Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Sob, 19.07.2025, 1:23
Dnes je sobota 19. júla 2025, meniny má Dušana a zajtra Ilj, Eliáš

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 22 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
 Profesionalny sofer 
Autor Správa
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Zas dalsi profesionalny sofer ktory ked cuva tak sa nepozera : http://www.sme.sk/c/4301490/verzia-jasn ... hliny.html

Davajte si prosim vas majzla vzdy ked uvidite pred sebou vedla seba za sebou alebo kdekolvek "prof" sofera :(

Pre vsetkych ktori soferuju "velke" stroje a este stale im nedoslo ze nevidia za seba : http://www.s-world.sk/produkty/18-66/au ... ie-kamery/

Pon, 09.02.2009, 21:34
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Osobne by som sa (ani som sa) k pracujúcemu ratraku nepribližoval :roll:

Niva 1.7i, LPG, gurtne, dynamická gurtňa, navijáčik, šekle, lopata, baterka, CB, PMR, motorová píla, kompresor, air jack, menič 12/230V 1500W, nejaké náradie, T3 a ďalšia výbava Samurai s navijákom 9500LB, T3 :smt124

Pon, 09.02.2009, 22:53
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
té veľká múdrosť do života

Neplanci sa poblíž pracujúceho stroja! ... doporučuje desať z desiatich mašinistov

Ako emeritný šofér smetiarskeho auta mi nejeden vlas ošedivel a vypadol pri každodennom cúvaní do miest, kam som nevidel a curigal som len podla citu a matného tušenia okolia v zrkadlách.

Vtedy je podstatné, aby mal mašinist neustále dobrú predstavu čo sa okolo neho deje a kde kto je.

Najmä v miestach hojného výskytu bezprízorných zasranov bolo cúvanie čistý horor a bolo realizovatelné iba tzv. "bilančnou metódou"

To sa pri príjazde spočítali deti pobehujúce po okolí a cúvať bolo možno, len ak som vedel kde sa všetky nachádzajú. Akonáhle niektoré chýbalo, muselo sa stáť až do objasnenia situácie.

Hore na klokočine pri cigánskych barákoch bola situácia natolko extrémna, že som musel vyhlasovať súťaž s prvou cenou 20 Sk, ktorú vyhral ten soplák, ktorý bol od auta najďalej.

Uto, 10.02.2009, 0:53
Profil WWW
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
té veľká múdrosť do života

Neplanci sa poblíž pracujúceho stroja! ... doporučuje desať z desiatich mašinistov

Ako emeritný šofér smetiarskeho auta mi nejeden vlas ošedivel a vypadol pri každodennom cúvaní do miest, kam som nevidel a curigal som len podla citu a matného tušenia okolia v zrkadlách.

Vtedy je podstatné, aby mal mašinist neustále dobrú predstavu čo sa okolo neho deje a kde kto je.

Najmä v miestach hojného výskytu bezprízorných zasranov bolo cúvanie čistý horor a bolo realizovatelné iba tzv. "bilančnou metódou"

To sa pri príjazde spočítali deti pobehujúce po okolí a cúvať bolo možno, len ak som vedel kde sa všetky nachádzajú. Akonáhle niektoré chýbalo, muselo sa stáť až do objasnenia situácie.

Hore na klokočine pri cigánskych barákoch bola situácia natolko extrémna, že som musel vyhlasovať súťaž s prvou cenou 20 Sk, ktorú vyhral ten soplák, ktorý bol od auta najďalej.

Pekne :) . No vidis , nie dokonaly system, ale aspon si sa snazil. Cudoval by si sa kolko vela "prof" sa ani len nesnazi. S heslom "spatecka a plny knedlik" sa zrejme rano zobudzaju :)

Uto, 10.02.2009, 8:45
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Peťo, si nesmierne zaťažený voči všetkým prof šoférom a naveky presvedčený, že nevedia cúvať a dokonca ani jazdiť (vďaka tvojej neblahej a nezávideniahodnej príhode).

Je ale fakt, že čím väčší stroj - tým väčšia škoda. "Spatečka a plný knedlík" ......... keď si spočítaš, koľko bruchoplazných šoférov alebo aj chodcov je ochotných počkať, kým "veľký voz" vymanévruje, nacúva, odbočí a pod. a nezačne ho bezhlavo obchádzať a pchať sa aby bol v cieli o 73 sekúnd skôr, tak sa možno prestaneš diviť.

Ja osobne som ešte nevidela žiadneho kamionistu, bagristu alebo hovnocuca, smeťára a pod., ktorý by cúval na "plný knedlík". Väčšinou zaradí a pomaly cúva, dúfajúc, že tí ostatní budú trochu tolerantní, alebo aspoň zostanu stáť tam kde boli. Ale videla som plno debilov, ktorí po zastavení za takýmto vozom začali cez plné čiary predbiehať, hoci kamión potrebuje na zalomenie nejaký priestor, alebo mu zablokovali vchod, kam potreboval nacúvať (a vidím to denne, St.Vajnorská je na to ako stvorená).

Uto, 10.02.2009, 10:12
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ono to každé vlákno nejak začať musí. No netrebe hádzať všetkých prof.šoférov do jedného vreca. Sú aj tam mladíci čo si neuvedomujú silu váhu a nebezpečie ale sú tam aj ľudia ktorý už roky krútia volantom a maju viac nacúvane ako my najazdené dopredu :!:

Uto, 10.02.2009, 10:23
Profil WWW
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
janwayz píše:
... Väčšinou zaradí a pomaly cúva, dúfajúc, že tí ostatní budú trochu tolerantní, alebo aspoň zostanu stáť tam kde boli ...

Vsak prave to - nezda sa mi ze by som niekde vo dopravnych predpisoch cital taklu vec ze sofer moze pomaly cuvat a dufat ze nikoho nezrazi. Toto sa mi nejak nezda. Na jednej strane ma vodic za povinnost pred jazdou skontrolovat ci musvietia vsetky svetla , ci su v poriadfku pneuamatiky a tak, ale pritom by mohol dufajuc naslepo cuvat ? Pokial nevidim kam idem nemozem sa tam presuvat , a toboz nie ak soferujem viactonove auto ... teda ja si tak myslim, viem ze prax je ina a vsetci len "dufaju" ...

Uto, 10.02.2009, 10:24
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
fakt si presvedčený, že cúvajú naslepo, len "dúfajúc"?! Takého magora nepoznám, snáď len jednu babu zo Skalice, čo zaradila a šla... Ja píšem o tom, že vodič začne cúvať, ale medzitým sa za ním 2x zmení situácia, lebo niekto nedočakvý alebo absolútne netolerantný potrebuje byť niekde skôr a nemá čas počkať, kým veľké pomalé vozidlo domanévruje.

Ani jeden šofér veľkého auta necúva do neznáma! Vie, kam cúva. Takú odvahu nemá nikto.. najmä nie v takom vozidle.

Uto, 10.02.2009, 11:05
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Onehda k tomu sluzil zavoznik, alebo nie?

Ale kamarat jazdi ratrakom uz asi 20 rokov a neprejde den aby sa okolo nemotal nejaky debo co sa uz asi nema rad. Ratrak asi ludi fas-cinuje.

Uto, 10.02.2009, 11:17
Profil WWW
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
pomudrujem
ono je to zložité a ľudia sú samozrejme rôzni a do duše nikomu nevidíš - ba niekedy sa aj do tej svojej radšej moc nedívaš, aby si sa nezľakol...

vždy záleží od uhla pohľadu, od osobnej skúsenosti a od schopnosti byť objektívny a tá záleží od uhla pohľadu, od osobnej skúsenosti a od schopnosti byť objektívny... :wink:

kto má aspoň minimálnu osobnú skúsenosť s jazdením s náklaďákom v premávke ten vie, že ani mladý, ani inak bezohľadný vodič takého vozidla nejazdí bez uvedomenia si sily, váhy, veľkosti, nebezpečnosti a podobne svojho maxivozidla, rozdieľ je len v skúsenostiach, správnom odhade, predvídavosti a iných osobnostných vlastnostiach, ktoré určujú, ako sa správame aj za volantom

cúvanie je kategória veľmi problémová, samozrejme najproblémovejšia pre najväčšieho; ale nepovedzte mi, že ste aj na osobáku vždy stopercentne vedeli, čo sa za vami deje - neverím...
náklaďák má niekoľko možností:
- vystúpiť z auta a presvedčiť sa, čo je za ním - kým nastúpi, môže sa to zmeniť
- zatrúbiť pred cúvaním a pooomaličky cúvať - a prejsť nahluchlú babku alebo chodca, ktorému náhle prišlo zle
- nechať sa navigovať závozníkom, ale kto dnes platí taký komfort
- použiť kameru, ale nie je bežne vo výbave a má svoje muchy a rezervy

v každom prípade je každé cúvanie rizikom nepredvídanej situácie a môžeš urobiť všetko na svete, ak máš smolu, nešťastiu nezabrániš

samozrejme tam, kde sa dá očakávať kolízna situácia, je miera "opatrnosti" väčšia ako tam, kde by sa nemal nikto nachádzať

aká bola miera zavinenia pri tom ratraku, ťažko povedať bez objektívneho poznania detailov, v každom prípade je to tragédia a smutné a snaha zvaliť vinu na obeť neschopnú sa brániť nepravdivými tvrdeniami o alkohole a omamných látkach je absolútne nechutná...no nie vždy je na vine vodič, aj keď oproti chodcovi je v zjavnej výhode...

Uto, 10.02.2009, 11:37
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
peterB píše:
Vsak prave to - nezda sa mi ze by som niekde vo dopravnych predpisoch cital taklu vec ze sofer moze pomaly cuvat a dufat ze nikoho nezrazi. Toto sa mi nejak nezda. Na jednej strane ma vodic za povinnost pred jazdou skontrolovat ci musvietia vsetky svetla , ci su v poriadfku pneuamatiky a tak, ale pritom by mohol dufajuc naslepo cuvat ? Pokial nevidim kam idem nemozem sa tam presuvat , a toboz nie ak soferujem viactonove auto ... teda ja si tak myslim, viem ze prax je ina a vsetci len "dufaju" ...

Keby to bolo tak ako si "myslíš", asi by si sa čudoval, ako by vyzerala doprava u nás. Modelová situácia 1.: kamión s návesom zastaví pri areály, kde má vyložiť náklad a odíde hľadať poučenú osobu, ktorá ho môže navigovať pri cúvaní. Keďže sa táto osoba nenachádza na vrátnici, musí ju hľadať po celom areály. Po 15 min. pobehovania zistí, že dotyčný sedí na WC s žalúdočnými problémami. Keď sa poučený chudák vys...e z podoby odchádzajú spolu k odstavenému kamiónu na hlavnej ceste a "odcúvajú" kamión na rampu. Celá operácia trvala cca 35 minút.
Modelová situácia 2.: kamión s návesom zastaví pri areály, kde má vyložiť náklad a odíde hľadať poučenú osobu, ktorá ho môže navigovať pri cúvaní. Keďže sa táto osoba nenachádza na vrátnici, odcúva to sám, dúfajúc v ohľaduplnosť okoloidúcich. Zacúva to na rampu. Celé to trvá 5 minút.

A teraz si porovnaj tieto dve situácie a predstav si tých šoférov, ktorí musia stáť pol hodiny za odstaveným kamiónom. Keďže v protismere stále idú autá, začnú ho obchádzať po chodníku a ohrozujú pri tom chodcov.
Celý cestný zákon stojí za fajku dymu, ak ľudia nie sú k sebe trochu ohľaduplní. "Zbožňujem" mamičky, ktoré potme tlačia kočík po ceste, lebo chodník je "až" 3 metre na druhej strane. Keby nemala v tom kočíku dieťa, tak jej zatrúbim, že sa z toho poserie. Uznávam kamionistov, ktorí mi bliknú keď sa vlečiem za nimi, že mám voľnú cestu na predbiehanie. Vždy im na poďakovanie odbliknem.

Uto, 10.02.2009, 11:56
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Najvacsia banda na cestach su chodci. Ignoruju vsetkych, skocia pod iduce auto asi 2m pred kapotu - ved mam prednost, ma zastat. Dnes rano zena s kocikom na parkovisku este rychlo potrebovala prebehnut poza cuvajuce patrola lebo nemohla pockat 5 sekund kym to zaparkujem, a to som bol uz zadkom medzi dvoma autami.

Na svahu je to este horsie. Tam neexistuju ziadne pravidla a ziadna ohladuplnost. Horska sluzba naklada dieta na kanadske sane a do nich vletí lyziar, ze neubrzdil. Ratrakar blika, huka upravuje mutantom U rampu a jedem z nich sa ho rozhodne preskocit. Preto som uz zmizol zo zjazdoviek na pasy do hor.

Uto, 10.02.2009, 12:15
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
BBMiso s tými chodcami mi to tiež tak niekedy pripadá. Jedno z riešení tejto situácie je dopravná výchova. Ak sa dobre pamätám, mali sme ju na základnej škole v 3. a 4. ročníku. Určite by stálo za to, zaviesť ju zas ako povinný predmet.

Uto, 10.02.2009, 12:19
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Mišo, pravdu máš
a všimol si si, že keď si chodcom, nadávaš na vodičov a naopak? ak nie, tak si výnimka, to je totiž taká ľudská prirodzenosť

Uto, 10.02.2009, 12:20
Ťažký Profík
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Tak práveže teraz keď jazdím furt autom a dostanem sa niekedy pešo na chodník tak som o dosť opatrnejší, poriadne sa popozerám či niečo ide..

Aj keď to kritizovanie vodičov z pohľadu chodca tam nejaké bude :smt124

Niva 1.7i, LPG, gurtne, dynamická gurtňa, navijáčik, šekle, lopata, baterka, CB, PMR, motorová píla, kompresor, air jack, menič 12/230V 1500W, nejaké náradie, T3 a ďalšia výbava Samurai s navijákom 9500LB, T3 :smt124

Uto, 10.02.2009, 13:21
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 22 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný