Dnes je streda 21. mája 2025, meniny má Zina a zajtra Júlia Juliana
Papame rastlinny olejik a ine prirodne produkty
Papame rastlinny olejik a ine prirodne produkty
Autor |
Správa |
finder
Support
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20 Príspevky: 6668 Bydlisko: PB
|
Uz sme to samizda preberali na starom fore (alebo tomto ?  ).
Kamos mi pri jednej prilezitosti povedal ze jeho foter (alebo svokor) leje do nejakej dodavky olej z Lidlu ... A ze to nebola ziadna stara herka, ale par rokov stare auto (aj ked uz par sto tisic km).
Na otazku v akom pomere to riedi - ziadno. NEkecaj. Fakt. Kupi celu paletu, doma to zleje, a tankuje podla potreby. V zime pridava naftu. A ako to chodi ? Nuz, sportovec to nie je, a smrad ako za fritakom ...
Tolko z druhej ruky.
Btw - niekto na starom fore sa pytal na postup pri vyrobe plynu z tvrdeho dreva  . Aj sa to tam celkom slusne rozbehlo ...
_________________Co neubrdzis, neukecas. Ak to nejde ubrzdit, aspon pridaj, nech je sranda  . 31" AT, AVM, hasicak, gurtne, retaze, bezna auto vybava. Zatial ... http://www.spritmonitor.de/en/mileage_icon/599240.html
|
Uto, 05.12.2006, 19:25 |
|
 |
biker
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pia, 06.10.2006, 0:00 Príspevky: 1239 Bydlisko: Senica
|
no kukajte:
http://www.youtube.com/watch?v=xCmfT1XvdNw
funguje to.  na jar idem na to ... ja mam ten isty motor ako ten chlapek v tom videu
este jedno:
http://www.youtube.com/watch?v=x-kIo183d8U
|
Uto, 05.12.2006, 23:05 |
|
 |
petertn
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26 Príspevky: 1254 Bydlisko: Trenčín
|
http://rapsdb.rapsinfo.de/view.php?sort=
tu je link kde si mozete kuknut ci vas typ auta uz prevadzkuje niekto na olej a s akym vysledkom - treba trosku nemciny 
_________________ na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."
|
Str, 13.12.2006, 12:30 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|
ja síce miešam s naftou, ale fritujem už skoro 20 tkm a zatiaľ bez závad
(a to mám iba bezrámové SUV s vraj najhorším motorom ) 
|
Str, 13.12.2006, 16:48 |
|
 |
Miro
Učeň
Registrovaný: Uto, 07.11.2006, 22:00 Príspevky: 14 Bydlisko: Od Tatier k Dunaju...
|
Surovy rastlinny olej (SVO) je pre motor riziko...vid google. Pri dlhodobom behu su okrem znehodnotenia motor.oleja problemy s karbonom, zapecenie kruzkov... niekde boli fotky motora rozobrateho pred a po povedzme 50tis km pouzivani na olej (druhe rozobratie uz ked bol motor kaput). Riedenim naftou sa snad tie negativa prejavia menej. Tiez pozor na rotodiesel/cav cerpadla - hrozi znicenie...Zaujimave, ze udajme ma motor nizsie emisie, ide tichsie a o daco vyssi vykon (zrejme zavisi aj od druhu/kvality oleja). Problem je aj s gumovymi hadickami/tesneniami.
|
Str, 13.12.2006, 22:41 |
|
 |
Miro
Učeň
Registrovaný: Uto, 07.11.2006, 22:00 Príspevky: 14 Bydlisko: Od Tatier k Dunaju...
|
Pokial je cielom setrit ( a nepresedlat na vozitka co prejdu po asfalte na 40L nadrz cez 1000km), paci sa mi jeden u.s. patent - resp. chcelo by to vyskusat. Do palivovej nadrze sa privadza vzduch prebublavajuci naftou..vypary su potom privadzanie tryskami do sania. Udajne sa da dosiahnut az 50% uspora spotreby resp. predlzenie dojazdu- chlapik skusal od kamiona az po mensie vozitka, aj turbo aj hladke motory...
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=5,522,368.PN.&OS=PN/5,522,368&RS=PN/5,522,368
|
Str, 13.12.2006, 23:03 |
|
 |
kixoO.
Koumák
Registrovaný: Ned, 05.11.2006, 13:52 Príspevky: 150 Bydlisko: PD-najvacsia diera :)
|
neviem ako vy ja som raz nalial olej spolu s naftou riedeni do samika a bolo to nieco strasne proste to stratilo vykon .... dimelo jak p .... , smrdelo po hranolkach takze nikdy viac  motor mam 1,6TD z golfa II
_________________Maly zly Samik
1.6 TD 80 pS
MT, Bumper,CB...a hlavne velkkkkeeeee srdce 
|
Str, 13.12.2006, 23:17 |
|
 |
dado
Legenda Offroadu
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 10:45 Príspevky: 3010 Bydlisko: Rimavská Sobota
|
Myslim, ked sa to cele namontuje spravne, s ohrevom oleja, vymenou hadic za ine, ktore olej nelepta, tak to musi fungovat. V utorok som o tom pozeral relaciu na Exploreri, jazdia na tom uz par rokov a vsetko v pohode. V US na to chodia vozitka McDonaldu a tiez pohoda.
Do fabriky raz mesacne prijimam 15 000 l rastlinneho oleja. Vozia nam to zo Svedska. Samozrejme nejakych 50 - 100l sa moze stratit ako povolene straty. Bohuzial je to zmes olejov z roznych rastlin. Je tam viac ako 50% palmoveho oleja. Co zapricinuje ze tento olej tuhne pri 32 C. Mam smolu. 
|
Štv, 14.12.2006, 6:48 |
|
 |
Milan
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 12.10.2006, 20:37 Príspevky: 3298 Bydlisko: Nitra
|
kixoO. píše: neviem ako vy ja som raz nalial olej spolu s naftou riedeni do samika a bolo to nieco strasne proste to stratilo vykon .... dimelo jak p .... , smrdelo po hranolkach takze nikdy viac  motor mam 1,6TD z golfa II
Musis mat capove trisky ktore sa samoprecistuju po kazdom odpaleni capovou ihlou.Take ma Mercedes.Ak su trisky 3 a viac otvorove hned sa zaseru a trisku mozes vymenit.Ten motor ma ake trisky?
_________________ Patrol GR, kde neprejdem tam pretiahnem!!!
|
Ned, 31.12.2006, 12:37 |
|
 |
shedou1
Frajer
Registrovaný: Pia, 29.12.2006, 0:52 Príspevky: 220 Bydlisko: Handlová
|
Vravim vam pani asi to stim olejom nieje zle pretoze moj bracho to leje do pasata 1,9tdi uz 3/4 roka a este mu to nechciplo a co viem tak to leju aj jeho kolegovia a to vsetci tam leju KAROLINU z tesca za 24.50sk ale ja som to do ARA este radsej neskusal zevraj tim starsim motorom sas to nepaci.
|
Ned, 31.12.2006, 13:04 |
|
 |
Milan
OFFROAD Expert
|
Petrolej som lial do os.Mercedesu 1/3.Ked som isiel na STK tak som naftu miesal 1/1.Behal som tak aj z Aviou.Do Patrola mam iba to co je na nom a radsej nic neskusam miesat.
|
Ned, 31.12.2006, 13:25 |
|
 |
MatoNR
Začínajúci koumák
Registrovaný: Ned, 15.10.2006, 20:00 Príspevky: 148 Bydlisko: Nitra
|
_________________ Land Cruiser 80, 4.2TD, automat, 33"x12.5 , CB16, gurtne,sekle, kompresor, navijak
|
Pon, 08.01.2007, 23:56 |
|
 |
petertn
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26 Príspevky: 1254 Bydlisko: Trenčín
|

vydim, ze su tu ludia ktory sa zaujimaju o tuto problematiku.
Vcera som trosku vyzistoval aky je rozdiel medzi cistym (CRO) a rafinovanym (RRO) repkovym olejom a jeho vplyvom na motor.
1.CRO ma vysoky obsah fosforu a vody a ma zelenu farbu
2.CRO nie je dostatocne filtrovany
Rafinaciou a naslednym filtrovanim cez bunicinu sa tieto "aditiva" odstranuju resp. znizia na co najnizsie hodnoty
Oleje ako slnecnicovy obsahuju este urcitu cast voskov ktore tiey nie su moc vhodne na spalovanie.
Olej sojovy je sice lacnejsi, redsi,... ale pri jeho pouyiti je spotreba o dost vyssia ako pri pouziti repkoveho oleja.
Predpokladom dobrej funkcie motora s pouzitim rastlinneho oleja je dobry stav motora (tlaky), kvalitna filtracia paliva a aj motoroveho oleja (bypas filtracia) dostatocny vnutorny priemer palivovej sustavy od nadrze ku vstrek. cerpadlu. Nesmiem zabudnut na dostatocne vykonny predohrev paliva pred filtrom popriade pred cerpadlom.
Ja osobne sa nebojim pouzitia RO v aute, je to odskusane jazdi na to dost aut aj osobnych a aj nakladnych a nie vsetci dodrzuju vyssie uvedene zasady.
Miesanie RO s inymi palivami nie su odporucane, mozno sa ku tejto teme vyjadri novy clen fora RASOL.
Tymto ho tu vytam a tesim sa na obsazne prispevky ktore nas do tejto problematiky viac zasvatia.
_________________ na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."
|
Uto, 09.01.2007, 8:18 |
|
 |
Milan
OFFROAD Expert
|
Hociaky jedly olej mozema prirovnat k mazutu.Za mrazu je to kamen,ked je teplo tecie to ako roztopena smola ale ked sa mazut zohreje na 80 stupnov celzia a cez odstredivky prefiltruje,je to skoro to iste ako nafta len s tym rozdielom ze mazut je lacny.Kazda namorna lod chodi na mazut ale az ked je na otvorenom mori a masina ma otacky.Z nafty sa system prepne na mazut.A jedly olej je hustejsi ako nafta,ako tu bolo pisane,zriedit naftou alebo predohrievat jedly olej.
|
Uto, 09.01.2007, 12:35 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
hehe... na sklonku II sv. vojny japonské námorníctvo v núdzi najvyššej jazdilo po moriach na surovú - nerafinovanú ropu
z východoázijských ropných polí. Životnosti motorov to iste neprospelo, ale na tú chvílu než japončíka vymáklo nejaké
Balao alebo stretol bitevný zväz Missoury to stačilo
Na tom Rasole ma troška zaráža naprostý nedostatok kontaktov... žiadna adresa, len mobily... je mi to mááličko podozrivé... 
|
Uto, 09.01.2007, 12:54 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|