Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Štv, 15.05.2025, 13:41
Dnes je štvrtok 15. mája 2025, meniny má Žofia a zajtra Svetozár

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 44 ]  Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší
 Vlečenie vozidla bez ŠPZ 
Autor Správa
Začínajúci koumák

Odpoveď s citáciou
"Počul" som, že sa to vraj nesmie, ale teraz na tom tak uvažujem, že ktorý predpis to vyslovene zakazuje vliecť za sebou (trebárs na lane) vozidlo bez ŠPZ (napr. vyradené z premávky) ? Čím policajti v takýchto prípadoch argumentujú?

Pozeral som najnovší sadzobník pokút a ani tam mi nič vhodné za vlečenie takéhoto vozidla nepasuje. Čo vy na to?
http://www.webnoviny.sk/download/748/sa ... -pokut.pdf

Pia, 07.01.2011, 8:05
Frajer
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ked budes sediet v tom tahanom tak dostanes pokutu za jazdu vo vozidle nesposobilom na prevadzku po pozemnych komunikaciach alebo ako sa to pise.. Nemas papiere k tomu, TK, EK, poistku, najde sa toho dost na pokutu aj zobratie vodicaku.

Pia, 07.01.2011, 8:31
Začínajúci koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
No, tiež som predpokladal, že asi také niečo vytiahnu, ale nevidel si niekde nejaký metodický výklad k takej situácii?

Pia, 07.01.2011, 8:41
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Na mieste je otázka či pod pojmom "použitie vozidla ktoré nespĺňa podmienky na prevádzku na pozemných komunikáciách" je možné zahrnúť aj jeho vlečenie na lane.
Ja osobne si myslím že ano. Také auto nemá na ceste čo hľadať. Môže sa napríklad lano pretrhnúť a vlečené auto spôsobí dopravnú nehodu, samozrejme bez uzavretej PZP.

Pia, 07.01.2011, 8:55
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
ale chlapik sa pyta na paragraf, predpis, logiku na zaklade ktorych pokutuju vlecene auta. a preco napr. nepokutuju konsky zaprah.

Pia, 07.01.2011, 9:15
Frajer
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Je jedno ci je to auto vlecene alebo nie, je sucastou cestnej premavky ked ide po svojich. To mas to iste ako s vozikom, tiez musi mat papiere a splnat vsetky ostatne nalezitosti.

Pia, 07.01.2011, 9:35
Začínajúci koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
No veď práve o to ide čo píšeš a aj ako písal "rustycj". Chceš mi povedať, že konský záprah spĺňa podmienku premávky na poz. komunikáciách? Chceš povedať, že cigáni ťahajúci svoje taligy to spĺňajú tiež? A čo bačovia, či včelári, keď sťahujú svoje kolesové maringotky z miesta na miesto?

Pia, 07.01.2011, 9:48
Koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
konsky zaprah musi byt vybaveny minimalne odrazkami.(konovi dat na hlavu čelovku a blinkre do usi :D)
na kona nepotrebujes ani vodicky zakon to neprikazuje ale tak isto ako na bycikli musis vediet vyhlasku ak sa pohybujes na ceste.

§ 34
Vlečenie motorového vozidla

(2) Motorové vozidlo sa smie vliecť len vtedy, ak má účinné riadenie a brzdy; povinnosti podľa § 4 ods. 1 a 2 sa vzťahujú aj na vodiča vlečeného motorového vozidla. Vodiči vlečeného a vlečného motorového vozidla sú povinní vopred sa dohodnúť na spôsobe dorozumievania počas jazdy.

teda:
§ 4
Povinnosti vodiča

(1) Vodič je povinný

a) použiť na jazdu len vozidlo, ktoré možno prevádzkovať v cestnej premávke, 6)
b) mať pri sebe platné doklady predpísané týmto zákonom alebo osobitným predpisom, 7)

podrobnejsie tu:
http://blog.sme.sk/blog/115/181318/2009-8-zakon-o-cestnej-premavke.html

Pia, 07.01.2011, 9:50
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
konský záprah bohužiaľ nepodlieha evidenčnej povinnosti, teda pokiaľ myslíme rebriňák a taktiež nemusí chodiť na STK. Motorové vozidlo je už trochu iná kategória a musí spĺňať všetko čo zákon a vykonávacie vyhlášky kážu

Pia, 07.01.2011, 9:55
Frajer
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
petersi píše:
No veď práve o to ide čo píšeš a aj ako písal "rustycj". Chceš mi povedať, že konský záprah spĺňa podmienku premávky na poz. komunikáciách? Chceš povedať, že cigáni ťahajúci svoje taligy to spĺňajú tiež? A čo bačovia, či včelári, keď sťahujú svoje kolesové maringotky z miesta na miesto?

Ale konsky zaprah ani kara tahana ciganom nie je motorove vozidlo takze na ne sa vztahuju ine paragrafy, konkretne 21ka v tejto vyhlaske http://www.striedavka.sk/index.php/zakony/314.html

Pia, 07.01.2011, 10:01
Začínajúci koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ach chlapci, stále mi pripomínate to, čo aj predpokladám že poviete :-).
Ja sa pokúšam len nájsť možnosť ako si doviesť domov napr. Offa bez ŠPZ-tky ináč než na prívesnom vozíku. Samozrejme za predpokladu, že má funkčné riadenie a brzdy... Zdá sa ale, že iná možnosť v súčasnosti už asi nebude :-(

Pia, 07.01.2011, 10:11
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ak si das Offa odviezt na privese kamosovi alebo niekomu co ma prives,a tu medzi nami ich ma dost,tak ta to vide lacnejsie a bez nervov ze budes mat z chlpatymi problemy.Do tahaneho auta bez papierov ti nikto nesadne.To byvalo ale doba sa meni.

Pia, 07.01.2011, 10:18
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
iná legálna možnosť asi neexistuje než na vozíku...dávať si tam špz z iného auta ti radiť nebudeme, to tiež smrdí problémami :wink:

Pia, 07.01.2011, 10:22
Začínajúci koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
JA viem, viem, kamaráti,... len som si myslel, či sa náhodou niečo nedá,... ale to fakt už len bejvavalo... :-)

Pia, 07.01.2011, 10:42
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Sice mimo ale vratim sa k tomu zaprahu , pokial ta zastavia policajti a nemas odrazky pruser , a ak ktomu este nedaj boze fuknes a mas vodičak tak sa snim mozes rovno rozlucit . Uvediem pr. nedavno siel kamarat na koni a viedol este 1 za sebov zastavili sa policajti ci moze fukat - nakoniec musel aj tak nepomohli ziadne vyhovorki , o vodicak nastastie neprisiel bo to bolo malo ale pokuta ho neminula :wink:
A k teme - existuje vinimka na tahanie alebo presun vozidla bez spz len ci ti ju daju ? tak isto sa da aj jednorazova poistka uzavriet na dobu cca. 1 mes. a netreba ani spz ako je to napr. pri malotraktore ktori sa presuva aj po ceste obcas :wink: no pri vleceni ti musia fungovat brzdy a svetla ,pluz za tebov by malo ist doprovodne vozidlo zo zapnutymi vystraz. smerovkamy . Ja som tak daval do srotu favorit a aj skodulu mal som tu vynimku na jednu jazdu z bodu A do B a bola tam uvedena aj hodina tusim kedy sa to moze prepravovat

Prejdem kade chcem - skoro všade !

Pia, 07.01.2011, 11:12
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 44 ]  Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný