Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Pia, 18.07.2025, 22:15
Dnes je piatok 18. júla 2025, meniny má Kamila a zajtra Dušana

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 547 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 37  Ďalší
 Krátke strelné zbrane 
Autor Správa
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
zdravim chlapy, ak mozem vstupit do debaty, mam zamestnanie pri ktorom sa pouziva zbran, videl som vela strelnych zraneni a takisto poznam niekolko ludi, ktory boli postreleni. zastavujuci ucinom zbrane zavisi od viacerych faktorov a je velmi individualny. vseobecne sa za minimum povazuje 9mm luger a prave tymto kalibrom /a vacsim/ je vybavena vacsina silovych zloziek na svete. takisto ucinok zavisi od pouziteho streliva, FMJ, SP, ci hydrosok. ak na vas zautoci 130 kilovy nepricetny chlap s 3 promile a rukami ako lopaty, .22 brok vam bude platny asi ako utopenemu dazdnik. tak ci onak pouzitie zbrane na cloveka je vazna vec a na rozhodnutie budete mat tak pol sekundy, takze si to za ten cas treba dobre rozmysliet, ale ako nam vzdy hovorili, "radsej mat pri sebe zbran cely zivot a ani raz ju nepouzit, ako ju raz nemat ked ju potrebujes".

Pia, 02.03.2012, 9:08
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
"radsej mat pri sebe zbran cely zivot a ani raz ju nepouzit, ako ju raz nemat ked ju potrebujes"

niekto povie na co vam to je.. aj tak to nikdy nepouzijes ale toto je ta vec preco je dobre ju mat. :smt023

k tomu zastavovaciemu ucinku: to je asi velmi individualne. kazda rana je specificka... ale zas mat nejakeho lahkeho komara co sa dobre nosi a spoliehat sa na presny zasah... ? na druhu stranu zas nemozeme nosit vsetci S&W 500. :-D

niekde sa tu pisalo o dlhej zbrani na obranu... ako to ze to nejde? na nosenie nie ale krajna nudza a nutna obrana nic... ?

Pia, 02.03.2012, 18:36
Profil ICQ WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Gotrek píše:
zdravim chlapy, ak mozem vstupit do debaty, mam zamestnanie pri ktorom sa pouziva zbran...................ak na vas zautoci 130 kilovy nepricetny chlap s 3 promile a rukami ako lopaty, .22 brok vam bude platny asi ako utopenemu dazdnik.

Ja už nie...ale teraz len jedna jediná otázka:
Skúšal si to (.22 brok na vzdialenosť pod 10m) niekedy čo i len cvične vystreliť ?

2biker:
je také pravidlo... "ľahký komár a presný zásah" nejak nejdú dohromady.
A ani taký revolver v ráži .22 nie je úplne ľahký (na rozdiel od napr. 6,35)...

Patrol GR (Y61) 2,8 TD6 Wagon, Family Off Road Edition
Subaru Outback 3,6 H6, SUV Edition
Pajerko II, 3,5 V6 automat, SWB, Off Road Edition - predané

Pia, 02.03.2012, 19:15
Čumil

Odpoveď s citáciou
Poslať 
neviem,strašne nerad sa zapájam do podobných diskusií,ale prídte na východ do cigánskej osady kde žije cca 1500 darmožráčov v tie dni kedy sú podpory,ani nemusíte do osady,veľmi rýchlo každý súdny človek pochopí,či je alebo nieje nosenie zbrane v tomto štáte nutnosť,mohol by som rozprávať hodiny o situáciach,kedy cigán prichytený pri krádeži dreva.....on má sekeru,já v práci,on opitý...je to na dlhú!!!!!!!!!diskuziu,ja jednoznačne tvrdím zbraň nosiť na východe kde máme osady je nutnosť!!!!,som funkcionárom streleckého klubu,určite by som to nemal hovoriť,ale zbraň je argument,já tvrdím:min.9mm,ide len o to,ako na to potom pozrú orgány činné v trestnom konaní,ideál,je to môj názor-výkon,hmotnosť,účinnosť,jednoznačne TOKAREV,ČZ,SS,proste i do stehna je účinok istý,samozrejme strelivo je iná kapitola a na debatu,broky majú odvrátiť priame ohrozenie života????ešte kaliber 22?????to je aká otázka?účínnosť asi ako plynová pištol,ber do úvahy adrenalin,alkohol,drogy...to sú veci ktoré útočníka robia takmer necitelným,energia 22ky?pod 10metrov?to už je jedno,NEDOSTAčUJúCA!!!!!!!!!!!možno do tváre,ale............howg

Naposledy upravil zvychodu dňa Pia, 02.03.2012, 23:03, celkovo upravené 2

Pia, 02.03.2012, 21:45
Čumil

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Páni že sa vám do toho starám rozoberáte tu balistiku tak 22 nie je určená na osobnú ochranu je to strela s veľkou rýchlosťou a malou gramážou, čo v konečnom dôsledku na ľudský organizmus nemá až taký zastavovací účinok. Je veľký rozdiel streľba na zviera , človeka a rôzne rasy ľudí. A na čo nesmieme zabúdať je prieraznosť streli. Ideál je 45 ACP odovzdáva cca 75% energie pri prvom dopade čo je žiaduce pri obrane , ale keď potrebujete viesť streľbu cez prekážku je energia veľmi znížená. Kaliber 22 lr je v rôznych rýchlostiach a konštrukciách striel skôr vhodná na lov škodnej ako na obranu. Na obranu boli určené streli od 6,35 a s dobou sa zvačšoval priemer a rýchlosť podľa potreby ozbrojených zložiek ktoré získavajú skúsenosti priamo na ulici . U nás je najrozšírenejšia raž 9mm ktorá sa vyrába v rôznych strelách a je aj najekonomickejšia pre nás. Na osobnú ochranu je vhodná nie ideálna. 38 sp je obdobná aj keď revolver má výhodu vo variabilite použitých striel. Naše zákony skôr trestajú tých ktorý sa bránia so strelnou zbraňou ako útočníka.

Pia, 02.03.2012, 22:30
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
hmm.. tak ešte raz.
poprosím skutočne praktický a relevantnýúodskúšaný názor na účinok:
Výstrel rážou .22, náboj BROKOVÝ, vzdialenosť pod 10m, prípadne opakovaný.
Zopakujem, jedná sa o BROKOVÝ náboj ráže .22 pod 10m (pre prípadných balistikov).

Nezaujíma ma balistika ani prieraznosť, ani teórie naštudované z kníh, venujúcich sa teórii použitia v rámci policajných/bezpečnostných/špeciálnych aktivít, kde je útok vedený od začiatku proti ozbrojenej osobe s vedomím, že je ozbrojená. S tými sa nejdem prieť, jedná sa o úplne inú sféru použitia zbrane.

Pia, 02.03.2012, 22:45
Čumil

Odpoveď s citáciou
Poslať 
22 brokový je vhodný cca do 5 m rozptyl brokov je tak velký , že na večšiu vzdialenosť je nepravdepodobné že zasiahneš predmet vačším počtom brokov. Čo sa týka energie tak tá sa stráca strašne rýchlo nakoľko brok ma cca 0,niečo gramu. Má to zmysel na krátku vzdialenosť a v lete.

Pia, 02.03.2012, 22:58
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
http://www.youtube.com/watch?v=-l0GryRQnak
http://www.youtube.com/watch?v=OhWZxFX2g2o
http://www.youtube.com/watch?v=zh0jCg8Ymuo

takze ziadna self defence... iba na snakes to je :-D

s tymto strelit po niekom v krajnej nudzi alebo nutnej obrane je uplna blbost....

ale ja si ich na skusku krabicku kupim a ked sa otepli pojdem testovat...
taketo brokove sme skusali v .38 Special a tam sa mi zdalo ze to bolo presvedcivejsie...

Sob, 03.03.2012, 2:06
Profil ICQ WWW
Učeň
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
to Jenki:
skusali sme to s brokovym lugerom asi na 5m a je to fakt slabucke, broky su velmi jemne a neprejdu ani cez robotnicky presivak. mozno na hole telo /to sme samozrejme neskusali/ ale prevdepodobne tym utocnika este viac rozzuris.
uz ked nechces pouzit ostre strelivo, tak gumovy projektil, to uz je celkom slusna supa, myslim, ze sa vyrabaju aj v kal. .22LR. kazdopadne .22ka nie je urcena na obranu a jej pouzitie na tieto ucely moze strelec olutovat. kazda situacia ked musis vytiahnut zbran na cloveka je extremna, ci uz je ozbrojeny, ci nie. aj neozbrojeny clovek sa vie rychlo ozbrojit cimkolvek, co je poruke a ak uz nestaci hrozba zbranou na zastavenie utocnika, je rozhodnuty ti ublizit a preto je nevyhnutne ho v co najkratsom case pacifikovat. ano, niekoho mozno zastavis .22 brokovym, ale je pravdepodobne ze nie a co urobis potom?
ja osobne som na vlastnej kozi zazil "len" gumove broky z brokovnice aj to odrazene a neda sa povedat, ze by so sa pri tom bavil, ale nevyradilo ma to.

Sob, 03.03.2012, 9:18
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
No, toto je už iná káva, skúsenosť je podstatná.
Ja som to skúšal aj s tým .22 brokom, na malú vzdialenosť sa mi to javilo hodne účinné, mierenie nebolo treba - vyzeralo to ako rana lopatou. A nikto nevedel, aký je ďalší náboj ...
Plastik som skúšal v ráži 7,65 ...dokonca aj na sebe... ale obávam sa, že na malú vzdialenosť zabije rovnako ako normálny...napr. ak má dotyčný oblečené len tričko.

Sob, 03.03.2012, 14:42
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Plastik ? Myslis gumak ? Ja som myslel, ze do tela akurat tak polame rebra ...
Mal som prednedavnom debatu na tuto temu, a znamy sa vyjadril, ze je to take kontraproduktivne - vraj zbran nemusi prachova napln poriadne obtiahnut, ostane nenabita, a teda znacne riziko na dalsi vystrel .. (ktory uz by mohol by ostry, ale trci na pol ceste :-( ).

Off-top
Rozmyslam, ze s tymto dam dolu debila aj psa a netreba zbrojak, vaha ta ista, este je to aj multifunckne ... :-D

Obrázok

Sob, 03.03.2012, 15:34
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
no Tibor, to je tak. Pri obrane sa obvykle nestrieľa na viac ako pár metrov, inak to nie je nevyhnutná...blablabla... a to je moja skúsenosť, že plasťák preletí hooodne hlboko v tomto prípade. Ak sa trafí medzi rebrá, tak to vidím na deravé pľúca, minimálne. Ale určite sú aj iné skúsenosti, lenže ja by som to už neriskoval.

Na 25m, bol som naobliekaný, veľká poľná na chrbte a trefa ma "poskočila" a aj nejaké slušné modriny zostali.
A áno, pomerne často nestačí plasťák na obtiahnutie.

Sob, 03.03.2012, 16:05
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
gulvas píše:
Andy netaraj, chytili ho hned, bol vazne zraneny

OK, mozno sa mi to trochu poplietlo, ale podstata je rovnaka, usiel, lebo bol zasiahnuty kalibrom s nedostatocnym zastavovacim ucinkom a podla mna na obranu nevhodnou zbranou, ved aj to bol jeden z dovodov, preco bol kal. 7,65 Br vyradeny z ozbrojenych zloziek- nedostatocny zastavovaci ucinok a bol nahradeny kalibrom 9 makarov, nehovorim, ze to bolo stastne riesenie, hlavne pri strelach zo spekanych kovovych pilin, ale postupne sa prechadza na osvedceny 9luger.
Voci zbraniam tohto kalibru nemam nic, aj osobne vlastnim jednu CZ vz 50, sikovna zbran, da sa s nou nastrielat vdaka jej konstrukcii, pevnej hlavne suprovy rozptyl ale ako hlavnu zbran na osobnu ochranu by som ju nevolil, ked tak ako zaloznu.
Tolko moj nazor, tym pripadom v banke som chcel len priblizit ucinok kalibru 7,65 Br, a ze som uviedol nepresne informacie ohladne zadrzania pachatela, co ta zrejme pohorsilo, tak za to sa ospravedlnujem, na podstate to vsak nic nemeni. :D

ex. Mitsubishi Pajero sport 2,5 TD
ex. Lada niva 1,7i r. v. 2005
ex. Lada Niva 1,7i r. v. 2002
ex. Uaz 469
ex. Praga V3S

Sob, 03.03.2012, 20:34
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
tak totok je super zbran,, rad by som mal yednu takuto..https://www.youtube.com/watch?v=UdvuZZOhW2U :smt023 :smt023 :smt023

kaliber 12,7 uz hovory za seba :smt151 :smt151 :smt151 :smt023

EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited

Pon, 09.06.2014, 21:09
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Daj si vyhľadať slovenského výrobcu pištolí Grand Power.
Myslím ,že si vyberieš :-D

Štv, 12.06.2014, 15:58
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 547 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 37  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný