Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Ned, 04.05.2025, 3:24
Dnes je nedela 4. mája 2025, meniny má Florián a zajtra Lesana, Lesia

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 24 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
 Z posty 
Autor Správa
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Nedávno mi kamarát poslal zaujímavý mail. Robil si prehľad cien benzínu vo svete k máju 2008:

Priemerne ceny paliv k 05/2008

Afganistan Normal € 0,43
Alzirsko Diesel € 0,11
Azerbajdzan Diesel € 0,31
Egypt Diesel € 0,14
Etiopia Super € 0,24
Bahamy Diesel € 0,25
Bolivia Super € 0,25
Brazilia Diesel € 0,54
Cina Normal € 0,45
Ekvador Normal € 0,24
Ghana Normal € 0,09 !!!!!!!
Gronsko Super € 0,50
Guyana Normal € 0,67
Hong Kong Diesel € 0,84
India Diesel € 0,62
Indonesia Diesel € 0,32
Irak Super € 0,60
Kazachstan Diesel € 0,44
Katar Super € 0,15
Kuwait Super € 0,18
Kuba Normal € 0,62
Lybia Diesel € 0,08 !!!!!!!
Malaysia Super € 0,55
Mexiko Diesel € 0,41
Moldavsko Normal € 0,25
Oman Super plus € 0,20
Peru Diesel € 0,22
Filipiny Diesel € 0,69
Rusko Super € 0,64
Saudska Arabia Diesel € 0,07 !!!!!!
Juhoafricka Republika Diesel € 0,66
Swahilsko Super € 0,10 !!!!!!
Syria Diesel € 0,10 !!!!!
Trinidad Super € 0,33
Thajsko Super € 0,65
Tunis Diesel € 0,49
USA Diesel € 0,61
Venezuela Diesel € 0,07 !!!!!
Spojene arabske emiraty Diesel € 0,18
Vietnam Diesel € 0,55
Bielorusko Diesel € 0,51

(koniec Laciho mailu)

Hanbím sa za vetu, čo teraz napíšem, ale ... zamyslel som sa nad tým a napadla mi hneď jedna zaujímavá myšlienka.

Určite si všetci pamätáme, ako ropa pred pár rokmi prekročila magickú hranicu 50 USD/barel. Vtedy (moja mama doteraz škrípe zubami, lebo si založila vkladnú knižku v dolároch a vložila tam všetky svoje úspory), vtedy bol dolár po 50,00 SKK, čo znamená, že barel ropy stál 2 500,00 SK.

Odvtedy, ako všetci vieme a denne to počúvame z každej strany, ropa straaaašne zdražela. (Fuj, Arabi jedni hnusní!) Veď rátajme spolu. Dnešný kurz dolára je 19,1 SKK a ropa stojí nejakých 130 USD/barel, t.j. 2 483,00 SKK.

Asi mi drbe!!! Veď to je menej, ako pred šiestimi rokmi!!! Naozaj som rátal dobre? Naozaj viem násobiť?
Bohužiaľ - áno. Ale niekto si myslí, že sme tu na Slovensku všetci z pomocnej školy a násobiť nevieme ani s kalkulačkou. A asi nebude ďaleko od pravdy. Veď ako by si potom za šesť rokov mohli dovoliť zvýšiť cenu nafty z nejakých 25 SKK na skoro 45? Veď by ho jeden za to mohol zabiť! A kde sú tie prachy? Fakt ich všetky zhrabli tí hnusní Arabi??? Asi áno. Lebo keď sa povie "Arabi sú hnusní" - dobre to znie a netreba pri tom používať násobilku.

Otvorte si hocijaký WEB kde sú uvedené ceny v USA a porovnajte ich s našimi. Napr.:
http://www.porsche.com/usa/models/cayenne/cayenne-s/
Porsche Cayenne S tam dnes ráno stojí 59 400,- USD

u nás, http://www.porsche.sk/html/page.php?id=2275
2 279 000,- SKK

to máme dolár po 38,367 SKK. Alebo som si dnes zle pozrel kurz Tatrabanky? Ako je možné, že doprava z Volkswagenu v Devínskej na Vajnorskú ulicu do predajne Posche predraží hodnotu auta dvojnásobne oproti doprave do L.A.?
Dobre. Poviete si, že Cayenne model S zrovna každé ráno nekupujete. Ale to isté sa opakuje s motorkami, fotoaparátmi, elektronikou celkove, so značkovými odevmi, kozmetikou, s potravinami ... proste SO VŠETKÝM!
Stačí sa trochu pohrabať na Nete, aby ste sa presvečili. A to som si ako príklad zobral bohaté USA. Keby som sa tak, ako Laci s benzínom spravil porovnanie cien v iných krajinách, asi by som bol zhrozený (to som už teraz, ale predstavte si ma zhrozeného ešte oveľa viac!), že inde sú ceny ešte oveľa, oveľa nižšie ... Lebo - chudák hlúpy Jano už zabudol násobiť a nechá sa veselo odrbávať.

Tak mu treba.

"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."

Štv, 03.07.2008, 15:03
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
To co pises, je sice pekne a v podstate aj pravda, no nema to zmysel robit si vrasky. Stejne tym nic nezmenis, akurat si privodis nechcene infarktove stavy. najivnost a slepota ludi je niekedy zarazajuca, hlavne ked ti doverihodny politici tclu kaleraby do hlavky. Bohuzial, system je postaveny raz tak a inak to nebude, ved nie je to len o benzine a autach. Ja sa vzdy pobavim s danovym priznanim, zijem v CR odvadzam tu dane, plnim si danovu povinnost, ale stejne musim zaplatit dan aj na Slovensku pricom som tam akurat 20 dni v roku na dovolenke :-) ... Tvrdia ze to nie je dvojite zdanenie, ale vsetci vieme ze je! a kopa ludi im neda ani fuka, ja vsak z dovodu X to robim a uz si zvykam na diktatorsku demokraciu naseho statu...

Štv, 03.07.2008, 15:31
Profil WWW
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Trochu odveci ale aj tam je cena benzinu nizsia:

Kamarat sa v pondelok vratil z Chorvatska. Ako spravny slovak vsetky potraviny nakupil tu. Ked prisiel tam tak zosmutnel. Ceny potravin su cenov o na nasej urovni a nizsie, akurat cerstve maso je drahsie. Benzin 38 Sk. Ubytovanie v stane na 1noc/ osobu komplet s poplatkami za stan a auto cca. 270 - 300 Sk. Ubytovanie v apartmane pre 4 osoby na 1 noc 900 Sk. 7 dni bez phm pre 2 osoby ich vyslo 7100 Sk jedine co si nedovolili boli obedy v restauraciach v centre Zadaru, Biogradu...

Štv, 03.07.2008, 15:43
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
ja som sa vcera vratil z Ukrajiny

cena benzinu v utorok bola cca 6,10-6,30 hrivny, vcera ked sme odchadzali klesla na 5,85-5,90 hrivny.
Cena LPG, ktory sme tiez tankovali 3,75 hrivny.

Este pre informaciu, cestou na Slovensko mozete v kanystri viezt maximalne 10l PHM. My sme mali dve plne nadrze(LPG+benzin), nejak sa im to nepozdavalo, tak nam urobili takmer kompletnu kontrolu a na hraniciach sme sa dva dni stravili takmer 14 hodin.

Štv, 03.07.2008, 16:28
Profil ICQ WWW
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Majo píše:
ja som sa vcera vratil z Ukrajiny

cena benzinu v utorok bola cca 6,10-6,30 hrivny, vcera ked sme odchadzali klesla na 5,85-5,90 hrivny.
Cena LPG, ktory sme tiez tankovali 3,75 hrivny.

Este pre informaciu, cestou na Slovensko mozete v kanystri viezt maximalne 10l PHM. My sme mali dve plne nadrze(LPG+benzin), nejak sa im to nepozdavalo, tak nam urobili takmer kompletnu kontrolu a na hraniciach sme sa dva dni stravili takmer 14 hodin.

Dali ta do Boxov??

Štv, 03.07.2008, 17:19
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
2petertn: peťo to čo si si tu prerataval som si absolvoval pred pár mesiacmi vo vedlajšom vlákne "zdražovanie nafty", akurát som to prepočítaval na trojské unce zlata. Vyšla úplne rovnaká cena ropy v zlate. Je to celé priam smiešny podvod na ludoch. Ondro má pravdu že s tým nič nespravíme ale ludia by nemali mať klapky na očiach ale mať ich otvorené a vnímať všetko v súvislostiach. Nielen nechať sa kŕmiť oficiálnymi informáciami.

Už samotní producenti ropy po dlhom čase konečne priznali, že majú problém predať svoju produkciu a ceny sú umelo hnané do extrémov na burzách špekulantami a totálnou stratou hodnoty dolára. Ropy je stále dosť...pred nedávnom brazília objavila ložiská večšie ako všetky ložiská USA dokopy. O kaspickom mori ani nehovorím...a to ani zdaleka niesu ložiská s vysokou nákladovosťou...takých sú dališie obrovské množstvá, ktoré len čakajú na rentabilnú cenu ropy...dá sa o tom mleť dookola...len dúfam že budem vládať tankovať do jeepa ešte aspon pár rokov. :-D

Štv, 03.07.2008, 17:30
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
... keď už ide o cenu ropy ... tak mi nejak uniká, prečo sa u nás cena ropy furt uvádza v USD. Nás predsa $ nezaujíma. Nak to láskavo prepočítajú na €. Len to by sa psychologicky nehodilo do kšeftu, páč aj keď $ cena ropy rastie, tak € ani nie, lebo ona cena vlastne stojí na mieste, len $ okolo nej prechádza pri svojom poklese.

Takže by sa možno ukázalo, že cena ropy prepočítaná cez $ na € sa nijak moc nezmenila.

Dá si niekto tú robotu a zistí do minulosti cenu ropy v $ a kurz € k $ ?

Potom by nebol problém urobiť si predstavu.

Štv, 03.07.2008, 17:46
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Predvcerom som sa pri pozerani sprav zamyslal nad tym, kedy burzy zacnu uvadzat pomer barell/euro... :wink:

Dolac bude uplne smiesna mena.

Štv, 03.07.2008, 17:48
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
...Dá si niekto tú robotu a zistí do minulosti cenu ropy v $ a kurz € k $ ?

to by nebol až taký rozdiel. euro je hodne späté s dolárom a aj menový systém je rovnaký(systém krytia..teda vlastne žiadneho nekrytia zlatom...je to vlastne založené na dôvere v menu, ktorá ked sa začne sypať...) A euro takisto postihuje hypotekárna kríza USD...systémom padajúceho howna. :-D Jediný relatívne stabilný etalón hodnoty je zlato, prípadne pozemky.

Štv, 03.07.2008, 17:53
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Kurz akejkolvek meny si vies pozriet v historii NBS
http://www.nbs.sk/KL/INDEX.HTM

Ropa a dolar bys a dala dohrabat v historii burzovych indexov ako Dow Jones atd, ale vysomarit sa z toho je nad moje sily :-D

Štv, 03.07.2008, 18:13
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
TO: petertn

... i keby Porsche v UsA stalo iba 500.000,- Sk nechcel by som zit v tom state ani za svet. I ked ani tu nieje senzacne :-)

Štv, 03.07.2008, 20:40
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Toto je celkom zaújímavá metafora, kto máte voľných 20 min. , čítajte :-)

www.humanistickehnutie.sk/texty/chcemzem.rtf

Štv, 03.07.2008, 21:03
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Cely tento chaos by sa v pohode vyriesil keby sme aj my tak ako transporter mohli na benzinkach platit v dolaroch ... ja chcem platit 130dolacov za barel ...
Ale nastastie nas stat je dementny a znizil dat z LPG - ja sa vytesujem :lol:
http://www.natankuj.sk/?go=vyhladavanie ... 0&znacka=0

Pia, 04.07.2008, 8:14
Frajer
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Peter, tu mas reply od natankuj:

http://www.natankuj.sk/?go=magazin&clanok=2502

Pia, 04.07.2008, 9:05
Profil ICQ WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Jameson píše:
Peter, tu mas reply od natankuj:

http://www.natankuj.sk/?go=magazin&clanok=2502

jj, a majú aj pravdu akurát to zas len zamlžili. Prerátavať to z dolára na iné meny je ako snažiť sa zachytiť na rieke o iné plávajúce popadané stromy namiesto o breh.

Pia, 04.07.2008, 9:27
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 24 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný