Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Sob, 21.06.2025, 23:17
Dnes je sobota 21. júna 2025, meniny má Alojz a zajtra Paulína

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 510 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 34  Ďalší
 výstavba rodinneho domu 
Autor Správa
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Sused ma vodu v narazenej studni v cca 2.5m
Ja cca tiez. (resp. ako som pisal vyssie, nase prevysenie je napr, 0.75m, takze ja cca 3m).
Tych 2.5m moze cca byt na urovni rieky (podla google maps odhadom 200m)

Vodu v rure je, sere ma (aj ked trochu zbytocne), kde sa stratila voda v kopanej casti.
To s tym vybratim rury je dobry napad, vcera ma to napadlo, ze v akom stave je ta spodna dierova cast, pripadne, ked ju budem davat spet, tak ju skusim este meter-dva zatlct nizsie, hadam tym nestratim nic.

Podkopavat zatial nejdem, ale ked budem, dam vediet.

Str, 19.06.2013, 14:56
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Som nevedel, že si tak blízko rieky a tak nízko. :P
Skús vytiahnuť rúru - možno sa ti voda tratí popri rúre do podložia (prepadla sa tesniaca membrána?) Každopádne budeš vedieť, či hlavná studňa bola kopaná časť, alebo sa brala voda z podložia.
Spodok studne máš štrk, íl, múľ?

LAND ROVER Discovery II.

Štv, 20.06.2013, 12:41
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Strk s mensimi aj vecsimi kamenmi (ako pest aj vecsie), a vytiahol som odtial aj blatko.
To tam mohlo nastekat povrchovou vodou splavenou okolo skruzi.

Štv, 20.06.2013, 13:33
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Pokiaľ by si mal na spodku íl, ten by ti udržal pritekajúcu vodu. Takto predpokladám, že máš v studni pendulárny režim závislý prostredníctvom regresnej krivky na hladine spodnej vody, ktorá je však závislá na výške hladiny toku - nakoľko si tak blízko rieky.
Neklesla hladina rieky? Poprípade si niekto v blízkosti nespravil studňu, alebo nezačal viac čerpať vodu? Lebo to všetko vplýva na tvar regresnej krivky. V podstate závislosť hladiny vody v tvojej studni je závisla vo vzdialenosti cca 30 m od manipulácie s vodou v susednom rezervoáre.

LAND ROVER Discovery II.

Pia, 21.06.2013, 7:49
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Rieka v porovnani napr. s aprilom samozrejme klesla.
Co z toho vyplyva ? Treba zatlc ruru hlbsie ako sused :-D
(ja viem, moze to byt kontraproduktivne, a dokonca sa uplne pripravit o vodu).

Pia, 21.06.2013, 8:19
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Nie. To vôbec nie. Najprv zisti polohu pôvodnej - vytiahni ju. A potom uvidíme - je veľa možností. Stačí malá dierka prehrdzavená v rúre a vodu nemáš.

LAND ROVER Discovery II.

Uto, 25.06.2013, 12:14
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
no neskoro :-D
Skusili sme ju vytiahnut tahanim hore a tocenim okolo vlastnej osi. Sprajcla sa.
Tak sme do nej naliali vody az po vrch, zablendovali, a zatlkli (30 cm ?).
Rura ma 6.8m, od vrchu po dno vykopanej casti je cca 3m, a 2.8m je voda. (Cize cca meter pod povrchom dna kopanej casti studne).

Kedze som to cele pohol, isla fajne piesku a hrzde, idem to vycerpat. Sused nacerpal za cca 12h (S prestavkouc cez noc) 7 kubikov, a prudka pohoda, voda stihala (len narazena strudna, cca o podobnej dlzke).

Uto, 25.06.2013, 13:53
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
No vidíš. Najlepšia možná alternatíva. A 2 metre vody stačí, lebo v okolí hrotu sa čerpaním vytvorí kaverna zaplnená vodou. Teraz už len čerpaj vodu, pokiaľ ti nepôjde čistá - nezakalená.

LAND ROVER Discovery II.

Str, 26.06.2013, 12:24
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Ako studňa? Studňuje?

LAND ROVER Discovery II.

Štv, 04.07.2013, 13:13
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Jasna vec. Uz som nou aj naplnil bazen. Susedovi sastala zaujimava vec. Pozuil sokovu dezinfekciu a potom uz len tablety do plavaka. Voda sa zafarbila do cervena. Aby som bol presnejsi, do hrzdava. Na dne plavaju pidi zrazeniny. Ja som len fukol cast tablety do cerpadla k filtru, samotny filter vybral a nechal vodu cirkulovat. Zatial sa nic nedeje. Prehnal to stou chemiou ?

---
edit

Odpoviem si sam, ano.
Ak je vo vode vela zeleza (alebo manganu ?, suseda spominala 2 moznosti), tak sa to takto zafarbi do cervena.
Da sa to prehnat potom cez filter, ale treba ho casto cistit, ta hradza ho zasere hned.

No, kazda sranda nieco stoji.

Pia, 05.07.2013, 10:30
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
nemate niekto spravenu bioplynovu stanicu?

trosku som googlil a nasiel v casopise Elektron z roku 1982 navod ako to spravit a ze to vyrobi dost plynu na varienie ( zalezi co sa da do toho kompostu, ale malo by o vyrobit okolo 0,35m3 plynu za den )

ale mna by skor zaujimalo aka velka by mala byt ta stanica ( respektive nadoba s rozkladajucim sa kompostom ) aby dala dost plynu na pohananie napr elektrocentraly ( alebo ineho motora ) ktory by mi vyrabal dost el. energie na to aby som sa mohol bud osamostatnit od ZSE, alebo aspon ohrievat vodu ci uz uzitkovu na sprchovanie, alebo aj vodu v systeme.

Str, 30.10.2013, 22:04
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Off-top
jasne, ze nieco do kompostu sa najde vzdy, otazne je ci budes mat k dizpozicii vzdy potrebne mnozstvo na pozadovany odber, a ci vyroba nekolise nejak s pocasim (v lete viac, v zime nej, asi zavisle od vonkajsej teploty ?)

Nad drevoplynom si nerozmyslal ? (mierne menej ekologicka verzia).
Mal by ti vediet vyrobit elektrinu aj pouzit na varenie.

Ak by som zadrel velmi jednoduche riesenie, kupit kotol na drevoplyn, a cast plynov odoberat na varenie, ci pohon generatora el. energie ... a zvysok plynu na okrev vody, kurenie ....

Origo splynovace existuju, ale asi to bude palka (ludia uvadzaju navratnost 10-15 rokov, ale uz mas vychytane muchy, a slusnu ucinnost).

Otazka znie, ci mas pristup k drevu, resp. je drevo pre teba (po prepocte) financne zaujimave. (tak isto skladovacie moznosti atd).

(tu este nacrtnem otazku, ze do akej miery je drevoplyn pouzitelny na varenie z bezpecnostneho hladiska, co sa tyka splodin, resp. valit plyn do generatora-motora, a varit vyhradne na elektrike z neho)

Štv, 31.10.2013, 9:06
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
no takto

do kompostu toho mam ajajajaaaaaaaaj :) velku zahradu, vinicu s ovocnym sadom a z kuchyne sa tiez najde nejaky odpad, takze kompost je. Ohladom teploty, keby to bolo napojene na motor z auta tak hadica z chladica by mohla byt obtocena okolo suda v ktorom by bol ten kompost, takze aj v zime by bolo zabezpecene teplo,
len pre inspiraciu:
http://www.youtube.com/watch?v=YQKeJrTFgv4

Kurenie mam nove ( liatinovy kotol na pevne palivo + akumulacka 800l ) takze dalsi kotol nepripada do uvahy a sporak je elektricky takze varenie plynom nemozne.

Drevo si chodim chystat do lesa sam, lesy predavaju meter za 12 eur 30 centov + ked si pripocitam benzin, nejaky pomocnik pri chystani, odvoz dreva + pomocnici na nakladanie tak je to stale lacnejsie ako si to dat doniest domov za 30 - 45 eur za meter + doprava ( svoju pracu neratam, bo by som sa nedoplatil :D ) skladove priestory mam 20 arova zahrada.

Nie vzdy budem mlady a zdravy aby som mohol chodit do lesa takze premyslam nad nejakou alternativou ( a plyn z SPP to nebude ), alebo aspon nejake dokurovanie, lebo aj to drevo nebude stale k dispozicii a stale za dobru cenu.

elektrina by sa dala vyrabat vrtulou a fotovoltaikou, ale este je to prilis drahe, preto ma tato bioplynova elektrarnicka celkom zaujala,
tu je navod http://www.ulozto.sk/hledej?q=elektron+1982 je to cislo 9 a 10

privitam akekolvek napady co by sa dalo zlepsit, zjednodusit, alebo na co si dat pozor.

Štv, 31.10.2013, 21:27
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Hi,
Pohravam sa s myslienkou vyuzit nizku tarifu minimalne na pranie.
Mam dd4 (povodne bojler, ale momentalne ho nepouzivam lebo ustredne kurenie).
V com je problem.

http://www.sse-d.sk/portal/page/portal/ ... ternet.xls
zosit d4, je tu 8 skupin. Vobec netusim, kam spadam.
(musel by som nejak odsledovat za HDO-ckom, kedy spina).
Tuto informaciu by som mozno este dostal od SSE. (na fakture nic take nevidim)
Cez leto o vikendoch som v pravidelnych intervaloch pocuval nejake razantne buchnutie z rozvadzaca, tipujem, ze to bol HDO. (povedzme 12:00-14:00, teoreticky to spinaju mozno aj cez pracovny tyzden mimo rozvrhu).

To, ze SSE moze prepinat HDO aj mimo harmonogramu samozrejme viem, ide mi o to vysledovanie, lebo sa mi zda, ze to spinaju asi pravidelne.

Nejaka idea, ako to odsledovat, inac ako nejakym pripojenym magnetofonom, ktory zacne jacat, ked sa HDO zapne ? (alebo rozsvietenou ziarovkou).

diky.

P.S.
Jasne, je riesenie nechat prat pracku samu cez noc, ale mokre pradlo do rana v nej, nie je velmi stastna varianta.

Pon, 11.11.2013, 9:06
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Nejaká debata o sledovaní spínania a automatizácii prebehla niekde tu: http://forum.tzb-info.cz/diskusni-a-poradenske-forum

Musíš si ale vyhľadať sám.

Pon, 11.11.2013, 12:29
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 510 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 34  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný