Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Uto, 15.07.2025, 6:45
Dnes je utorok 15. júla 2025, meniny má Henrich a zajtra Drahomír

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 35 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3
 Rolne navyjaku 
Autor Správa
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Tomrs píše:
Z fyzikálneho hľadiska je úplne jedno ako ďaleko sú roľne od navijaku vzhľadom na ich namáhanie či už priamo na valčeku, alebo aj na uchytení roľní....

netvrdím, že je to dôležitý rozdiel (pri posune rolní o pár cm), ale toto, čo tu píšeš nie je pravda ani zo srandy...
ak si uvedomíš, že platňa, na ktorej je namontovaný navijak je na jednom konci pevne primontovaná k autu a na jej opačnom konci sú rolne, tak akýkoľvek tlak vytváraný na rolne (okrem priameho ťahu - ak chceš tangenciálneho, čiže na "strih" = nepôsobiaceho na rolne) vytvára na montáži páku a je úplne jedno, či je táto páka vyvolaná lanom alebo trebárs tým, že sa na rolne fyzicky postavíš, alebo ich opreš v inom ako priamom smere o pevnú prekážku...

preženiem - ak dáš rolne hneď za navijak na plech 5mm hrubý, vydrží to značné tlaky na rolne bez poškodenia plechu; daj tam 10mm plech vysunutý 1 meter pred navijak a na jeho koniec daj rolne a ohneš ho aj keď po ňom len poskáčeš, nieto keď sa budeš ťahať...a tie sily na montáž navijaku sú obyčajná páka lano-nelano, kladka-nekladka...jasné? ( ešte raz, aby to mohol pochopiť každý, lano prenáša sily, páka vzniká na montáži a čím kratšia montáž, tým menšia páka a tým viac znesie...)

Str, 25.07.2007, 14:44
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Nemôžem s tebou súhlasiť, rozprávame tu každý trochu o niečom inom to čo popisuješ je v praxi páka na rám vozidla, alebo na montážnu dosku, ale ako som napísal nie priamo na rolne navijaku, alebo ich uchytenie. Takže ešte raz ak bude navijak povedzme v strede auta a rolne vpredu na nárazníku väčšia páka bude pôsobiť len na šasi vozidla za predpokladu, že je na nich uchytený navijak aj rolne, na samotné valčekove vedenie, či už priamo na valček, alebo jeho uchytenie táto vzdialenosť nebude mať vplyv.

Str, 25.07.2007, 15:00
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
2 Tomrs: tak ako to myslis ty, tak je to spravne, len ten sucet sil posobi opacne ako si nakreslil :D

my tu tocime o silach posobiacich na celkove uchytenie navijaku aj s rolnami o auto. Meni sa len vzdialenost rolni od navijaka a tu ti vznika ta paka: lano tlaci na rolnu a rolna cez svoju konzolu (tu sa meni ta vzdialenost) a navijak na sroby ktore su vrtane cez pevnostny naraznik.Uvazujeme o tahani zo sikma bud hore,dole, v pravo alebo v lavo od stredovej osi navijaka.

"Byť človekom nie je fakt, ale možnosť ..."

Str, 25.07.2007, 15:06
Profil ICQ
Pajero compatibile
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Tomáš, ja Ťa nechcem valcovať, Ty si fajn chalan, ale ja sa držím striktne témy ako začala...a inak aby bolo jasné - pri takom umiestnení, ako opisuješ, tú pomyselnú navijakovú montážnu dosku na koncoch ktorej je navijak a rolne, nahrádza časť vozidla, ktorá je tým pádom celá pákou, aj keď nepochybujem, že značne tuhou...ale nepodceňoval by som to, ja som videl u kamaráta, ktorý vlastní tri rôzne a rôzne staré patroly, trola so zlomeným rebrinovým rámom...takže hlavne u starších kúskov môže byť tá páka zaujímavá a ona práve rolňami začína a je tým účinnejšia, čím je väčšia, teda čím sú rolne ďalej od navijaka, proste fyzika je sviňa...

Str, 25.07.2007, 15:28
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Citácia:
ja sa držím striktne témy ako začala

Vsio jásno :-)

Str, 25.07.2007, 15:41
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 35 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný