Dnes je štvrtok 29. mája 2025, meniny má Vilma a zajtra Ferdinand
zlá kvalita palív - poradte postup
zlá kvalita palív - poradte postup
Autor |
Správa |
YJ KAO
Ťažký Profík
Registrovaný: Uto, 26.01.2010, 22:27 Príspevky: 383 Bydlisko: TRENČÍN, LIPTOV
|
Ak má niekto z Vás skúsenosť , prípadne kontakt na niekoho kto poškodil motor - vstreky, alebo iné súčasti motora vplyvom špatnej nafty sem s ním!!! Postupy ako vystupovať voči pôvodcovi škody sú vítané!
Moja najčerstvejšia skúsenosť je poškodené vstreky po natankovaní do plnej v Žiline na zatial nemenovanej čerpacej stanici a po prejdení 70km odsralo všetky piezovstreky a dolámalo mi váhadlá na vačke /nebolo to postupné, ale rýchla smrť - výsledok oprava ohodnotená na 140tis Kč.
_________________ všetko čo má kolesa, pásy, nohy .......
|
Pon, 28.05.2012, 9:15 |
|
 |
finder
Support
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20 Príspevky: 6668 Bydlisko: PB
|
Prave to tu riesime s kolegom, povedal celkom zaujimavy nazor.
Ze vyrobca auta sice ocakava nejake parametre nafty, ale ci su zhodne z STN ? Pretoze nafta prwdavana na SK naozaj musi splnat normy na slovensku a nie nejake "Extra" normy definovane tym-ktorym vyrobcom ...
(to si len pustam hubu na spacir, ze nejake CRDi naozaj moze ocakavat nieco, co dana nafta proste nema, aj ked to neznamena, ze je zla, len CRDI proste nechuti)
Ja by som odobral vzorku nafty, nejak vzduchotesne zatvoril, a niekde tma a nizke teploty (tak +5 ?) ...
Toto bude bude na dlhu trat, drzim palec....
(mozno nieco najdes na http://dieselpower.cz )
A nejaky podnet na SOI by tiez asi nic nepokazil ...
|
Pon, 28.05.2012, 10:12 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|
Lubo cisto mechanotechnicky : ako mozu nefunkcne vstreky dojebabrat vacku a vahadla?
|
Pon, 28.05.2012, 12:32 |
|
 |
Tunki
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 10.01.2008, 23:34 Príspevky: 2183 Bydlisko: Prakovce, Myjava a Vrbové
|
Ak by si ich trojkilovým kladivom nabil do spaľovacieho priestoru na bežiacom motore........ by to snáď išlo.
Alebo benzín v palive? (Neskôr zamaskované pretankovaním, aby nesmrdelo)
_________________ ARO m461 2.5TD CactusEdition .... Trooper 2.2TD (RIP) .... alebo .... *Čo z auta odpadáva ,to tam nepatrí*
|
Pon, 28.05.2012, 12:35 |
|
 |
YJ KAO
Ťažký Profík
|

Tunky si vedle jak tá jedle!
Vstreky odchádzajú vplyvom nekvalitnej nafty, to si snáď nebudeme zbytočne rozoberať!
A polámané váhadlá vačky - no to je vec č. 2 a pôvod???
Nádrž som mal pomerne prázdnu -mimochodom išli sme s brachom od Paliho a tak sme nabrali do plnej... cca 62L. Takže žiadne samodomo benzín a nafta v kope a podobné bludy.
polámanie vahadiel na váčke - po odčerpaní nafty z nádrže išla nafta na oficiálny rozbor do Dieselservis, s. r. o. Kroměříř a tam bolo konštatované že nafta nezodpovedá ISO nakolko množstvo pevných častíc presahuje viac ako 100% povolenú normu.
Inak povedané nestlačitelné a nespálitelné častice sa nazbierali a nedovolili stlačiť ventili, čo má za následok že polámalo váhadlá na ventiloch (zvyknú to odniesť skôr ventili že sa ohnú ale tieto boli silnejšie ako váhadlá ! ). Zlomením ventilov došlo aj k vytrhnutiu šróbov ktoré držali aj ložisko váčky /vačku samotnú/ a vtedy došlo aj k praskutiu hlavy válcov - na troch miestach...
Originál zastúpenie značky vozidla mi poslalo nasledovné stanovisko :
"Vozidlo bylo k nám do servisu přivezeno odtahovkou nepojizdné dne 1.3.2011 v 15:06hod
Vozidlo ma na tachometru najeto 88726km a plnou nádrž paliva.
Na vozidle byl proveden test palivových vstřiků a rozbor paliva.
Test prokázal vadné vstřikovače a palivo vykazuje překročení limitu pevných částic viz. příloha
Na základě vadných vstřiků se poškodily vahadla sacích ventilů na hlavě válců a samotná hlava."
Foto dodatočne priložím ...
|
Pon, 28.05.2012, 13:11 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|
tak to by teoreticky slo.....
akurat si neviem predstavit co to muselo byt za naftu, ktora dokazala vytvorit take mnozstvo pevnych castic a zaroven pretiect cez trysku na CRD vstrekovaci.
Ja si skor myslim, ze tam doslo k niecomu inemu (tym ale nerozporujem uvahu o tom, ze na vine je nafta)
|
Pon, 28.05.2012, 13:22 |
|
 |
geri
Začínajúci koumák
Registrovaný: Sob, 10.03.2012, 21:08 Príspevky: 112 Bydlisko: Žilina
|
Síce to nesúvisí s tvojou otázkou ale predsa
ja som zo ZA, môžeš upresniť ktorá pumpa to bola, aby som sa jej budúcnosti vyhol
Osobne tankujem len na OMV oni vozia palivá z rakúska a ešte sem tam na Agipe je to Talianská spoločnosť....,
pumpám typu Metro, Tesco a podobné ... sa vyhýbam 
|
Pon, 28.05.2012, 14:42 |
|
 |
YJ KAO
Ťažký Profík
|
zatial nechcem nijako poškodzovať meno žiadnej spoločnosti a chcem sa s danou spoločnosťou dohodnuť na náhrade škody takže nebudem nikoho menovať.
Ale môžem ti povedať drž sa nemeckej nafty aj keďzákladnú surovinu berú všetci rovnakú!
|
Uto, 29.05.2012, 8:48 |
|
 |
BBMiso
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 16.03.2008, 18:21 Príspevky: 705 Bydlisko: Banská Bystrica
|
YJ KAO píše: Originál zastúpenie značky vozidla mi poslalo nasledovné stanovisko : "Vozidlo bylo k nám do servisu přivezeno odtahovkou nepojizdné dne 1.3.2011 v 15:06hod
to ides riesit po viac ako roku?
nie je uz neskoro nieco dokazovat?
_________________ Patrol GR Y61, 2,8TD
|
Uto, 29.05.2012, 9:58 |
|
 |
finder
Support
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20 Príspevky: 6668 Bydlisko: PB
|
Taketo veci sa mozu tahat dlho. Nie, nemusi byt neskoro ...
Servis potvrdil, ze auto bolo znicene nekvalitnou naftou, zrejme najvecsi problem bude dokazat, ze nafta bola od nich ... (budu sa zrejme krutit ako had v ohni). (mozno nejaky zaber z ich vlastnej kamery, ale takto dlho asi nearchivuju veci).
|
Uto, 29.05.2012, 10:12 |
|
 |
Tunki
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 10.01.2008, 23:34 Príspevky: 2183 Bydlisko: Prakovce, Myjava a Vrbové
|

YJ KAO píše: Tunky si vedle jak tá jedle!
Vstreky odchádzajú vplyvom nekvalitnej nafty, to si snáď nebudeme zbytočne rozoberať! ...
Áno som. Neveril by si , čo všetko som už natankoval. Ale môj motor nemá (bohužiaľ a našťastie) piezovstreky a žiadnu elektroniku.
Tú tekutinu, ktorej u nás hovoríme nafta (skutočnú naftu mám v malej fľaštičke na polici kôli ovoniavaniu), tankujem len aby som v studenom počasí naštartoval.
Tankujem obvykle na OMV, a na dedinskej Jurki. Tá jurki susedí priamo s autoservisom, a zlé jazyky hovoria že mu naháňa kšeft. Ja osobne som v tom servise rozoberal komplet palivovú sústavu na jednnej francúzskej dodávke a vymýval z nej nečistoty.Kopa veľmi drobných ihličiek vymletých z vačky čerpadla a z jeho ložiska. Vstreky šli na repas do Delphi a šerpadlo do šrotu.
Majiteľ tankoval odvšadiaľ trocha, a tak sa nevedelo, ale predpokladalo, že na vine je nafta. Nemá ako dokazovať konkrétnu vinu dodávateľa.
Mimochodom, ten výplach z jeho nádrže som bez problémov použil na pohon toho môjho.
_________________ ARO m461 2.5TD CactusEdition .... Trooper 2.2TD (RIP) .... alebo .... *Čo z auta odpadáva ,to tam nepatrí*
|
Uto, 29.05.2012, 10:22 |
|
 |
BBMiso
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 16.03.2008, 18:21 Príspevky: 705 Bydlisko: Banská Bystrica
|
no ved toto finder, vcera som nahodou riesil s kamaratom kvalitu vody a ake ma veolia obchodne podmienky:

_________________ Patrol GR Y61, 2,8TD
|
Uto, 29.05.2012, 10:51 |
|
 |
YJ KAO
Ťažký Profík
|
samozrejmä to bolo tento rok, ale ďakujem za upozornenie lebo text som stiahol z mailu a sám som si to nevšimol že napísali zlý dátum....
|
Uto, 29.05.2012, 13:15 |
|
 |
sparc
Ťažký Profík
Registrovaný: Str, 28.11.2007, 23:14 Príspevky: 302 Bydlisko: Alemagne, BA, BB
|
_________________ OFF - `97 JEEP ZG 5.2 MAGNUM V8 ON - `05 Chrysler 300C 5.7 HEMI V8 NA PREDAJ SUV - `14 JEEP WK2 kachle
|
Str, 06.06.2012, 10:35 |
|
 |
geri
Začínajúci koumák
Registrovaný: Sob, 10.03.2012, 21:08 Príspevky: 112 Bydlisko: Žilina
|
tak čo ako si na tom ? vy reklamovali ti to ?
|
Str, 06.06.2012, 14:59 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|