Dnes je sobota 19. júla 2025, meniny má Dušana a zajtra Ilj, Eliáš
Autor |
Správa |
Jameson
Frajer
|

Som úprimne zvedavý, na koho hodia vinu. Za normálnych okolností je to jasné, šofér nemal čo s autobusom robiť na kolajisku. Tak to - tipujem, aj skončí. Pritom spomínajú, že tragická nehoda sa tam stala už pred pár rokmi. Z vlastnej skúsenosti viem, že neoznačené priecestia sú často ruskou ruletou - vľavo zákruta, vpravo zákruta - ja to riešim tak, že sa rozkukám a keď nikde nič, na plný plyn to preletím, 30tka-netridsiatka. Zoberte si, že nehody sa stávajú aj pri samotných semaforoch (faktom je, že proti slnku to moc nevidiť), ale blbosť ľudí nepozná hranice a dokáže prekonať aj rampy (keď som raz videl video človeka, čo klučkoval medzi závorami, tak ma až mráz obchádzal. Každopádne, toto sú extrémy a možno som sviňa, ale keď niekto obchádza závory a zrazí ho vlak, tak je mi ľúto iba rušnovodiča... Na tomto prípade je tragické to, že proste tam ľudia moc na výber nemali. A možno ani šofér nie - ak tá viditeľnosť bola skutočne tak mizerná (a podľa svedkov bola), tak proste každé prechádzanie je lotéria a bolo len otázkou, kedy sa stane niečo hrozné... Ono otázka, ktorá asi jediná vysvetlí celú tragédiu je, že prečo tam preboha ten autobus zastal....
_________________ Zlaté zlatíčko so 150 koňmi pod kapotou... /Hyundai Terracan CRDi/
|
Pon, 23.02.2009, 15:11 |
|
 |
BBMiso
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 16.03.2008, 18:21 Príspevky: 705 Bydlisko: Banská Bystrica
|
Spravne Martin, aj ja si myslim ze to ma zabezpecit prevadzkovatel strediska a hlavne toto bola chyba vodica. To bolo skoro prve co ma ucili v autoskole - cez zeleznicny prejazd iba so zaradenou rychlostou.
_________________ Patrol GR Y61, 2,8TD
|
Pon, 23.02.2009, 15:16 |
|
 |
Martin 4
Trvalá prekážka
|
on to akýsi autobusár komentoval ... že chlapík zistil, že za tri to nedá a začal na priecestí loviť dvojku. Čo u pomaly už pamiatkovo chránenej karosy nemusí byť až tak jednduché a nemusí sa to podariť na prvý krát, najmä ak autobus úplne nestojí. Čím bolo nešťastie hotové.
Osobne sa domnievam, že tak veľa mŕtvych bolo aj pre to, že tesne pred cieľom vela ludí povstávalo zo sedačiek a začali si organizovať bagáž na vystúpenie.
_________________ SLOW & FURIOUS
|
Pon, 23.02.2009, 15:28 |
|
 |
MARTINO
OFFROAD Expert
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 20:45 Príspevky: 3143 Bydlisko: VYCHOD PO
|

Martin4 ako vždy,dobre a nezavisle nazory,až mi napada otazka či nechceš ist robit ministrovi Važnemu poradcu?  ale to len na odlahčenie temy,v prvom rade mi je luto všetkych ,či už tych čo nie su medzi živymi ,alebo ich rodinam ,Uprimnu sustrast.Luto mi je samozrejme vodiča,ktory možno za svoju chybu a sekundovu neopatrnost bude mat vyčitky do konca života.Ak však možem moj nazor ,tak je jedno či mal na prejdenie priechodu 7 sekund alebo viac,ak si nie som isty tak zastavim a počkam kym mašinka prejde.Zase aj včera hovorili svedkovia ,že vlak trubil.......a aj taka mala uvaha padla,že vlak možno ani nešiel 70 km/h ale menej ,lebo pri tej rychlosti tych 70 km/h by sa možno aj vlak celkom vykolajil...viem ,po boji je každy general,tak nechajme to na odbornikov a inžinierov nech to realne zhodnotia a dojdu k zaverom .
Snad ešte citacia z vyhlašky:
"Ž e l e z n i č n é p r i e c e s t i e
§ 27
(1) Pred železničným priecestím vodič je povinný počínať si mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčiť, či môže bezpečne prejsť cez železničné priecestie.
(2)....
(3.....
(4)...
(5) Pred železničným priecestím, pri ktorom je umiestnená dopravná značka „Stoj, daj prednosť v jazde!“, vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať.
_________________My car is Cherokee-Jeep Grand Cherokee ! 5,2 V8,MT Goodrich,3"liftik,CB,gurtna a dobra duša za volantom. ložiska a prislušenstvo http://www.martino-eshop.sk
|
Pon, 23.02.2009, 15:46 |
|
 |
Martinoff
OFFROAD Expert
Registrovaný: Uto, 30.09.2008, 18:01 Príspevky: 1932 Bydlisko: TO
|
MARTINO píše: (5) Pred železničným priecestím, pri ktorom je umiestnená dopravná značka „Stoj, daj prednosť v jazde!“, vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať.
Ja by som skôr pýtal, prečo tam nebola umiestnená aspoň stopka. To nie je niekoľko miliónová investícia. Teraz tam po nešťastí budú montovať svetlá, ale nebudú chýbať na nejakom inom nebezpečnom úseku?
_________________ Pajero II 3,5l V6 24v - a už v tom zase lietam...
L200 - pracovné, a to doslova!
|
Pon, 23.02.2009, 16:04 |
|
 |
Pato Zvolen
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 28.12.2006, 18:59 Príspevky: 586 Bydlisko: Zvolen
|
BBMiso píše: ... aj ja si myslim ze to ma zabezpecit prevadzkovatel strediska
Aaaaa, videl si už ako skromne vypadajú niektoré lyžiarske strediská na Horehroní a aké sú tam ceny ?? Napoviem ti : Akurát také aby v tejto "snehovej" biede pritiahli aaaspoň čo-to menej bonitných záujemcov a zaplatili elektriku za vleky. Takže : myslel si to dobre, ALE nedomyslel až do konca.
_________________Nikdy nesúťažte s debilom! Stiahne vás na jeho úroveň a tam vás prevalcuje svojimi skúsenosťami!  Ex. Lada Niva 1.6
|
Pon, 23.02.2009, 16:16 |
|
 |
samuaz
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pon, 27.10.2008, 19:09 Príspevky: 623 Bydlisko: Bacuch
|
chlapci pokial viem tak o zabezpecenie toho priecestia ziadala obec uz niekolko krat ci uz za vlady terajsieho alebo predchadzajuceho starostu chodim obcas tade a ta posrata zhrdzavena tabula dava skor navedomost ze je to trat do vedlajsej fabriky po ktorej si niekto misli ze tade uz nic nejazdi ale podla medii tam vodic nebol prvi krat uvidime jak to skonci v najblisich dnoch ma vipovedat nikto neni neomilny...
|
Pon, 23.02.2009, 16:30 |
|
 |
BBMiso
OFFROAD Expert
|
Pato nehnevaj sa ale za cenu poldenneho listka tam bude stat chlap s placackou a bude celkom happy. Nemusi hned budovat nadjazd.
tu mas cennik (netahaju az tak zadarmo):
http://www.polomka.sk/node/154
|
Pon, 23.02.2009, 16:42 |
|
 |
thunder
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 10.05.2007, 22:16 Príspevky: 1999 Bydlisko: Trencin
|
Martin 4 píše: Pri určovaní ako bude zabezpečené železničné priecestie sa posudzuje kadečo, okrem iného aj dôležitosť a frekventovanosť križujúcich sa komunikácií (železných aj asfaltových) ... Skutočne nie je možné na každé križovanie akýchkoľvek kolají s akoukoľvek cestou namontovať mnohomiliónovú technológiu.
kriteria su sice pekna vec, ale ked zomieraju ludia a vznikaju skody, nieco isto nie je v poriadku. mnozstvo nehod a potencialne velke riziko nie je vhodne kriterium? toto uz zial nie je teoria, ale realita...
taktiez podmienky sa mozu casom menit. ak to bola odbocka na lesnu cestu a za nou koniec sveta, bolo to ok, tak ako to je. ked je za tym ale lyziarske stredisko a zvyseny pohyb vozidiel, asi by sa to malo prehodnotit...
podla vypovedi v tv tam dochadza k nehodam casto. tak nech to kompetentni riesia. tam kde sa za 20 rokov nic nestalo, tam je to v poriadku, ze nic neblika. ale toto evidentne nebude ten pripad...
|
Pon, 23.02.2009, 16:46 |
|
 |
Fefe
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 16.11.2008, 20:51 Príspevky: 1050 Bydlisko: Bratislava
|
pozrel som si ten prejazd na nete
http://www.sme.sk/c/4320510/videokoment ... etrov.html
a podľa stavu samotného prejazdu a komunikácie tá Karosa musela ísť čo s najmenším zaradeným rýchlostným stupňom aj kvôli nízkemu podvozku hlavne zadnej časti. Otázne je v akom bol stave ten autobus a aké mal skúsenosti vodič.
Bohužial niekedy priecestia sú tak postavené, že náležitý výhľad má vodič len vtedy ak stojí priamo na priecestí. Mne osobne tu chýba ZÁKON alebo určité § znenie kde by bolo stanovené aby na každom priecestí bolo všetko na každú stranu "vykosené" na 500m na každú stranu. Všetci čo jazdíme vieme-vidíme ako sa železnice NESTARAJÚ o "porast" pozdlž kolajníc.
_________________ Nissan Pathfinder R51 2005 128kW malá "expedičná" úprava: ASFIRpredný nárazník + ochrana spodku, IRON MANpodvozok, BFG KO2pneu,navijáčik, ARB uzávierky diferenciálov + kompresor
|
Pon, 23.02.2009, 19:09 |
|
 |
pfka1
Ťažký Profík
Registrovaný: Str, 30.01.2008, 6:38 Príspevky: 284 Bydlisko: krupina-/nemusite sa pfkovat -staci PETER,petko atd/
|
panskym panom uradnikom ak nejakeho stretnete dajte radu ze-kedze vlak aj za pouzitia rychlobrzdy brzdi na pipkinu bacu staci prikazom,nariadenim,zakonom/mozu si vybrat/obmedzit rychlost vlaku na nechr.zelez.priecesti na 30km ......ak by nahodou ze su to skody na naraste phm pri znovurozbiehani,tak odvaznejsi/jebn.utejsi/z nich to mozu porovnat s hodnotou ludskych zivotov.....aspon bude koho poslat do ri.ti....
_________________ ked to nejde silou,skus to este silnejsou silou...pripadne si precitaj navod na pouzitie...........REBELY FOREVER-AND YOU?(':smt134')
|
Pon, 23.02.2009, 19:52 |
|
 |
bull4x4
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pon, 24.03.2008, 14:40 Príspevky: 2320 Bydlisko: Sliač
|
Jameson píše: (keď som raz videl video človeka, čo klučkoval medzi závorami, tak ma až mráz obchádzal
neviem ako teraz, ale v obdobi tak 4-10 rokov(vtedy som na Horehron chodil pravidelne), by sa ti kludne mohlo stat, ze na priecesti budes stat aj cely den - doslova (bud boli ujb..ne kable, alebo doj...ne rampy)
ludi mi je samozrejem luto, a ja v ziadnom pripade nechcem nikoho odszudzovat, ale osobne si myslim, ze vinu daju vodicovy - a aj vseobecne ohrozenie
Na margo priecesti a inych dolezitych veci na preveciu bezpecnosti dopravy (a nielen to) - na Slovensku je velmi tazke urobit nieco, z coho nema kompetentny clovek nejaky osoh
Toto konkretne priecestie sa ide vraj riesit, len zase ako vzdy az ked sa nieco zle stalo a kompetentnych donutil drobnohlad a tlak verejnej mienky, lebo vcera bol nazor na jeho bezpecnost uplne iny!
_________________http://www.4x4offroad.skRasto Nissan Patrol Y60 TD 4,2T, Silverstone Extreme 35'', Ironman, 2x Superwinch EP9 ex.Nissan Patrol 3.0 DTi, Silverstone 35'', Ironman C foam cell, Superwinch Talon
|
Pon, 23.02.2009, 20:51 |
|
 |
marcus
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 09.12.2007, 22:40 Príspevky: 1128 Bydlisko: Nové Zámky
|
Ako som počul tak vraj tam dajú svetelnú signalizáciu  Neskoro ale predsa....
_________________TOYOTA 4 Runner 3.0V6 , off road club NZ, www.4x4nz.sk
|
Uto, 24.02.2009, 9:19 |
|
 |
Pato Zvolen
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 28.12.2006, 18:59 Príspevky: 586 Bydlisko: Zvolen
|
BBMiso píše: Pato nehnevaj sa ale za cenu poldenneho listka tam bude stat chlap s placackou a bude celkom happy. Nemusi hned budovat nadjazd. tu mas cennik (netahaju az tak zadarmo): http://www.polomka.sk/node/154
Uff, si mi dal teda .... Som SHOCKovaný - fakt nemťahajú zadara, ba priam na stredisko v takej "prdeli" cenovú latku vysoko nastavili. Na Horehroní som bol ani nie tak nedávno zvyknutý na ceny okolo 1/2 - 1/3 toho co pýtajú dnes.
Ale odhliadnuc od toho aké sú tam ceny, snehové podmienky a ako "ide" podnikateľovi tak uuurčite nembude mať ochotu prispievať na "niečo obdobné". Platí predsa miestne dane a tým pádom finito. Leda že by mu to prinášalo bezprostredný efekt a prílev návštevníkov, ale o tom pochybujem.
_________________Nikdy nesúťažte s debilom! Stiahne vás na jeho úroveň a tam vás prevalcuje svojimi skúsenosťami!  Ex. Lada Niva 1.6
Naposledy upravil Pato Zvolen dňa Uto, 24.02.2009, 10:18, celkovo upravené 1
|
Uto, 24.02.2009, 9:52 |
|
 |
BBMiso
OFFROAD Expert
|
Neberte to tak ze som cynik, ale ak to miesto splna podmienky aby tam bolo take oznacenie ake je, tak preco to menit? Alebo zmenme kriteria na nechranene zel.priecestia a zmenme aj znacenie.
|
Uto, 24.02.2009, 10:10 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|