Dnes je piatok 30. mája 2025, meniny má Ferdinand a zajtra Petronela, Petrana
Autor |
Správa |
Igor
Frajer
|
thunder píše: ale naco su dobre predne? na osvetlenie to nema sluzit, lebo to je rozptylove svetlo a svieti len tesne pred auto. a normalne stretavacky vidiet rovnako dobre ako aj hmlovky. tak neviem na co je to dobre. akurat, ze niektore auta si nedokazu rozsvietit zadnu bez prednych...
Je to dobre na pouzitie v hmle - ako ich nazov priamo napoveda. Reflektory nemozu za debilnu obsluhu. Ked pojdes niekedy v hmle s viditelnostou pod 10m a vlastne stretavacky ta budu oslepovat, tak budes chvalit toho,kto ti ich namontoval do auta....trosku naivna otazka,bez urazky...... 
_________________ EX: Nissan Patrol GR SUVčkár...
|
Str, 09.12.2009, 18:40 |
|
 |
thunder
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 10.05.2007, 22:16 Príspevky: 1999 Bydlisko: Trencin
|
je mozne, ze za istych dost specifickych a len mimoriadne zriedka sa vyskytujucich podmienok, by som tieto svetla mohol povazovat za uzitocne. mozno len jazdim prilis kratko (20 rokov) a prilis malo (asi 900.000 km), ze som take podmienky este nezazil...
ak by aj take podmienky ale hypoteticky nastali. isiel by som s hmlovkami rychlejsie ako so stretavacimi? o kolko? alebo by som isiel bezpecnejsie? o co?
na druhej strane, kazdy jeden den ale stretavam dost vela aut s "debilnou obsluhou", co oslnuju ostatnych...
takze sa bez urazky a naivne pytam este raz: na co su dobre na aute predne hmlovky? (samozrejme okrem automatickeho prisvedcovania do zakrut)
|
Str, 09.12.2009, 20:13 |
|
 |
Vlado
Ťažký Profík
Registrovaný: Str, 24.01.2007, 4:31 Príspevky: 400 Bydlisko: Trnavá Hora
|
masurko píše: pretoze prislusnika PZ som este nevidel udelit pokutu za taketo pouzitie hmloviek aj ked to vyhlaska zakazuje.
ja raz ale to je už dávno
_________________Jeep Wrangler Rubicon 4.0 L
www.alexbranovesystemy.sk
|
Str, 09.12.2009, 20:30 |
|
 |
diesel
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 17:20 Príspevky: 4200 Bydlisko: St. George SVK
|
thunder píše: na co su dobre na aute predne hmlovky? (samozrejme okrem automatickeho prisvedcovania do zakrut)
v prípade skutočne hustej hmly, kedy už človek nevyhnutne ide krokom, naozaj osvietia lepšie priestor bezprostredne pred autom.
inak ale platí, čo si písal vyššie. A to je aj moj prípad. Hlavne v poslednej upršanej dobe. Nemôžem na wrangleri zapnúť LEN zadné. Vodná triešť za autom je tak hustá, že normálne obrysovky sú málo. Nerád by som vyťahoval nejaké nabudené tico spod Dany44, tak mávam hmlovky zapnuté(bohužial aj predné). Takže sry všetci, ktorých vás oslním...bude aj horšie. 
_________________ Strieborný Šíp & Čierny Hawran
Naposledy upravil diesel dňa Str, 09.12.2009, 20:36, celkovo upravené 1
|
Str, 09.12.2009, 20:32 |
|
 |
Tyky
OFFROAD Expert
|
Thunder asi si vazne nesiel v hmle so zapnutymi hmlovkami, alebo v hustom snehu.
myslis ze vyrobcovia aut montuju hmlovky len z pasie? napis navrh vsetkym automobilkam, aby prestali s montazou hmloviek, pretoze nezodpovedny vodici ta oslepuju. to memozes mysliet vazne?
_________________ Patrol 3,0 TDi
|
Str, 09.12.2009, 20:36 |
|
 |
peterB
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 13.12.2006, 23:17 Príspevky: 667 Bydlisko: Nitra
|
Mne hmlovky v hmle pomahaju. Mozno su auta ktore ich maju na pi... a potom jasne ze nepomahaju ale iba oslepuju. A ja sa nehanbim za to ze ked idem rychlejsie po dialnici a ani nemusi prsat ani byt hla si ich zapnem a k tomu este aj blinker a obas bliknut s dialkovymi. Aj tak sa vzdy najde debil ktory sa mi drbne pred auto tesne tesne bez toho aby ma videl v spetaku.
