Dnes je piatok 6. júna 2025, meniny má Norbert a zajtra Róbert
Problematicky sused - polovnik + foto (nevhodne pre deti)
Autor |
Správa |
diesel
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 17:20 Príspevky: 4200 Bydlisko: St. George SVK
|
Martin 4 píše: ale prečo sem ťahate psov.
veď už len strelba v obci je veleprúser.
tiež mám pocit, že hlavný problém je, že viacerí sa tam cítia byť tými "polovníkmi" ohrození. Tie fortky sú hodne emotívne a samozrejme zvádzajú k emotívnemu/neobjektívnemu prístupu. Každý sa na to díva cez svoje skúsenosti (tragické/smutné), takže diskusia po inej než suchej právnej rovine by zas viedla len "donikam" a k vzájomnému kúsaniu sa.
edit:2zuz neviem síce aké su predpisy ale v prípade koní je snáď zaužívané privolať niekoho na odchyt a hádam až pri priamom ohrozovaní niečo horšie. kôň je už predsalen nejaký "majetok" a nieje to dravec.
len by som obozretnejšie vyberal lokality na jazdenie aby cestou späť nemala sara náhodou nejakú "indiánsku" osadu...tam by to mohlo viesť večer k velkolepej oslave pri ohni.
_________________ Strieborný Šíp & Čierny Hawran
|
Pia, 02.05.2008, 6:51 |
|
 |
Karlito
CVOK HOBBISTA
Registrovaný: Štv, 14.06.2007, 22:53 Príspevky: 1442 Bydlisko: Západné čechy - okres ROkycany (pochádzam z Martina)
|

No, čo k tematike dodať... som poľovník a tak isto som zastrelil aj nejakého psa (priznanie je poľahčujúca okolnosť)
na chalupe kde je 3,5 ha záhrada a bolo to v dobe 90 - 91 - ľudia dosť půšťali psov, lebo ich už nechceli a túlavý psy sú hrozbou - nevieš čo je to za zviera, aké má návyky a má potlečený prah rešpektu.... 5km od mesta ak sa pes túlal bolo to viac ako podozrivé. Na samote sme mali v merku psov všetkých susedov a ani jednému sa nikdy nič nestalo, ale ak sa ideš v noci vyšťať a zavrčí na teba vlčiak ako teľa, tak sa cítiš byť právom zaskočený a vyťahuješ arzenál.... a pár ich bolo v dosť už zúboženom stave a odchytávaj to!
Inak fotky sú fakt emotívne a to že má psík dieru po strele ešte nie je dokazom, že tú strelu pustil poľovník... vieme dobre ako je to s obecnou ozbrojenosťou národa... aj revolverom na 15 - 20 metrov dokážeš sposobiť podobné zranenia.
Nikoho nezastávam a ani nehájim... len keď vidím obrázok streleného zvieraťa a k tomu dovetok že poľovník, tak nejak som na ihlách... no...
-ka-
_________________ Červená je tiež farba...
+420 604 240 223
|
Pia, 02.05.2008, 7:56 |
|
 |
KAKTUS4X4
Koumák
|
Idem domov teraz na vikend, opytam sa kolegov - polovnikov na danu tematiku 
_________________ KAKTUS
|
Pia, 02.05.2008, 8:37 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|

Majod píše: Martin a prečo ty povieš A a nedopovieš B?To že ta strelba v dedine je pruser je absolutne pravda a k tomu už niet čo povedať.
dopoviem B.
Nevýslovne by ma nasrala strelba na môjho psa A keby som vedel pôvodcu strelby, zvážil by som aj "americké" riešenie (rozbiť mu hubu a auto) ... ale pokial k veci pristúpime legálne a archiválne tak :
zastrelený psík je spôsobená škoda ktorá sa rieši v občiansko právnom konaní. To je na ukrutne dlhé lakte, cenu psíka by musel určiť posudkom znalec a je skoro isté, že znalecký posudok by bol drahší ako tá vzniknutá škoda a pochybujem, že by sa takou šepletou bol ochotný zaoberať nejaký sudca a aj keby, tak za 10 rokov.
Ničmenej ako tu bolo nadškrtnuté, strelba z dlhej gulovej zbrane v intraviláne obce je veleprúser, smrdí z toho obecné ohrozenie a minimálne porušenie zákona o poľovníctve, kde sú taxatívne vymenované okolnosti za ktorých je možné strielať na psa bez dozoru.
To obecné ohrozenie je konkrétny trestný čin, čiže vec trestnoprávna, kde koná policajtský vyšetrovatel a dozorujúci prokurátor.
Takže po najbližšom "balkónovom love" :
 streleného psíka sa nedotýkam, volám 158, operačnému dôstojníkovi oznamujem že tam a tam sa striela a žiadam vyslanie hliadky.
 hliadke oznamujem, že niekto zastrelil psa, a že gula letela tesne vedla mňa a dožadujem sa zaistenia stôp (najmä balistických) kriminalistickými technikmi. (v prípade že sa polda štorcuje, volám znova 158 a oznamujem op.dôst. (a do záznamu), že tu došlo k strelbe a minimálne k obecnému ohrozeniu a že policista ten a ten (meno má nad lavým vačkom uniformy) sa vecou odmieta zapodievať)
 hliadke oznamujem, že pravdepodobne viem kto strielal a suseda označím. Poldovia sa ho pôjdu spýtať a ak je starý dement dostatočne dementný, ešte sa im tým pochváli. Ak áno, dožadujem sa zápisničného až protokolárneho záznamu zistených skutočností a keďže je známy aj problém s alkoholom, tak aj skúšky na ožratosť.
Keď na vec prídu technici a nájdu gulu, tak už má vec jasný spád. Policajti budú chcieť vidieť dementove zbrane atd. atd. atd.
Psík chudák sice zostane bokom, ale dementovy bolo dôkladne zavarené.
_________________ SLOW & FURIOUS
|
Pia, 02.05.2008, 9:12 |
|
 |
Majod
OFFROAD Expert
Registrovaný: Uto, 25.12.2007, 15:32 Príspevky: 647 Bydlisko: Ko PD
|
Martin vsetko co si napísal spada pod bod A , bod B je čo s volne pobehujucim psom ,ja som za radikalne riesenie a to odchyt a utratenie,a riesenie majitela stíhaním.Spoločnosť od držitelov zbraní požaduje aby boli zabezpečne a výnimky su neprípustne ,ja nevidim zasadný rozdiel medzi volne pohybujucim sa psom a nabitou a odistenou gulovnicou opretou v školke o hupačku.Ked sa ti bude tulať pes ,a bude za mnou stať zákon psa ti odstrelím a tu facku o ktorej hovoríš myslím že vydržim ,potom budeš mať dosť času rozmýšlať či si dáš na psa pozor.
_________________ UAZ,,Wrangler CRD
|
Pia, 02.05.2008, 10:11 |
|
 |
snipera
Ťažký Profík
Registrovaný: Pon, 03.12.2007, 16:21 Príspevky: 494 Bydlisko: Nové Zámky
|
Ahojte, aj ja sa tak trocha priklonim...
Som polovnik, a sportovy strelec. Ano zastrelil som aj ja asi 3 psov. Nie je to moje hobby, nerad to robim, ale ked vidim ze pes ma besnotu alebo nahana zver, nevaham. Najprv sa to riesi telefonatom hospodarovi, ci to nie je pes z dediny, ked ano, vola sa majitel, jasne ze pred odstrelom. Ked nie, bohuzial pravidla su pravidla a je polovny zakon.. Ale ako ste to pisali strielat v dedine, to by ste mali volat okamzite na 158!!! Ked to neodovodni, ma po chlebe. Urcite pozna slova nutna obrana a krajna nudza, ale ti psi ho zrejme nenapadli, ani nepohrizli... Keby nevysli zeleny, treba to nahlasit Policajná linka dôvery:
TELEFÓN: 02/5557 1110
|
Pia, 02.05.2008, 10:12 |
|
 |
Tomrs
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 13:24 Príspevky: 1209 Bydlisko: Ráztočno - PD
|
Citácia: Najprv sa to riesi telefonatom hospodarovi, ci to nie je pes z dediny, ked ano, vola sa majitel, jasne ze pred odstrelom
Tak to by to malo vyzerať, v prípade, že pes nikoho neohrozuje a netečie mu pena z huby.
Pripadá mi úbohe hneď odstreliť nejakého malého "punťa" čo sa babke prepchal popri nohách cez bráničku, aj keď taký vie tiež pekne pokúsať.
Ako vždy je to len o luďoch a až potom o zvieratách
_________________ Ludia požadujú aby ich život mal nejaký zmysel, život má presne toľko zmyslov, koľko sme ochotný doň vložiť. H. Hesse
|
Pia, 02.05.2008, 10:23 |
|
 |
dado
Legenda Offroadu
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 10:45 Príspevky: 3010 Bydlisko: Rimavská Sobota
|

Postup pri zastreleni psa ktory je uz mrtvy a videl som kto a za akych okolnosti ho zastrelil:
a, volať 158 - vsetky dalsie ukony su neanonymne a zabezpecuje to policia
b, volať Slobodu zvierat - v tomto pripade kona ich pravne oddelenie
- oznamovateľ musi vykonat : - dorucenie mrtvolky zvierata na Štátny veterinarny ustav (nesmie to byt sukromnik). kde prebehne pitva a vsetky ukony s tym spojene. Len vyjadrenie ŠVU je platne pred sudom.
Preco som nevolal policiu: - pretoze tam zije babka a nechcem jej sposobit problemy. Ked zavru jedneho IQača zacne blbnut druhy, ked zavru druhejo IQača zacne blbnut jeho foter, ked zavru IQača fotra zacnu blbnut ich manzelky a medzi tym prepusti IQača prveho.
Kebyze to spravi prvykrat tak asi nevolam nikde.
Ak by len strielal v dedine a psa by netrafil tak na to tiez serem.
Ale bezdovodne zabitie 2 psov neviem jednoducho len tak hodit za hlavu.
Mate toho plne spravy... hen ten cocot umlati psa zeleznou, tycou.... dalsia banda kokotov upali macku.... kazdy sa nad tym len pohorsuje a nerobi sa nic. (a asi som citlivka, ale prepacte ja sa s tym velmi zle vyrovnavam)
A ked pride na lamanie chleba a clovek ma celit takejto situcaii tak nastane kopec otazok ktore treby vyriesit. A nakoniec zistim ze aj pri najlepsej voli s tym nepohnem, lebo tu mame byrokraciu, lebo sudy pracuju pomaly....sa mozem vyjebat na takyto stat. 
|
Pia, 02.05.2008, 15:13 |
|
 |
hunter1
Začínajúci koumák
Registrovaný: Str, 01.08.2007, 12:41 Príspevky: 134 Bydlisko: Vydrná
|
[quote="Majod"]Tibor robiš zo mna somara? Zakon hovori jasne nesmieš strielať v obci a takýmto spôsobom,a Dado ta inštitucia pre týchto polovnikov je blázinec  [/quote
V prvom rade poľovné združenie ktoré pôsobí v danej lokalite,potom okresný výbor SPZ,krajský výbor SPZ a nakonie SPZ zo sídlom v Blave a je tiež možné že nepatria nikam ale to je na dlhú dabatu.
Najdi si hospodára daného združenia a pokecaj s nim o tom.
_________________ Keď do hory,tak s flintou a OFFROADom
|
Pia, 02.05.2008, 15:18 |
|
 |
hunter1
Začínajúci koumák
|
zuz píše: Dufam, ze dado odpusti, ze mu kafrem do temy, ale mne uz sa stalo, ze mi zdrhol na vychadzke kon. Skratka sa rozhodol, ze ide domov sam. Nastastie nasiel cestu na ranc, ale ak by sa priplietol do cesty polovnikom, tiez by z neho mohli urobit zasielku do kafilerky? Viete niekto, ako to je? 
Nedramatizuj- potom by nemohli lietať ani lietadlá
A čo tak keď niekomu ujde žirafa 
|
Pia, 02.05.2008, 15:20 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|

Majod píše: Martin vsetko co si napísal spada pod bod A , bod B je čo s volne pobehujucim psom ,....
aha ... no .... takže .... :
na riešenie situácie:"čo s volne pobehujúcim psom" sú ustanovený kompetentný ludia, ktorý sú k tomu účelu vybavený náležitými právomocami. Záleží na tom, kdeže sa ten volne pobehujúci pes nachádza, že áno.
Ak je to v chotári, pes je preukazne bez dozoru a štve zver (viz. presná citácia zákona o polovníctve, ktorá tu kdesi je) a stretne ho oprávnený polovník (pretože ani polovník nemôže bárs kde a bárs kedy strielať ako u verdunu) tak ho podla príslušného paragrafu odstrelí.
Ale nech je polovník akýkolvek, nemá právo strielať na čokolvek (vrátane terča v záhrade) v obci, resp. tam, kde môže spôsobiť škodu alebo nebodaj úraz. Možno by sa z prúseru v krajnom prípade vykrútil, keby sa práááve náááhodou vracal z obchôdzky revíru a nááhodou mal nabitú flintu (nie je to zakázané ?? ) a videl ako sa 70 kilový rotvajler s krvavými zubami sápe na babku idúcu z kostola (krajná núdza, nutná obrana atd..)
Ak má milý polovník nejaké námietky proti niečiemu psovi, tak nemá čo brať spravodlivosť do vlastných rúk, ale má zavolať štátnu, alebo mestskú políciu, ktoré sú tu presne na to ustanovené.
Bohužial, medzi polovníkmi sa nejako štatisticky neodôvodnene koncentrujú indivíduá (bohužial pričasto ducha mdlého, poťažmo intelektuálne nesmelé) ktoré sú vždy ochotné vziať na seba úlohu polície, sudcu aj kata.
To by mohlo ľahko viesť k tomu, že tiež zatúžim po instantnom a neodkladnom výkone spravodlivosti a milému nimródovi zlomím flintu o hlavu (čím mu dúfam dostatočne zhnusím vlastnoručný amatérsky výkon spravodlivosti)
PS. inak... vcelku sa horárom čudujem, že tak bez váhania nasierajú chrapúnskym a arogantným prístupom prakticky kohokoľvek. Na ich mieste by som sa snažil byť s každým zadobre, už aj vo vlastnom záujme. Taký horár na šúlačke v lese ... osamelý ... a prísť k úrazu je také ľahké....
_________________ SLOW & FURIOUS
|
Pia, 02.05.2008, 15:38 |
|
 |
zuz
Mitsubishi Woman
Registrovaný: Uto, 29.05.2007, 11:34 Príspevky: 1204 Bydlisko: BA
|
hunter1 píše: zuz píše: Dufam, ze dado odpusti, ze mu kafrem do temy, ale mne uz sa stalo, ze mi zdrhol na vychadzke kon. Skratka sa rozhodol, ze ide domov sam. Nastastie nasiel cestu na ranc, ale ak by sa priplietol do cesty polovnikom, tiez by z neho mohli urobit zasielku do kafilerky? Viete niekto, ako to je?  Nedramatizuj- potom by nemohli lietať ani lietadlá A čo tak keď niekomu ujde žirafa 
Hunter1, nedramatizujem, to je priklad z praxe. Ked nemas k veci co povedat po odbornej stranke, tak sa radsej zdrz takychto nezmyselnych kometarov. Ja som bola zvedava na odpoved, cim dakujem za pm-ky vsetkym, co mi napisali. 
_________________ 4x4 za každých okolností
|
Pia, 02.05.2008, 16:26 |
|
 |
zuz
Mitsubishi Woman
Registrovaný: Uto, 29.05.2007, 11:34 Príspevky: 1204 Bydlisko: BA
|
diesel píše: 2zuz neviem síce aké su predpisy ale v prípade koní je snáď zaužívané privolať niekoho na odchyt a hádam až pri priamom ohrozovaní niečo horšie. kôň je už predsalen nejaký "majetok" a nieje to dravec.
len by som obozretnejšie vyberal lokality na jazdenie aby cestou späť nemala sara náhodou nejakú "indiánsku" osadu...tam by to mohlo viesť večer k velkolepej oslave pri ohni.
Pruser je ten, ze jazdime okolo poli, kde je milion polovnickych posedov. A uz sa nam stalo, ze sa polovnici bavili na tom, ako strelba plasi kone. Fakt je ten, ze vidiet vydeseneho kona lietajuceho zufalo po poli je zazitok, kym na nom nesedis. Vsetko je samozrejme o ludoch, ale pri tejto debate ma naozaj realne napadlo, ci by mohol polovnik odstrelit volne behajuceho kona, ked mu lozi po reviri.  Nemam z toho dobry pocit....
_________________ 4x4 za každých okolností
|
Pia, 02.05.2008, 16:33 |
|
 |
sparc
Ťažký Profík
Registrovaný: Str, 28.11.2007, 23:14 Príspevky: 302 Bydlisko: Alemagne, BA, BB
|
snipera píše: Ahojte, aj ja sa tak trocha priklonim... Som polovnik, a sportovy strelec. Ano zastrelil som aj ja asi 3 psov. Nie je to moje hobby, nerad to robim, ale ked vidim ze pes ma besnotu alebo nahana zver, nevaham. Najprv sa to riesi telefonatom hospodarovi, ci to nie je pes z dediny, ked ano, vola sa majitel, jasne ze pred odstrelom. Ked nie, bohuzial pravidla su pravidla a je polovny zakon.. Ale ako ste to pisali strielat v dedine, to by ste mali volat okamzite na 158!!! Ked to neodovodni, ma po chlebe. Urcite pozna slova nutna obrana a krajna nudza, ale ti psi ho zrejme nenapadli, ani nepohrizli... Keby nevysli zeleny, treba to nahlasit Policajná linka dôvery:
TELEFÓN: 02/5557 1110
este iba dodam, ze drzitel ZP, je povinny bezodkladne oznamit akekolvek pouzitie zbrane, mimo priestorov na to urcenych, na najblizsii utvar PZ SR...
_________________ OFF - `97 JEEP ZG 5.2 MAGNUM V8 ON - `05 Chrysler 300C 5.7 HEMI V8 NA PREDAJ SUV - `14 JEEP WK2 kachle
|
Pia, 02.05.2008, 16:45 |
|
 |
hunter1
Začínajúci koumák
|

zuz píše: diesel píše: 2zuz neviem síce aké su predpisy ale v prípade koní je snáď zaužívané privolať niekoho na odchyt a hádam až pri priamom ohrozovaní niečo horšie. kôň je už predsalen nejaký "majetok" a nieje to dravec.
len by som obozretnejšie vyberal lokality na jazdenie aby cestou späť nemala sara náhodou nejakú "indiánsku" osadu...tam by to mohlo viesť večer k velkolepej oslave pri ohni. Pruser je ten, ze jazdime okolo poli, kde je milion polovnickych posedov. A uz sa nam stalo, ze sa polovnici bavili na tom, ako strelba plasi kone. Fakt je ten, ze vidiet vydeseneho kona lietajuceho zufalo po poli je zazitok, kym na nom nesedis. Vsetko je samozrejme o ludoch, ale pri tejto debate ma naozaj realne napadlo, ci by mohol polovnik odstrelit volne behajuceho kona, ked mu lozi po reviri.  Nemam z toho dobry pocit....
Zuz hovorím nedramatizujale nejde o to. Som poľovník to asi došlo dávno už každému na v žiadnej vyhláške a ni predpise kôn neni vedený ako poľovná zver takže nemusíš mať strach o svojho miláčika no však možné je všetko ale neprajem to tebe a ani nikomu a poviem Ti že ten komu by sa to náhodou podarilo ma o prúser postarané.Sú prípady keď bola obeť krava aj kôň,koza...ale stáva sa.Večer choď na jazdu skôr dokial nie sú poľovnici na posedoch a máš pokoj,viež oni tiž nie sú nadšený tvojim pobytom v revíri no ale čo už...ČAV 
|
Pia, 02.05.2008, 16:47 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|