Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Str, 18.06.2025, 10:45
Dnes je streda 18. júna 2025, meniny má Vratislav a zajtra Alfréd

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 510 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 34  Ďalší
 výstavba rodinneho domu 
Autor Správa
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
rustycj píše:
nemam krb, neviem ako sa tam prasi (u teplovodnych asi menej), ale vela ludi ma krby, aj otvorene. drevo netreba vozit furikom (tolko sa ho zasa nespali)

Práši sa pomerne dosť, aj keď sa snažíš čistiť krb bezprašne ako chceš. Jemný popol sa dostáva do vzduchu pri každom otvorení dvierok. A je fakt jemný - s bežným prachom v domácnosti sa to nedá porovnať.

Uto, 11.10.2011, 13:45
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Kúrim len drevom/briketami.

v kotolni splynovací kotol+akumulačná nádrž+regulácia, kombinácia podlahovka a radiátory. Plus príprava na solár (panely zatiaľ nemám lebo €€€)

V obývačke krbové kachle, klasické teplovzdušné, s terciálnym spaľovaním. Tieto používam skôr na také večerné prekúrenie v prechodnom období a ako imidžový prvok na dotvorenie atmosféry :wink: Za večer zožerú tak 3-6 polienok dreva. S prašnosťou je to asi tak, ako píše Martinoff. Najviac sa práši pri rozkurovaní a pri čistení.
Pri prikladaní do už horúcich kachlí sa dá prašnosť a únik dymu dosť dobre eliminovat otvorením všetkých vzduchov a zvýšením ťahu komína. (mám pomerne vysoký komín priemeru 200mm s veľkým ťahom, preto mám na vývode z kachlí obmedzovač ťahu). Pri otvorení dvierok vždy vypadne nejaký bordel, je to normálne a treba si na to zvyknúť. Ale mne to vyhovuje a ten pocit lokálneho sálavého tepla a blikajúce plamineky sú pekné. ;-)

Uto, 11.10.2011, 14:03
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
http://www.best-slovakia.sk/
do konca novembra na kupelnovy sortiment zlava 33,33%

to len tak pomimo vykurovania, kto este stavia, preraba kupelne, resp riesi dlazby, obklady...☺

Uto, 11.10.2011, 17:32
Profil WWW
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ked uz sme nacali tu kupelnu :
Do domu chceme sprchovy kut, bez vanicky a len cisto sklo bez list. Samozrejme nie je problem. V SR vsak za jednu stenu skla chcu 300 € !!! Cize u mna 600 € za p----é dve skla. Bol som vo Frankfurte, kde sa takyto kut da kupit komplet od 150 €.

Ale ? Ako spravny slovak, ktory nenecha zo sebou vydrbat, som navstivil sklenarstvo. Zadal podmienky a jedna tabula skla 1m x 2,1 m stoji 80 € a navyse sklo je 8 mm, samozrejme kalene a farbu a rozne vychytavky si mozem vybrat ake chcem.

To len, ak by chcel niekto usetrit. :-D

Smutny som vsak zo skrinky pod umyvadlo za ktoru pytaju nekrestanskych 150 €. :evil:

Uto, 11.10.2011, 19:54
Profil WWW
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Dado, to ani nie je problem ceny skrinky za 150 E. To je problem v plate na SK. Som momentalne na SK a nestacim sa divit...teda ako kazdy rok. :shock:
A ten rozdiel v cenach sa predsa vola marketing :lol:

Uto, 11.10.2011, 19:59
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
603 píše:
http://www.best-slovakia.sk/
do konca novembra na kupelnovy sortiment zlava 33,33%

to len tak pomimo vykurovania, kto este stavia, preraba kupelne, resp riesi dlazby, obklady...☺

Takze tuto : http://www.sanitec.sk/product/36200

Vies spravit za za 77,5 € z DPH ?

Uto, 11.10.2011, 20:30
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
tlieskam koncepcii Paliho Cherokee
moj pohlad na problem kurenia (subjektivne ...netvredim ze toto je jedina a uz vobec netvrdim ze urcite najlepsia alternativa )
- tazka ale tenka "akumulacna" konstrukcia steny domu (ja mam 12až15cm betonu) + 3skla
- vela zateplenia zvonku (ja mam 25cm PPS)
- urcite strojove vetranie s rekuperaciou
toto je zaklad pre rozne nizkoteplotne systemy kurenia a bez dobreho tepelneho odporu je zbytocne uvazovat nad podporou kurenia solarom , pripadne TČ a podobne
- kurenie moze byt vzduchom/vodou/elektrikou na priamo (ja som volil VZT)
- krb je bohofsky a uzasny aj v nizkoteplotnom dome !!! ALE !!! nutne je do systemu dat AN (akumulacnu nadobu) pre pohlteni prebytkov a akumulaciu tepla pre cas ked nekuris (spinu sme poriesili krbovym vysavacom s priamo zabudovanym motorom 1kW v inej miestnosti a potrubim do skrinky pri krbe + vypinac pri krbe a teda v pripade potreby a v case ked je to mozne ihned povysavas) + co sa tyka prachu nemozem potvrdit zvysenu prasnost ...preco? lebo VZT s G4 filtraciou cirkulacneho vzduchu
- AN mam 915l + 5 ks solarov + dokurovanie elektrickymi patronami
- vsetko mi funguje uz 5ty rok a jedine co ma laka je doplnenie solarov o jeden dva fotovoltaicke panely pre pohony obehovych cerpadiel a svietenie v baraku (pripadne napajanie TV+servra a PC)

a vobec toto je tema na dlho (uz teraz ma napadlo par variant ako inak by sa to dalo) - jedine co chcem doporucit je , ze cely problem je treba riesit KOMPLEXNE a nevytrhavat niektore veci z kontextu
POZOR pisal som o technickych veciach a neplietol som do toho navratnost - tato tema je v mnohych ohladoch kontroverzna
Ivo

Uto, 11.10.2011, 23:54
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Lucky - hovoris dobre az na
1- tepelne cerpadlo sa pre nizkoenergeticke a pasivne domy neoplati (ved potrebujes malo energie a takto to na seba tazko zarobi)
2-neviem preco si neriesil navratnost, ved to je asi druhy faktor co ma zaujima
3-krb by som vzdy pouzil ako teplovzdusny - bude fungovat vzdy.

Zaklad je to riesit komplexne.

Ale mas to pekne. :smt023

Str, 12.10.2011, 7:23
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
ivo - ten krb ma aky vykon a neprekuruje ti to okolie krbu kym vyhrejes 1000 l nadrz?

Str, 12.10.2011, 9:07
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ivo, gratulujem k pomerne dobre vyriešenému systému (pomerne preto, lebo všetko sa dá vylepšiť :-D ). U nás je problematika vzduchotechniky a rekuperácie ešte v plienkach. Tiež považujem za najdôležitejšie "komplexné riešenie" budovy ako takej.
Zaujímalo by ma akú máš tepelnú stratu budovy a výkon krbu. Tiež by som sa obával prehrievania.

To traktorista: do pasívu jetepelné čerpadlo fakt neefektívna záležitosť, ale u nízkoenergetického domu to už také jednoznačné nie je. Záleží na potrebe tepla(tepelná strata budovy).

Str, 12.10.2011, 9:30
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
ahojte
- teplna strata je realne niekde okolo 5,5kWh...pri -15°C
- krb je regulovatelny od cca 5kW do 15kW z toho pri nominalnom vykone ide cca 30% do vzduchu a 70% do vody
- krb je umiestneny priblizne v strede dispozicie a vo velkom otvorenom priestore , kde ihned pri nom je nasavanie tepleho vzduchu do cirkulacneho rezimu VZT = takze ja teply vzduch odsajem do domu a v cimre zostava iba vyziarene teplo
- navratnost je pri dnesnych cenach niekde okolo 12 rokov (pre mna je dolezitejsi faktor NEZAVISLOST na nejakych pakoch v EONe , SE, SPP ...)
- teplovodny krb sa uz dnes da chranit roznymi sposobmi , ale jeho nezavislost (pohon obehoveho cerpadla cca 50Wmax) riesit cez zalozny zdroj (a tu sa to stretava s tou ideou fotovoltaiky = nezavislost ...)
Ivo

Str, 12.10.2011, 11:33
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
IvoLUCKY dik za podporu. :-)

Ja to mam trochu zlozitejsie s tymi energetickymi koeficientami a konstrukciou domu, pretoze mi to nedovolila stavba (povodom kedysi z roku 1946, plna tehla, 60cm mury...). Takze zateplovanie a spol som musel prisposobit charakteru stavby a pouzitym materialom. Ale nestazujem sa.
Rocne miniem cca 3-4 tony drevenej brikety (povedzme ze 7 prm dreva)
a to vratane kurenia v krbe, ohrevu TUV a spol. A to mi zena v zime furt dava termostat na 24°C :twisted:

Str, 12.10.2011, 12:06
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ivo, máš to zaujímavo prešpekulované. Pri niektorých veciach sa návratnosť nedá počítať - komfort, nezávislosť, ale hlavne kľud pri správach o zdražovaní energií :-D . Takisto rekuperácia je viac-menej nenávratná investícia, ale v porovnaní s hygienou a komfortom ktorý poskytuje je na nezaplatenie.

Str, 12.10.2011, 12:17
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martinoff píše:
Takisto rekuperácia je viac-menej nenávratná investícia, ale v porovnaní s hygienou a komfortom ktorý poskytuje je na nezaplatenie.

Rekuperacia je nenavratna?
Ušetrí to okolo 15 az 25% energie.
Takze priama navratnost je niekde 10 az 15 rokov. Ale plus ktomu treba pocitat aj to ze mury su suchcie (zvysuje sa im tepelny odpor), privod cerstveho vzduchu, odsavanie prachu, neplesniveju mury a okna (dlhsia zivotnost), zlepsi sa cistota vzduchu na dychanie.
Takze v konecnom dosledku ty to usetri viacej ako 25% energie.
Treba mat dobry rekuperator (aspon 70% a viac) a cistit ho (aj filtre).

Str, 12.10.2011, 13:26
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Pri dnesnom zivotnom tempe, rychlosti vyvoja dalsich lepsich technologii , kvalite akehokolvek vyrobku, zariadenia a pod. , je doba navratnosti 10 rokov , neskutocne dlha a nerentabilna.

Str, 12.10.2011, 14:09
Profil WWW
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 510 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 34  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný