Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Ned, 22.06.2025, 21:10
Dnes je nedela 22. júna 2025, meniny má Paulína a zajtra Sidónia

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 510 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 34  Ďalší
 výstavba rodinneho domu 
Autor Správa
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Jedine prečerpávačka.

Moc veľa riešení tam nieje. Ono dá sa ísť aj zo spádom 0,5% ale závisí to aj od priemeru kanalizačnej rúry.

A.

EX JGCH 4l - trochu off
EX JGCH 5,2l - cestná leštenka

email: andrej.durda@gmail.com

Uto, 19.03.2013, 16:58
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Ado, polopatisticky na mna. Budem s tym mat naklady ja, ci zriadovatel ? (obec)
(vobec netusim o com tocis, aj ked predstavu mam).
Ak ja, tak ich prdim, pojdu bakterie a voda na zahradu. (pozemok nastastie plosne znesie kolko treba)

Uto, 19.03.2013, 17:15
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
A hlavne bez pripojky na kanalizaciu platis len vodne,stocne nie.

Uto, 19.03.2013, 18:31
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
No, no, no .preto sa pytam (A dufam ze nie zbytocne uskrnam :-D )

Uto, 19.03.2013, 20:22
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
finder píše:
Ado, polopatisticky na mna. Budem s tym mat naklady ja, ci zriadovatel ? (obec)
(vobec netusim o com tocis, aj ked predstavu mam).
Ak ja, tak ich prdim, pojdu bakterie a voda na zahradu. (pozemok nastastie plosne znesie kolko treba)

Kompletná prípojka je na tvoje náklady (aj s prečerpávacou stanicou), pokiaľ je kanalizácia tlaková, prečerpávaciu stanicu musíš mať.
V prípade, že sa pripojíš na kanalizáciu - musíš mať merač vody na prívode vody (či už z verejného vodovodu, alebo z vlastného čerpadla) - to zn., že aj vodu na polievanie záhrady ti započítajú do stočného.
Pozor, ak sa pripojíš na kanalizáciu, automaticky ti zarátajú aj dažďovú vodu zo strechy.
Dá sa to všelijako obísť, ale najlepšie je polievať trávnik.

LAND ROVER Discovery II.

Str, 20.03.2013, 9:53
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Ono s tou vodou na polievanie je aj tá možnosť že si vybavýš dodatočne na odbočke za vodomerom ďalší vodomer na polievanie vody, potom sa stočné neráta alebo nie v takej miere, ale ináč kasírujú hodne.

Tiež mám len prívod vody a žumpu a rozdiel je nie nezanedbateľný, keď si to porovnám s tým čo platí mama v BA na dome za vodu a ja.

A.

EX JGCH 4l - trochu off
EX JGCH 5,2l - cestná leštenka

email: andrej.durda@gmail.com

Str, 20.03.2013, 15:13
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
bacilpyrin píše:
V prípade, že sa pripojíš na kanalizáciu - musíš mať merač vody na prívode vody (či už z verejného vodovodu, alebo z vlastného čerpadla) - to zn., že aj vodu na polievanie záhrady ti započítajú do stočného.
Pozor, ak sa pripojíš na kanalizáciu, automaticky ti zarátajú aj dažďovú vodu zo strechy.
Dá sa to všelijako obísť, ale najlepšie je polievať trávnik.

... to nie je pravda. Je to vec obce. U nas je tlakova kanalizacia a plati sa pausalny poplatok. Aj keby som precerpal celu studnu furt platim to iste.

Štv, 21.03.2013, 22:37
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Vodné (zákon č. 442/2002 Z.z.., § 28) je odplata za dodávku pitnej vody z verejného vodovodu. Množstvo vody odobratej z verejnej vodovodnej siete sa meria vodomerom, ktorý je spravidla umiestnený vo vodomernej šachte, alebo na vstupe do objektu. Ak dodávaná voda nie je meraná, stanoví sa množstvo dodanej vody podľa smerných čísel.

Stočné (zákon č. 442/2002 Z.z., § 28) je odplata za odvádzanie odpadových vôd verejnou kanalizáciou a jej zneškodňovanie. Pokiaľ nie je množstvo vypúšťaných vôd merané, určuje sa množstvo vypúšťaných odpadových vôd podľa množstva vody odoberanej z verejného vodovodu, s pripočítaním množstva vody získanej z iných zdrojov (vlastný zdroj, dažďová voda atď.), alebo z výpočtov na základe predložených technických podkladov. Pre odber odpadových vôd zo septikov a žúmp sa stanovujú zmluvné ceny.

Ceny vodného a stočného sú vecne usmerňované štátom a podliehajú zákonu č. 276/2001 Z.z. o regulácií v sieťových odvetviach. Do ceny môžu byť zakalkulované iba ekonomicky oprávnené náklady a primeraný zisk.

Akým spôsobom sa realizuje úhrada správcovi siete je na jednotlivom správcovi a zmluvných podmienkach.
Pri paušálnej platbe platia všetci rovnako, to neznamená že tam nie je niečo započítané, v podstate tí čo majú menej stočného, platia za tých, čo ho majú viacej. A neboj, keby si viac krát vypustil studňu - hneď by vám zmenili paušál. :smt121

LAND ROVER Discovery II.

Pon, 25.03.2013, 11:40
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Szia.

Mam k dizpozicii 5ks starsich solarov asi 150x100cm. Vstup/vystup asi polcolka.
(objem jedneho asi 0.8L)

Chcem to dat na strechu (zatial predpokladam sezonne, t.j. cca od teraz do jesene), a otazky zneju:

Povodne to bolo poprepajane klasickymi gumenymi (akoze zahradnymi) hadicami. (tak hovoria zbytky hadic na pripojnych rurach).
Je to mozne pouzit aj teraz, alebo radsej volit nieco tvrdsie ? (Polyetylen na vodu, ktory sa kladie do zeme napr).
Neviem kto to tak povodne pozapajal a preco, pytam sa, ci sa to tak moze a ta zahradna hadica to znesie, alebo ju horuca voda dokonale znici este do nastupu jesene.

Bojler je obojzivelnik, (myslim ze 180 L, pisem pre uplnost), predpokladam, ze vzhladom na vysku otvorenej expanzky (historicka dovody), to nie je mozne prifarit priamo na ustredne kurenie (a vyuzit to tak aj na ohrev domu), ale pomocou odbocky len priamo na ohrev bojlera.
Nejake krpate obehove cerpadlo asi bude nevyhnutnost, co ?
(prevysenie bude odhadom 4-5m)

Ako to tu riesi s pretlakom ? Tiez nejakou mini expanzkou ?

Alebo by islo solary pouzit aj na ohrev radiatorov, ale musela by sa vymenit expanzka za uzatvoreny system ?
(5x0.8L je zufalo malo, ja viem, ale bol som prekvapeny, ze mi to cez leto o 18:00 po par minutach skoro obrarilo ruku). Cize ked to bude prat cez slnecny den, asi kolko-tolko vyhreje.

Pon, 22.04.2013, 7:55
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Expanzku kupuj na solarne systemy kvoli teplotam, a hadice tiez, kvoli bezpecnosti a zivotnosti, myslim ze su opletene takym hrubym nerezom.

Pon, 22.04.2013, 8:57
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
No 2 veci, preco sa to je docasne riesenie (A spekuloval som s cenou na tych hadiciach):

1. Jedna sa o pristavbu (verandu) a zhuci mi tam sneh cez zimu z domu ako takeho, (nemam snezne haky), takze na zimu by som to zdemontoval (Alebo to riesit tak, aby sneh popod to isiel dalej, cize solary nerobili brzdu).
Ale zase s tym moc roboty nebude, a velku ucinnost v zime od tych technologicky zastaralych solarov neocakam.

2. Casom veranda pojde vyssie, cize cela konstrukcia doprec, a uplne nejaka nova ...

Cize expanzku treba, nejake hadice, cerpadlo, (aj shitne, len nech zvladne vytlak), a nejaka robota okolo bojlera + 2 prierazy ...

Este taka vec: Nech je cerpadlo 3/4", vytlak 4m. Panely 5m vo vzduchu ale 1/2". Pojde to, alebo to bude na hrane ? 6m vytlak s priemerom 3/4" sa mi na tento prietok zda ako kanonom na vrabce (aj ked zase so znacnou rezervou).

Pon, 22.04.2013, 9:38
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
žiadne hadice, ani opletené, len nerezové vlnovce alebo medené rúrky tvrdo spájkované (teda nie cínom)
výtlak čerpadla nesúvisí s výškovým rozdielom ale s tlakovými stratami, napr. s tým či je v kolektoroch rúrkový meander alebo register. Expanzku treba dať tak aby sa do nej vošiel celý objem systému (pretože sa ráta so situáciou že sa všetka náplň kolektorov zmení na paru a kvapalinu stlačí nadol)
Objem ohrievača min. 300 litrov, treba rátať s tým že 1 m2 kolektora dá 400 W (kvalitné značky bežne do 600 W) na priamom slnku, keď je pod mrakom tak asi polovicu

Pon, 22.04.2013, 20:57
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Co je to nerezovy vlnovec ? (to co ja poznam ako pancierova opletana hadica ?)
Btw - ako to spojit docasne (par mesiacov ?) rozoberatelne ?
Spajkovat sa mi to fakt nechce, a rezat do toho zavit nie je velmi stastne riesenie, rurky nie su extra hrube.
Napada ma, napajkovat na ne nejake srobenie, a to si potom podla potreby spajat/rozpajat ... ?

Pon, 29.04.2013, 9:27
Legenda Offroadu
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Nie, je to "špéci hadica" na solarne ohrevy.

http://www.kurenie-solar.sk/kurenie-sol ... slusenstvo

http://www.recos.sk/kurenie-a-ohrev-vod ... dvojrurka/

Pon, 29.04.2013, 12:07
Profil WWW
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Zacinam sa hanbit za svoje nedostatky, no ale co uz, ked ma to doteraz nezaujimalo :-(

Obojzivelny bojler - kontrola elektrickej spiraly je jasna (rozobrat, skontrolovat, pripadne vymenit).
Ako je to vymennikom pri ustrednom kureni ? Tiez sa vie nejak zapchat a obalit vodnym kanenom ?
Googlim, ale nemam jednozacne odpovede na tento problem ...

Ono je fakt, ze Drazice nie su ziadna vyhra, hlavne ten ich dementny uzakovatel teploty, ale co uz.
Nahrejem polovicu, a potom sa jaksi rucicka nechce pohnut dalej ... (v zime som nahrial viac, ale to sa kurilo povedzme tak od obeda do noci). Nedava mi to logiku. Cim viac teplej vody v bojleri, tym rychlejsie zohriatie na vyssiu teplotu, nie ?

Štv, 09.05.2013, 12:48
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 510 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 34  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný