Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Sob, 19.07.2025, 6:32
Dnes je sobota 19. júla 2025, meniny má Dušana a zajtra Ilj, Eliáš

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 547 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 37  Ďalší
 Krátke strelné zbrane 
Autor Správa
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ja mam Waltra P22 , strelivo pouzivam mini mag a som stym spokojny.Moj nazor je, ze na strelnicu je to idealne a na sebeobranu to staci (aj tak na viac ako 10m netrafim, a zblizka robi pekne dierky)
Co sa tyka pouzitia zbrane na divu zver skor je na odstrasenie ako zastavenie (maca akurat naseriem ) na ludi by som ju asi nevytahoval (dojem neurobi a pruserom to zavana)

Pon, 26.01.2009, 20:02
Profil WWW
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
obávam, že to by nešlo ... práve z vyššie uvádzaných dôvodov.

Rátaj s tým, že v sebaobrannej situácii máš čas tak na jednu ranu bez nejakého solídneho mierenia.

A tá jediná rana musí platiť. Priebojnosťou a najmä zastavujúcim účinkom.

Obecne sa za minimum považuje 9x19. A je aj dosť hororových historiek o nedostatočnom účinku .357mag.

Keby som sa cítil natolko ohrozený, že potrebujem zbraň, tak radšej ťažký a pomalý špalík olova, ako rýchly a ľahký projektil. Čiže .45ACP, .44mag, alebo .45LC. Aj keď strelba z revolvera .44mag v nejakom nositelnom rozmere je asi dosť brutálny zážitok... takže najradšej klasickú pětačtyřicítku.

Pon, 26.01.2009, 20:45
Profil WWW
Recyklovaný teaneger
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
44 mag je naozaj fajn. Náboj bol vraj pôvodne určený do krátkych zbraní na obranu pred najvädšími šelmami, ako je ladový medveď a grizly.

U nás je to najvýkonnejší naboj, ktorý sa pri slabšej laborácii vie vpratať do medzí zákona. A pri cene 22 sk za jeden knedlík je strelba naozajstný orgazmus. :twisted:

Luger je pre naše podmienky postačujúci, aj keď málokto si to odskúša naostro.
Ale dnes by som ho radšej vymenil za 45 ACP. /a aj vymením/. Taká 1911 by mala byť v každých poriadnich gaťáách. :smt007

Pon, 26.01.2009, 20:55
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
2 kapo - Nebol by si prvý
Americkí vojaci po prezbrojení na beretty 92 v 80tych rokoch sa individuálne vracali k .45 1911. Luger má síce vyššiu energiu ale nižší zastavovací účinok. Môj kamarát trafil v službe ako SBS s Norincom 1911 cigána do boku. Pol cigána išlo do preč

Pon, 26.01.2009, 21:09
Profil WWW
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin4 a co tak pistol kaliber 7,62?? je to hufnica, mal som ju taktiez a mozem povedat ze ma super priebojnost a taktiez aj vymetnu silu,a najma ak das do nej samopalove naboje, z byvalych tkzv.pump. sa.vz.26ak sa dobre pamatam,po vybuchani zasobniku ma bolelo zapestie..a boli velmi presne pistole, boli vo vyzbroji u csl. armady.

EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited

Pon, 26.01.2009, 21:11
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
treba si uvedomit ze nejde o to prestrelit ale zastavit. podla mna by bol idealny naboj na sebeobranu taky co by ani kozu neposkodil, ale na druhu stranu preco mu nezlomit par rebier

Na dosiahnutie zastavovacieho ucinku treba dosiahnut to aby strela na co najkratsej drahe telom odovzdal co najviac energie telu. Napr. aj deformacia strely je svojim sposobom strata energie ktora mohla byt odovzdana telu. Ale na druhu stranu sa zvysuje ranivost trely oproti nedeformovanej.
Takze sa to tak vselika prelina
8-)

"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."

Pon, 26.01.2009, 21:24
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
2 efendi

asi myslis CZ vz. 52

Pon, 26.01.2009, 22:16
Profil WWW
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
no jo ... 7,62 Tokarev je riadny dierkovač. Dokonca nepriestrelné vesty sa dodávajú v rôznych odolnostiach, podla toho, či sa môžu stretnúť s nábojom 7,62 Tokarev alebo nie.

Amerických policajtov nemálo zamrazilo, keď sa tokarevy stali v USA populárne. Ich bežné vesty skrátka neobstoja.

História Pi.Vz.52 je dlhá a spletitá, plná rôznych politicky vynútený prerábok a nakoniec pochybná sklonom k praskaniu bočníc uzáveru v mieste zamykacích valčekov. Až teraz nedávno sa objavili novovyrobené hlavne v ráži 9x19 (pre ktorú bola pištol pôvodne konštruhovaná) a vlastne až tým sa mohla zbraň prejviť tak, ako bola navrhnutá.

Keby som z toho mal strieľať v ráži 7,62 Tokarev, asi po každom zásobníku primariavam boky záveru k oceľovému pravítku....

Osobne sa pripájam ku Kapovi ... Colt/Norinco 1911A1, alebo Para Ordonance 14-45 ... ale tiež sa mi veľmi páči Kuracina... Grand Power K-100 ... keby ju tak urobili v .45

Pon, 26.01.2009, 23:00
Profil WWW
Začínajúci koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
S .22 LR by som tiez nesiel do nicoho vaznejsieho a tym duplom co som cital na ceskom streleckom fore, ako nejaky typek odtial ma kamarata co sa dostal do pruseru a musel vyprazdnit cely zasobnik do nejakeho fetaka co ho chcel zakillovat a ten si az pri poslednom naboji (ktorym mu trafil srdce pravdepodobne) uvedomil, ze je mrtvy :shock: strielal tusim zo Sig Sauer Mosquito.

O .38 special by som tolko nediskutoval, ved to je fakt velka nabojnica oproti klasickym 9mm co isli do policajnych CZ 82.

.38 special urcite staci na zastavenie, .44 magnum je krasa urcite - nestrielal som s toho, aj by som bral nejaky krasny Smith & Wesson 500 :-D ale povedzme si uprimne kolko krat sa dostaneme do takej situacie, ak sa nepohybujeme v pochybnej spolocnosti, alebo to priamo tym padom aj nevyhladavame ?

Moj nazor je, ze ked do niekoho budem musiet strelit, tak mojich 17 vceliciek 9mm luger bude stacit 8-) a spravia mi mozno aj vacsia sluzbu ako .44 magnum, s kt. by som mozno mal aj co robit udrzat ho a nie to este trafit fakt tam kde chcem.

ex - Jeep Cherokee XJ 4.0, 4.5" Rubicon Express, 31" BFG AT
ex - Nissan Patrol GR Y61, IM, Warn, 35" BFG MT

Pon, 26.01.2009, 23:59
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
no .. do domu alebo do auta najlepšie dvanástku brokovnicu samonabijaciu, alebo onanovačku a v nej hrubé broky. Taký Spas 12 alebo niečo, čo by vyzeralo jak puška na votrelcov (kolimátor, taktické svetlo, laser, úsťová brzda jak na protitankové delo). S takým ani strieľať netreba. Prípadne mať prvý náboj bez brokov, ale s nejakou pyrotechnickou zložou pre veľký plameň a veľkú ranu. Aby sa prípadný záujemca posral už pri výstražnom výstrele.

Uto, 27.01.2009, 0:26
Profil WWW
Recyklovaný teaneger
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Do auta brokovnicu a ani nič iné dlhé EE.
Tam je najlepšie mať krátku. A to nevravím o tom, že na SK /narozdiel od ČR/ je dlhá zbran na nosenie zakázaná !

Doma brokolicu použiť v podstate tiež nemôžeš, iba za istých okolností to prejsť môže. /pred súdom/

Ono pri obrane by nebol problém z velkým účinkom použiť trebárz aj 22 lr.
Ale zákon zakazuje použitie na obranu strelivo zo zvýšeným ranivím účinkom.

Pomaly, aby sa používali len sterilné projektily z obsahom vitamínu C. :twisted:

Uto, 27.01.2009, 1:35
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
2 Martin4

s tou 52kou mas pravdu, jedina zbran ktora fungovala s 7,62 bola TT30/TT33

Ale musime rozlisovat medzi povodnym ruskym priebojnym strelivom a beznym olovenym, co sa tyka prieraznosti

Ruske projektily boli zo spekaneho praskoveho kovu, ako naboje 9 makarov do CZ 82

Uto, 27.01.2009, 6:58
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Kapo píše:
... strelivo zo zvýšeným ranivím účinkom. ...

Pomaly, aby sa používali len sterilné projektily z obsahom vitamínu C. :twisted:

najdi mi niekde NORMU urcujucu strelivo s vyssim ranivym ucinkom :lol:

Uto, 27.01.2009, 8:02
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
marisko píše:
Ruske projektily boli zo spekaneho praskoveho kovu, ako naboje 9 makarov do CZ 82

Mam taky pocit ze jedine toto strelivo do kratkych zbrani ako jedine nemalo spekane kovy koli velikej ustovej rychlosti a poskodzovaniu hlavne ale jadro bolo ocelove.
Aj u nas mali (maju) policajti strach z tychto zbrani, hlavne ked ich zacala vypredavat armada za smiesne peniaze.
Na tieto zbrane su odolne len vesty najvyssich tried a tie su aj najtazsie, nie na denne nosenie.
Je na trhu vela viest kde je uvedena odolnost proti Tokarevu ale ... treba si pri kupe vypytat skusobny certifikat a hladat tam toto strelivo :lol:

Uto, 27.01.2009, 8:07
Profil ICQ
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
ja mam len taky maly walther PP36 7,65, na zavere vyrazenu este orlicu. stale dufam ze to nikdy nebudem muset pouzit na vlastnu obranu
a na bezne veci mi to staci :-) 200 kilovu svinu to zastavi a aj lebku prederavi
takze verim keby doslo k najhorsiemu svoje by spravila

Uto, 27.01.2009, 9:18
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 547 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 37  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný