Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Uto, 03.06.2025, 5:19
Dnes je utorok 3. júna 2025, meniny má Karolína a zajtra Lenka

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 26 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
 Patrol - ručná brzda na kardane? 
Autor Správa
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Niekde som tu cital, ze napr. Nissan Patrol ma rucnu brzdu, ktora brzdi kardan. Je to original z vyroby alebo sa to doraba? Ak ma niekto nejake fotky, ako to vyzera, bol by som za ne vdacny. Pripadne aspon nejaky popis, ako je to uchytene a ako, kde a cim to vlastne brzdi.
Diky..

Str, 21.11.2007, 12:18
Profil ICQ WWW
Koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
mozno ze aj takto dako.... mimochodom, velmo zaujimava naprava, este som nevidel take nieco
Obrázok

Str, 21.11.2007, 12:41
Profil ICQ WWW
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
hehe... na tej fotke je iný vynález... :lol:

Patrol má skutočne ručnú brzdu na zadnom kardane a je to sériové továrenské prevedenie... žiadna dorábka.

Brzda je bubnová a je na výstupe z prídavnej prevodovky - čiže na prednom konci zadného kardanu.

Od páky ručnej brzdy je k páke klúča brzdy len kratučký bowden.

Výhody : :arrow: vysoký účinok (brzda brzdí cez prevod diferenciálu) (onehdá bývalka zatiahla ručnú keď auto ešte celkom nestálo... moje predné zuby sú na ježišštangli vytlačené dodnes...)
:arrow: k zadným kolám nevedú dlhé lanovody ktoré hrdzavejú alebo môžu byť utrhnuté
:arrow: ručná brzda má dokonale symetrický účinok (pre iné autá smrtiaca disciplína na STK ... mne len do protokolu napíšu : parkovacia brzda - hriadeľová, účinok vyhovuje)

Nevýhody.... ani ma žiadne nenapadajú..... možno... že je na aute o dve obloženia naviac... ale pakne ručnej brzdy musia vydržať celú životnosť auta.

Tak isto má ručnú napr. Praga V3S

Naposledy upravil Martin 4 dňa Str, 21.11.2007, 13:15, celkovo upravené 2

Str, 21.11.2007, 13:07
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
to z tej fotky som celkom nepochopil, ale vyzera to huste :-D
Martin, nemal by si nahodou fotku? Ty to na svojom mas? Ak ano a ak sa budes naaahodou pod autom valat, nemohol by si to cvaknut? ;-)

Str, 21.11.2007, 13:11
Profil ICQ WWW
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
... auto na tej fotke má nápravy so šnekovými diferenciálmi (diff nemá kuželové súkolie s tanierom a hruškou ale šnekové zo slimákom. To umožňuje viesť kardan nad osou nápravy) aké majú napr. náklaďáky KAMAZ.

Predný koniec osi slimáka je predĺžený a na ňom je kotúč brzdy. Keďže je to trialový špeciál, asi ani nemá brzdy v kolesách a brzdí cez poloosi a diff práve tým kotúčom.

Ja na mojommám ručnú na zadnom kardane (ako aj všetky ostatné Patroly GR) .

Na českom fóre je to kdesi aj velepodrobne nefotené (vrátane rozborky a zborky) pretože tam ktosi riešil pretekanie semeringu na prídavnej prevodovke čo je pod štítom ručnej brzdy.

Ale ak vlezeim pod auto tak jasné že odfotím...

Inak... nie je to nič zložité... jednoduchučká bubnová mechanicky ovládaná brzda ktorá má bubon navlečený na zadnom kardane a štít s pakňami je prišroubovaný na zadnej stene prídavnej prevodovky.

Str, 21.11.2007, 13:23
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
diky moc, idem prehladat obe ceske fora :-)

ja totiz stale spekulujem nad tym ako prerobit nivu na vsetky 3 riezimy - teda pohon zadku/medzinapravovy dif/full time :-D
a keby som dopredu naprasil volnobezky a rucnu brzdu na predny kardan bolo by to vyriesene :lol:

Str, 21.11.2007, 13:27
Profil ICQ WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
inak dost sa pouziva takato brzda ako motorova brzda na lahsich nakladakoch a autobusoch ale neni to riesene ani lankom ani kvapalinou ale elektromagneticky ja len tak :-D

Ex: Patrol W260, 2.8TD eMHaDecka na 33kach
Patrol Y61 3.0DTi - ma vsetko co treba

Str, 21.11.2007, 13:40
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Aj na Gaz69 je ručná brzda na zadný kardan.

Str, 21.11.2007, 13:43
Profil WWW
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
KOŤO píše:
Aj na Gaz69 je ručná brzda na zadný kardan.

.... aha... to som nepostrehol... :shock:

masurko píše:
inak dost sa pouziva takato brzda ako motorova brzda na lahsich nakladakoch a autobusoch ale neni to riesene ani lankom ani kvapalinou ale elektromagneticky ja len tak :-D

.... môže to byť aj hydrodynamické a volá sa to retardér... Dáva sa to aj na ťažké náklaďáky a velké autobusy. Dokonca sa to dáva aj na návesy. Jedna náprava návesu je s poloosami a diferenciálom a namiesto kardanu je brzda retardéru.

Str, 21.11.2007, 21:36
Profil WWW
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Majo píše:
a keby som dopredu naprasil volnobezky a rucnu brzdu na predny kardan bolo by to vyriesene :lol:

... hej ... počkaj .... vyber si... volnobežky alebo brzda na prednom kardane.

Oboje naraz nie :o

Str, 21.11.2007, 21:40
Profil WWW
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
A ako zabrzdis ked nemas uzatvoreny zadny diff a jedo koleso mas vo vzduchu ? proste vtedy ma ta rucna brzda na kardane nulovy ucinok alebo ako ? :D Neviem ale logicky mi to z toho vypliva ...

Str, 21.11.2007, 21:46
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
...nuz...opravte ma ak sa mylim...dnes mi to nejak nemysli a napriek tomu vymyslam chujoviny(ako vzdy),ale...

Niva ma medzinapravovy diferencial. Ten ma dve polohy, ktore sa menia manualne samostatnou pakou. Polohy su otvoreny a uzavrety. Pri uzavretom je sila prenasana v pomere 50:50 medzi prednu a zadnu napravu. Pri diferenciali otvorenom je hnacia sila prenasana vo vacsom pomere na napravu, ktora ide lahsie a to az do 0:100 percent.
Teda ak ja dobastlim rucnu brzdu na predny kardan a zabrzdim ho v polohe otvoreneho difu, sposobi to prenos sily vylucne na zadnu napravu.
Ovsem so zabrzdenym diferencialom sa neda ist, pretoze kolesa sa nemozu krutit....
Ale ak dam na kolesa volnobezky a tieto budu v polohe "otvorene", nebude sa tocit nic zo sustavy predne polosy/predny diferencial/predny kardan, co bude mat blahodarny vplyv na onroad spotrebu a setrenie vsetkych tychto casti. :D
Ak sa mylim, tak naprosto fatalne, ibaze neviem kde. Opravte ma prosim...

Str, 21.11.2007, 21:56
Profil ICQ WWW
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
No vyzera to tak ze mas pravdu :)

Str, 21.11.2007, 22:35
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ak som pochopil správne, chceš jazdiť s pribrzdeným predným kardanom a otvorenými voľnobežkami,,,, tak to by šlo, aj keď tým pádom by si mal íst o polovicu rýchlejšie na každej rýchlosti, ako doteraz, čo si myslím, že je asi fakt trocha prirýchlo. :lol: Nehovoriac o tom, čo by na to povedal medzinápravový difer. :smt143 ;-)

A čo sa týka ináč tej ručnej na kardane, tak veľká nevýhoda je, že ak tam človek nadá uzávierku a auto stojí pekne niekde na mokrej lúčke, tak sa ľahko môže stať, že tam auto po chvíľke nenájde. Mne takto skoro utiekla V3Ska, normálne sa kolesa na jednej strane točili do zadu a druhé do predu, komplet na všetkých nápravách a auto poďho pekne dole kopcom.

Str, 21.11.2007, 22:37
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
GaboSB píše:
Ak som pochopil správne, chceš jazdiť s pribrzdeným predným kardanom a otvorenými voľnobežkami,,,, tak to by šlo, aj keď tým pádom by si mal íst o polovicu rýchlejšie na každej rýchlosti, ako doteraz, čo si myslím, že je asi fakt trocha prirýchlo. :lol: Nehovoriac o tom, čo by na to povedal medzinápravový difer. :smt143 ;-)

Ehm,, kua teraz si ma zaskocil, takto som neuvazoval, kua nejde mi to do hlavy, je to skutocne tak??
Je pravda, ze som cakal niekde zadrhel, ale pre potrapenie mozgov toto nie je az taka zla tema - pred kazdym prispevkom najprv 10minut uvazujem a aj tak trt z toho :-D

Str, 21.11.2007, 22:59
Profil ICQ WWW
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 26 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný