|
Hľadať • Registrovať •
FAQ •
Anjeli •
Pravidlá •
Rapid Link
• Prihlásenie
|
Dnes je pondelok 26. mája 2025, meniny má Dušan a zajtra Iveta
|
Stránka 1 z 1
|
[ Príspevkov: 2 ] |
|
Autor |
Správa |
petertn
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26 Príspevky: 1254 Bydlisko: Trenčín
|

Berky Jariabok a filozofia ma-amvpitchizmu
Ma-am Vpitchy. Toto meno sa v Britanii pomaly ale isto stava mantrou, ktoru si ludia do umoru opakuju pri kazdom probleme.Ma-am, kedysi provincny cinsky lekar, v roku 1983 emigroval cez Hong Kong do severoskotskeho Wicku, kde zalozil filozoficke ucenie Hyperflegmaticke neriesenie problemov. V roku 1996 sa ozenil s carokrasnou skotskou postarkou Elizabeth a po svadbe prijal jej starokeltske priezvisko Vpitchy (vyslovuje sa podobne ako znamy slovensky vulgarizmus). Neskor sa jeho ucenie premenovalo na ma-amvpitchizmus.
Siritel ma-amvpitchizmu na Slovensku, kedysi obavany trnavsky kvetinar Berky Jariabok, v nedavnom rozhovore pre Sme povedal: “Problemy nestaci neriesit. Treba ich nerieseit so stoickym kludom a vnutornym usmevom. To je podstatou ma-amvpitchizmu.” V internetovej diskusii sa ho citatelia pytali, kedy mozu toto ucenie vyuzit vo svojom praktickom zivote. “Napriklad pozeram futbal v televizi,” povedal Berky Jariabok. “Manzelka ma poprosi, aby som vyniesol smeti. Lenze ja viem, ze by ma to stresovalo, narusilo by to plynulost mojho krvneho obehu, zvysilo by mi to cholesterol a v konecnom dosledku skratilo zivot. Tak sa na nu milo usmejem a vyslovim meno velkeho ucitela: Ma-am Vpitchy.”
V rozhovore pre Slovensky rozhlas Berky Jaiabok citoval britskych vedcov, podla ktorych moze dosledne aplikovanie ma-amvpitchizmu predlzit cloveku zivot az o 15 rokov. Za predpokladu, ze zazracnu mantru nevyslovia napriklad pri obiehanie kamionu v neprehladnej zakrute.
“Kazdy den,” povedal Berky Jariabok, “vyslovte tuto mantru aspon 15-krat a vas zivot sa nielen predlzi, ale aj zlepsi.”
“Nie je ma-amvpitchizmus svojim sposobom sebecky a bezohladny? Neublizuje inym ludom?” spytala sa redaktorka Sro.
“Ma-am Vpitchy,” odpovedal Berky Jariabok.
Ján Babarík, streda 15. augusta 2007 12:39
_________________ na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."
|
Pon, 27.08.2007, 7:12 |
|
 |
petertn
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pon, 04.12.2006, 15:26 Príspevky: 1254 Bydlisko: Trenčín
|
Ako by povedal iný čínsky filozof Po-Pi Tchi: dobré!
_________________ na cestach umiera cim dalej tym viac ludi...budem radsej jazdit po chodniku...
Nikdy nesúper s blbcom.
Stiahne Ťa na svoju úroveň a tam Ťa prevalcuje svojimi skúsenosťami....
"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."
|
Pon, 27.08.2007, 7:13 |
|
 |
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Príspevkov: 2 ] |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|