_________________ Lestenka
|
Str, 09.12.2009, 20:43 |
|
 |
Milos
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 21:15 Príspevky: 2565 Bydlisko: Handlová
|
neda mi. Ti co oponujete Thunderovi ste mozno nepochopili co tym myslel. Budme realisti a s rukou na srdci povedzte kolky ste s li so zapnutymi hmlovkami aj napriek tomu ze v duchu ste si mysleli ze by bolo lepsie spomalit? Ja sa priznam ze ano. Avsak Thunder chcel podla mna poukazat na to ze hmlovky by sa nemuseli pouzivat ak by ludia jazdili bezpecnou rychlostou a nepredcenovali svoje schopnosti. Kto ste kedy sli po rakuskej dialnici a dodrzali ich bezpecnostne postupy a riadili ste sa ich tabulami ktore hovoria o bezpecnej rychlosti pocas hmly? Mam na mysli tie ich PUNKTE BEI NEBEL a podla viditelnosti bodov na krajnici ste sli 60 pripadne 40km/h?
v skratke. Ani s hmlovymi svetlami nemozes ist rychlejsie ako so stretavacimi ak chces ist bezpecne.
vynimka potvrdzuje pravidlo a extrem je extrem.. 
_________________ Jeep Grand Cherokee 4,7 V8 - zatial sa zoznamujeme
|
Str, 09.12.2009, 20:46 |
|
 |
thunder
OFFROAD Expert
|
prezentujem len moj nazor, na zaklade vlastnych skusenosti. mal som niekolko aut s hmlovkami, kde mi ich nanutili v zakladnej vybave a skusal som ist s nimi aj bez nich v roznych podmienkach, ako: hmla, velka hmla, kurewska hmla, dazd, snezenie, kurewske snezenie.
NIKDY som nemal pocit, ze mi tie hmlovky akokolvek pomohli.
za znizenej viditelnosti sa ma chodit pomaly a hlavne opatrne. co s tym maju hmlovky?
a ked raz bude tak zle, ze mi normalne svetla nebudu stacit na jazdu, tak nerozsvietim hmlovky, ale radsej niekde bezpecne zastavim a pockam...
moj nazor nie je podstatny. treba si to realne vyskusat na aute, ktore ich ma a urobit si nazor vlastny...
(vdaka milos, presne o to ide...)
Naposledy upravil thunder dňa Str, 09.12.2009, 20:55, celkovo upravené 1
|
Str, 09.12.2009, 20:52 |
|
 |
Vlado
Ťažký Profík
Registrovaný: Str, 24.01.2007, 4:31 Príspevky: 400 Bydlisko: Trnavá Hora
|
peterB píše: A ja sa nehanbim za to ze ked idem rychlejsie po dialnici a ani nemusi prsat ani byt hla si ich zapnem a k tomu este aj blinker a obas bliknut s dialkovymi.
Ja nemám rád takých čo blikajú, potom sa zlaknem a predbieham kamion 2 km a niekdy aj viac
sorry ale niekto ich musí vyučovať k slušnému správaniu
_________________Jeep Wrangler Rubicon 4.0 L
www.alexbranovesystemy.sk
|
Str, 09.12.2009, 20:53 |
|
 |
jozef1974
Koumák
Registrovaný: Str, 16.09.2009, 8:37 Príspevky: 151 Bydlisko: Senec
|
hmlovky su super vec, naozaj nemozu za to ako ich vodici pouzivaju ,ja osobne casto jazdim za spissku maguru a hmlovky tam vyuzivam dost casto, hlavne rano a vecer,a za husteho snezenia. pouzivat hmlovky v meste a v kolone je blbost, za volantom sa spravam tak ze co vadi mne nerobim inym vodicom, a tajne dufam ze sa im rozsvieti v hlave (nie hmlovka)
_________________ nissan patrol GR Y60,r.v.95,navijak,
|
Str, 09.12.2009, 20:56 |
|
 |
IvoLUCKY
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 16:02 Príspevky: 968 Bydlisko: Trenčín
|
NUZ ... tusil som , ze Thunder bude diskutovat so zapalom a aktivne = toto je jeho adrenalinova tema a mali by ste vidiet a zazit jeho prepracovane postupy boja proti svietivcom !!!
Moj nazor je , ze kazde svetla na aute sa pocitaju (pravda MartinNR) a naozaj som zazil aj taku hustu hmlu (aj snezenie), ze som zhasol stretavacky a siel iba na hmlovkach ( je fajne , ze na Patrole to takto mam zapojene ). Toto rozhodlo , ci budem stat alebo pojdem aspon krokom.
ALE
je pravdou ze ze na 99% to v realnej prevadzke nie je potrebne a je to naozaj otravne a rusive.
CIZE
svetla za nic nemozu = to ti ko...ti, co si ich zapinaju ! a niektori to robia aj preto , lebo im svietia o dve kontrolky na palubke naviac a oni maju pocit , ze pilotuju lietadlo
_________________ OFF the ROAD
|
Str, 09.12.2009, 21:05 |
|
 |
thunder
OFFROAD Expert
|
Tyky píše: myslis ze vyrobcovia aut montuju hmlovky len z pasie? to rozhodne z pasie nebude. niekde ich mozno fakt hodne vyuziju. mozem len hadat, ale napriklad v londyne vraj casto byva taka hmla, ze bez hmloviek sa ani nepohnu. a mozno ich k tomu len nuti trh a montuju ich tam preto, aby ich auto nemalo nahodou o nieco menej, nez auto konkurencie, lebo je vseobecne rozsireny nazor, ze hmlovky su "cool". vidiet to kazdodenne na cestach aj bez hmly a snezenia... tiez neviem preco to tam pchaju, aj ked sa im o to nie kazdy prosi. robim si srandu, neriesim to... Tyky píše: napis navrh vsetkym automobilkam, aby prestali s montazou hmloviek, pretoze nezodpovedny vodici ta oslepuju. to memozes mysliet vazne?
to co ja pisem v prispevkoch predtym, myslim rozhodne vazne. v tomto si uz trochu robim prdel...
ty tiez myslis vazne to, co si napisal? 
|
Str, 09.12.2009, 21:20 |
|
 |
thunder
OFFROAD Expert
|
este posledny krat vazne k tejto teme a uz budem ticho:
ak hmlovky mate, pouzivate ich predpisanym sposobom, s rozumom a mate pocit, ze vam pomahaju, kludne ich pouzivajte, mne to vobec neprekaza...
ja ich pouzivat nadalej nebudem, dufam, ze vam to neprekaza tiez...
vadi mi to len v pripade bezdovodneho pouzivania a obzvlast v pripade bezdovodneho pouzivania za podmienok, kedy to robi zle ostatnym...
|
Str, 09.12.2009, 21:30 |
|
 |
Kapo
Recyklovaný teaneger
Registrovaný: Uto, 26.12.2006, 17:21 Príspevky: 3601 Bydlisko: MY/BA
|
Veru, hmlovky na aute strašne treba. Bez nich sa nedá ísť v hmle rýchlejšie než 100kou.
Presne ako je treba v BA terénne auto, veď načo by ich tam bolo 50%?
A tak isto je strašne potrebné, aby všetky vyrábané autá mali maximálku aspon 180km/h najlepšie ale aspon 280km/h.

_________________JAK BY TADY BYLO KRÁSNE, KDYBY SEM TU NEBYL JÁ. 
|
Str, 09.12.2009, 21:43 |
|
 |
BBMiso
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 16.03.2008, 18:21 Príspevky: 705 Bydlisko: Banská Bystrica
|
Na dialnici nepouzivam predne, ale na cestickach medzi dedinkami dost casto. V hustej hmle alebo snezeni nevidno casto ani krajnicu. Asi pred rokom ked som sa vracaj z Detvy zacalo husto snezit, siel som skoro krokom iba na hmlovkach, ked ma predbehol original DT. Reku chlap je doma tak sa ho drz. Asi po 500m sa jeho koncove svetla postavili kolmo na vozovku. Chlap skoncil v garate. Cesta biela, pole biele, stlpik ziadny a na stretavacich iba biela stena pred autom. Ja ich mam celkom rad.
_________________ Patrol GR Y61, 2,8TD
|
Str, 09.12.2009, 21:49 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|