Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Štv, 22.05.2025, 11:03
Dnes je štvrtok 22. mája 2025, meniny má Júlia Juliana a zajtra Želmíra

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 127 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Ďalší
 Alternativne energie 
Autor Správa
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Garganel asi máš na mysli nejaký takýto komín ? http://www.aktuality.sk/clanok/190950/a ... vba-sveta/

Pia, 09.03.2012, 22:39
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
nie pani mal som na mysli toto :

http://eshop.gyron.sk/2011010073-tepeln ... 120mm-5536

je to tepelny vymennik, ale predstavte si to tak, ze ten vymennik je nadrzka plna vody z vnutra to ohrieva prebytocne teplo ktore by aj tak islo hore kominom. Otazka je len ci by ta ohriata voda stacila na pohananie nejakej turbinky.
Ak ano akej a kolko elektriny by to vyrobilo

a ak nie tak pre chatarov je to sposob ako ohrievat teplu vodu na umyvanie riadu :)

Sob, 10.03.2012, 18:28
Proviantak
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
este Vas chvilocku popocuvam :-)

Sob, 10.03.2012, 21:04
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Dufam, ze nebudem za blazna :-D

Nasiel som doma 3 kvetinace (Truhliky), pri prechadzke lesom som si s agata osklbal tobolky so semenami, posadil som do raseliny ... A min. z 30 semien, mozno tak 10 vzklicilo. (predtym asi tyzden v teplej vode namocene).

Naco toto vsetko ? Pre dobry pocit :-D. Hlavne ma zaujima, ako (ne)uspesne sa male sadenice, po presadeni rozmnozia/rozsiria.

Vobec sa cudujem, ze sa agat nevysadza intezivnejsie.

Viaze v pode dusik, nie je narocny na kvalitu pody, medonosny prinos jasny, ze vyraba kyslik je tiez kazdemu zrejme, vraj sa mu dobre dari v ovzdusi s vyssom obsahom CO2, ma slusnu vyhrevnost, je kvazi rychlorastuci, nema skodcov (okrem cloveka samozrejme :-D , v domovine, co je USA ma nejakych 2 chrobakov, u nas sa nevyskytuju).

V madarsku pokrytych 22% plochy agatom, u nas vraj cca 2%.

Naposledy upravil finder dňa Uto, 29.01.2013, 13:57, celkovo upravené 1

Uto, 29.01.2013, 10:12
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Pozor Tibor, nerob to.

Agát uvoľňuje do pôdy jedy, ktorými zabíja okolitý porast. Nakoniec ostane sám a zaplaví Agátčinou celú plochu. Je vhodný akurát na kúrenie - ani údiť sa ním nemôže, lebo drevo je jedovaté. Celý je jedovatý okrem kvetov - chvála Bohu, lebo ani med by sme nemohli jesť.

Otec vysadil dva Agáty na chate a ja som ich pred 10 rokmi zrezal. Doteraz každú jar behám po lese a vytrhávam aj s koreňmi mladé Agátiky, ktoré každú jar vyrašia zo zeme.

Agát sa u nás vysadil na podmáčaných lužných plochách na južnom Slovensku, kde nerastie iná drevina. Odtiaľ sa šíri na sever a poviem ti, majú lesáci čo robiť aby ho eliminovali. Vo Veľko Krtíšskom okrese sa im to nepodarilo, tam je agát pomaly monokultúra.

LAND ROVER Discovery II.

Uto, 29.01.2013, 11:10
Začínajúci koumák
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ale okrem toho ma agatove drevo velmi dobru odolnost:

Citácia:
Agátové drevo je objemovo a tvárovo veľmi stále, tvrdé, húževnaté, má výborné pevnostné a pružnostné vlastnosti a nízku opotrebovateľnosť (odolné voči oderu). Je nepriepustné a odolné voči vode. Spomedzi našich a európskych drevín je najtrvanlivejšie. Nechránené a neimpregnované vydrží aj 40 rokov.

Tak to este poopravim. Drevostiepka asi nie ma to milion ineho vyuzitia. na drevostiepku je to skoda:

http://www.acaciawood.sk/item2b1sk

JohnDeere 7830 + 6420s a iné pracovne hardcore Offroady staršej výroby

Naposledy upravil KING-SIX dňa Uto, 29.01.2013, 11:37, celkovo upravené 1

Uto, 29.01.2013, 11:21
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Dakujem za postrehy, som si vedomy nasledkov.

1. Uvazujem o silne zarastenej ploche roznymi sipkami, divymi hruskami, slivkami a hlohom. (proste v maskacoch tam neprejdes bez ujmy). Cize sa vymeni osten za osten. Zdrzuje sa tu len diva zver.

Nepredpokladam silny uspech, tam odkial som cerpal semena, su len 2 stromy. Preco nie viac ? Vyzrate mlade vyhonky od koz ci lesnej zveri ?

2. Lesaci s tym bojuju ? To som prekvapeny. Prave som cital nejaku studiu, ako sa lesaci pokusaju sadit agaty, samozrejme za ucelom hospodarskeho zisku (drevostiepka, atd).
aha http://www.lesy.sk/files/lesnik/2006/Le ... eminar.htm
Lava ruka v Lesoch SR nevie co robi prava ? :shock:

Mimochodom, nebojim sa, ze sa to tam rozmohne, moj kotol take veci moze :-D (A to je aj ucel toho sadenia).

Uto, 29.01.2013, 11:33
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
finder píše:
1. Uvazujem o silne zarastenej ploche roznymi sipkami, divymi hruskami, slivkami a hlohom. (proste v maskacoch tam neprejdes bez ujmy). Cize sa vymeni osten za osten. Zdrzuje sa tu len diva zver.

Avšak lebo sa tam tej divej zveri darí - má čo žrať.

finder píše:
Nepredpokladam silny uspech, tam odkial som cerpal semena, su len 2 stromy. Preco nie viac ? Vyzrate mlade vyhonky od koz ci lesnej zveri ?

Ono nedeje sa to zo dňa na deň. :lol:

finder píše:
2. Lesaci s tym bojuju ? To som prekvapeny. Prave som cital nejaku studiu, ako sa lesaci pokusaju sadit agaty, samozrejme za ucelom hospodarskeho zisku (drevostiepka, atd).
aha http://www.lesy.sk/files/lesnik/2006/Le ... eminar.htm
Lava ruka v Lesoch SR nevie co robi prava ? :shock:

Však preto, lebo Levice, Veľký Krtíš - tam sa toho nezbavia, tak sa musia naučiť s tým žiť.:lol: :lol:

Mne agát ako taký nevadí, ale mám radšej duby, buky, lipy...

LAND ROVER Discovery II.

Uto, 29.01.2013, 11:52
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Dari, je to juzna strana, zavetrie, a este tam aj nosia sem tam polovnici nieco pod zub.

Inac - idem si zaplienit vlastny pozemok, to len tak na okraj.
(teda primarne vlastny :-D )

Co sa tyka tych 2 povodnych agatov - pametam si ich, odkedy sa zobrali pozemky z vlastnictva JRD. Cize ono by sa to uz nejak vyvrbilo na svet, ak by malo. Asi to fakt stiha zver z dobytkom spast.

Naucit zit - doparoma, ked nesypu smreky na drevovyrobu, tak aspon agat na stiepku, nie ? Biznis, jak biznis. (negativa smreku = kyslost zrazok, lykozrut, slabe korene, dlho rastie).

Uto, 29.01.2013, 12:08
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ono - žiadna monokultúra nie je dobrá - napríklad na južnom slovensku v oblasti Voján začali vo veľkom sadiť topole - rýchlo to rastie, drevo tiež nie je na zahodenie, ale po čase sa tam zahniezdil nejaký druh motýľa, ktorý vždy okolo júna (jeho húsenice) zožerie všetky listy na topoľoch a ostal im tam les mŕtvych stromov - včuľ babo raď. Teraz sa tam snažia vrátiť pôvodný porast. Ináč u mňa na chate boli voľakedy čisto hrabové lesy. Akonáhle začalo otepľovanie, tak badám húfny vzrast dubov a bukov.

Neviem, ale niečo sa mi marí, že výsadbu na lesných pozemkoch musí odsúhlasiť lesný úrad. Takže ak niečo - tak samo to vyrástlo. Ako mne topinambury - tiež invázivna rastlina a tiež z hameriky. :wink:

LAND ROVER Discovery II.

Uto, 29.01.2013, 13:10
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
LÚ - hehehe. Ja nejdem sadit energeticky les, toto je skor experiment ...
Prave som docital, ze ono to s tym agatom nie je take pekne ako sa zda, konkretne clanok pojednaval o vytazenosti pody zo zivin v porovnani s inymi rastlinami. Ale aj tak ...To co je v kvetinaci uz pojde niekam von.

BTW - po ceste z prace si vsimam jednej usek, kde je hafo mladych agatov.
Akurat nechapem kde su dospele, velke stromy. Niekto ich smik-smik ?
Musim sa tam ist pozriet ked padne sneh, ci najdem pne, istotie mlade tam nikto cielene nesadil.

Toto je cool foto - ze agát z vlaňajšej výsadby
Obrázok

Toto je 4 rocny strom ? pekne ...
Penka akurat do kotla ...

Obrázok

Uto, 29.01.2013, 13:19
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
bacilpyrin píše:
lebo drevo je jedovaté. Celý je jedovatý okrem kvetov -

Tak uz viem preco mi na zahrade ostavaju po najazde Hryzca vodneho len agaty.V poslednych rokoch sa mi tie stromy pacia cim dalej.Rocne mi ten krpaty hajzel obzere koreny na 7 ovocnych stromoch ktore sa mi uz nechce ani dosadzat.

Uto, 29.01.2013, 22:00
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
finder píše:

Mimochodom, nebojim sa, ze sa to tam rozmohne, moj kotol take veci moze :-D (A to je aj ucel toho sadenia).

Tiez som zasadil zopar agatov na skusku za tym istym ucelom a mam dojem ze mi v zahrade ostanu len tie agaty.

Uto, 29.01.2013, 22:04
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
aka sikovna nabijacka :)

http://www.macblog.sk/novinky/biolite-c ... -6533.html

Uto, 29.01.2013, 23:05
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
perfektne :D

ex.Nissan Patrol 3.0 DTi, Silverstone 35'', Ironman C foam cell, Superwinch Talon

Uto, 29.01.2013, 23:09
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 127 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný