Dnes je utorok 3. júna 2025, meniny má Karolína a zajtra Lenka
Ake parametre baterky SURNEE
Autor |
Správa |
mozeg
Koumák
|
Ake parametre ma mat baterka na Nissan terrano II , 2,7 tdi W 97´. Bohuzial stitok je vprdeli a potrebujem to surne kupit. Moja chcipla uplne a auto je odstavene. DIk
|
Sob, 26.01.2008, 15:56 |
|
 |
LOSOS
Ťažký Profík
Registrovaný: Pia, 30.11.2007, 22:19 Príspevky: 490 Bydlisko: Nové Zámky
|
jA Mám na 2,5 td .100 akumlátor a v pohode
_________________Off road Nové Zámky LOSOS http://www.4x4nz.sk/
Mitshubishi L200 zvíšená , navyják,cb,gurtna,šnorchel a iné maličkosti aké majú mat naši miláčkovia.
|
Sob, 26.01.2008, 16:20 |
|
 |
MoostanQue
Mašinista
|
Akekolvek
12V (co je samozrejmostou)
Kapacita je zhruba priamo umerna velkosti. Vacsou baterkou nic nepokazis, a vacsia kapacita sa moze hodit.
Takze si zober meter, pomeraj aka tam vojde, a tu kup (je totiz dost dobre mozne, ze tam vojde aj o nieco vacsia baterka).
Este upozornenie: niektore baterky maju prehodene + a - kontakty, je dobre si pamatat ako to mas ty, pri kupe nespravnej varianty nedociahnu kable. Najlepsie je si na kusok papiera namalovat polohu kontaktov zvrchu a poznacit rozmery.
Co sa tyka znacky je to samozrejme na Tvojom vybere, ja osobne mam velmi dobre skusenosti s Banner-kami.
Pred montazou novej baterky je vhodne jemnejsim smirglom ocistit kontakty a trochu nababrat vazelinou (akoukolvek), zabranuje to oxidacii.
EDIT: pre nudzove dojdenie postaci cokolvek nad 40Ah.
_________________Bežný automobil v základnej výbave. Nóóikdyž.. 
Naposledy upravil MoostanQue dňa Sob, 26.01.2008, 17:21, celkovo upravené 1
|
Sob, 26.01.2008, 16:26 |
|
 |
Tunki
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 10.01.2008, 23:34 Príspevky: 2183 Bydlisko: Prakovce, Myjava a Vrbové
|
Jednu celú zimu som jazdil so 45Ah Banerkou. Nebol problem.
_________________ ARO m461 2.5TD CactusEdition .... Trooper 2.2TD (RIP) .... alebo .... *Čo z auta odpadáva ,to tam nepatrí*
|
Sob, 26.01.2008, 16:32 |
|
 |
pablo
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 12.09.2007, 18:24 Príspevky: 1377 Bydlisko: Púchov
|
ja mám v arečku 55AH skoro druhým rokom, a žiaden problém,
_________________ ~`<| _________ oooo __ ~~ | / ../ …\ … \ \ _|____\ ~~~[_ - - - ______ --- _ \ - \\\\\\ -\ ~~~~( o) ) – o - - - ( o ) ) – o ---) )
Jeep ZJ 5.2 V8,nápravy patrol Y61, 7.5" long arm,flowmaster a kopec iného.. Jeep XJ 4.0 cestná leštenka
|
Sob, 26.01.2008, 17:02 |
|
 |
Jano JP
Pajero compatibile
Registrovaný: Pon, 09.10.2006, 11:04 Príspevky: 2172 Bydlisko: Licavca City
|
dobre ti radia, ba aj Pablo má pravdu, akurát že baterka postupne starnutím stráca kapacitu a auto zas vekom a opotrebením stráca svoje technické kvality a štarty sú ťažšie, nehovoriac o zime...takže radšej čo najväčšiu baterku s čo najvyššou kapacitou, hlavne diesel to potrebuje kôli žhaveniu a následnému štartovaniu a hlavne v zime...
vystriedal som kopec bateriek, najlepšie sa mi zdali boshky...kým som neprišiel k optime, kráľovnej akumulátorov (dúfam, že mi dlho vydrží)
_________________ Krásnu blondínu, abo nadupaný off????? .....  Poradím sa s tou brunetou v mojom pajero šport!!!!!... 
Naposledy upravil Jano JP dňa Sob, 26.01.2008, 17:28, celkovo upravené 1
|
Sob, 26.01.2008, 17:25 |
|
 |
MoostanQue
Mašinista
|
No neviem ci konstatovanie aku ma kto baterku je prave tou kyzenou informaciou
ale ak to pomoze budiz: ja mam v y6o dve 80Ah baterky nezistenych vyrobcov (kazda ina a rozneho veku) a funguje to. Pred zimou som obe dolial a zodpvedne doma nabil.
_________________Bežný automobil v základnej výbave. Nóóikdyž.. 
|
Sob, 26.01.2008, 17:25 |
|
 |
finder
Support
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20 Príspevky: 6668 Bydlisko: PB
|
MoostanQue píše: Este upozornenie: niektore baterky maju prehodene + a - kontakty, je dobre si pamatat ako to mas ty, pri kupe nespravnej varianty nedociahnu kable. Najlepsie je si na kusok papiera namalovat polohu kontaktov zvrchu a poznacit rozmery.
Toto je velmi dolezita informacia. Neviem ako diesle, ale benziny to prave tak maju. Si ma predbehol  ...
Resp. vecsina baterii ma - na lavo a + napravo. Ale tiez moze byt dolezite ci su kontakty blizsie k predku auta alebo skor k celnemu sklu (ak uvazujem o priecnom umiestneni, prave ja to tak mam) .. Co mi trochu stazuje vyber, kedze kable maju nulovu rezervu 
_________________Co neubrdzis, neukecas. Ak to nejde ubrzdit, aspon pridaj, nech je sranda  . 31" AT, AVM, hasicak, gurtne, retaze, bezna auto vybava. Zatial ... http://www.spritmonitor.de/en/mileage_icon/599240.html
|
Sob, 26.01.2008, 18:26 |
|
 |
marcek4x4
Ťažký Profík
Registrovaný: Uto, 14.11.2006, 22:24 Príspevky: 324 Bydlisko: Dudince
|
myslím že od výroby sa dáva 75 Ah,alebo dokonca 65 Ah?.95 Ah tam dáš v pohode.V našich terranach sú 95 Ah VARTA ASIA ale radšej si porovnaj rozmery,lebo nie od každého vyrobcu je rovnaký rozmer.A samozrejme pozor na tie kontakty
_________________ LANDROVER DISCOVERY bývalá leštenka
|
Sob, 26.01.2008, 19:13 |
|
 |
Majod
OFFROAD Expert
Registrovaný: Uto, 25.12.2007, 15:32 Príspevky: 647 Bydlisko: Ko PD
|
85AH je minimum a aj optimum.
_________________ UAZ,,Wrangler CRD
|
Sob, 26.01.2008, 19:45 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|

kapacita baterky v Ah je jedna vec. Tá hovorí v podstate o tom, koľko, alebo po akú dobu bude schopná baterka dodávať prúd.
ale je ešte jeden parameter a hlavne pre diesel veľmi dôležitý
a to je skratový prúd, alebo aj CCA zvaný. A to je prúd v A, ktorý je baterka schopná "pustiť" naraz, pri takej a takej teplote
(konkrétne CCA je definované ako hodnota prúdu v A, ktorý je baterka schopná dodávať po dobu 30 sec, pri 0°F, čo je asi -18°C, bez toho, aby napätie kleslo pod 11V)
A keďže diesel má pri štarte podstatne väčšie prúdové nároky kvôli žhaveniu a výkonnejšiemu (a teda pažravejšiemu) štartéru , tak baterka, ktorá benzín natočí v pohode, môže mať s dieselom veľké problémy
Preto treba hľadať baterku, ktorá má hodnotu skratového (alebo záťažového) prúdu čo najvyššiu. (želateľne viac ako 600)
Väčšinou bývajú takéto baterky drahšie, aj keď majú zhodnú kapacitu, ako napríklad batéria s menším skratovým prúdom. Je to kvôli zložitejšej konštrukcii - veľmi zhruba a veľmi laicky povedané, vo vnútri je viac tenších platní namiesto menšieho počtu hrubších.
|
Sob, 26.01.2008, 20:09 |
|
 |
Jano JP
Pajero compatibile
|
finder píše: ... vecsina baterii ma - na lavo a + napravo...
len si zabudol dodať, ako ju mať otočenú, kontakty k sebe, od seba?
optima to má najjednoduchšie - kontakty sú v strede a tým pádom to väčšinou pasuje na akýkoľvek stroj...
Palko-chero - múdro píšeš, len ťažko baterku podľa tvojho návodu hľadať, väčšinou ani predajca by ti nerozumel (samozrejme v technických údajoch by to malo byť); ale bez toho, aby si kolegu tuto stresuval, stačí mu doporučenie čo najväčšiu baterku aká mu vojde do dízlika implantuvať  a isto dobre slúžiť mu bude...
_________________ Krásnu blondínu, abo nadupaný off????? .....  Poradím sa s tou brunetou v mojom pajero šport!!!!!... 
|
Sob, 26.01.2008, 20:20 |
|
 |
palo-cherokee
koumák
|

Jano JP píše:
optima to má najjednoduchšie - kontakty sú v strede a tým pádom to väčšinou pasuje na akýkoľvek stroj... červená možno má, žltá veru nie  A tá sviňa žltá (myslím baterku Optima Yellov top - to pre rypákov  ) je navyše vysoká jak fras, teda aspoň oproti normálnej 75 Ah baterke. Jano JP píše: Palko-chero - múdro píšeš, len ťažko baterku podľa tvojho návodu hľadať, väčšinou ani predajca by ti nerozumel (samozrejme v technických údajoch by to malo byť); ale bez toho, aby si kolegu tuto stresuval, stačí mu doporučenie čo najväčšiu baterku aká mu vojde do dízlika implantuvať  a isto dobre slúžiť mu bude...
No, Janík mvôj , na každej baterke je to napísané priamo na nálepke (aspoň by malo byť). Býva to poväčšinou v zátvorke, za údajom o kapacite. Takže napríklad označenie na baterke bude vyzerať nejak takto:
75Ah (480A) EN , čo znamená , že baterka má kapacitu 72Ah a štartovací prúd podľa normy EN je 640A
potom to bude v reále vyzerať asi takto:
veľa informácií je aj tu:
http://www.exide.sk/sk/index.php?hmenu=produktyexideexcell
_____________________________________________________________ EDIT: 28.1.2008
na základe Džordžovho upzornenia opravujem preklep (označený modrým písmom)
správne to má byť takto:
72Ah (640A) EN , čo znamená , že baterka má kapacitu 72Ah a štartovací prúd podľa normy EN je 640A
(nemám nič spoločné so značkou Exide, nikomu nerobím reklamu a nie som predajca. Obrázky a informácie sú len pre referenciu )
Naposledy upravil palo-cherokee dňa Pon, 28.01.2008, 10:22, celkovo upravené 1
|
Sob, 26.01.2008, 20:46 |
|
 |
marcek4x4
Ťažký Profík
Registrovaný: Uto, 14.11.2006, 22:24 Príspevky: 324 Bydlisko: Dudince
|
palo-cherokee pravdu máš predsedo  pokiaľ predajca čo len trochu rozumie tomu čo predáva tak mu stačí povedať že je to baterka do veľkého dieselu
_________________ LANDROVER DISCOVERY bývalá leštenka
|
Sob, 26.01.2008, 20:54 |
|
 |
Jano JP
Pajero compatibile
|
palo-cherokee píše: Jano JP píše:
optima to má najjednoduchšie - kontakty sú v strede a tým pádom to väčšinou pasuje na akýkoľvek stroj... červená možno má, žltá veru nie  A tá sviňa žltá (myslím baterku Optima Yellov top - to pre rypákov  ) je navyše vysoká jak fras, teda aspoň oproti normálnej 75 Ah baterke...
interesantné...tá moja žltá sviňa má kontakty v strede; a vysoká veru je a vošla mi na výšku na chlp (pre istotu som plus kontakt preložil dvojmilimetrovou gumou s tkaninou, aby náhodou do kapoty blízkej čosi nešlahlo
O.K. ak ten údaj tam je (nikdy som si nevšimol) tak dobre, treba si všimnúť...
|
Sob, 26.01.2008, 20:57 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|