Dnes je sobota 3. mája 2025, meniny má Galina a zajtra Florián
Aku CB do auta na zaciatok ?
Autor |
Správa |
Milan
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 12.10.2006, 20:37 Príspevky: 3297 Bydlisko: Nitra
|
Majo píše: jasne ze to neni o vyske, ale o protivahach. to je ako ked si stanes k zeleznej brane a cudujes sa ze nepocujes ani toho co stoji za nou pol metra. Takisto posobi aj strecha, teda "buda" auta. Pokial mas antenu vpredu na rame, tak ak sa ti ju aj podari vyladit, prijem zozadu bude podstatne horsi ako spredu. Vlastne clonis sam sebe. Uz fakt neviem ako inak to mam napisat 
Zo zadu a to som si este clonil som pocul tirakov ako hovori druhemu;presiel som most pred Hlohovcom;to je 9 km.Ja som isiel do Nitry.Mne to uplne staci,kazdy nech si ju da tam ,ako uzna za vhodne.
_________________ Patrol GR, kde neprejdem tam pretiahnem!!!
|
Pia, 05.01.2007, 0:21 |
|
 |
michi
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 18.10.2006, 1:17 Príspevky: 2388 Bydlisko: Zálesie
|
Majo píše: jasne ze to neni o vyske, ale o protivahach. to je ako ked si stanes k zeleznej brane a cudujes sa ze nepocujes ani toho co stoji za nou pol metra. Takisto posobi aj strecha, teda "buda" auta. Pokial mas antenu vpredu na rame, tak ak sa ti ju aj podari vyladit, prijem zozadu bude podstatne horsi ako spredu. Vlastne clonis sam sebe. Uz fakt neviem ako inak to mam napisat 
Chlapi, ale na to, na čo to všetci používame, môžeš mať tú anténu kľudne aj pod autom. Podstatné je správne namontovať a naladiť. Ten rozdiel vo výkone, v tom či je na streche alebo na ráme je úplne nepodstaný (pokial teda niekto nejde do Arktídy a chce mať spojenie s bázou doma) Fakt to neriešte a každý si dajte anténu kde sa komu páči. Hlavne kvalitne naladiť!!!
|
Pia, 05.01.2007, 0:25 |
|
 |
MARTINO
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 20:45 Príspevky: 3143 Bydlisko: VYCHOD PO
|
_________________My car is Cherokee-Jeep Grand Cherokee ! 5,2 V8,MT Goodrich,3"liftik,CB,gurtna a dobra duša za volantom. ložiska a prislušenstvo http://www.martino-eshop.sk
|
Pia, 05.01.2007, 0:32 |
|
 |
michi
OFFROAD Expert
|
|
Pia, 05.01.2007, 0:36 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|

.....aký typ vysielačky je vec vkusu a rozpočtu. Všetky majú rovnaké technické parametre (to je dané predpisom podla ktorého sú homologizované) Len by som upozornil, že podla nového generálneho povoleni je už aj u nás povolených 80 kanálov. Niektoré vysielačky to vedia, niektoré nie.... Treba sa pýtať obchodníkov.
Anténa je už individuálnejšia, ale ja mám rád samopadacie Turbo, ktoré sa namiesto zlomenia iba sklopí. Nebrať to najmenšie čo má na prúte natočenú cievku. Zachytáva sa o to vegetácia a hrozí urvanie celej antény aj s kusom plechu.
Obecne : čím dlhšia anténa, tým lepšie. Ale na aute to z iných dôvodov nejde, takže treba kompromis. U terénneho auta duplom. Pre zaujímavosť, max dĺžka neteleskopickej antény na aute je 139 cm. Potom by už mala mať priviazaný koniec.
Elektricky ideálne miesto je v stred strechy. Ale pre naše potrby je to aj najhoršie miesto. Dlho som bol odporcom austrálskeho štýlu montáže prúta (na čumák) ale už pripúšťam že na tom niečo je.
Len nemontujte nténu priamo na nárazník. V päte antény je cievka a tá je dôležitá. Pro by nemala byť nižšie ako okolie - čiže vpredu kapota.
Inak... mám pocit že čo sa týka smerovosti, tak anténa má väčší zisk práve v smere protiváhy... takže ak je vpredu, polárny vyžarovací diagram sa pretiahne v smere protiváhy - čiže dozadu.... aspoň keď som mal na náklaďákú anténu na ráme lavého zrkadla, zdalo sa mi že doprava dozdu ti ide lepšie.... aspoň čo som s tým experimentoval...
|
Pia, 05.01.2007, 0:46 |
|
 |
MoostanQue
Mašinista
|
mam dotaz
eee 80 kanalov.. a ktorych? teda 26.975 a 40 hore ? alebo 80 hore? alebo okolo (40 a 40) ?
hm alebo nam zlegalizovali nulky ?
btw, riesite cbcka a anteny, 296ka sa mi do auta zda uz trochu zbytocne komplikovana, pokial nechodi clovek ucelovo vysielat, na bezne spojenie sa mi osvedcili jednoduche stanice, danita, 294, 295 .. ked to stelujem za jazdy tak prebytok knoflikov akurat zavadzia
este dotaz (asi hlavne na Martina) - antena trucker (tusim sa tak vola) s protivahou riesenou strunou pri pate - udajne nepotrebuje protivahu, urcena prave na montaz na zrkadlo.. mala by byt dost masivna a odolna. nikdy som sa s nou v praxi nestretol, poznas? co ty na to? riesilo by to totiz umiestnenie na aute s ohladom na protivahu
pekny den praje
_________________Bežný automobil v základnej výbave. Nóóikdyž.. 
|
Pia, 05.01.2007, 1:55 |
|
 |
michi
OFFROAD Expert
|
MoostanQue píše: sa mi osvedcili jednoduche stanice, danita, 294, 295 ..
...alamat 407
|
Pia, 05.01.2007, 1:59 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|

...generálne povolenie na CB zde http://www.teleoff.gov.sk/sk/Vpovolenia/cb.html
vrátane tabulky všetkých kanálov.
Ako sa na to pozerám, tak opravujem sám seba, ... nie je novopovolených nových 40 kanálov, ale len posledných 11 pod pôvodnými (od 26,965 dole)
Presne anténu Trucker som mal na zrkadle. Išla velmi solídne, ale určite nie je mechanicky odolná  Jeden exemplár so zlomeným izolátorom (je to len silonová tyčka) je u mňa k nahliadnutiu. Pre umiestnenie na zrkadlo náklaďáku má ešte jednu blbú vlastnosť.... akurát pri 80 kmh tá cievka celkom dosť velmi hučí
Každá anténe potrebuje protiváhu, len niektoré sa to pokúšajú aspoň čiastočne nahradiť všelijakými elektrickými kúzlami. Keď si vezmeš anténu - dipól, tak máš žiarič a protiváhu. Žiarič je prút a druhá polovica dipólu je protiváha = auto pod anténou. Kmitajúce elektromagnetické pole vzniká práve rozdielom potenciálov medzi žiaričom a protiváhou. Ak je protiváha k žiariču nesymetricky, anténa je viac či menej smerová.
Práve s truckinou som robil pokusy zo smerovosťou. V Mochovciach som sa postavil čumákom k Nitre a dal som si povedať report. Potom som otočil auto pravým zadným rohom k Nitre a report bol lepší. Čiže sa domnievam, že anténa je účinnejšia smerom k protiváhe.
|
Pia, 05.01.2007, 14:57 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:19 Príspevky: 1872 Bydlisko: Východ pri KE
|
Ja som to poriesil takto...

_________________ Ak mozem vytiahnem....potiahnem.
|
Pia, 05.01.2007, 15:09 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
no vidíš.... tiež sa dá... ale v tej časti pod kĺbom je tuším tiež časť cievky.... Čo znamená pre elektrické vlastnosti cievky jej zalomenie do prvého uhla si vieš predstaviť sám....
|
Pia, 05.01.2007, 15:24 |
|
 |
DanoDEF
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 05.10.2006, 0:19 Príspevky: 1872 Bydlisko: Východ pri KE
|
Martin 4 píše: no vidíš.... tiež sa dá... ale v tej časti pod kĺbom je tuším tiež časť cievky
...mne sa zda, ze tam nie je ziadna cievka...a ked aj je tak na nu  lebo CBcko pouzivam jedine na nejakych OFF stretnutiach takze dosah je pre mna nepodstatny dokonca si nerobim starosti ani s naladenim...
...kedysi pred par rokmi ked sme zacinali tak som doniesol na vyjazd rucne radiostanice MOTOROLA a spojenie sme mali OK dokonca aj s vysokou zrozumitelnostou a akustikou...co o CB a PMR sa neda povedat... 
_________________ Ak mozem vytiahnem....potiahnem.
|
Pia, 05.01.2007, 15:37 |
|
 |
MARTINO
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 20:45 Príspevky: 3143 Bydlisko: VYCHOD PO
|
michi píše: MoostanQue píše: sa mi osvedcili jednoduche stanice, danita, 294, 295 ..
...alamat 407
Michi ja som chcel ten Allamat407 ,ale že vraj sa už nevyraba,adekvatna nahrada je Alan 100 plus ,tak mam taku.No a nestala vobec vela takže aj ja by som ju pre začiatok odporučal 
_________________My car is Cherokee-Jeep Grand Cherokee ! 5,2 V8,MT Goodrich,3"liftik,CB,gurtna a dobra duša za volantom. ložiska a prislušenstvo http://www.martino-eshop.sk
|
Pia, 05.01.2007, 16:11 |
|
 |
michi
OFFROAD Expert
|
MARTINO píše: michi píše: MoostanQue píše: sa mi osvedcili jednoduche stanice, danita, 294, 295 ..
...alamat 407Michi ja som chcel ten Allamat407 ,ale že vraj sa už nevyraba,adekvatna nahrada je Alan 100 plus ,tak mam taku.No a nestala vobec vela takže aj ja by som ju pre začiatok odporučal  [/quote] ...alamat 407[/quote]
v ORC Ba ju majú. Neviem už presne cenu, ale je to za pár korún.
|
Pia, 05.01.2007, 17:28 |
|
 |
Majo
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 26.11.2006, 22:15 Príspevky: 681 Bydlisko: Zvolen
|
v tom spodku by nemala byt cievka, aspon pri mojej ani jednej nie je(turbo 3000 ani magnetke).
Allamat 407 sa robi, kupoval som ju nedavno, je to v podstate najlacnejsia radiostanica...
|
Pia, 05.01.2007, 21:17 |
|
 |
Master
Učeň
Registrovaný: Štv, 07.12.2006, 19:18 Príspevky: 29 Bydlisko: Písek a Praha :)
|
Potřeboval bych poradit, mám XJ a nemůžu dostat kabel z motorové části do kabiny, u spolujezdce sem nenašel žádnou díru kterou by se to dalo protáhnout. Máte zkušenost?
_________________ Jeep Cherokee 2,5TD
Rok 1999
Podvozek Invel 3,5"
BFG 30x9,5x15
Allamat 296
|
Pia, 05.01.2007, 23:42 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|