Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Uto, 08.07.2025, 7:44
Dnes je utorok 8. júla 2025, meniny má Ivan a zajtra Lujza

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 38 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší
 Ručný plyn na Patrol Y61 2,8TD 
Autor Správa
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Karlito,
keďže píšeš lanko dnu, tak je to jasné, za ktoré lanko budem ťahať (ak teda myslíš Pajero 3,5 V6), lebo tam som len povrchne zistil, že prípusť je ovládaná priamo lankom, o medzikuse som ani nevedel. Keďže sa jedná o automat, tak ťahanie navijakom na neutrále.
Masurko,
písal som jednoduchý selsyn, myslím tým synchronizačný člen jednosmerný, keďže sa jedná o prenos uhlovej polohy plynového pedála do CML môjho poloelektronického čerpadla. Ak je napájaný stabilizovaným napätím 5V ako píše Rado, mohlo by sa jednať aj o odporový snímač... ale to musím dakde vyzistiť. Prečo zrovna 5V? Obávam sa úbytku napätia pri pokuse do tejto cesty niečo strčiť. Chcelo by to nejakého Patrol Edisona, ako tu bol ospomenuté, čo túto časť vozidla už nejak rozoberal a aj zložil nazad.

Ale ty už asi kukáš do oblasti letectva, lumpe, tož tam sú selsyny samozrejme rozvinuté do košatej podoby.

Patrol GR (Y61) 2,8 TD6 Wagon, Family Off Road Edition
Subaru Outback 3,6 H6, SUV Edition
Pajerko II, 3,5 V6 automat, SWB, Off Road Edition - predané

Pon, 20.09.2010, 15:13
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Vypnes zapalovanie, precvaknes kabel iduci k snimacu polohy pedalu, napajkujes dvojpolohovy prepinac s tromi prepinacimi kontaktmi, pripajkujes spat droty iduce k snimacu polohy a na druhu stranu napajkujes potenciometer 4k ohm. Prepinac v polohe A - ovladanie pedalom, v polohe B ovladanie potenciometrom.

Pon, 20.09.2010, 18:32
Profil WWW
Učeň

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Čo tak,poťahovať jestvujuci plynoví pedal lankom ručneho plynu,dorobeneho napr. z Y60.To znamena že ked pridaš ručnym plynom tak posunieš pedal nožneho plynu k podlahe a tím zvýšiš otačky bez použitia nohy.
Myslím že to nieje nič zložite a hlavne žiaden zasah do elektriky.

Pon, 20.09.2010, 21:36
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Mišo popísal si to ako hotovú vec, kua, ale nešlo by to paralelne?
Keď mi prdlo lano v štvorke špeciálke v Slavkove, mal som pomerne málo rúk a nôh na ovládanie Patrola aby som nezhučal do rokliny, ešte do toho prepínať prepínač, no neviem. :smt139
Ale to s tými 4KOhmami vyzerá presvedčivo (ak je tam teda odporový snímač), len to vymyslieť ako paralelné ovládanie, aby sa dalo pridať nad úroveň ručného plynu.
Dano, tá myšlienka je dobrá, ale zatiaľ som spoľahlivé mechanické riešenie pri plynovom pedáli, na malom ramene je veľká páka a na veľkom to tam zavadzia (kanady, čižmy, blato...)
Ale divné mi je, že by to niekto už nemal urobené?

Patrol GR (Y61) 2,8 TD6 Wagon, Family Off Road Edition
Subaru Outback 3,6 H6, SUV Edition
Pajerko II, 3,5 V6 automat, SWB, Off Road Edition - predané

Uto, 21.09.2010, 0:02
koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
jenki píše:
Mišo popísal si to ako hotovú vec, kua, ale nešlo by to paralelne?
Keď mi prdlo lano v štvorke špeciálke v Slavkove, mal som pomerne málo rúk a nôh na ovládanie Patrola aby som nezhučal do rokliny, ešte do toho prepínať prepínač, no neviem. :smt139
Ale to s tými 4KOhmami vyzerá presvedčivo (ak je tam teda odporový snímač), len to vymyslieť ako paralelné ovládanie, aby sa dalo pridať nad úroveň ručného plynu.
Dano, tá myšlienka je dobrá, ale zatiaľ som spoľahlivé mechanické riešenie pri plynovom pedáli, na malom ramene je veľká páka a na veľkom to tam zavadzia (kanady, čižmy, blato...)
Ale divné mi je, že by to niekto už nemal urobené?

Počuj a penzista a cez to tlačítko heat by to neslo???teda ako ručný plyn?

starostí s tým, čo si o nich myslíš ty.

Uto, 21.09.2010, 0:11
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Talcitko Heat sa po zaradeni kvaltu automaticky deaktivuje ...Aspon mne na AT to funguje tak , ze vrci iba v P alebo N polohe volica ... Akonahle radim (ta logika to berie , ze sa uz idem pohnut) do D,1,2 alebo R = zvysene otacky padaju dole ...
NoWay
add Jenki)
vravime furt o rucnom plyne ? = taky ako pouzivaju traktoristi pri orani , ze packou nastavi mnozstvo zmesi (proste mechanicky otvori klapku) a ono to proste ide az kym fyzicky tou packou opat nepridas alebo neuberies ? a toto chces pouzit v terene ?
alebo
mas predstavu o dlhom presune po rovnych cestach a nechce sa ti drzat nohu na plyne = tak si nastavis rychlost a .... ale to nie je rucny plyn

Uto, 21.09.2010, 6:13
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ivko ono tie oci su neni co to byvalo vsak? :-D Jenki jasne pise o rucnom plyne, ked si potrebuje zvysit tocky napr. kvoli navijakovaniu a pod. aby nemusel stat na plyne :wink:

Ex: Patrol W260, 2.8TD eMHaDecka na 33kach
Patrol Y61 3.0DTi - ma vsetko co treba

Uto, 21.09.2010, 7:59
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Prasiatko = oci mam ako rys (teda s korekciou cca 5Dio) a myslim , ze tu je debata o inom... Zvysit otacky pri navyjakovani sa da aj tym uz spomenutym tlacitkom Heat a pokial si daval pozor , ked som ta par krat tahal = tak aj vrcalo a bolo pouzite ...
Tu ale ide (asi) o ine ...

Uto, 21.09.2010, 8:03
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Jenki co furt spekulujes, jednoducho sadnem a idem :-D rucny plyn kdo to kedy videl sak to neni motorka alebo kosacka . :wink:

Uto, 21.09.2010, 8:08
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Na mojom tátošovi je ručný plyn vyriešený tak, že na prístrojovke je točítko ktorým ovládam lanko vedené k pedálu. Tam je ním ovládaná poloha tohto.
Šlo by to spáchať aj na GR

Je to jednoduché. A je to (hlavne) neelektronické :-)

Uto, 21.09.2010, 8:26
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ivko nepametam si, ze by si ma niekedy tahal ty, ale ano vsimol som si, ze pouzivas nejake "udelatko" pri winchovani co ti zvysi otacky. Ja som bol v tom, ze ako -ka- povedal HEAT tlacitko prestane heatovat hned ako prestane dozhavovat motour. :shock: A mozno chce Jenki len trochu sportu aby sa mohol prebehnut popri iducom aute :-D

Ex: Patrol W260, 2.8TD eMHaDecka na 33kach
Patrol Y61 3.0DTi - ma vsetko co treba

Uto, 21.09.2010, 8:27
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
No, ak to bude daky mikroprepinac pod zadnym sedadlom :-D . Daj tam jednoduchy packovy prepinac tak, aby bol v dosahu a stacilo po nom iba capnut.

Uto, 21.09.2010, 8:36
Profil WWW
CVOK HOBBISTA
Obrázok užívateľa

Bydlisko: Západné čechy - okres ROkycany (pochádzam z Martina)
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Chlapci, začínate tu brainstormovať pekne súvisle až mi je to divnô... :-D

1.) HEAT - OK do konca cyklu dožhavovania, alebo zaradení kvaltu, inak ani bohovi.
2.) regulovať polohu plynu mechanicky - lanko, doraz, zarážka nezoxiduje
3.) potenciometer (točítko) do obvodu plynový pedál - čerpadlo
4.) presne definovaný ohmický odpor= poloha akoby pedálu aby po zopnutí tlačítka držal motor dajme tomu konštantných 1.200 otáčok

-ka-

PS: eném virtuálna otázka, dokáže mi to niekto zdatný objasniť ako sa na Y61 s RD28Ti nastavuje voľnobeh? Mechanicky ako doraz pedálu, či elektronicky ako vyváženie systému?

Uto, 21.09.2010, 9:14
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Mechanicky ako doraz pedalu nie. Okrem snimaca polohy su tam este dva spinace. Jeden sa spina ak je pedal uplne stlaceny a druhy ak je uplne volny. Na volnobezne otacky to ide ak je ten druhy zopnuty.

Uto, 21.09.2010, 10:27
Profil WWW
CVOK HOBBISTA
Obrázok užívateľa

Bydlisko: Západné čechy - okres ROkycany (pochádzam z Martina)
Odpoveď s citáciou
Poslať 
BBMiso píše:
Mechanicky ako doraz pedalu nie. Okrem snimaca polohy su tam este dva spinace. Jeden sa spina ak je pedal uplne stlaceny a druhy ak je uplne volny. Na volnobezne otacky to ide ak je ten druhy zopnuty.

Dobre dobre, chňápem, ale ako sa vyvažuje systém, keď sa zopne spínač povoleného pedála, aby to vrčalo na 774 +/- 20 otáčok za minútu. Sa asi musí nejako naladiť, nie?

:-D

-ka-

Uto, 21.09.2010, 10:35
Profil WWW
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 38 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: dindaj