4x4 Club Slovakia http://www.4x4club.sk/forum/ |
|
Dobre kuchinske recepty , ked niesme v garazi pri offe.. http://www.4x4club.sk/forum/viewtopic.php?f=66&t=13082 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | efendi [ Str, 25.05.2011, 18:19 ] |
Predmet príspevku: | Dobre kuchinske recepty , ked niesme v garazi pri offe.. |
hladal som ale nenasiel som vlakno kde uz bolo nieco taketo, takze by som to picol sem a ked niekto ma tes dobry recept,tak nech prida aj on.. Řecko na talíři: krásné, chutné a zdravé! ________________________________________ Tradiční řecká kuchyně je nejen zdravá, ale taky tak dobrá, že se nikdy neomrzí. Řecká tabule se neobejde bez černých a zelených oliv, sýra feta a anýzového aperitivu Ouzo. Plněná zelenina se sýrem feta PRO 4 OSOBY Potřebujete: 4 menší lilky 2 větší červené papriky 2 velká rajčata 2 cibule 3-4 stroužky česneku svazek zelené petrželové natě 1 lžička sušené máty mletý pepř sůl mletá skořice a nové koření 5 lžic olivového oleje větší hrst černých oliv 200 g fety 1. Zeleninu rozkrojíme, zbavíme semeníku a z rajčat a lilků vydlabeme dužinu. V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce oleje a zpěníme cibulku a česnek. Přidáme dužinu z rajčat a lilků a opékáme. Okořeníme, osolíme, přidáme olivy a prohřejeme. 2. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a sýr a směsí naplníme zeleninu. Rozložíme ji na plech potřený zbytkem oleje, podlijeme a pečeme v rozehřáté troubě při 240 stupních asi 30 minut. Pita s grilovaným jehněčím masem PRO 4 OSOBY Potřebujete: 400-500 g jehněčí kýty 1 cibule s natí 2-3 stroužky česneku 8 lžic olivového oleje šťáva z 1 velkého citronu sůl, pepř, oregano chlebové placky Na salát: 1 hlávkový salát 2 papriky, 1 salátová okurka 1 cibule, sůl a mletý pepř 100 g oliv (černých i zelených) 100 g sýra feta nebo balkán hrst čerstvého oregana 2 lžíce olivového oleje šťáva z 1/2 citronu Na tzatziki: 250 g hustého bílého jogurtu 2-3 stroužky česneku 1/2 větší salátové okurky 1 lžička olivového oleje sůl a 1 lžíce koření tzatziki 1. Maso nakrájíme, osolíme, opepříme, vetřeme cibulku a sekaný česnek, zalijeme směsí oleje, citronové šťávy a oregana, promícháme a necháme odležet. 2. Tzatziki připravíme z prolisovaného česneku, soli, oleje, koření, strouhané okurky a hustého jogurtu. Naložené maso grilujeme a podáváme s pitou, salátem a tzatziki. Pilaf s krevetami a zeleninou PRO 4 OSOBY Potřebujete: 300 g loupaných krevet, velkých, malých nebo tygřích (mrazených) šťáva z 1 citronu 5 lžic olivového oleje zeleninový vývar + šťáva z krevet, celkem 600 ml špetka šafránu 300 g rýže 2 šalotky 3 stroužky česneku 1 paprika (slovenská) 1 cuketa, nakrájená 120 g zeleného hrášku 50 ml koňaku špetka cukru mletý pepř sůl 1. Loupané krevety bez krunýře a zbavené střívek dáme vařit do trochu vroucí vody, osolíme a zakápneme citronovou šťávou a 2 lžícemi olivového oleje. Vaříme krátce podle druhu a velikosti krevet. Hotové krevety vyjmeme a šťávu doplníme vývarem, přidáme špetku šafránu, uvedeme k varu a vsypeme rýži. 2. Rýži uvaříme do měkka. Mezitím osmahneme na zbylém oleji šalotku a česnek, podlijeme koňakem, přidáme kousky papriky a cuket, hrášek, špetku cukru, mletý pepř, osolíme a dusíme. Pilaf promícháme se zeleninou a krevetami a podáváme. Baklava s pistáciovými oříšky PRO 4 OSOBY Potřebujete: 500 g hladké mouky sůl 2 lžíce olivového oleje 250-350 ml vlažné vody mouka na posypání válu 200 g přepuštěného másla Na náplň: 200 g mletých ořechů 100 g sekaných mandlí 50 g pistáciových oříšků 8 lžic krupicového cukru 1 lžička mleté Na sirup 250 ml vody 250 g cukru krupice 1 lžíce citronové šťávy kousek celé skořice 1. Mouku, sůl, vlažnou vodu a olej zpracujeme na těsto. Smícháme ořechy, cukr a skořici. Rozpustíme máslo. Těsto rozdělíme na 4-6 dílů a vyválíme tenké 2. Z nich rukama vytahujeme na utěrce tenké placky. Plech vymažeme. Placky nakrájíme na pláty a každý potřeme 3. Pláty střídáme po třech s ořechovou směsí, rozkrájíme za syrova na čtverce a povrch pokapeme zbylým 4. Pečeme v předehřáté troubě a poléváme sirupem svařeným z vody, cukru, citronové šťávy a skořice. Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou PRO 4 OSOBY Potřebujete: 2-3 lilky, podle velikosti 3 větší rajčata 250 g mozzarelly 100 ml olivového oleje 1 lžíce citronové šťávy 2 prolisované stroužky česneku sůl čerstvě mletý pepř svazek čerstvé bazalky 1. Omyté lilky, rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky přibližně o síle jednoho centimetru. Lilky pak z obou stran osolíme a necháme je na sítu asi 30 minut ,vypotit‘. TIP Bazalku nahraďte jinými čerstvými bylinkami, například oreganem, saturejkou, tymiánem, rozmarýnem a podobně. Česnekový olej vyměňte za rozmarýnový nebo neochucený a zeleninu po upečení osolte. 2. Mezitím si připravíme marinádu, a to tak, že smícháme olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a trochu pepře a soli. 3. Lilky opláchneme od soli a důkladně osušíme v čisté utěrce nebo savým papírem. 4. Potom na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opečeme důkladně z obou stran osušený lilek a po upečení ho potřeme připravenou česnekovou marinádou. 5. Nakonec připravíme porce tak, že vždycky mezi dva opečené plátky lilku vložíme plátek opepřené a marinádou zakapané mozzarelly a plátek rajčete a pro výraznější chuť ještě posypeme lístky čerstvé bazalky. Grilovaný lilek s mozzarellou podáváme jako večeři nejlépe s čerstvým bílým pečivem. ŘEKOVÉ VĚDÍ, CO JE ZDRAVÉ... Není pochyb, že řecký přístup ke stolování a k životu je plný lákavých chutí a prožitků, ale on je ke všemu ještě prospěšný lidskému zdraví. Červené víno Přiměřené popíjení jiskřivého moku vyráběného z vinných hroznů (1-2 dcl denně) prospívá našemu srdci a pomáhá tělu bránit se proti zhoubným nádorům. Jelikož víno obsahuje vydatné množství antioxidantů, není jeho pití hřích, ale léčba. Olivový olej Olivový olej, zejména ten lisovaný za studena, je skvělá medicína. Snižuje množství cholesterolu v krvi i krevní tlak, působí příznivě na krevní oběh a zažívání a také zmírňuje příznaky stárnutí organismu. Další recepty najdete v příloze Řecko na iDNES TŘIKRÁT ŘECKO Stejně jako do české kuchyně patří vepřo knedlo zelo a pivo, tak se řecká tabule neobejde bez černých a zelených oliv, sýra feta a anýzového aperitivu Ouzo. Jestli jste ještě nebyli v Řecku na dovolené, tak to letos určitě napravte, nebo se vypravte do některé z řeckých taveren u nás. OLIVY Olivovník je v Řecku národním stromem, a jestli se někde na světě daří těmhle zvláštním rostlinám, tak je to právě slunečný Peloponéský poloostrov. U nás se sice seženou olivy s peckou i bez, s papričkou, mandlí nebo ančovičkou, ale ty, co koupíte na řeckém trhu, jsou nejlepší. OVČÍ SÝR FETA O typickém řeckém sýru s lahodnou slanou příchutí psal už i Homér ve svých slavných eposech. Sýr, který se vyrábí z ovčího mléka, do něhož se někdy přidává mléko kozí a dnes už i kravské, zraje aspoň dva roky v solném roztoku a pro svůj vysoký obsah tuku je lahodnou pochoutkou jak ve studené, tak v teplé řecké kuchyni. K dostání je jak sýr feta měkký až drobivý, tak i tvrdší APERITIV OUZO Jako aperitiv je v Řecku velice oblíben místní anýzový likér Ouzo, který má čirou barvu, ale po smíchání s vodou nebo ledem se změní v mléčně bílou tekutinu. Tento nápoj je také oblíbeným suvenýrem, který si našinci přivážejí z Sladko - kyselá kuřecí Ingredience pro přípravu 3 porcí: 300 g kuřecích prsou | 1 bílek | 1 lžička škrobu | 2 lžíce sójové omáčky | 1 svazek jarních cibulek | 250 ml ananasu v plechovce | 2 lžíce ananasové šťávy | 20 g oříšků kešu | 1 lžíce olivového oleje | 375 ml vody | 1 lžíce citrónové šťávy | 1 lžička MAGGI Harmonie Chuti | 1 lžíce tmavé jíšky Příloha: Rýže, asijské či skleněné nudle. Příprava: Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Smícháme bílek, škrob, polovinu sójové omáčky a přidáme maso. Zamícháme a necháme 30 minut Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Ananas scedíme, odložíme si 2 polévkové lžíce ananasové štávy a ananas nakrájíme na kousky. Kešu oříšky opražíme. Na pánvi (nejlépe WOK) necháme rozehřát olej, jarní cibulky krátce podusíme a vybereme je. Na tentýž olej dáme maso, opečeme a vybereme. Do štávy na pánvi přilijeme vodu, vmícháme zbytek sójové omáčky, přidáme tmavou jíšku a vaříme 2 minuty. Přidáme kuřecí prsa, jarní cibulky, kousky ananasu a ananasovou štávu a ohřejeme. Dochutíme citrónovou štávou, MAGGI Harmonií Chuti a navrch nasypeme kešu oříšky. Pohanková pomazánka Ingredience pro přípravu 8 porcí: 2 hrnečky loupané pohanky | 3 hrnečky vody | sůl | 1 cibule | 3 stroužky česneku | 2 špetky drceného kmínu | 2 špetky majoránky | 1/2 dcl olivového oleje Příloha: Pečivo. Příprava: Vodu přivedeme do varu, vysypeme do ní pohanku, zamícháme, odstavíme z ohně a dáme na půl hodiny pod peřinu. Potom pohanku smícháme s ostatními surovinami mimo oleje, rozemeleme na masovém mlýnku a až potom přidáme olej. Promícháme a ozdobíme posekanou petrželovou natí. Lilková pomazánka Ingredience pro přípravu 4 porcí: 1 lilek | 1 velkou cibuli | 1 balení kysané smetany | 1/2 lžičky soli, pepře | 1 lžíce oleje Příloha: Chléb, rohlík, rýže. Příprava: Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, zpěníme ji na oleji, přidáme na kostičky pokrájený lilek, podlijeme trochou vody a dusíme, dokud lilek není měkký. Směs osolíme, opepříme (možno přidat i oregáno nebo stroužek česneku), odstavíme a vmícháme kysanou smetanu. Náš tip: Můžeme podávat teplé i studené. A je možno i vynechat smetanu nebo také posypat strouhaným sýrem. Rumcajs Recepty > Předkrmy a chuťovky > Chlebíčky Doba přípravy: 30 minut Energetická hodnota: cca 784 kJ (188 kcal) Ingredience pro přípravu 10 porcí: 30 dkg salám Junior vcelku | 15 dkg tvrdý sýr vcelku | 1 tatarky | 2 menší cibule | 2 dcl sladkého kečupu | 3 lžíce plnotučné hořčice | 1 lžíce oleje | 1 lžíce octu | 3 kostky cukru Příprava: Do malého kastrolku dáme prohřát všechny ingredience dohromady - olej, cukr, kečup, hořčice. Nesmí vřít, jen aby se to spojilo v omáčku a cukr se rozpustí a necháme vychladit. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme salám Junior, na jemném struhadle tvrdý sýr, nadrobno nakrájíme cibulku. Vše zamícháme dohromady i s tatarkou a vychladlou omáčkou. Mažeme na veku nebo jakékoliv pečivo. ________________________________________ |
Autor: | efendi [ Pon, 13.06.2011, 21:04 ] |
Predmet príspevku: | |
tiez dobre,, kto doma kuchti, clovek nikda nevie,, Proč jsme o tom ještě neslyšeli??!! Já si vždycky pustím na spáleninu studenou vodu z kohoutku. Zkušenost jedné ženy se spáleninami..... Před nějakou dobou jsem vařila kukuřičné klasy a píchla jsem vidličkou do vařící vody, abych zjistila jestli je kukuřice hotova. Minula jsem ale kukuřici a má ruka se ponořila do vařící vody... Můj kamarád, který je vietnamský veterán, k nám přišel právě v okamžiku kdy jsem skučela bolestí. Zeptal se jestli někde nemám trochu obyčejné staré mouky... Vytáhla jsem ze spíže pytlík mouky a on mi do něj strčil popálenou ruku. Řekl abych ruku v mouce nechala deset minut, což jsem udělala. Řekl že ve Vietnamu, jeden voják začal hořet a oni, v panice, na něj vysypali pytel mouky, aby uhasili plameny...Jenomže se jim podařilo nejen uhasit plameny, ale ten chlapík na sobě pak neměl ani jediný puchýř!!!! Ve zkratce, konec tohoto příběhu - nechala jsem ruku v mouce deset minut, pak jsem ji vytáhla a ruka nebyla červená, nebyl na ni puchýř a já jsem necítila žádnou bolest. Po této zkušenosti mám v ledničce stále pytlík mouky a kdykoli se popálím, studená mouka je ještě lepší než mouka v pokojové teplotě. Od té doby jsem neměla ani jednou puchýř a dokonce ani červenou skvrnu! Zkus to... Vyzkoušej zázrak! Měj stále v ledničce pytlík mouky a jednou tomu budeš ráda! Mimochodem, nedávej ruku pod kohoutek s tekoucí studenou vodou, strč ji na deset minut přímo do mouky. |
Autor: | bacilpyrin [ Uto, 14.06.2011, 16:30 ] |
Predmet príspevku: | |
Lepšie je nestrkať ruku do vriacej vody. |
Autor: | efendi [ Pia, 24.06.2011, 18:40 ] |
Predmet príspevku: | co ak to dakomu pomoze,, |
Odstranění vápenatých usazenin z těla česnekem a citronem Prof. Gerd Unterweger Jsou-li cévy v mozku a srdci zvápenatělé, pije se denně jedna likérová sklenka (0,2 cl) výtažku z asi 30 oloupaných dílků česneku a 5ti malých, nakrájených a neoloupaných přírodních citrónů (bio). Všechno se v mixéru zpracuje na kaši, dá do jednoho litru vody a přivede se k varu. Ale nechá se jen jednou “převalit”. Potom se zcedí a naleje do lahve. Uchovává se v chladu. Denní sklenka se pije dle možností – před, nebo po hlavním jídle.. Již po třech týdnech denního užívání pocitíte v těle příjemné omlazení! Zvápenatění a jeho vedlejší příznaky jako jsou zhoršené vidění či slyšení – se zmenšují a postupně odcházejí. Po třech týdnech kůry by měl člověk kůru na osm dní vynechat a pak opět tři týdny pokračovat. Pak se dostaví pronikavý úspěch. Tuto levnou neškodnou a léčivou kůru by měl člověk každý rok opakovat. Nepříjemná česneková vůně není vůbec cítit a účinek citronu s česnekem se projeví naplno. Člověk může zase dobře spát a nemusí v noci „pobíhat“. Vápník se rozpustil.. Jedna žena se vyhnula operaci srdce, protože se jí tuk a vápník v cévách po kůře rozpustil. Také při vypadávání zubů – paradentóze se česnekový elixír dobře osvědčil! Ať se vám daří! Auf gutes Gelingen! Prof. Gerd Unterweger Přeložil. František Horecký |
Autor: | efendi [ Pia, 24.06.2011, 18:43 ] |
Predmet príspevku: | |
Antioxidanty - TOP 20 *1 . SUŠENÉ SLIVKY * Živiny: vitamíny A, B3 a B6, draslík, železo, vláknina * Účinok: V množstve antioxidantov neprekonateľne vedú. Okrem toho sú bohatým zdrojom vlákniny, pomáhajú udržiavať pod kontrolou krvný tlak, chránia srdce, podporujú mozgovú činnosť, dodávajú energiu, predchádzajú únave, zlepšujú rast vlasov a prospievajú pleti i očiam. *2 . HROZIENKA * Živiny: vitamíny skupiny B, draslík, prírodný cukor, vláknina * Účinok: Pri namáhavej telesnej či duševnej práci vám dodajú energiu rýchlosťou blesku. Sú ideálnou maškrtou, pretože obsahujú ľahko stráviteľné cukry, kopec zdraviu prospešných látok, ničia voľné radikály a podporujú peristaltiku čriev. *3 . ČUČORIEDKY * Živiny: vitamíny C a E, betakarotén, myrtilín, železo, vláknina * Účinok: Najdôležitejšou zložkou čučoriedok je myrtilín, teda rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom, ktoré chráni pred rakovinou a degeneratívnymi ochoreniami. Modrofialové bobule pôsobia priaznivo aj na hladinu cukru v krvi, regulujú trávenie, zlepšujú mozgovú činnosť a sú lahôdkou pre oči. *4 . ČERNICE * Živiny: vitamíny C, E, kyselina listová, mangán, salicyláty, flavonoidy * Účinok: "Čierne maliny" predchádzajú starnutiu pokožky a srdcovým ochoreniam. Sú bohatým zdrojom salicylátov - aktívnych zložiek, ktoré sa nachádzajú v acylpyríne a pomáhajú bojovať s infekciami. Niektoré štúdie ukázali, že salicyláty majú aj protirakovinové vlastnosti. *5 . RUŽIČKOVÝ KEL * Živiny: vitamíny A a C, železo, sinigrín * Účinok: Ružičkový kel je veľmi vhodnou potravinou pri detoxikácii organizmu, pretože zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu, ktorý pomáha pečeni zbavovať sa jedov. Sinigrín zabíja bunky, ktoré majú sklon stať sa rakovinovými. *6 . BRUSNICE * Živiny: vitamíny A a C, triesloviny, organické kyseliny, minerálne soli * Účinok: Pôsobia dezinfekčne pri zápaloch obličiek a ochoreniach močového mechúra i močových ciest. Obsahujú látku, ktorá znemožňuje baktériám uchytiť sa v bunkovej výstelke, čím im bráni množiť sa. Okrem toho bojujú proti rakovine, infarktu a chorobám srdca. *7 . JAHODY * Živiny: vitamíny B6 a C, betakarotén, mangán, kyselina listová a elagová * Účinok: jahody sú vynikajúcou zásobárňou vitamínu C (citrón sa môže pred nimi skryť), ktorý je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu. Kyselina listová a elagová majú silné antikarcinogénne a protizápalové vlastnosti. *8 . ŠPENÁT * Živiny: vápnik, horčík, zinok, karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín C * Účinok: Ak si ho budete servírovať pravidelne, spoľahlivo vás ochráni pred voľnými radikálmi a zaktivuje vaše črevá. 50 g špenátu pokryje dennú dávku horčíka, ktorý posilňuje srdce a cievy, aktivuje látkovú premenu a v súhre s vápnikom predchádza predčasnému rednutiu kostí. *9 . MALINY * Živiny: vitamín B3 a C, kyselina listová, železo, mangán, flavonoidy, antokyaníny * Účinok: Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitu a pomáha predchádzať mnohým neduhom, od srdcových chorôb až po očné problémy. Maliny účinne chránia aj pred baktériami a vírusmi, majú protizápalové vlastnosti a zabraňujú nepriaznivým zmenám v bunkách. Patria k najlepším ovocným zdrojom vlákniny a podporujú trávenie. *10 . LUCERNA SIATA * Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E, vápnik, horčík, fosfor, draslík, kremík, zinok * Účinok: Lucernové klíčky sú veľmi ľahko stráviteľné a nabité živinami, ktoré ocenia Každá bunka nášho tela musí denne odolávať približne 12 000 atakom voľných radikálov. najmä vaše oči, pokožka, srdce, nervy, mozog a imunitný systém. Lucerna je vhodná aj pre večne vyčerpaných, pretože odstraňuje duševnú i fyzickú únavu. Okrem toho zabraňuje predčasnému vypadávaniu vlasov. * 11 . BROKOLICA * Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín C, betakarotén, vápnik, železo, zinok * Účinok: Okrem toho, že disponuje ochrannými látkami, ktoré pôsobia ako lapače radikálov, sa brokolica preslávila ako vynikajúci spevňovač kostí - dokonca lepší než jogurt. Má silné protirakovinové účinky, chráni pred infekciami a priaznivo vplýva na oči, kožu i nervy. * 12 . ČERVENÁ REPA * Živiny: železo, mangán, draslík, kremík, betakyanín, vláknina * Účinok: Vynikajúco prečisťuje krv a má protirakovinové vlastnosti. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu tým, že napomáha regeneráciu bielych krviniek. Charakteristickú tmavočervenú farbu repe dodáva silný antioxidant betakyanín. *13 . AVOKÁDO * Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, karotenoidy, draslík, zinok, luteín * Účinok: Výborne vyživuje pokožku a pomáha ju udržiavať jemnú a pružnú. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín odďaľuje tvorbu vrások a podporuje činnosť mozgu. Antioxidant luteín sa osvedčil ako prevencia očných a srdcovo-cievnych ťažkostí. *14 . GRAPEFRUIT * Živiny: vitamín C, betakarotén, kyselina listová, lykopén, draslík, flavonoidy, vláknina * Účinok: Už polovica grepu na raňajky vám zlepší náladu, oživí imunitný systém a podporí trávenie. Veľké množstvo vlákniny zbaví telo jedovatých látok a zníži hladinu cholesterolu. Pri dlhodobejšom pojedaní grapefruitov stratíte aj pár nežiaducich "kilečiek". *15 . ČERVENÁ PAPRIKA * Živiny: vitamín C a E, betakarotén, vitamíny B1, B2 a niacín, selén, zinok * Účinok: Neobyčajne vysoké množstvo vitamínu C, A a E robí z papriky obranného špecialistu, ktorý nedá šancu prechladnutiu, nádche ani chrípke. Paprika zároveň bojuje proti všetkým príznakom starnutia, vrátane degenerácie kože, chráni pred problémami s pamäťou a očnými ochoreniami. *16 . ČEREŠNE * Živiny: vitamín C, draslík, vápnik, horčík, kvercetín, kyselina elagová * Účinok: Zapamätajte si, že čím tmavšie plody zoženiete, tým väčšiu porciu minerálnych látok dostane vaše telo. Čerešne prečisťujú krv a odvodňujú, vďaka čomu chránia srdce, krvný obeh, pečeň i obličky. Antokyaníny podporujú imunitu, kyselina elagová sa stará o zdravie pleti a vlasov. *17 . KIVI * Živiny: vitamíny B, C, E, luteín, draslík, vláknina * Účinok: Pomáhajú predchádzať mnohým chorobám spojeným s vyšším vekom, od vysokého krvného tlaku až po nespavosť a vyčerpanosť. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu. *18 . FAZUĽA * Živiny: kyselina listová, železo, mangán, draslík, bielkoviny, vláknina * Účinok: Kto by o nej povedal, že sa umiestni v top dvadsiatke potravín bohatých na antioxidanty! Okrem toho je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sa starajú o vyrovnanú hladinu energie a udržiavajú bunky v dobrom stave. *19 . CESNAK * Živiny: vitamíny B6 a C, vápnik, síra, s-alylcysteín * Účinok: Strúčik cesnaku je lepší ako antibiotiká, pretože si bez vedľajších účinkov dokáže poradiť s baktériami a hubami. Popritom upravuje hladinu tukov, cholesterolu a výborne zrieďuje krv, čím znižuje nebezpečenstvo infarktu. Síra asistuje pri tvorbe nových buniek a uchováva mladistvý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. S-alylcysteín zas pôsobí proti rakovine. *20 . SEZAMOVÉ SEMENÁ * Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín E, vápnik, železo, horčík, zinok, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny * Účinok: Napriek tomu, že majú miniatúrne rozmery, stali sa symbolom nesmrteľnosti a starobylosti Indie. Sezam omladzuje, vyhladzuje vrásky, pomáha organizmu vyrovnať sa so stresom, podporuje imunitu, aktivuje činnosť nervov, mozgu a posilňuje srdce i kosti. |
Stránka 1 z 1 | Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |