Dnes je piatok 23. mája 2025, meniny má Želmíra a zajtra Ela
Aku CB do auta na zaciatok ?
Autor |
Správa |
Pato Zvolen
OFFROAD Expert
Registrovaný: Štv, 28.12.2006, 18:59 Príspevky: 586 Bydlisko: Zvolen
|
Apop píše: To bacaono: Niekedy staci len vymenit koax za kvalitnejsi alebo zmenit polohu anteny.
Nooo, necítim sa byť "riaditeľom zemegule", ALE takýto postup som ešte počas svojej "praxe" v CB segmente nezažil.
Ad.1 nemnapadá ma za čo by si xcel meniť obligátne používanú tenkú RG 58-ku ?? A hlavne za čo by i ju menil ??
Ad.2 Okrem prípadu, že je kábel evidentne zalomený bezprostredne pri magnete som sa z celkovou výmenu kábla nestreol.
_________________Nikdy nesúťažte s debilom! Stiahne vás na jeho úroveň a tam vás prevalcuje svojimi skúsenosťami!  Ex. Lada Niva 1.6
|
Str, 08.12.2010, 22:35 |
|
 |
Pato Zvolen
OFFROAD Expert
|
jarot píše: bacaono píše: Ved ked sa mi to aj podari nejako zrovnat na pasmo, tak tych 2,5 az 3 je dost nie?? ? Podľa mojich inf. max 1.8
Povedzme, že hodnota PSV 1:2 sa "považuje" za kriticky akceptovateľnú na prežitie "koncáka".
_________________Nikdy nesúťažte s debilom! Stiahne vás na jeho úroveň a tam vás prevalcuje svojimi skúsenosťami!  Ex. Lada Niva 1.6
|
Str, 08.12.2010, 22:37 |
|
 |
Pato Zvolen
OFFROAD Expert
|
Apop píše: Tiez mam Turbo 3000 nakolko bola dlha 180cm mam ju vzadu nad rezervou. Nad strechu auta trci uz len prut.
V tomto prípade si "celkový výkon" kvalitnej antény a tým aj jej vyžarovací diagram výrazne degradoval jej umiestnením - ale toho si si zrejme vedomý aj sám, keďže sa tu o tomto už fúúúúru vecí popísalo.
V takýchto prípadoch je niekedy MÁLO (menšia dĺžka) možno VIAC (ako veľký / dlhý žiarič).
|
Str, 08.12.2010, 22:42 |
|
 |
Apop
Ťažký Profík
|
To Pato: Vedel som ze sa toho chytis. Svoj nazor mam tak ako mas aj ty svoj.
Este jedna vec. Nieje kabel ako kabel ale to ty urcite vies.
K antene ano vyzarovaci vykon sa znizil a slusne no napriek tomu som s umiestnenim a vyberom spokojny... Ked sme uz pri tom ty mas na aute kde CB antenu? 
_________________ Patrol GR 3.O TDi Wagon, maxis crawler 35x12.5 R15, IM, navijak, CB, PMR
Naposledy upravil Apop dňa Str, 08.12.2010, 22:52, celkovo upravené 1
|
Str, 08.12.2010, 22:50 |
|
 |
Pato Zvolen
OFFROAD Expert
|
bacaono píše: Napada ma len navarit na koniec kusok nerezoveho zvaracieho drotu adekvatneho priemeru.  Alebo su aj nejake ine sposoby?
Ja som nikdy ešte nemnadváral a spravil som fúúúru antén takto predľžovaním - ja to riešim takým AL vysústruženým mini "mezikusom"
|
Str, 08.12.2010, 22:51 |
|
 |
JohnGee
Ťažký Profík
Registrovaný: Sob, 27.02.2010, 2:02 Príspevky: 281 Bydlisko: Stará Lubovna
|
nazdar nechcem zbytocne robit nove vlakno zaujimalo by ma ci mozem dat vysielacku do auta a policajt mi nato nic nepovie??? alebo je k tomu potrebne niejake povolenie??? pripadne nieco ine???
_________________ Range Rover Classic 3.9V8
|
Str, 08.12.2010, 22:57 |
|
 |
Apop
Ťažký Profík
|
CB je volne obcianske pasmo. Policat ma zatial koli tomu nikdy nezastavil iba raz na hraniciach kontrolovali atest a raz v Rakussku policaj chcel vidiet blombu na stanici ci nebola nejako upravena.
_________________ Patrol GR 3.O TDi Wagon, maxis crawler 35x12.5 R15, IM, navijak, CB, PMR
|
Str, 08.12.2010, 22:59 |
|
 |
efendi
Velky Kraken
Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01 Príspevky: 8013 Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka Tornala City
|
to co mi pouzivame na to netreba ziadne povolenie, bo pracuje na cb pásme,,
ale keby sme mali vysielacky ako su napr. v policajnych aftach, poziarnych a sanitkách na to treba povolenie,,
_________________ EX Suzuky Samuraj1.3 EXJeep Cheroke 2.1TDI EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60 EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited
|
Str, 08.12.2010, 23:00 |
|
 |
Pato Zvolen
OFFROAD Expert
|

Apop píše: To Pato: Vedel som ze sa toho chytis. Svoj nazor mam tak ako mas aj ty svoj. Este jedna vec. Nieje kabel ako kabel ale to ty urcite vies. K antene ano vyzarovaci vykon sa znizil a slusne no napriek tomu som s umiestnenim a vyberom spokojny... Ked sme uz pri tom ty mas na aute kde CB antenu? 
Tu nejde o názor, tu ide o logické, elektrické a fyzikálne súvislosti. Názor môžeš mať na "bulvár", ale pri anténach sa riadiš elekrikou, fyzikou A .... v neposlednm rade radmi skúsených rádioamatérov - teda aspoň ja.
Kábel má zmysel meniť tam, kde je / bol by badateľný útlm, čo na tých 3-4m od magnetu, no neviem - ale to je skôr vec vkusu - ja osobne by som fabricky zatavený kábel bez badateľnej ujmy "nebantoval" pokiaľ by to nebolo nevyhnutné.
Áno samozrejme sú kvalitné káble ALE !! tam si už cenovo niekde úúúúplne inde a to sme LEN pri kábli.
Ja som v RO mal / mávam (keď už) magnetku priamo v strede strechy, ALE časom si asi "nakerujem" anténu napevno medzi svelá dostredu na prednú svetelnú rampu.
|
Str, 08.12.2010, 23:03 |
|
 |
Apop
Ťažký Profík
|
To Pato: Mas pravdu elektomagnetika nepusti.
Pokial che niekto nieco blizsie staci hladat
www.cbradio.cz/forum/
|
Str, 08.12.2010, 23:10 |
|
 |
JohnGee
Ťažký Profík
Registrovaný: Sob, 27.02.2010, 2:02 Príspevky: 281 Bydlisko: Stará Lubovna
|
Apop píše: CB je volne obcianske pasmo. Policat ma zatial koli tomu nikdy nezastavil iba raz na hraniciach kontrolovali atest a raz v Rakussku policaj chcel vidiet blombu na stanici ci nebola nejako upravena.
tak to som nevedel tak som sa radsej opital... dik
_________________ Range Rover Classic 3.9V8
|
Str, 08.12.2010, 23:16 |
|
 |
Apop
Ťažký Profík
|
To JahnGee: Kto sa pyta ten sa dozvie. 
|
Str, 08.12.2010, 23:18 |
|
 |
Apop
Ťažký Profík
|
To Pato: Nedami to, OFFROAD nieje vyslielacie zariadenie (vozitko) na chytanie spojeni. Preto moj nazor znie, ze je dobre si dat antenu tak aby ti na aute ako aj antene nevznikli skody pri offroadeni.. radsej znizit vysielacie schopnosti ako nieco poskodit ci urvat.
Nie kazdy sa vozi prevazne po cestach so svojim offroadom.
|
Str, 08.12.2010, 23:39 |
|
 |
Pato Zvolen
OFFROAD Expert
|
Áno súhlasím, ale príde mi vcelku kontraproduktívne kupovať si "nadupanú" anténu a potom jej kvality degradovať kvôli tomu aby som nedomrvil žiarič. Je to niečo ako kúpiť si "športiak" na naše cesty - reálene jeho dispozície nie je kde využiť.
To mi už príde logickejšie účelovo vzhľadom k okolitému "porastu" si priamo zadovážiť kratšiu anténu, či ???
|
Str, 08.12.2010, 23:50 |
|
 |
Apop
Ťažký Profík
|
PATO najdi antenu s ohybnou cievkou a potom dam na tvoje slova. Mne pride logicke dat "nadupanu" antenu a znizit jej vlastnosti ako dat normalnu antenu a tej znizit vlastnosti. Riadim sa logikou. "Pri OFFe radsej chranenejsiu antenu ako lepsi dosah." alebo iny sposob "radsej kratsia vzdialenost spojenia ako ziadna s pozkodenou antenou".
Pokial budem chciet auto na expedicie (radioamaterske) mas moje slovo, ze mi ho budes moct navrnut. Tvoj nazor na umiestnenie anteny na offroad auta berem a ja mam iny.
Ludia co to precitaju si uz nazor spravia a pokracovat v tejto debate nema vyznam.
Naposledy upravil Apop dňa Štv, 09.12.2010, 8:53, celkovo upravené 1
|
Štv, 09.12.2010, 0:10 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|