Dnes je piatok 2. mája 2025, meniny má Žigmund a zajtra Galina
Výlety po Slovensku a okolí
Autor |
Správa |
efendi
Velky Kraken
Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01 Príspevky: 8010 Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka Tornala City
|
Ak dobre viem, oni maju to inachsie,, unas platis len jednej spolocnosti za dialnicu,, NDS, ale v madarsku maju to asi tak ze dialnice su rozdelene a nemusi platit zakupena znamka na druhu dialnicu, ale neviem to presne,,, 
_________________ EX Suzuky Samuraj1.3 EXJeep Cheroke 2.1TDI EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60 EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited
|
Sob, 12.10.2024, 20:56 |
|
 |
BOOBLE
OFFROAD Expert
Registrovaný: Ned, 03.07.2011, 11:10 Príspevky: 891 Bydlisko: Martin
|
To je regionálna známka a platí len na určitý úsek. Tuším podľa žúp to majú podelené. To nie je problém vybrať pri nákupe. Mne robí starosť, že mi tam pri vyhľadávaní nabehne kopec stránok a každá sa tvári ako oficiálna. Viem, že sa pár ľudí takto ošuškalo.
_________________ MAZDA CX-30 EX: Jeep Grand Cherokee Overland 2004 2.7 Diesel bbooble zavináč gmail.com
|
Ned, 13.10.2024, 6:54 |
|
 |
BOOBLE
OFFROAD Expert
|
_________________ MAZDA CX-30 EX: Jeep Grand Cherokee Overland 2004 2.7 Diesel bbooble zavináč gmail.com
|
Sob, 19.10.2024, 9:53 |
|
 |
OGO
OFFROAD Expert
|
Pred pár dňami som pretriedil časť mojich knižiek, niektoré som daroval našej knižnici, bola tam aj kniha o hradoch a zámkoch Slovenska, boli tam pofotené najviac známe naše hrady a zámky. Ako pozerám takú knižku by si už mohol kľudne vydať aj ty, ba možno by bola ešte kvalitnejšia !
|
Pon, 21.10.2024, 7:24 |
|
 |
BOOBLE
OFFROAD Expert
|
Tak máme čo-to pochodené Hradov (zrúcanín) tu máme na mraky. Kopec ich opravujú nadšenci ale to je naozaj beh na dlhé trate. A to nevravím ešte o zámkoch, kaštieľoch, kúriách. Keď si človek pomyslí koľké miliardy pošli na úplné chobotiny. Keby sa to všetko opravilo, tak tu mohol byť turistický raj. Stačí pozrieť sem: https://www.hrady-zamky.sk/mapa-hradov/Inak krásny príklad rozhádzaných peňazí je Krásna hôrka. 12 rokov a stále nič a vraj ani tak skoro nebude. Spišský hrad, tiež dobrý tunel.
|
Pon, 21.10.2024, 15:45 |
|
 |
OGO
OFFROAD Expert
|
Ano, Krásna Hôrka by sa už mala dostať do pozornosti zodpovedných inštitúcií. Ale neviem, či niečo také u nás existuje. Mne je ale viac smutno z toho, keď vidím krásne stavby, zariadenia, ešte ktoré pred pár rokmi riadne fungovali a teraz sú z nich ruiny. Spomeniem len 3, kde som bol osobne pozrieť a čistá katastrofa - sanatórium Hélius na Štrbskom Plese, pľúcne sanatórium v Kvetnici a kúpele Korytnica. To sanatorium v Kvetnici bolo založené v r. 1929 a fungovalo do r. 2008, kedy Slovensko už bolo v pokročilom štádiu demokracie... keď vypukol kovid, tak v nemocniciach neboli voľné lôžka, ale špecializované pľúcne sanatórium chátra a pred očami sa rozpadá. Potom som si všimol, že sú ľudia, čo navštevujú tieto opustené stavby natočia video a dajú napr. na youtube. Tak som sa dal do pozerania a - doslova skaza a hrôza. Neskutočné množstvá opustených budov, ktoré pred pár rokmi riadne fungovali. Už tie videá radšej nepozerám. Už ani na výlety nechodievam.
