Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Uto, 29.09.2020, 5:42
Dnes je utorok 29. septembra 2020, meniny má Michal, Michaela a zajtra Jarolím




Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 8 ] 
 Motor s ECU do ARO 240 
Autor Správa
Čumil

Registrovaný: Štv, 18.06.2015, 20:18
Príspevky: 3
Odpoveď s citáciou
Zdravím, mám doma staré ARO 240, momentálne je v tom narvaný motor z AVIE. Naskytla sa mi príležitosť dostať funkčný motor z Fiat Bravo II 1.9JTD 110kW (auto otočené na strechu). Nemám však zatiaľ skúsenosti s motormi, ktoré majú riadiacu jednotku, som zvyknutý len na čisto mechanické princípy. Problém s napasovaním motora na prevodovku by nemal byť problém, to nebude prvý krát. Chcem sa skôr spýtať, či nebude nejak ovplyvnený chod motora tým, že bude v inom voze (tým myslím to, či nejak nevplýva na výkon napr. rýchlosť, ktorá nebude mať byť odkiaľ meraná atď.). Ďalej je problém to, že pôvodná spínacia skrinka ostala v karosérii vozu, kľúč však ešte existuje. Bude stačiť iba vymeniť spínačku a prehodiť imobilizér do nového kľúča? Alebo prípadne (najblbšia otázka nakoniec), je možné nejak ten motor "oholiť" a zbaviť sa ho čo najviac nejakej nepotrebnej elektroniky? Auto chcem fakt využívať len na občasný výjazd na chatu a väčšinu času používať ako "traktor" keď treba niečo previezť.


Sob, 30.05.2020, 23:08
Profil
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01
Príspevky: 7281
Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka
Odpoveď s citáciou
No vsetko sa da len treba chciet,, mechanicky sa to da pekne vlaborovat a ten motor je dobre silny, co sa tyka riadiacej jednotky,, sikovny elektrikar ktory vie aj s pc narabat to spravy bez problemov,,a aj nakabluje,len musis mat vsetky tie potrebne prvky co su vo fiate,,snimac otacok, lambdy sondy, riadiacu aj vyhodnovaciu, osobne som tiez uz laboroval do aut ine motory, ale to boli vacsinou mechanicke zasahy cize elektronika minimum,, co sa tyka meraca rychlosti, to sporavídla id cez prevodovku, ked mas iba kluc a *rj * a nemas tam spinaciu skrinku a *evs*- ko tak ani to by nemal byt az tak velky problem bo imobilizer sa da vykuryt,abo obist a cosa tyka vykonu motora nic natom nestrati,,motor ako samotny,,je otazne ake budes mat prevody v prevodovke a v diferencialu..vsetko sa da zosuladit,,je tolen otazka casu, vole a spekulacie okolo toho.. :smt151 a este jedna rada,, ak tam to vsetko nalaborujes,, nebolo by od veci trochu aj cipnut ten motor teda RJ aby tahal hned od spodu :smt023

_________________
EX Suzuky Samuraj1.3
EXJeep Cheroke 2.1TDI
EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter
EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited


Ned, 31.05.2020, 12:14
Profil
Čumil

Registrovaný: Štv, 18.06.2015, 20:18
Príspevky: 3
Odpoveď s citáciou
@efendi Diky moc, presne takúto radu som potreboval. Vôľa bude určite, a čo sa špekulácie týka - keby nie som špekulant tak to zďaleka obídem :D Tak pomaly sa do toho pustím, možno sa tu časom o niečo podelím ak sa bude nejaký väčší pokrok. S tým chipom to nie je vôbec zlý nápad, len ešte otázka k tomu - je možné to urobiť tak, že napríklad k chalanovi čo toto robí nemusím prísť fyzicky s autom a stačila by mu len RJ? Lebo fakt v tomto som začiatočník, nikdy som nič také neriešil a ani nepoznám nikoho takého čo by to riešil.


Ned, 31.05.2020, 13:53
Profil
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01
Príspevky: 7281
Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka
Odpoveď s citáciou
:smt017 nuz dasa aj nacipovat bez auta, cize tam musi byt riadiaca jednotkaaaa, ale to musi byt fachman a odbornik v tej praxe cize musi mat uz vopred nahraty program -mapu, v pc a tak to potom nahra do riadiacej jednotky,,ale v skutocnosti dokonale cipovanie je robene na brzde na stolici..mne tak urobil jeden inzinier do Jeepky, a spravil to na 100percent a dobre..podotykam ze to uz roby cez 25 rokov, cize nie je zaciatocnik..

_________________
EX Suzuky Samuraj1.3
EXJeep Cheroke 2.1TDI
EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter
EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited


Ned, 31.05.2020, 20:25
Profil
OFFROAD Expert

Registrovaný: Ned, 21.10.2007, 18:48
Príspevky: 1895
Bydlisko: LIPT.MIKULAS
Odpoveď s citáciou
Akoze na hranie je to dobre...ale treba sa nato pozret aj z druhej strany.Ma cenu trepat do ''traktora'' motor,ktory bez elektronickych blbiniek jednoducho nepojde?Ved od terenneho auta sa caka skor jednoduchost a hlavne spolahlivost v stazenych podmienkach....nie,aby to malo zrychlenie 5s na 100.Darmo bude ta 1.9 ''nacipovana'' na 4liter :wink: ,ked kazdy studeny spoj,ci pretrhnuty kablik bude znamenat umretie motora v najnevhodnejsej chvili.V mojom are je jedina elektronicka blbinka ...mobil vo vrecku a tak kym sa nestane nejaka mechanicka porucha,tak auto vzdy zajde kam treba.Aj bez elektriky.Ako sa na terenak patri :wink:


Pon, 01.06.2020, 9:53
Profil
Čumil

Registrovaný: Štv, 18.06.2015, 20:18
Príspevky: 3
Odpoveď s citáciou
Toto mi je všetko jasné, lenže k autu aj motoru som sa dostal skoro zadarmo a zámerne by som takúto kombináciu nezháňal. Len mi to skrátka napadlo, či by sa to nedalo skombinovať. Keď to nepôjde, hodím to do šrotu. Len ide aj o to, že celkom rád špekulujem a skúšam nové veci :D Možno to nepôjde a možno to pôjde lepšie ako niektoré iné motory bez elektroniky. Nemienim s tým jazdiť nejak extrémne cez 1,5m brody, skôr sa len potrebujem sem tam dostať cez nejaký prudší kopec a chcem aby ma to potiahlo aj na nejakej vyššej rýchlosti ako na redukovanej jednotke. Doteraz mám ARO 10 s motorom z Dacie čo už ide pravdepodobne len na 3 valce, takže nemám strach o to, že by som prišiel o nervy :-D
A samozrejme, tiež som silný zástanca "čisto mechanických" systémov, ale skúsiť by som to chcel.


Pon, 01.06.2020, 12:02
Profil
OFFROAD Expert

Registrovaný: Ned, 21.10.2007, 18:48
Príspevky: 1895
Bydlisko: LIPT.MIKULAS
Odpoveď s citáciou
Tak jasne,ze to musi fungovat!Motor nevie,v com je zalozeny.Len s tou elektronikou je to take osemetne,ked clovek tomu moc nerozumie.Musis ratat s tym,ze clovek,ktory sa do toho vyzna,ti nebude robit zapojenie rj+kablovacku zadarmo a pokial sa ty do toho aspon trocha nevyznas a nedokazes si urobit aspon zakladne nastavenie rj,tak to nieje moc dobry napad.A trepat tam komonrajlovy motor,aj ked je zadarmo...... :smt017
Lenze,kdo si hraje,nezlobi a tak drzim palce!Potom sa pochval,ak to zpojazdnis.
Ten aviacky motor by bol fajny do ara,keby to nebol taky tazky trasliak....dat pred prevodovku otocenu redukcku z pajera a jedeeees :wink: !


Pon, 01.06.2020, 12:27
Profil
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01
Príspevky: 7281
Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka
Odpoveď s citáciou
bahno,, no misteze ale ked on tam chce ten motor fiknut tak nech ho ma tam a ak to nebude na extrem teren cize ziadne brodenie cez vodu tak niet ocom kecat,, tu je otazka,, ci najde borca co mu tu rj napoji, tam je jediny problem :smt151 ,, mechanicky sa to da sbastlit, len ostava elektronika, ale ak ma nato niet co riesit :smt023 pretozejke to motor nezmar :smt151

_________________
EX Suzuky Samuraj1.3
EXJeep Cheroke 2.1TDI
EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter
EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited


Pon, 01.06.2020, 18:51
Profil
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 8 ] 

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na: