príspevky: 174 Bydlisko: skalica
|
diesel píše: Dajú sa vôbec rovnomerne napnúť?
Daju. Chce to napnut pojazdit a znova napnut. Proste pripravit sa pred jazdou.[/quote]
To je to, co sa na starom fore tiez diskutovalo. A ja sa pitam. Pri predvadzani Pewag retazi nas obchodny riaditel p. Dusek dusoval, abysme nenapinali retaz. Ze je to velka chyba, ktora konci roztrhnutim retaze alebo jej takove namahanie a nasledok je znizenie zivotnosti. Ukazoval video z oddelenia vyvoja a tam to vyzeralo takto: 1. Retaz sa napne tak aby bola volna tak na 4 prsty. 2. Pri otacani kola retaz vytvara kapsu a ta putuje po obvode gumy.
K comu to je ? Putujuca kapsa cisti gumu od snehu nebo blata a nedochadza k razom v retazi.
Tak teraz budte mudri. Ja som do tej doby pocul len to, ze sa ma retaz fest napnut 
_________________ Defender 90 Td5 170k Old Man Emu,Warn 8274,Warn CE-M 6000 ,ARB nárazník, Safari Snorkel, MT Matador Wisenta 235x85x16,Pewag A 84SV, Roll Cage,2xARBuzaverky,CB,Garmin nuvi 660 ...
Discovery 3 ,bez skrabancu
|
Pon, 18.12.2006, 13:51 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
|
MilanBB píše: Pekne si to rozpísal Dano. Mám pár otázok. Tie krajšie reťaze vyzerajú ako nové. Teraz si ich kúpil, alebo si ich fotil ešte pred tým ako si ich prvý krát použil, alebo vyzerajú takto a sú už používané? Potom ešte k MTčkam. Tie vyzerajú tiež ako by boli buď nové, alebo ako by sa na nich jazdilo veľmi šetrne. V blokoch nevidno žiadne väčšie ryhy od kameňov alebo odtrhnuté kúsky gumy a pod. Tiež sú nové? Alebo je ten BFG tak kvalitný? Lebo na tých ATčkach je vidno, že sa na nich jazdí...
Fotene bolo v Nedelu. Ako som pisal jednu sadu retazi som kupil neskor takze tato co je fotena este nebola pouzita. Druha sada sa vozi cely rok v aute a tu sa mi nechcelo vyhrabavat.
Pneu som nedavno menil (asi mesiac) stare mali cca polovicu vzorky tak som ich dal prec. Na tejto sade je najazdenych 6000km po ceste a sem tam teren (ziadne vazne jazdenie, nebolo kedy).
AT absolvuju teraz tretiu zimu.
Naposledy upravil DanoDEF dňa Pon, 18.12.2006, 21:02, celkovo upravené 1
|
Pon, 18.12.2006, 18:15 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
|
erik píše: To je to, co sa na starom fore tiez diskutovalo. A ja sa pitam. Pri predvadzani Pewag retazi nas obchodny riaditel p. Dusek dusoval, abysme nenapinali retaz. Ze je to velka chyba, ktora konci roztrhnutim retaze alebo jej takove namahanie a nasledok je znizenie zivotnosti. Ukazoval video z oddelenia vyvoja a tam to vyzeralo takto: 1. Retaz sa napne tak aby bola volna tak na 4 prsty. 2. Pri otacani kola retaz vytvara kapsu a ta putuje po obvode gumy. K comu to je ? Putujuca kapsa cisti gumu od snehu nebo blata a nedochadza k razom v retazi. Tak teraz budte mudri. Ja som do tej doby pocul len to, ze sa ma retaz fest napnut 
Eriku ten pan mal pravdu. Ja taktiez neutahujem na fest. Iba tak aby nebolo mozne vyzut retaz. Pri tychto (tie nove leskle) sa to ani neda u starych nebol problem vyzut.
|
Pon, 18.12.2006, 21:07 |
|
 |
diesel
OFFROAD Expert
|
Teoreticky to síce dáva zmysel ale neviem si predstaviť volné reťaze na MTčkach. Tie sa totiž pri volnom pootáčaní sa časom zákonite zaháknu o niektorý "štupel" hrubého dezénu. A to musí byť poriadna šupa jak pre reťaz tak pre samotnú gumu. Mne to volné osadenie nejak ale nejde dole krkom.
|
Pon, 18.12.2006, 23:15 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
|
takze specialne foto pre Milana aby uveril, ze mam aj pouzite aj nove....
..... Milan ber to s humorom jednoducho som dnes pripravoval do auta vsetky retaze tak som urobil aj take foto. 8)
|
Sob, 23.12.2006, 17:14 |
|
 |
MilanBB
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 22:48 Príspevky: 584 Bydlisko: Banská Bystrica
|
Jasnéééé  Však ja to tak aj beriem. Ja som moje ešte nemal kde využiť, keďže nesneží, no blatníky som už flexou trošku upravil, a nič mi v tom už teda nebráni. Nech poriadne nasneží a hneď pridám aj ja nejaké foto. Inak, nato, že si tie napravo už používal, vyzerajú stále dobre. Hold, kvalita je kvalita....
Takéto mám ja na všetky kolesá. Jednoduché, ale na moje použitie postačujúce :

|
Ned, 24.12.2006, 0:01 |
|
 |
diesel
OFFROAD Expert
|
Milan, nenasadzovala ti tie reťaze nejaká blondýna?
Alebo si ich tam len tak z dialky hodil, kôli foteniu... 
|
Ned, 24.12.2006, 9:52 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|