Dnes je sobota 3. mája 2025, meniny má Galina a zajtra Florián
Dekarbonizácia - skúsenosti
Autor |
Správa |
palo-cherokee
koumák
|

jankarol píše: No ked ides opravovat gramaticke chyby asi to svedci o tom ze ti dochadzaju agrumenty ohladom dekarbonizacie...
nie. Len mi to "trhá oči" jankarol píše: Sam pises kadial sa pevne castice dostanu pevne castice citujem ta:"Nejaká malá časť (ktorá sa spolu s nespáleným palivom dostane okolo krúžkov do oleja) sa vypustí pri výmene."chces mi povedat ze dokazes vypustit komplet olej z auta tak ze tam neostane ziadna usadenina?...asi mas nejaku fakt dokonalu odsavacku teda ak ju mas.... keď cituješ, tak prosím nevytrhávaj z kontextu. Áno, nejaká malá časť ROZPUSTENÝCH usadenín sa spolu s palivom môže dostať do oleja. ALE NIE väčšina lebo všetko ako to tvrdíš Ty. Komplet všetok olej z auta pri bežnej výmene nedokážeš vypustiť ani Ty ani ja. A nikdy som netvrdil že áno. Ale ako som už povedal, pletieš hrušky s jablkami. možno tam nejaká tá "usadenina" ostane, ale chemicky sú usadeniny v olejovom systéme niečo iné ako to o čom sa bavíme. Typické usadeniny v olejovom systéme sú parafíny, dehty a vosky, ktroé vznikajú hlavne teplotnou degradáciou (prepaľovaním ) oleja, nevhodným olejom ..... Klasicky sú "nalepené" na rôznych vnútorných častiach motora. Ale nemajú nič spoločné s dekarbonizáciou ako takou. To, čo sa dostane do oleja okolo piestov spolu s palivom , sú väčšinou ľahšie cyklické uhľovodíky. Tieto smotné síce majú vplyv na kvalitu oleja (rieda ho a tým znehodnocujú jeho mazacie schopnosti a tepelnú odolnosť), ale inak sa nikde neusadzujú. Ale pretože ten olej znehodnotia viac ako pri bežnej prevádzke (dekarb chémia je agresívnejšia), tak treba olej vymeniť Pochopil ? jankarol píše: A ako presvedcis filter pevnych castic aby to vsetko nezachytil podotykam je stavany na bezne emisie nie na nejaku latku a jednorazovy naval vsetkeho mozneho bordelu z motora.... Ja ho nijak nepresviečam. A o DPF tu nikde reč nebola. Ale keď už si to načal.... čo myslíš, ako sa rieši regenerácia DPF? Čo sa stane s tým podľa teba nespáliteľným uhlíkom v tom filtri? Tak toto je podobné. A DPF to neublíži jankarol píše: ci vycistis motor a odpalis filter alebo katalizator a mas dalsiu zakazku Keby som takéto kecy bral vážne, tak sa asi urazím. Ale radšej to nekomentujem, nech sa k tomu vyjadria iní. Ale pre Tvoje info, ak by naozaj došlo k poškodeniu dôsledkom dekarbonizácie, tak takéto škody sú kryté zárukou výrobcu systému. U nás k tomu zatiaľ nedošlo. jankarol píše: alebo nevycistis olejovu vanu a v najlepsom pripade si to odnesie olejove cerpadlo v najhorsom pripade zadres motor...ono nieje problem vyplachnut motor z hoci cim a dokaze to hocikto dalsi krok je rozmyslat o tom co vsetko tym mozes pokazit....to co robis ty zo svojim systemom je u mna taka polovicna robota....bez nejakeho zmyslu a efektu.....a samozrejme na seba berie zakaznik riziko poskodenia vlastneho auta.... Ja Ťa o ničom nepresviečam. Rob si sám ako najlepšie vieš. Ale nekomentuj prosím niečo, s čím evidentne nemáš žiadnu skúsenosť a fyzicky si to nevidel. A ak tu píšeš o polovičnej robote, tak očakávam, že sem teraz dáš ponuku alebo návod na "celú" robotu so zmyslom a efektom Prepáč, ale presne takto totiž vyznieva táto debata. Ja nikoho nenútim do dekarbonizácie ani netvrdím že to dokáže zázraky. Práve naopak, beriem to veľmi skepticky. Ale mám odskúšané na vlastných aj na iných autách že to funguje a to mi nateraz stačí.
|
Ned, 03.03.2013, 17:06 |
|
 |
samuro
Frajer
Registrovaný: Str, 14.03.2012, 1:45 Príspevky: 219 Bydlisko: Rožňava
|
palo-cherokee : Ďakujem za ochotu a vysvetlenie celého procesu dekarbonizovania  ale ja napriek tomu by som adsej skusil ten pokus z vodou  .... len ma zaujímalo či sa tím dá niečo pokaziť 
_________________ Čím viac upravené auto ,tým ďalej sa ide po traktor "
|
Ned, 03.03.2013, 19:00 |
|
 |
Macej
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 20.09.2009, 20:21 Príspevky: 547 Bydlisko: Vchod Záhoria
|
Ak si mal možnosť vidieť auto ktorému pustilo tesnenie pod hlavou tak máš jasnú odpoveď  . Ak to nepreženeš a nenaplníš celý válec vodou tak aby si ohol ojnicu, tak by sa nemalo nič stať. Všetko treba samozrejme s citom 
_________________ Range Rover Classic - One is not enough
|
Ned, 03.03.2013, 19:06 |
|
 |
samuro
Frajer
|
čital som pár článkov a tam do osobaku o objeme 1,9 4 valec naliali 2 litre vody ... no nenaliali ale rozpračovačom streikali do sania motor mal 3000 Rpm a dávkovali tma tu vodu az kym motor skore nezdochol nechali ho rozbehnuť a zasa sa to opakovalo 
|
Ned, 03.03.2013, 21:09 |
|
 |
Macej
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 20.09.2009, 20:21 Príspevky: 547 Bydlisko: Vchod Záhoria
|
Keď sa chceš pobaviť na posledných otáčkach života toho motora tak to tam kludne nalej  . Lebo naliať a postupne vstrekovať je pre motor dosť podstatný rozdiel. Ja som raz litrový motorček zalial naraz asi 2dcl vody a už ho nedokázal pretočiť ani štartér  (nepoužitelný vrak bez TP). Keď chceš experimentovať tak zober klasický rozprašovač a postupne to vstrekuj do motora so zvýšenými otáčkami a uvidíš. Na Youtube existujú aj video návody tak len pohladaj.
_________________ Range Rover Classic - One is not enough
|
Ned, 03.03.2013, 21:25 |
|
 |
spin
Ťažký Profík
|
palo-cherokee píše: jankarol píše: ci vycistis motor a odpalis filter alebo katalizator a mas dalsiu zakazku Keby som takéto kecy bral vážne, tak sa asi urazím... Dalsi skvost, kvoli ktoremu sa tu oplati dojst  Chirurg Jeepov je odkazany na odpalovanie filtrov a katalizatorov  Palo, co ma bezne vylozene nohy na ponku a caka, kedy moze konecne opravit daku favoritku  Celkom zabavne citanie... [jankarol, pali ne v zlom samozrejme, pobavilo]
|
Ned, 03.03.2013, 21:28 |
|
 |
bahno
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 21.10.2007, 18:48 Príspevky: 2552 Bydlisko: LIPT.MIKULAS
|
Ono staci aj horuca voda z dakej 3 litrovej bandasky.Ponorit tam hadicku,na koniec nastoknut 0.6ku trysku,dat k difuzoru,ci klapke a ono si to pomaly vytiahne.Tam ide o to,aby sa nedalo naraz moc vody,ale radsej pravidelne male mnozstvo a radsej dlhsi cas.Stare petrolejove motory mali takto riesene prisavanie vody pre omedzenie detonacneho spalovania.Taky motor mal nadherne cisty spalovak,aj ked namiesto oleja bol v kartri uz skoro lekvar  .No a samozrejme sa bavime o hladkych motoroch,nie turbacoch.Tam by sa najprv muselo odpojit turbo a to sa asi nikomu nechce.
|
Ned, 03.03.2013, 21:34 |
|
 |
samuro
Frajer
|
samozrejme ze hladky motor konkretne 1,3 samurai a isto by som do sania vodu nelial  nechcem z toho robit ponorku  ale rozprašovačom davkovať len neviem čo je lepšie či volnobezne otačky alebo zvisene ?? a ked visie tak kolko ??
