Do testu som mohol zahrnut len to, co bolo niekde po ruke.
Slovnaft, OMV, Shell a pripadne nejake malicke pumpy.
Testovat CZ naftu moc nema vyznam, aj tak sa to tyka len prihranicnych, ktorym by sa tam nahodou oplatilo tankovat, cize informacie pre zvysok slovenska nezaujimava.
Rozhodol som sa testovat nasledovne kombinacie:
cista nafta, nafta + 5% objemu petroleja, nafta + 5% objemu benzinu, nafta + VIF (podla navodu, cize 1ml na liter do -20).
Uvedena kombinacia bola pouzita tak na obycajnej, ako aj na premiovej nafte.
Preco 5% ? Ak sa uvadza pre TD este 10% ako kombinacia v pohode, skusil som radsej ubrat, aby to bolo "bezpecne" aj pre TDI a vyssie. ( a aj ked sme na offroad fore, nevravte mi, ze nevozite zadky aj v niecom konstrukcne novsom).
Ostatne ked zaberie 5%, viete, ze bude teda fungovat aj 10%. NA druhej strane, naco davat viac, ked netreba.
Mrazak mal asi -20.
===================================================================================================
Kandidat: OMV MAX Motion

Prvy pohar je cista nafta, druhy + benzin, treti + petrolej, stvrty + VIF.
Ziadne prekvapenie s vyzrazanym parafinom sa nekonalo, kedze som ho ani necakal u tejto nafty.
VIF naftu "zakalil", s petrolejom zase nafta ostala skoro original cista. (Ale to nebolo predmetom testu).
===================================================================================================
Edit 10.1.2016Kandidat: OMV Diesel
Poradie ako hore, cista, benzin, petrolej, vif.
Sorry za mierne neostru fotku, ale tiez sa ziadne zrazenie parafinu nekonalo.

----
Resp. tu je vcerajsia fotka, ale tie pohare to dolu optickym lomom skresluju (A vyzera to, ze je tam nieco zrazene, aj ked nie je), preto som sa rozhodol to preliat do poharov od MAxu, a nafotit este raz, a fotka je vyssie.

Chladim V-Power Diesel Nitro+, potom pojde Shell FuelSave Diesel.
Edit 11.1.2016Hore, V-Power Diesel Nitro+

Z prdele som nechal zamrazit aj Shell FuelSave Diesel.
Fotky bohuzial neukazuju realny stav.
Zatial co v nitre sa ma parafin tendenciu sa vyzrazat tak nejak nazvislo (tak rezance), vo FuelSave uz ma ako keby tendenciu sa drzat skor dolu. Ale berte to s rezervou ...
Pri vylievani nafty bolo u oboch vidiet, ze zhora je to redsie, a dolu uz vylievam nieco belsie a asi aj hustejsej konzistencie.
Stale to bolo tekute, ale uz to bolo trochu viac soplovite

...

Napadlo ma, ze si odlozim vsetky nafty v povodnej forme, a necham ich zamrazit tak, ako vytiekli z pistole.
Ale to bude az uplne na koniec ...
Edit 15.1.2016Shell FuelSave Diesel
Hm ... cista, benzin, petrolej, vif ... Clovek by vzhladom nato, kolko je tam parafinu povedal, ze tam je ina nafta, a nie nafta z prveho pohara + vif ...

Toto bolo po par minutach fotenia ... riedene vzorky mali tendenciu sa zacat rozpustat ...
Edit 17.1.2016Zopakovane zamrazenie s pomerom 10% B+P, resp. Vif 2ml/L. Zase zlava, cista, B, P, Vif.

Po asi 20 minutach ... (v mrazaku asi -23, momentalne asi -9)
Zaujimave zistenie ...
Cistu uz neofotim, lebo bezi test filtrovatelnosti

B+P si sedia na riti .. Vif ma tendenciu sa "samorozptylovat" po pohari ....

Detail vifu proti slnku ..

Edit 19.1.2016Slovnaft Evo Diesel
Napriek zarosenym poharom sa zhodneme, ze Evo preslo bez ujmy ...

Kedze sa nic nezrazilo, nebolo ani co filtrovat.
Aby som bol presnejsi, na spodu pohara bolo tak za polievkovu lyzicu niecoho polo-bieleho olejoveho ...
Vzhladom na objem povazujem za zanedbatelne ...
Ten druhy pohar je len lom svetla. Nafta len zmenila mierne farbu ... (v zasade).
Edit 22.1.2016Slovnaft Diesel (klasika)

Nafta je vidiet dobre, B+P je vyzrazany cca rovnako asi na urovni toho spodneho zalomenia pohara, parafin vo Vife poletuje v priestore

Toto bolo po rozmrazeni, cca z -23 na -4.5

Fotky su vytiahnute do kontrastu, aby bolo vydiet parafin, takze nerieste farbu nafty, ta je mierne skreslena ...
Edit 23.1.2016Tesco Diesel (klasika)

Edit 30.1.2016Tesco Diesel Plus

Bohuzial, fyzika ide proti mne, a nez to dotrepem z mrazaku na okno a cvaknem, uz je to namrazene.
V priebehu 2 minut sa to pri sucasnom pocasi zacalo rozptylovat.
V kazdom pripade, cista+B+P si sedeli na spodu, Vif bol sice zakaleny, ale nejak viac v "priestore" ...
V zasade to koresponduje s fotkami Tesco Diesel (obycajna nafta).
Cize - vyzrazanie parafinu sa konalo ...
Edit 05.02.2016Pri vylievani Tesco Plus som sa rozhodol Vam ukazat, co ostane na dne pohara.
Otazka znie, ci su to pozostatky rozmrazenia, alebo taka kvalitna nafta ?
Resp. mozno to nema vplyv na kvalitu, ale ... ma to tam co robit ?
Tento rozdiel farieb nie je lom svetla, to je rozdiel cistej a VIFovej vzorky ... B+P koresponduje farebne s cistou.

Takto to vyzera po rozvireni ...
Inac, vyzera to, ze najlepsi vplyv na nezrazanie sa tej poddivnej zlozky na VIF .. Aj on to mal vyzrazane, ale len malicku kvapku ..

06.02.2016 - Grand FinaleBohuzial, pocasie ide proti mne (neda sa fotit vonku v mraze), takze fotky su , ake su ...
Fotky su vzdy v poradi, premiovka+obycajna.
OMV, Shell, Slovnaft, Tesco. (zlava doprava)
Ak by sme posudzovali vyzrazany parafin, tak by som to po vytiahnuti z mrazaka videl asi nasledovne ...
1. OMV Max Motion + Slovnaft Evo Diesel
2. OMV Diesel
3. Slovnaft Diesel
4. Shell V-Power Diesel Nitro+
5. Shell FuelSave Diesel + Tesco Plus
6. Tesco Diesel
Fotky vdaka namraze nie su celkom preukazatelne, snazil som sa zapametat vysku parafinu ihned po vytiahnuti z mrazaku. Pokial sa parafin viditelne oddelia, radil som ju (vzorku) nizsie v porovani s naftou, kde to lietalo v "priestore" ...