|
Pon, 21.10.2024, 19:20 |
|
 |
BOOBLE
OFFROAD Expert
|
|
Ned, 27.10.2024, 10:33 |
|
 |
OGO
OFFROAD Expert
|
Fííí, tak materiálu už bude aj na dve knižky !
|
Ned, 27.10.2024, 11:19 |
|
 |
BOOBLE
OFFROAD Expert
|
BOOBLE píše: Vie niekto poradiť ultrazoom (ideálne 60x) a 1" snímač ? Ja mám momentálne 50x zoom a 1/2,3" snímač. Našiel som buď s veľkým snímačom a "malým" zoomom alebo naopak. Full frame a zrkadlovky nie. Ďakujem. OGO píše: A vyrábajú vôbec s takými parametrami ? Ináč ja som pred páru rokmi skúšal fotiť na ultrazoome, chcel som kvôli priblíženiu, už neviem konkrétne parametre, bol to SONY, a zistil som, že bez statívu to nejde. Elektronická stabilizácia sa snaží ale nie je dokonalá. A tak som to nechal, na bežné fotenie máme malilinký digifoťáčik. Tak ultrazoom som už asi definitívne zavrhol. "Objavil" som kategóriu bezzrkadlovky a celkom zaujímavý snímač APS-C. Canon R10 s objektívom 18-150mm vyzerá dobre. https://www.canon.sk/cameras/eos-r10/Trošku drahšie ako som plánoval. Potom by bola ešte R7 ale drahšia a ťažšia. Do jari hádam niečo kúpim.
|
Sob, 28.12.2024, 19:26 |
|
 |
efendi
Velky Kraken
Registrovaný: Pia, 16.11.2007, 23:01 Príspevky: 8010 Bydlisko: mesto vychadzajuceho slnka Tornala City
|
A nepostaci jeden dobry kvalitny mobil?? ja mam Samsung S24 ultra 500 dakolko gigove a fotak je bombasticky..A nemusel bys vlacit velke tazke hebedo na krku zavesene 
_________________ EX Suzuky Samuraj1.3 EXJeep Cheroke 2.1TDI EX Jeep Grand Cheroke Limited 4Liter EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60 EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited
|
Pon, 30.12.2024, 13:02 |
|
 |
BOOBLE
OFFROAD Expert
|
No ja zasa nemienim vláčiť mobil, ktorý je dobrý na všetko okrem volania  Mám Cubot Pocket 4 - zmestí sa mi do dlane, dám ho aj do vrecka na košeli a v lete mi nestiahne kraťasy pod kolená ale fotí úplne na ... U foťáka mi hmotnosť navyše nevadí. Mám ho v brašni. Vytiahnem fotím - nefotím odložím.
|
Pon, 30.12.2024, 16:43 |
|
 |
OGO
OFFROAD Expert
|

No jo, ten kto prepadne mánii fotenia, tak chce stále niečo lepšie. My sme kúpili prvý foťák synovi na maturitu, bol to Soňák a v podstate ultrazoom, parametre už neviem, to sú už tomu roky. Takže sa fotilo a fotilo a keď sa syn od nás odsťahoval, tak som manželke kúpil taký malý foťák tiež Sony. Potom sa kúpila kamera tiež Sony, kde som zistil, že má ohromné približovacie vlastnosti. skvelý obraz (1080p) a že robí aj vcelku vynikajúce fotografie. No a vrcholom bolo, keď som z jednej rodinnej udalosti spravil video, z videa som si povyberal zábery a z nich som spravil akože fotografie. Vtedy som zistil, že videom zachytím také momenty, ktoré fotografovaním nie je možné dosiahnuť. A neuveriteľnú autenticitu, ktorá sa počas fotografovania proste dosiahnuť nedá. Lebo pri fotografovaní objekt vie, že je fotografovaný a tak sa tomu prispôsobuje, a je to svojim spôsobom umelina. Nie pri videu. Keď som im ukazoval fotky, ktoré som si vyseparoval z videa, boli otázky - a to si kedy odfotil, ani som nevedel, že ma fotíš. No nefotil som ! Natáčal som video a z videa som si vyseparoval zábery, ktoré sa mi najviac páčili. No a súčasný stav ? Posledný rok spravených zopár fotiek foťákom a kamera - tá nebola zapnutá asi 2 roky....nejak nás ten zápal opustil.
|
Pon, 30.12.2024, 21:22 |
|
 |
efendi
Velky Kraken
|
OGO píše: No jo, ten kto prepadne mánii fotenia, tak chce stále niečo lepšie.
Mas pravdu,, onen cas ked som sluzil na hranicnom oddeleni, som tiez prepadol tejto manii a stravil som viac casu vo fotokomore nez v garazi  a mojim prvym fotakom bol Zenit 11 a potom novsi model Zenit TTL11, toho casu super fotaky,, No mali sme aj sluzobne ale tie neboli na kinofilm, hoci boli obe znackove ,, Fotit prirodu bolo super, no nemusim ti vysvetlovat ze na hranici je krasna príroda, luky, les atd..vratane ej vtakov a lesnej zvery..a pohyb ludi v blizkosti ŠH, no to bolo prenas zaujimave  , potom odstupom rokov som presiel na videokameru,, mal som pch viacej, prve som mal Panasonic,, no nic moc, potom som si kupil SONY, co mam aj dodnes, hoci uz len ako pamiatku,, nepouzivam to,, Nahradil ho mobil Samsung S24 Ultra,, foto ma spickove,, a som maxxxx spokojny,, 
|
Uto, 31.12.2024, 14:07 |
|
 |
OGO
OFFROAD Expert
|
Ja už asi trpím nostalgiou, ale mne sa to staré obdobie veľmi páčilo, keď ešte boli hraničné oddelenia. Ja som v tých časoch robil psovoda a každý mesiac sme mali pokračovací výcvik, stále inde v rámci okresu, takže pre mňa to boli ako pracovné výlety, spoznal som plno zaujímavých miest a ľudí. Veľmi rád si spomínam na starého pána Bárdoša, on nám bol ako otec, rešpekt. Alebo raz na jar sme boli utáborený kdesy v Tisovských kopcoch tam ešte plno snehu, zima, poobede sme museli ísť dole do Vlkyni a tam už rástla tráva, chlapci v košeliach s vyhrnutými rukávmi, len pozerali, že skade sme prišli zo sibíru. Ak by vtedy boli mobily s foťákom ako teraz, tak to by boli zábery ako z filmu...staré pekné časy...
|
Str, 01.01.2025, 10:30 |
|
 |
efendi
Velky Kraken
|
OGO píše: Ja už asi trpím nostalgiou, ale mne sa to staré obdobie veľmi páčilo, keď ešte boli hraničné oddelenia. Ja som v tých časoch robil psovoda a každý mesiac sme mali pokračovací výcvik, stále inde v rámci okresu, takže pre mňa to boli ako pracovné výlety, spoznal som plno zaujímavých miest a ľudí. Veľmi rád si spomínam na starého pána Bárdoša, on nám bol ako otec, rešpekt. pekné časy... Tak ano pamatam si na tu dobu,, inac sme spolu sluzili s Bardosom Pistom,, bol usekovy psovod a dobry.. Tu je jeden link na fotaky. https://www.catawiki.com/en/a/1088611?v ... ected=true
|
Str, 01.01.2025, 13:36 |
|
 |
|
Kto je on-line |
Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|