|
Ned, 03.03.2013, 21:43 |
|
 |
jankarol
OFFROAD Expert
Registrovaný: Pon, 12.11.2012, 15:39 Príspevky: 911 Bydlisko: Vranov nad Toplou
|
ty to ides skusat ......poprosim video 
_________________ Toyota Land Cruiser LJ70
|
Ned, 03.03.2013, 21:45 |
|
 |
jankarol
OFFROAD Expert
|
spin píše: jankarol píše: ci vycistis motor a odpalis filter alebo katalizator a mas dalsiu zakazku Keby som takéto kecy bral vážne, tak sa asi urazím... Dalsi skvost, kvoli ktoremu sa tu oplati dojst  Chirurg Jeepov je odkazany na odpalovanie filtrov a katalizatorov  Palo, co ma bezne vylozene nohy na ponku a caka, kedy moze konecne opravit daku favoritku  Celkom zabavne citanie[/quote] Ja som Pala-cherokee isto nesiel urazit len som prezentoval svoj nazor o ktorom ma nepresvedcil ze je mylní....
|
Ned, 03.03.2013, 21:50 |
|
 |
spin
Ťažký Profík
|
jankarol píše: Ja som Pala-cherokee isto nesiel urazit Ja len tak, v ramci dobrych vztahov  [blbo to vyznelo, jak si to napisal, ze odpaluje filtre, nech ma robotu, hehe] Palo zrovne nieje ten, co by bol na take nieco odkazany. On je odkazany skor na to, aby sa dal naklonovat a jeden klon by potom mohol poslat aj sem do NR kraja, nech mi ma kto opatrovat tu kraxňu... 
|
Ned, 03.03.2013, 21:58 |
|
 |
jankarol
OFFROAD Expert
|
Aby som uviedol veci na pravu mieru narazal som na to ci sa neboji ze odpali ten filter ak cez neho pusti tolko sajrajtu....no a bola to aj taka kontra za tie y a i co mi opravoval...  sam sa vyjadril ze je voci dekarbonizacii skepticky teda aspon ked som to dobre pochopil....
|
Ned, 03.03.2013, 22:07 |
|
 |
bahno
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 21.10.2007, 18:48 Príspevky: 2552 Bydlisko: LIPT.MIKULAS
|
samuro píše: samozrejme ze hladky motor konkretne 1,3 samurai a isto by som do sania vodu nelial  nechcem z toho robit ponorku  ale rozprašovačom davkovať len neviem čo je lepšie či volnobezne otačky alebo zvisene ?? a ked visie tak kolko ?? Hadam aspon zo 2-3000,aby sa voda dobre odparovala a para brala zo sebou bordel.Na volnobeh to akurat zadusis.Ja som tak celkom dobre pocistil motor MB220,ci AEE 1.6.Aj 2.5ku na Are,ale ten sa vinou prasknuteho tesnenia vycistil sam  a len 1 valec.
|
Ned, 03.03.2013, 22:48 |
|
 |
samuro
Frajer
|
bahno píše: samuro píše: samozrejme ze hladky motor konkretne 1,3 samurai a isto by som do sania vodu nelial  nechcem z toho robit ponorku  ale rozprašovačom davkovať len neviem čo je lepšie či volnobezne otačky alebo zvisene ?? a ked visie tak kolko ?? Hadam aspon zo 2-3000,aby sa voda dobre odparovala a para brala zo sebou bordel.Na volnobeh to akurat zadusis.Ja som tak celkom dobre pocistil motor MB220,ci AEE 1.6.Aj 2.5ku na Are,ale ten sa vinou prasknuteho tesnenia vycistil sam  a len 1 valec. Nože skuús tu opísať celý ten akt ako si to robil nech mám inšpiráciu 
|
Ned, 03.03.2013, 23:47 |
|
 |
finder
Support
Registrovaný: Str, 04.10.2006, 14:20 Príspevky: 6666 Bydlisko: PB
|
Som debil a neviem posielat prispevky, ci mi to tu niekto zrusil ? No nevadi .. Len som mal take pekne litanie, ze v motore je chemia (myslim vsetky tie nanosy, usady, zlepence, karbon), a voda za rovnaky cas asi nikdy neocisti tolko ako tato chemia urcena na tento ucel. Zopakujem - za rovnaky cas ... Ak sa Vam chce liat vodu xxx minut do motora, preco nie ... Akurat dekarbonizacia nie je len o sani ...
Jasne, bubaky (za chemiu) su jedna vec, ale vysledny efekt (voda zadarmo) druha. (Tym nejdem hanit vodu premenenu na horucu paru, a jej odmastovacie a cistiacie ucinky, .. Nuz, kazdy nech si spravi zaver sam).
|
Pon, 04.03.2013, 9:29 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|