Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Ned, 22.06.2025, 17:38
Dnes je nedela 22. júna 2025, meniny má Paulína a zajtra Sidónia

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 510 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 34  Ďalší
 výstavba rodinneho domu 
Autor Správa
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Odporove kable Fenix. Krb nemam nejak mi to nepasuje to RD.

Pon, 24.09.2012, 7:42
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Elektrikari, je mozne "rozumne" nahradit hlinikove droty priemeru asi 2.5mm medou 1.5, alebo material ako material a priemer (ja viem, prierez), neodrbes ? MAri sa mi, ze med mohla byt o nieco tensia pri tom istom zatazeni ako hlinik ... (ktory debil vymyslel jednofarebne hlinikove vodice, to je des pri prekopavke).

Rozumne zatazenie je svetlo + bezna zasuvka (tv, vysavac, lampa...)
(ziadna kanvica, pracka, MW, ...)
(vyssie uvedene spotrebice su na origo kabli CU 2.5mm), toto riesim vyslovene izby)).

s 1.5 sa lepsie robi, a netusim, ci do starych chraniciek pojde bezbolestne zatiahnut 2.5-ka na tu vzdialenost ....

Pon, 01.10.2012, 20:49
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ano, mozes.

Pon, 01.10.2012, 22:00
Profil WWW
Ťažký Profík

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Svetelny obvod 1.5, zasuvkovy obvod 2.5 - ja by som tu vobec nespekuloval. Nikdy nevies, kedy bude treba zasuvku zatazit a upecies v stene jedenajpolku...
A do buducna budu spotrebice len pribudat - zakladna vec, na ktoru komunisti tiez zabudali ;) [toto plati aj pre parkoviska] :D

Pon, 01.10.2012, 22:31
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
S vhodnym dimenzovanim zasuviek pocitam, ale len na exponovanych miestach. V izbach je to vysoko nepravdepodobne (pc, tv, dvd, nejaka lampa, vysavac, nabijacka tf, a ine drobotiny).
Ale inac som este v noci nad tym dumal, a tou 2.5-kou fakt nic nestratim, chranicky su aj tak tie stare plechovo-papierove ksunty (este vydrzia, ale naprd sa s nimi robi, ich priemer nie je nic moc).

Aha - pikoska.
Kto vie, vie, hlinik pod zatazou robi bordel (povoluje sa pod srobmi).
Instalater si v davnej dobe povedal, ze droty v spoji jednoducho skruti.

Dosiel vcera kamos, okrem ienho som na tie skruty nadaval (je viem, vtedy sa tak robilo, a krabice s vencekmi boli mozno v zaciatkoch), a z neho vypadlo - ale mne to elektrikar tiez tak robi. (v novom dome).

???? Ti sibe ?
Nie. Tam kde drot konci natvrdo v stene (bez krabice pod omietkou, cize nerozoberatelne), proste zakruteny, zaizolovany, a fertig.

Najlepsi spoj aky moze byt ...

Kukal som nadho, ako keby spadol z mesiaca.
(ale uznavam, ze nieco na tom bude, akurat hladat potom chybu v takejto elektrike musi byt zabava).

Uto, 02.10.2012, 7:42
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ja pouzivam wago spojky.

Uto, 02.10.2012, 8:30
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Finder
hliník môžeš nahradiť meďou pre zásuvkové obvody istené 10 A ističom je to Cu vodič o prierezovej ploche 2,5 mm2, pre svetelný obvod istený 6 A ističom je to Cu vodič 1,5 mm2 (veľa ĺudí si mýli priemer vodiča s jeho prierezovou plochou).
Na zásuvkový vodič by som nič menšie nedával - pozor aj vysávač má vysoké budiace prúdy pri rozbiehaní.

Ináč hliník sublimuje (nie len pod záťažou) - takže čas od času ho treba pritiahnuť skrutkami. Pozor na styk hliníka a medi - vzniká elektrolíza a stráca sa materiál - treba styk riešiť cez oceľovú podložku.

Elektrikári skrúcajú káble bežne aj dnes - ono ten káblik má ďaleko väčšiu styčnú plochu a nedochádza k vzniku oblúka pri uvoľnení - v tej šrubovici je stále v určitej napätosti.

Wago spojky sú dobrá vec, len sa unavuje v nich perko a preto ich treba meniť - po čase. Ako hovorí môj známy elektrikár, nič nie je lepšie ako na smrť utiahnutá šrubka v rozvodnici (tak sa volá ten venček).

LAND ROVER Discovery II.

Uto, 02.10.2012, 9:47
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Chlopi nasiel som na nete toto:

http://www.hho4cars.eu/energo.html

ma s tym niekto skusenosti?
je to naozaj take dobre ako pisu?
nieje to len nejaky oj.b?

Pia, 26.10.2012, 14:44
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Prečítaj si na TZB-info. Tam tieto zázraky rozoberali dosť detailne.

Pia, 26.10.2012, 18:13
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
bacilpyrin píše:
Ináč hliník sublimuje (nie len pod záťažou) - takže čas od času ho treba pritiahnuť skrutkami. Pozor na styk hliníka a medi - vzniká elektrolíza a stráca sa materiál - treba styk riešiť cez oceľovú podložku.

ta podlozka sa vola Cupalova, nie ocelova, taka by asi zmysel nemala

ex.Nissan Patrol 3.0 DTi, Silverstone 35'', Ironman C foam cell, Superwinch Talon

Pia, 26.10.2012, 19:40
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ciastocne to spada sem.

Zreaalizoval som v SSe inkaso, (50 evri ?), podpisal papier, v pohode, vsetko vybavene, do banky (tatra) uz nemusite ist, my to zariadime. Fajn.

Po 2 mesiacoch prehadzujem inkaso do CSOB, chalan za priehradkou hovori, skocte do banky (TB) zruste stare inkaso, sice my si to vieme prebrat, ale chvilu to trva.

Po ceste z banky (CSOB) rozmyslam, ci sa to neda zrusit aj v internet bankingu v TB.

A da - ..eee ..WTF ? Povolena inkasna suma 10 000 000 Evri (ano, citate dobre, 300 000 000 SK).

Tak okrem zrusenia som sa hlboko zamyslel, ako rychlo mozu zmyznut peniaze z uctu, ak sa niekto u inkasneho partnera (SSE) preklepne ...
A potom natahuj ich spet (jasne, oni ich vratia, ale nie takym smahom ruky ako ich zobrali, nehovoriac o problemoch s prazdnym uctom, ak nemate povolene precerpanie, atd).

No na paradu.

Pon, 26.11.2012, 14:31
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
dado píše:
Kotol bude 4 clankovy Ferolli alebo Maga. Skor Maga predsa je to vyrobca zo susednej dediny.

Mám s nimi zlé skúsenosti, nie priamo s výrobkami ale s prístupom firmy takže maga už nikdy

Pon, 26.11.2012, 20:06
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Pani, existuje nieco take (a idealne v rozumnej cenovej hranici), ze centralny stop vody ?
Vysvetlim - niekde v dome nieco prdne (bateria, wc, atd).
A voda si vali ...
Ak sa vali do umyvadla, drezu, gulicky, ok. Akurat pride ucet.
Ak sa vali na stenu (kuchyna ?), tak celkom problem.
(idealne ak nikto nie je doma :twisted: ).

Zamyslam sa nad nejakymi "meracom", ktory by po zvolenom intervale spravil stop (a clovek by tam isiel stlacit nejaku poistku, ze ok, funguj znova po zvoleny interval.).

Predstavujem si fungovanie tak, ze by vzdy meral od jeho zastavenia (posledneho prietoku) a pri prekroceni limitu, by zastavil tok vody.

(cize ak neodhadnes mnozstvo pustanej vody na jeden krat do vane, tak polezes k meracu /musis zastavit kohutik a zase pustit, aby sa resetovalo pocitadlo prietoku na 0/, ale zaroven pri prusere nebudu skody megalomanske).

Ak nic take neexistuje, tak si to niekto pantentujte, a pustite sa do vyroby ... :-D

===Edit 1
Ha, a sam si odpoviem.

Ak existuje nieco take ako elektricky ovladany vodovodny ventil, spravit taku vec (ja viem, amatercina, ale funkcna):
Ku kazdej baterii doviest nejaky mini spinac (nieco ako svetelny, ale mensie).
Ak zapnes, (aspon jeden, kdekolvek v dome, budu sparovane), odblokuje sa ventil a pusti vodu, cize moze tiect.
Ak budu vsetky OFF (na noc, pri odchode do prace, atd), tak ventil nema elektriku = nic do rozvodu nepusti (okrem toho, co je natlaklovane = liter-dva ?).
(v pripade wc max 10l).

PRipadne len 1 spinac, a niekde rozumne ho umiestnit (kuchyna ?).
Na noc/do prace OFF.
--Edit 2
http://www.hw-group.com/products/sensor ... ay_cz.html
Zaujimava vecicka, vedel by som si to predstavit na viacerych miestach, bohuzial nez kabel nasiakne, uz mam par litrov po dome.
Asi ostanem pri variante 1 - central spinac na elektro-ventil.

Edit 3
Staci vhodne googlit, a najde sa aj povodne riesenie, a ani ma to cenou neovalilo ... (na konci).

http://www.zahradne-centrum.sk/stranka/ ... y-113.html

UZ je to celkom user-friendly (nacasovat prietok vody na xx hodin), ale stale mam nejaku vecsiu doveru v jednom blbom spinaci (aj ked to stoji a pada na ludskom faktore).

Uto, 11.12.2012, 10:09
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ja mám na alarm vyvedený relé kontakt typu NC/NO, ktorý mi vypne darling ak je alarm zapnutý. Hneď ako odblokujem alarm relé zopne a zase ide šťava do darlingu. Takže pri odchode z domu stačí zapnúť alarm a je vybavené.
Urobil som to po skutočnosti keď sa zo steny našťastie v suteréne valila voda po prasknutom (novom) ventile. Odvtedy pohoda 8-)

2008 Jawa 555 vyladená
1991 MT8-070 13,5HP
Ex.1997 Jeep ZJ 5,2 V8, RE 4,5", 32" MT, 5,4T
0904-436-669

Uto, 11.12.2012, 11:23
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
1. mne vcera (nastastie) pred ocami utrhlo privod studenej vody na vodovodnej baterii v kuchyni. Radsej nemyslim, co by sa stalo ak by som uz spal. Tudiz ma tato problematika zacala celkom zaujimat :-D
2. Ak mas zdroj vody len darling, je to ok. Ja musim bohuzial kolaborovat s klasickym rozvodom vody via SeVaK (sever.-slovenske vod. a kanalizacie), a tudiz mam rozvod nonstop pod tlakom, musim to riesit inac. (obmedzovat mu nejak funkcnost).

Uto, 11.12.2012, 11:28
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 510 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 34  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný