Dnes je piatok 25. júla 2025, meniny má Jakub a zajtra Anna, Hana
Autor |
Správa |
MiroZa
OFFROAD Expert
|
Trocha odbočka od téma ale urobil som si záver a konečne pochopil prečo máš jeep.
|
Sob, 28.10.2006, 8:31 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|

noooo.... onô... treba vziať do úvahy že úplne prvý Patrol bol navrhnutý v roku 1950. V Austrálli Patrol v 1960 ako prvé auto vôbec prešiel cez Simpsonovu púšť. Ďalej sa postupovala evolúcia cez španiela, Y60 až po Y61. (zdroj : wikipedia.org) Ale to stále je len vývoj pôvodného základu. Najväčší generačný skok je práve medzi Y60 a Y61 keď sa komplet zmenila budka od rámu hore. Ale stará 60 má k origo Patrolu zo šesdesiatych rokov velmi blízko.
Takže podla dnešných bezpečnostných štandardov nemá Patrol šancu.
ALE!
Normalizované kreštesty majú za úlohu vytvoriť okolnosti, pri ktorých bude možné porovnať relatívnu bezpečnosť rôznych áut. Ani autori metodík kreštestov sa netaja, že v laboratórnych podmienkach nie je možné podchytiť celú variabilitu okolností dopravnej nehody. Preto sú napríklad v odborných kruhoch ( a to celosvetovo!) velmi vysoko cenené "open air" kreštesty ktoré robí Žilinská univerzita. Pri nich totižto netresknú auto pod presne stanovaným uhlom o normalizovanú stenu, ale testované auto rozbehnú po ceste a zhodia ho v rýchlosti do poľa.
Takže by som povedal, že normalizové rozbíjanie áut umožňuje leda porovnať autá medzi sebou. O skutočnom chovaní auta pri nehode to dáva len velmi hrubú predstavu. Skrátka.... šedá je teória... a zelený je strom života.
A teraz k veci...
Patrol je velmi ťažký a vysoký. To mu dáva automatickú výhodu pri čelnej zrážke s osobným autom. Súkromne by som si typol, že u Patrola nedôjde k predpokladanej deformácii ale skôr na malé auto vylezie. Vďaka vysokej hmotnosti bude spomalenie Patrola nižšie ako spomalenie 1,5 tonového osobáku. Pri zrážke z náklaďákom sa budú diať zase iné veci, ale to je zase úplne neporovnatelné z osobným autom.
Čo sa týka nárazu na pevnú prekážku (strom, stĺp) tu by som sa maličko pozastavil. Pri náraze do takejto osamelej prekážky totižto u áut dochádza k tomu, že karoséria doslova objíme vertikálnu prekážku. Čo je velmi zle, pretož dochádza k rozsiahlej deformácii aj priestoru pre posádku, a pritom sa do deformácie nezapojili najpevnejšie pozdĺžne štruktúry karosérie/skeletu, ktoré sú obvykle na krajoch karooséri.
Práve takémuto deju sa výrobcovia áut bránia montážou tuhej a pevnej priečky na predné konce pozdĺžnych nosníkov, ktorá má zaistiť aby osamelá prekážka nezaborila tak hlboko do karosérie. Taktiež má takáto priečka za úlohu rozniesť vznikajúcu deformáciu aj v prípade nárazu s čiastočným prekrytím (offset) a šikmého nárazu.
Nepripomína Vám to niečo?
Ale samozrejme..... je to presne tolko zatracovaný pevnostný nárazník....
Takže by som povedal, že vytrvalé žvásty o nebezpečnosti pevnostného nárazníka pre vlastnú posádku sú práve a len žvástami ľudí, ktorých životný postoj je furt proti niečomu bojovať.
Bočný náraz je tiež zaujímavá kapitola. Aj u horenožcov vzdali bočný náraz pre nereprezentatívnosť. Mali pravdu, aj keď taká nehoda by mohla skončiť paradoxne... a to prevrátením Patrola. Pretože malé auto by sa pod bok GR vklinilo a proste by ho prevrhlo. Čo nie je zlý následok.... akékolvek kotúlanie je menej škodlívé ako rana natvrdo a následná deformácia.
|
Sob, 28.10.2006, 12:59 |
|
 |
MARTINO
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 20:45 Príspevky: 3143 Bydlisko: VYCHOD PO
|
MiroZa píše: Trocha odbočka od téma ale urobil som si záver a konečne pochopil prečo máš jeep.
Miro chybaju mi tam ,,smajliky,, lebo neviem ako si to pochopil. 
_________________My car is Cherokee-Jeep Grand Cherokee ! 5,2 V8,MT Goodrich,3"liftik,CB,gurtna a dobra duša za volantom. ložiska a prislušenstvo http://www.martino-eshop.sk
|
Pon, 30.10.2006, 12:39 |
|
 |
Dufi
Ťažký Profík
Registrovaný: Ned, 08.10.2006, 12:22 Príspevky: 408 Bydlisko: Bratislava
|
Perdminuly Piatok, Brno:
Kamos na Renaulte Laguna zabrzdil na najazde na dialnici, ja iduci za nim uz som nestihol.
Naraz tak max do 30km/h, stal som intenzivne na brzde.
Vysledok:
Trosku pokrivene....narovname a ideme dalej....
Z Laguny je Megan:

_________________ "Tým, ktorí za niečo bojujú, dáva život takú slasť, akú tí v úkryte nikdy nepoznajú." Nástenka v Khe Sanh, Vietnam, 1968
|
Pon, 30.10.2006, 15:35 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
...kamoši Ťa asi majú radi
Milan... daj sem fotky (neviam kam si ich poslal... ale mne neprišli)
|
Pon, 30.10.2006, 21:50 |
|
 |
MilanBB
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 22:48 Príspevky: 584 Bydlisko: Banská Bystrica
|
tieto myslíš?

|
Pon, 30.10.2006, 22:25 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:19 Príspevky: 1872 Bydlisko: Východ pri KE
|
MilanBB píše: tieto myslíš?
Zeby do Fooobie rolna vosla.....
_________________ Ak mozem vytiahnem....potiahnem.
|
Pon, 30.10.2006, 22:33 |
|
 |
MilanBB
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 22:48 Príspevky: 584 Bydlisko: Banská Bystrica
|
DanoDEF píše: MilanBB píše: tieto myslíš?
Zeby do Fooobie rolna vosla.....
Citujem autora : "neúspešný pokus prerobiť fábiu combi na pick-up" 
|
Pon, 30.10.2006, 23:19 |
|
 |
Jacko
OFFROAD Expert
|
žeby to boli otlačené valčeky navijáku??? 
|
Pon, 30.10.2006, 23:51 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|

Jacko píše: žeby to boli otlačené valčeky navijáku??? 
tak tak....
Akože.... hanba na sto rokov po kanáloch chodiť (chodím sa každý večer 5 minút hanbiť pred zrkadlo):oops:  pretože to bola čisto len moja roztržitosť a nesústredenie
Clapík bol nešťastný ale korektný ... (ešte v ten deň som to ohlásil poisťovni)
Policajt píše ...."škoda na vozidle poškodeného ... 40 000,- ... škoda na vozidle vinníka... čo na tom máte?" A já že nič... ani farba sa neošuchla... "a čo tam napíšem?"..... no čo iné.... čistá nula. Skásnul ma o 2000 v prospech národného rozpočtu.... radšej by som tú dvojku dal tomu chlapcovi čo som ho potlačil
V poisťovni špekulovali že obhliadka môjho auta.... hmmmm... ale tam nič neuvidíte.
Ako že nič?
No... keď dobre pohľadáme, tak možno nájdeme šupinku striebornej farby... inak nič. Ale vzhladom na velmi charakteristické poškodenie poškodeného vozidla poškodeného nie je o mechanizme nehody pochybností.....
Aby sa naplnila historiká spravodlivosť.... vlani ma zozadu nabrala jedna teta na Seate. Skoro mi zlomila plastový deklík na ťažnom... ale našťastie to vydržal, len zostal trocha šišatý. Seat mal zrušený čumák.
Naposledy upravil Martin 4 dňa Uto, 31.10.2006, 10:25, celkovo upravené 1
|
Uto, 31.10.2006, 10:20 |
|
 |
finder
Support
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20 Príspevky: 6668 Bydlisko: PB
|
Martin 4 píše: Policajt píše ...."škoda na vozidle poškodeného ... 40 000,- ...
Za hento 40 ? Ser.m na pocitace, idem robit klampiara ...
|
Uto, 31.10.2006, 10:24 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:19 Príspevky: 1872 Bydlisko: Východ pri KE
|
finder píše: Martin 4 píše: Policajt píše ...."škoda na vozidle poškodeného ... 40 000,- ... Za hento 40 ? Ser.m na pocitace, idem robit klampiara ...
To nerobia klampiary ale menici dielov....urcite sa menila kapota....
_________________ Ak mozem vytiahnem....potiahnem.
|
Uto, 31.10.2006, 12:01 |
|
 |
MARTINO
OFFROAD Expert
|
Martin4 ja si myslim,ze 2litre/tisicky/ si mohol usetrit. Ved do vysky tusim teraz okolo 75.000 netreba volat policiu. Mne sa stalo tiez nieco podobne ,je pravda ,ze ja som narazil s Fabiou do Oktavky zo zadu,samozrejme ja som bol vinny ,ale co sa tyka skody ja som mal 40.000 a Oktavka nic. No a co sa tyka policajtov vobec do toho neboli privolany. Takze tak 
_________________My car is Cherokee-Jeep Grand Cherokee ! 5,2 V8,MT Goodrich,3"liftik,CB,gurtna a dobra duša za volantom. ložiska a prislušenstvo http://www.martino-eshop.sk
|
Uto, 31.10.2006, 12:05 |
|
 |
Jano JP
Pajero compatibile
Registrovaný: Pon, 09.10.2006, 11:04 Príspevky: 2172 Bydlisko: Licavca City
|
tá výška škody, do ktorej netreba políciu podľa zákona je jedna vec a výška, ktorú v poiske stanoví konkrétna poisťovňa je vec druhá ; očul som, že niektoré poisťovne sú schopné robiť problémy s úhradou a vymáhajú ju od vinníka, ak nebola privolaná polícia...kôli stále dobre prosperujúcim poistným podvodom...(čo v praxi znamená o podplateného policajta pri podvode viac a o úplatok a pokutu - tá musí byť - menej koruniek  , akoby nestačilo, že treba podplatiť obhliadača z poisťovne  )
_________________ Krásnu blondínu, abo nadupaný off????? .....  Poradím sa s tou brunetou v mojom pajero šport!!!!!... 
|
Uto, 31.10.2006, 12:35 |
|
 |
MARTINO
OFFROAD Expert
|
Ked sme pri tych poistovniach,co tak urobit nejaku zvlast temu,kde by sme mohli kritizovat aj chvalit nase institucie? popripade teraz je to aktualne kde a za kolko nam poistia nase ,,likvidatory pohonnych hmot,,? 
|
Uto, 31.10.2006, 12:43 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|