Dnes je utorok 15. júla 2025, meniny má Henrich a zajtra Drahomír
Autor |
Správa |
petertn
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26 Príspevky: 1254 Bydlisko: Trenčín
|
je to predebatene s pravnikom a odbornikmi z odboru streliva a je to priechodzie nie je o com debatovat ak nechces nepouzivaj, tvoj problem. Viac sa ku tomu nevyjadrujem, len som chcel pomoct.
Znacku Stop urcuje norma ak je ina mozu ma fakat do ucha
_________________ na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."
|
Str, 28.01.2009, 0:37 |
|
 |
Jano JP
Pajero compatibile
Registrovaný: Pon, 09.10.2006, 11:04 Príspevky: 2172 Bydlisko: Licavca City
|

Martin 4 píše: ...Ničmenej si dovolím nesúhlasiť s názorom, že na milimetríku nezáleží. Práve pri vnútrobalistických dejoch záleží na každej desatinke... Maťko, nečítal som dotyčné článočky, tak ťažko k tomu zaujať stanovisko, len upozorňujem, že nie všetko je pravda, čo sa popíše a nie každý odborník ním naozaj je...najčastejšie sa uchyľujú k špekuláciám pri málo pravdepodobných udalostiach, keď sa ťažko preukazuje pravý dôvod udalosti áno, desatinky sú dôležité, napr. ak chceš mať strelivo s minimálnym rozptylom, tak okrem výberu kvalitných komponentov a dodržania niekoľkých veľmi zaujímavých pravidiel, treba ešte premerať priemer každého projektilu mikrometrickou skrutkou či iným nato určeným bazmekom; neveril by si, ale zo 100 ks inak kvalitných striel (napr. Hornady, USA) vyradíš asi 40-45 ks čo je 40-45%!!! striel s väčšou odchylkou ako má ten zvyšok - tak tu je to sakra dôležité; vďaka takémuto výberu nastrelíš flintu na 300metrov s minimálnym rozptylom, čo u štandardného streliva nie je jednoducho možné... milimetrík kratšia nábojnica je len ťažko dôležitý parameter, aj keď pri krátkych dôležitejší ako pri dlhých - u nábojov do dlhých guľových zbraní je bežná rôzna dĺžka nábojnice v závislosti od výrobcu, aj keď štandardná dĺžka je určená a pri európskom značení je dokonca súčasťou značenia kalibra (napr. 7x64, 8x57... - druhá číslica je dĺžka nábojnice) (Maťko, to je ako s piestom vo valci motora - nezáleží veľmi na presnej ďĺžke, ale na hrúbke sakra záleží) o vlastnostiach daného streliva rozhodujú iné parametre ako dĺžka nábojnice presne rovná predpísanému štandardu; dôležitejšie ako presne dodržať štandard je mať u sady streliva čo najzhodnejšie parametre v rámci danej sady toto je moja konkrétna skúsenosť získaná v praxi a aj pri prebíjaní streliva ešte niečo - dôležité je ako presne náboj vyplní komoru aby nedochádzalo k "obfúknutiu" nábojnice - pozná sa podľa začadenej nábojnice z vonkajšej strany po spálenom prachu; tu opäť nie je rozhodujúca dĺžka nábojnice, ale tvar komory, ako tesne k jej stene dosadne nábojnica; a taktiež tvrdosť materiálu nábojnice - mäkký sa v momente nárastu tlakov roztiahne do tvaru komory a úplne ju vyplní, tvrdý sa roztiahne o dôležité milisekundy neskôr alebo dokonca neúplne a dôjde k podfúknutiu a strate tlakov aj u inak kvalitnej komory; komora nie je zakončená v mieste konca nábojnice pri strele ostrou hranou kopírujúcou presne tvar náboja so strelou, je tam tiež nábehový kužel; preto nie je rozhodujúca dĺžka nábojnice, ale jej tesnosť v komore to že nie je rozhodujúca neznamená, že nemá žiaden vplyv, ale ten vplyv nemá nič spoločné s bezpečnosťou či prípadným zlyhaním zbrane tá dlhšia nábojnica u 357 Mag má jediný význam - aby ju nebolo možné vraziť do komory 38 Spec; keby 38-ička principiálne ohrozovala 357-mičku, tak by tomu bol konštruktér zabránil nejakou odchylkou neumožňujúcou použiť v komore 357 strelivo 38; nezabránil... Martin 4 píše: Nebezpečenstvo nízkych nabíjacích hustôt je vysvetlované drvením prachových zŕn pri zážehu zápalky. Tiež som počul, ako sa prach v gulovnicových nábojoch presýpa... asi záleží aj na konkrétnej značke prachu, že čo vydrží. Určite to bude znesitelnejšie pri nábojoch do revolveru alebo opakovacej gulovnice, ako pri nábojoch do automatov, ktoré s nábojom zaobchádzajú pri nabíjaní dosť hrubo.
dnešné prachy sú ozaj vysoko stabilné, okrem vysokého tepla (oheň) a mechanického odpálenia zápalky správnym spôsobom prakticky nemáš ako prach aktivovať (dokonca ani pri mlátení a totálnom skutí dna nábojnice zboku náboja kladivom sa nám nepodariloo náboj odpáliť - iniciačná zmes sa zo zápalky vytriasla a prach kladivom cez nábojnicu nezapáliš - ale neskúšaj to, tiež by som to už nerobil)
rozdieľ u prachov je hlavne v dĺžke horenia - podľa toho sú "pomalé" - používané v dlhých zbraniach a horiace po celej dĺžke dlhej hlavne, čím tlak narastá plynulejšie, a "rýchle" - používané v krátkych zbraniach, s prudším nárastom tlaku, aby sa aj v krátkej hlavni stihlo odovzdať dostatok energie
teoreticky sú rýchle nebezpečnejšie, avšak na druhej strane sa používajú v ďaleko menších množstvách
tvrdiť, že v 38 Spec je rýchly a v 357 Mag pomalý je blbosť - oba sú pre zbrane s dĺžkou hlavne od 2,5" (štandard u krátkych zbraní sú 4")
samozrejme v rámci rýchlych aj pomalých sú rýchlejšie a menej rýchle a pomalšie a menej pomalé, tie rozdiely v rámci každej skupiny však nemôžu mať za následok kolabs zbrane, je to blbosť ako voda v prútenom koši...
ak nasypeš maličkú kôpku prachu na podložku a zapáliš ju zápalkou, kým pomalý prach prudko zhorí, rýchly vyslovene vybuchne, ani nestihnú zhorieť všetky zrnká;
účinnejšie sú prachy z malýcch zrniek kôli väčšej ploche, no kvalita prachov je dnes taká vysoká, že aj väčšie granule vynikajúco horia a dosahujú porovnateľné výsledky ako pri jemnejšom zrne
všetko je to celá alchímia a veda a ja som tu popísal len pár štekov - v snahe vysvetliť, že dôležitosť jednotlivých paramertov pre kolabs zbrane je rôzna a netreba hneď všetkému veriť len preto, že to niekto niekde napísal
(takže kľudne neverte ani mne  )
...mimochodom, neverili by ste, aké veľké rozdiely sú v priemeroch striel v rámci jedného kalibru, a to nielen v závislosti od výrobcu a jednotlivých druhov striel, ale aj v rámci jedného balenia inak renomovaného výrobcu; samozrejme pre strelbu z krátkej zbrane sú tie rozdiely vzhľadom na požadovanú presnosť zanedbateľné, ale inak sa nato díva napr. lovec v Alpách, ktorý musí na 250-300m zasiahnuť svišťa s presnosťou pod 5 cm, aby svišť skonal na mieste a nie chudák odplazený do nory, z ktorej ho v skalách nik nevytiahne...
_________________ Krásnu blondínu, abo nadupaný off????? .....  Poradím sa s tou brunetou v mojom pajero šport!!!!!... 
Naposledy upravil Jano JP dňa Str, 28.01.2009, 12:09, celkovo upravené 1
|
Str, 28.01.2009, 11:27 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
jj ... hodne sa špekuluje o progresívne a degresívne horiacich prachoch. Doštičkové a gulôčkové prachy horia degresívne - s pokračujúcim horením sa horiaca plocha zmenšuje, trubičkové prachy horia progresívne - s pokračujúcim horením sa horiaca plocha zväčšuje. Od toho závisí aj tvar tlakovej krivky v hlavni.
ad obfúknutie nábojnice ... videl si už nábojnicu vystrelenú z HK MP5 ?
Pohľadaj niečo o Revelliho drážkach.
_________________ SLOW & FURIOUS
|
Str, 28.01.2009, 11:48 |
|
 |
petertn
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26 Príspevky: 1254 Bydlisko: Trenčín
|
granulovane prachy - tzv sfericke maju svoju strukturu ako spongia - cize obrovsky povrch a rychle resp. skor kvalitne zhorenie oproti dostockovym prachom, su aj rurkove,...
ohladne rychlosti horenia:
rychly prach: velke komorove tlaky na usti su tlaky minimalne, to znamena ze tlak plynov za projektilom v hlavni klesa - pouzitie na klasicke zbrane bez napr. ustovych brzd a kompenzatorov.
- nevhodne na prebijanie pokial mas makke olovo a polygon vyvrt.
pomale prachy:
nizke komorove tlaky, ustove tlaky su maximalne, laboracia musi byt vyvazena presne na projektil koli dokonalemu spalovaniu prachu.
Idealne na zbrane s kompenzatorom.
_________________ na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."
|
Str, 28.01.2009, 11:50 |
|
 |
Jano JP
Pajero compatibile
|
no vidíš, o tých granuliach som to ani nevedel čím to je dosiahnuté; teraz používam dva prachy inak skvelých značiek, jeden drobnozrnný a druhý granulovaný a pokiaľ to môžem posúdiť, majú porovnateľné parametre...
olovo v hlavni uznávam len keď je obalené tombakom, znesiem ho len v malorážke
samozrejme chápem, že na šport (kovové terče) kôli menšej pravdepodobnosti odrazu majú svoj význam
po tombakových strelách hlaveň krátkej zbrane po každej strelbe ani nečistím (napriek inak možno až prehnanej citlivosti na stav zbrane, čistotu a konzerváciu); ono tá nerezová hlaveň sa aj po výstreloch leskne a je v nej max. nejaká drobná smietka zo zhoreného prachu, krásne a čisté horenie...
2Maťko: pošepkaj, o čo ide?
_________________ Krásnu blondínu, abo nadupaný off????? .....  Poradím sa s tou brunetou v mojom pajero šport!!!!!... 
|
Str, 28.01.2009, 12:29 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
tak jo ... drážky vytvorené v komore tak, že prepustia plyny medzi stenu komory a nábojnicu. Má to aj Tokarev SVT40, FAMAS Clarion a najznámejší - Heckler&Koch MP5. Dosiahne sa tým ľahšia a pravidelnejšia extrakcia nábojníc a je tým dosiahnutá vyššia spoľahlivosť.
Nábojnica vystrelená z MP5 je charakteristická očadenými pásikmi rovnobežnými s osou nájnice po vonkajšom povrchu.
_________________ SLOW & FURIOUS
|
Str, 28.01.2009, 12:54 |
|
 |
Jano JP
Pajero compatibile
|
hej, napadlo ma, že kôli ľahšiemu vytiahnutiu nafúknutej nábojnice by to bolo možno dobré...aj keď štandardne to rieši relatívne krátka nábojnica, jej veľký kónus a odolnosť na tlak (tvrdý materiál)
inak obfúknutie hrdielka či obmedzenej časti nábojnice, ak je stále rovnaké a v tebou uvedenom prípade dokonca riadené - drážkami, nie je pre strelbu žiadna tragédia; horšie je, keď obfukuje celú nábojnicu, to môže zaváňať aj blížiacim sa kolabsom (už sa mi stalo, že mi fúklo pri rane do ksichtu okolo záveru, nič príjemné, očiam pomohli dioptrické okuliare...našťastie to bola individuálna chyba konkrétneho náboja bez ďalších následkov
|
Str, 28.01.2009, 13:52 |
|
 |
Majod
OFFROAD Expert
Registrovaný: Uto, 25.12.2007, 15:32 Príspevky: 647 Bydlisko: Ko PD
|
Kamarat striela takmer 30 rokov z 357 magnuma 38 strelivo v približnom pomere 80/20 v prospech 38.357 nabíja len na love.Problem by mohol nastať len pri dlhšom použivani wadcuter streliva zanedbaní čistenia a nasledne použitie 357.
_________________ UAZ,,Wrangler CRD
|
Str, 28.01.2009, 14:05 |
|
 |
amatér
Učeň
Registrovaný: Štv, 27.11.2008, 12:33 Príspevky: 19 Bydlisko: Považie
|
Sledujem debatu na túto zaujímavú tému, no väčšine ako vidím je sakra cudzia. Naopak zopár príspevkov pôsobí fundovane.
Zaujímavé by bolo porovnávanie rôznych ráží, nielen podľa tabuľkových hodnôt, le aj z praxe, napr. výkon práva poľovníctva atď., kde je najviac evidentný zastavovací účinok, vzhľadom k použitému typu strely a zásahu /umiestnenie, vzdialenosť, atď./
_________________ GV 2,5 6V
|
Str, 28.01.2009, 14:14 |
|
 |
fiberopt
Ťažký Profík
|
amatér píše: Sledujem debatu na túto zaujímavú tému, no väčšine ako vidím je sakra cudzia. Naopak zopár príspevkov pôsobí fundovane. Zaujímavé by bolo porovnávanie rôznych ráží, nielen podľa tabuľkových hodnôt, le aj z praxe, napr. výkon práva poľovníctva atď., kde je najviac evidentný zastavovací účinok, vzhľadom k použitému typu strely a zásahu /umiestnenie, vzdialenosť, atď./
... ak chces porovnavat, tak si podme zastrielat. 
_________________ .--. .. -. .. -.
|
Str, 28.01.2009, 14:20 |
|
 |
amatér
Učeň
Registrovaný: Štv, 27.11.2008, 12:33 Príspevky: 19 Bydlisko: Považie
|
fiberopt píše: amatér píše: Sledujem debatu na túto zaujímavú tému, no väčšine ako vidím je sakra cudzia. Naopak zopár príspevkov pôsobí fundovane. Zaujímavé by bolo porovnávanie rôznych ráží, nielen podľa tabuľkových hodnôt, le aj z praxe, napr. výkon práva poľovníctva atď., kde je najviac evidentný zastavovací účinok, vzhľadom k použitému typu strely a zásahu /umiestnenie, vzdialenosť, atď./ ... ak chces porovnavat, tak si podme zastrielat. 
Prečo nie? Pri dostatku času, čo v súčastnosti akosi nemám, je k dispozící viac zbraní, krátke či dlhé a guľovnicu veru aj potrebujem nastaviť a zastrieľať, lebo pri poslednej poľovačke, ešte v starom roku som pekne po... montáž.
Inak so svojimi skúsenosťami sa môže každý podeliť. Ja strieľam od mala, čo sú už niake desaťročia a skúsil som všetky možné ráže
_________________ GV 2,5 6V
|
Str, 28.01.2009, 14:49 |
|
 |
Vlado
Ťažký Profík
Registrovaný: Str, 24.01.2007, 4:31 Príspevky: 400 Bydlisko: Trnavá Hora
|
Takže, trocha mimo témy, neviete ktorá firma na SK resp. CZ dodáva pojazdy na pištolové strelnice ? Myslím tým, že som v boxe, zavesím terč, stačím gombík a sám odíde a potom sa vráti. Dík
_________________Jeep Wrangler Rubicon 4.0 L
www.alexbranovesystemy.sk
|
Ned, 19.12.2010, 12:17 |
|
 |
tibik
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 15.03.2009, 22:18 Príspevky: 2349 Bydlisko: Banská Štiavnica
|
ma niekto ? na co si dat pozor pri kupe ? dnes som vydel paradny kusok v komise s 6palc. hlavnov 1r. stary a vystrelene cca 200ran  v cene 280ecok.
_________________ Ex. XJ. 2,5td 1998. WJ 2,7 crd 2002. zatial leštenka . Grand Vitara 2,0td 2006 3dv. WK/WH 3crd. 2006. Prejdem kade chcem - skoro všade !
|
Str, 23.02.2011, 19:13 |
|
 |
efendi
Velky Kraken
Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01 Príspevky: 8016 Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka Tornala City
|
tibik píše: ma niekto ? na co si dat pozor pri kupe ?
aby ta neprichytili ked to privlastniš do vrecka 
_________________ EX Suzuky Samuraj1.3 EXJeep Cheroke 2.1TDI EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60 EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited
|
Str, 23.02.2011, 19:36 |
|
 |
lubor
OFFROAD Expert
Registrovaný: Uto, 06.01.2009, 11:01 Príspevky: 848 Bydlisko: Bratislava - Dubravka
|
Neviem ci sa nieco zmenilo alebo ma uviedli do omylu no ja ked som kupoval pistol (cca 8r.dozadu) povodne som chcel revolver na 22LR a bolo mi povedane, ze na to nemozem dostat nakupne povolenie tak som zobral pistol Wather P22. (revolver ano ale vacsi kaliber) Treba overit ako je to teraz s nakupnym povolenim.
_________________Navara 3,0 V6 http://www.ostrenienastrojov.sk
|
Str, 23.02.2011, 19:51 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|