Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Pia, 16.05.2025, 0:29
Dnes je piatok 16. mája 2025, meniny má Svetozár a zajtra Gizela

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 240 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Ďalší
 Vybava auta - alebo co so sebou vlacite, a preco ... 
Autor Správa
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
... tu by som sa jaksi vložil do debaty... páč šklbať lanom/gurtňou ktoré/á k tomu nie je určené/á je nemúdry postup.. :? Gurtňa to v pohode vydrží, ale už som bol osobne prítomný keď sa pri podobnej pochabosti odporúčal úplne zdravý a vcelku aj dosť masívny ťažný hák z GR...

Na vyprosťovanie trhom sú určené špeciálne laná inak v cudzích zemiach zované KERR (Kinetic Energy Recovery Rope) alebo tiež "snatch strap". To je pružné lano, ktoré sa zapriahne o stroskotavšieho a poukladá sa do meandrov na zem. Záchranca sa rozbehne, bystro radí jedna-dva a drží plyn. Lano sa našponuje, natiahne a pri zmršťovaní spolu z pohybovou energiou ťahajúceho auta vycukne zapadlého zo závozu. Tak dokáže menšie auto vytrhnúť aj podstatne väčšia a ťažšie auto ležiace na bruchu. Na videu som videl ako takým spôsobom LR Def 110 vytrhol veličizný šesťkolesový náklaďák Mercedes zapadnutý do pol kolies :shock: :shock: :shock:

Pon, 23.10.2006, 14:23
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
No chlapci,tak dobre som sa už veru dlho nezasmial-až mi slzyčky tečú po líčkach :smt082 teda asi vás chytilo básnické črievko či čo :-D

Pon, 23.10.2006, 15:22
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
... tu by som sa jaksi vložil do debaty... páč šklbať lanom/gurtňou ktoré/á k tomu nie je určené/á je nemúdry postup.. :? Gurtňa to v pohode vydrží, ale už som bol osobne prítomný keď sa pri podobnej pochabosti odporúčal úplne zdravý a vcelku aj dosť masívny ťažný hák z GR...

-presne preto vozím aj klasické - to hrubšie - lano na ťahanie, lebo je pružné a koncové háky sú pevné - takže za dodržania podmienky, že kovová časť musí byť pripnutá na ťahanom a ťahajúcom aute a nie medzi nimi, roztrhnutie neznamená ohrozenie zdravia ani majetku, háky ostanú na autách, akurát lano rupne...za podmienky, že sa neurve hák na lane aj s pôvodne privareným hákom (okom) z ťahaného auta...preto staré abo inak nedôverihodné auto ťahať z brindy zásadne statickým lanom, resp. statickou gurtňou...
kamarát používa staré lezecké dinamické lano uviazané na nejakých 20 až 30 metrov, čím si zabezpečuje dostatočný odstup a aj pružiaci efekt je priaznivejší (fyzika nepustí); asi na 4-5 drmnutí ma postupne zapichnutého a vzpriečeného v záveji natočil tak, že som z toho poľahky vyšiel s jeho malým prispením...

To Jacko: pravdu máš, dobrá téma na humor, preto si aj prdel robíme, ale v praxi treba byť aj opatrný, aby bolo prečo sa smiať... to isté platí o používaní navijaku, ono to nie je žiadna veda, len vždy treba najprv domyslieť, čo sa môže stať a podľa toho prispôsobiť postup...strašne nemám rád frajerov, čo všetko robia suverénne a rýchlo - neberiem im, že majú prax a doteraz sa im nič neprihodilo - práve to je nebezpečné - myslieť si, že sa nič zlé nemôže stať...až raz nastúpi neúprosná fyzika... ;-)

Uto, 24.10.2006, 11:22
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ja by som este doplnil na margo strielajucich lan, ze je odporucene stred lana zatazit starou dekou alebo inou tazsou latkou, ktora pri prasknuti lana toto okamzite taha k zemi, cim je znizene riziko poranenia ... Ono ak to aj prdne s hakom, tak hak sice poleti, ale mal by ist aj s lanom k zemi, a pozemi uz len par krat poskackat ... Ak vsak lano nie je zatazene, dolet haku sa diametralne predlzuje ... :(

Dokonca som videl niekde origo navleky na lana prave pri vyprostovani ...

Uto, 24.10.2006, 11:47
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
-veru dobrý nápad ako jednou fyzikou vyhúpať s tou druhou... :-D

Uto, 24.10.2006, 11:53
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
finder píše:
Ja by som este doplnil na margo strielajucich lan, ze je odporucene stred lana zatazit starou dekou alebo inou tazsou latkou, ktora pri prasknuti lana toto okamzite taha k zemi, cim je znizene riziko poranenia ... Ono ak to aj prdne s hakom, tak hak sice poleti, ale mal by ist aj s lanom k zemi, a pozemi uz len par krat poskackat ... Ak vsak lano nie je zatazene, dolet haku sa diametralne predlzuje ... :(

Dokonca som videl niekde origo navleky na lana prave pri vyprostovani ...

Neco take .....

Obrázok

Uto, 24.10.2006, 12:54
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
DanoDEF píše:

Neco take .....

Obrázok

-stále tvrdím, že všetci ľudia všetko vedia (čo neznamená, že každý vie všetko, ale vieme to všetci dokopy...tak sem s ďalšími múdrosťami sveta!!! :-D :-D :-D

Uto, 24.10.2006, 13:58
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
...keď už sme sa prekopali až k lanám od navijáku....

Z istou nevôľou, ba až pohoršením pozorujem, že aj navijáky výrobcov zvučných mien svetového formátu (o čínskych nounejmoch ani nehovoriac) prichádzajú k nám s lanom zakončeným okom zalisovaným do hlinníkového valčeka, nezriedka bez očnice (srdiečka)

Každému podobne postihnutému zo západu SK doporučujem návštevu Trakovíc (prvá dedina od Hlohovca smerom k Trnave) kde je oproti kostolu firma na laná, reťaze, gurtne a pod.
Auto sa odstaví vedla domu, lano sa odmotá z navijáku a strčí sa cez okno do dielne. Tam je jeden sváko, ktorý za 150 Sk spraví riadny koncový záplet aj s očnicou a bandážou presne podla STN EN.

Potom to vyzerá asi takto :
Obrázok

Uto, 24.10.2006, 20:32
Profil WWW
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Spravia Ti to aj v Ba. http://www.a-max.sk/ (neviem, či je to reklama, ale sú to šikovný chalani)
Po správnosti by sa ešte na miesto kde sa laná stretajú mal navliecť niečo ako prsteň a zalisovať. Tak.

http://www.aloha.sk/
http://www.excursion.sk/
http://picasaweb.google.sk/michi4x4

Uto, 31.10.2006, 23:46
Profil WWW
Ťažký Profík

Odpoveď s citáciou
Poslať 
sadu ziaroviek........v Grande nie je miesto ani na lekarnicku....aspon som teda nic nenasiel....po tejto stranke ma strasne sklamal...

Pon, 06.11.2006, 12:30
Frajer
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Jestli tedy mohu prilozit topurko do taboracku, tak mam pouze povinou vybavu a silene silnicni gumy. No ale jsem hrdy na to ze mam tri sady nakladnich kurt, i s racnami, to jako misto navijaku. Je to pro me celkem levnejsi. Vzdycky pritahnu jednu pak dam druhou a tretia tak dokola cely rok nez je auto venku. A kdyz to jinak nejde, volam kamarada at me vytahne. A na to jsem sehnal special kurtu na jerab, nosnost dvacet tun. No a tim to vetsinou zmaknu. Jinak by jsem si chtel postavit pracovni zahradku na pajero, litle verze, rok 94. Nema pro me nekdo inspiraci.???????? Prosim

Pon, 06.11.2006, 20:57
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Jano JP píše:
-veru dobrý nápad ako jednou fyzikou vyhúpať s tou druhou... :-D

Ako som pozeral LAdogu, tak som si vsimol, ze asi kazdy kto mal navijak, mal koniec lana pri haku zatazeny hromadou olovenych kruzkov ...

Pon, 06.11.2006, 23:34
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
DanoDEF píše:
este nikto nespomenul

- startovacie kable ale fakt startovacie nie z Baum....
- supravu na opravu defektu

Takze priznam sa asi pred mesiacom som si kupil startovacie kable ,ale z METRO a co sa stalo? Poslali mi papier asi v tom zneni,ze: ,,Slovenska obchodna inspekcia na tieto kable vydala zakaz predaja,pretoze nevyhoveli bezpecnostnym mechanickym poziadavkam a vykonanym skuskam oteplenia.,, Preto mi ponukaju vymenu za iny tovar vo vyssej hodnote,takze chlapi mali ste pravdu ak kable tak poriadne! Lenze teraz mi poradte ,co su to kvalitne kable ? Kde ich zohnat resp. kto ma byt vyrobca? :oops: :?

ložiska a prislušenstvo http://www.martino-eshop.sk

Štv, 09.11.2006, 11:13
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
....obávam sa, že realistické štartovacie káble asi v obchode na predaj nebudú. Takže by som najskôr doporučil vyhľadať obchodníka zaoberajúceho sa predajom vecí na zváranie oblúkom a od neho výmenou za bankocedule primeranej hodnoty získať dva kusy hrubého kábla k švajcmašine a zo štvoro kostriacich klieštin k tomuže. A ak je to obchodník solídny a remesla ctidbalý, tak bude znať aj umenie ako riadne a profesionálne tie klieštiny ku koncom káblov prionačiť a požadovaný úkon za úplatu aj vykoná.

Potom už stačí na konce káblov červenou a čiernou páskou naznačiť kde jest + a - a vyzískaš tak štartovacie káble ktoré určte nebudú zhovna aké sa po rôznych obchodných reťazcoch naivným zákazníkom podsúvajú.

(ale od metra je solídne že Ti poslali papier ktorým si vlastne nasrali na hlavu...)

...inak my sme za mlada nahadzovali liasky a sedemstošestky s mrtvými baterkami tzv. "priložením" Jeden chlap oprel konce drátov o baterky, druhý taktiež a tretí štartoval. Len na to treba vela personálu (3 ks) a opierači musia mať pevnú ruku a dobré nervy, pretože ak káble dosť fest nepritlačil, následný ohňostroj bol úchvatný... :lol:

Štv, 09.11.2006, 12:04
Profil WWW
koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
....obávam sa, že realistické štartovacie káble asi v obchode na predaj nebudú. Takže by som najskôr doporučil vyhľadať obchodníka zaoberajúceho sa predajom vecí na zváranie oblúkom a od neho výmenou za bankocedule primeranej hodnoty získať dva kusy hrubého kábla k švajcmašine a zo štvoro kostriacich klieštin k tomuže. A ak je to obchodník solídny a remesla ctidbalý, tak bude znať aj umenie ako riadne a profesionálne tie klieštiny ku koncom káblov prionačiť a požadovaný úkon za úplatu aj vykoná.

Jáj Maťko, ako pekne, múdro a súvisle si to napísal :-D
Ale takô onô káblovô hrubô a hotovô sa možnože bude dať za bankocedule aj v magazíne z dielcami pre nákladnie vozidlá zakúpiť.

J aosm minulý rok kúpil v ZA v obchode s ND na Avia štartkáble s hodnotou 600A. Pekné, hrubé, 3metrové, medené, s koncovkami. Za asi 900 Sk.
A ak si správne spomínam, tak normovaná prúdová hustota medi je 4A/mm2, v špičke až 7 a podľa kábla s prierezom 12mm mi plocha vychádza na 113mm2 a teda prúdovo úplne vyhovuje

Štv, 09.11.2006, 12:26
Profil WWW
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 240 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný