Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Ned, 22.06.2025, 20:33
Dnes je nedela 22. júna 2025, meniny má Paulína a zajtra Sidónia

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 510 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 34  Ďalší
 výstavba rodinneho domu 
Autor Správa
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Tym ukazovatelom by som sa asi netrapil, ja si zmeriam teplotu na vystupe vo vani a podla toho dostelujem termostat. Mam Ariston a ten nema ziadny ukazovatel teploty. :-D

Štv, 09.05.2013, 13:18
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Az to tu nespi :-D
Kopana + narazana studna (kopana 6 skruzi po 0.5m + narazana rura, neviem kolko. (asi 4m aj s tym co trci na poklopom).
Napriek nedavnemu celkom dazdivemu pocasiu, zmyzlo 0.5m vody.
(inac povedane, som pod poslednou skruzou, kde som to nedavno mierne vytvaroval do lievika, az mi neujdu skruze, takze je tam odhadom par desiatok litrov, a to este leto poriadne nezacalo).

Povedal som si, ze to este prehlbim - otazka znie:
ak tam nechcem davat nejake atypicke mensie skruze, bude stacit ak poslednu skruzu pred dalsim prehlbovanim nahusto podbijem nejakymi roxormi ? T.j. ako zabezpecit skruze voci zosunutiu ?
Viac asi ako 1m nechcem ist (kolko sa mi budie chciet). Alebo bude lepsie riesenie podkladat nejake betonove kvadre ?

Preco si komplikujem zivot, ked mam aj ruru ? Chcem tam bachnut hadicu s filtrom, a domacou vodarnou tahat vodu aspon na wc. Idealne aj v zime (uvidime).

Uto, 18.06.2013, 11:17
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Neviem prečo ju chceš podložiť, ale skôr daj na vrch ďalšiu novú a tú spodnú pomaly podkopávaj = podrývaj a celý stĺp skruží sa zasunie pekne dolu.

2008 Jawa 555 vyladená
1991 MT8-070 13,5HP
Ex.1997 Jeep ZJ 5,2 V8, RE 4,5", 32" MT, 5,4T
0904-436-669

Uto, 18.06.2013, 11:32
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
No, je otazne, do akej miery su za 30-40 rokov sprajcnute skruze. (pomedzi jednotlive skruze je vidiet, ze su obsypane hrubsim strkom + zeminou).
Ci by to islo hladko, alebo budem preklinat napad to podkopavat.
Podlozit ich chcem z bezpecnostnych dovodov, ked ju budem prehlbovat.

Uto, 18.06.2013, 12:19
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Navrch polož jednu skruž a podkop. Mala by sa celá zostava zosunúť. Pokiaľ by sa nezosunula, klasicky obmuruješ. Keďže to chceš prehĺbiť iba o 1 m - nič sa nestane. Ale musíte robiť dvaja, keby došlo k výronu tekutého piesku z boku, aby ťa ten druhý rýchlo vytiahol. Ináč, keby si chcel z boku zachytiť tlak skruží, tak nejaké roxory ti nepomôžu - jedine, že by skruže boli šprajcnuté, to nemusíš podchytávať vôbec.

Ale nerozumiem tomu tvojmu systému. To že po cca 3 m hĺbky niekto narážal studňu, znamená, že voda v studni nebola - iba v kaverne, ktorá vznikla po narazení rúry s hrotom. To znamená, že voda sa ťahala z kaverny pri hrote. Odkiaľ ti zmizla voda - z rúry? To znamená, že rúra prehrdzavela a prisypalo ju.
Ak bola v okolí rúry v skružiach - to bola priesaková voda, ktorá tam ani nemusí byť. Poprípade brnkni - aj nejaké koleno by sme mohli dať.

LAND ROVER Discovery II.

Uto, 18.06.2013, 12:40
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Vid prilohu.
Predpokladam, ze v rure je tolko isto vody ako v studni.
Ked vycerpem studnu ponorkou, odniekal z bokov sa vali okamzite dalsia voda (a cuduj sa svete, cista, skali sa az po zmiesani s obsahom dna, samozrejme nevylucujem, ze je to nejaka povrchova voda, ako hovoris ty - priesakova).

Voda byt mohla, ale nie dost ? Alebo sa objavila az po narazeni rury ? To uz sa nedozvieme.

Rurou dokazem otocit okolo vlastnej osi. (Skusal som povolit prirubu pumpy a pohla sa celal rura :-D ).
Skusit ju vytiahnut (aby som vedel na com dlzkovo som), a znovu ju zatlct naspet, pripadne (ak dno dovoli) aj o 1-2 m hlbsie ? (za pouzitia prislusnych predlzovacich rur).

Pripadne ju nejaky meter pod poklopom odrezat, narezat zavit, spetnu klapku, T-cko, a t-cka odbockou vyviest vodu k vodarni ?
(funckne by to asi bolo, neviem co na to teplotne podmienky v zime v studni).
(tym by som sa vyhol prehlbovaniu).
(zase sedliacky rozum mi vravi, ze ked je niekde voda nazbierana v priestore (skruzi), tak by sa asi mohla dost v pripade potreby aj k rure a nasledne von. Cize cim viac, tym lepsie ? Samozrejme sa mozem mylit, horna voda vobec nemusi mat dosah na spodnu, a jedna sa vdaka nejake nepriepustnej vrstve o 2 rozne casti).

(prava cast prilohy - spravne ma byt - prehlbene vo V-cka a nie U-cka, az sa nezosypu skruze).

Obrázok

Uto, 18.06.2013, 13:50
Koumák

Odpoveď s citáciou
podkopávať a podmurovávať na striedačku - zuby (nie celý obvod naraz), lebo po 30-40 rokoch ani boh nevie, čo to urobí a byť zavalený v studni asi trochu pokazí deň. na roxory a podobné improvizácie rýchlo zabudni. a čo sa týka zimy, ak bude studňa zakrytá a tá odbočka aspoň 1 meter pod poklopom, tak sa nič nestane.

Uto, 18.06.2013, 14:23
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Podkopavanie mi je jasne, a naco podmurovavat ?
Sak postupne sa mi skruze zosuvaju dolu jedna na druhu, ci ... ?

Uto, 18.06.2013, 14:39
Koumák

Odpoveď s citáciou
a keď sa ti (čisto teoreticky) zosunie len spodná, skríži sa a horné ostanú zašprajcované, prípadne na ňu sadnú neskôr, čo urobíš? podvihneš s hi-liftom? a keď sa (tiež čisto teoreticky) nepohne ani jedna, aj tak budeš musieť podmurovať. môžem dať toľko čisto teoretických prípadov, koľko skruží tam máš. ale možno budeš mať šťastie... :-)

Uto, 18.06.2013, 18:05
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Popravde nebolo mi podmurovavavnie jasne, nakolko:
ak si spodna skruza sadne, v podstate uz nema kam ist. a ostatne len na nu.

Str, 19.06.2013, 7:24
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Ja som to raz robil u babky. Spodna sadla v pohode ale ani prva nad nou sa ani nepohla. Vekom bola asi taka ako tvoja 30 - 40 rocna.

Str, 19.06.2013, 7:56
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Vo firme máme prehlbovanú studňu - asi 1,5m, robilosa to užšími skružami. Babka má tiež prehlbovanú studňu - 1m, tiež užšie skruže. Videl som to aj v iných studniach, tak to asi nebude len náhoda.
V každom prípade radím maximálnu opatrnosť.

Str, 19.06.2013, 8:34
Koumák

Odpoveď s citáciou
finder píše:
Popravde nebolo mi podmurovavavnie jasne, nakolko:
ak si spodna skruza sadne, v podstate uz nema kam ist. a ostatne len na nu.

pointa je, že podmurovaním sa nešahá do jestvujúceho stavu skruží, ktoré sa inak nemusia správať podľa našich predstáv.

Str, 19.06.2013, 11:56
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Takze sa vraciame k povodnej myslienke - podchytit skruze, ale nie roxormi, ale minimalne ich vypodlozit napr. betonovymi trarnicami ? (amaterska verzia podmurovania).

Str, 19.06.2013, 12:25
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Najprv vyrvi rúru zo studne a zisti:
1. či tam bola vložená iba ako savica s košom na dne studne (stratila sa ti voda - stáva sa to), (ale nezdá sa mi to, lebo podzemná voda v hĺbke 2,5 m je raritou aj keď tvrdíš, že ti vyviera žriedlo z boku)
2. či bola v uvedenej hĺbke narazená studňa a do 3,5 m bola kopaná kvôli tomu aby bol menší odpor pri narážaní - zistíš, či ti prehrdzavela vo výške a tým sa prerušil vodný stĺpec.

Potom si na nete zisti najbližšiu hydrologickú sondu aby si vedel v približne akej hĺbke máš podzemnú vodu. Tu okolo Dubnice je to cca 6 - 8 m - ale stačí ti dvoj metrová terénna vlna a máš 10 m. Popýtaj sa susedov, v akej hĺbke majú vodu.

Potom napíš výsledky bádania a pôjdeme ďalej.

LAND ROVER Discovery II.

Str, 19.06.2013, 14:26
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 510 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 34  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný