Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Ned, 08.06.2025, 14:29
Dnes je nedela 8. júna 2025, meniny má Medard a zajtra Stanislava

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 31 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší
 vazelina, namahave mazanie 
Autor Správa
Začínajúci koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Stopercentne to musí byť mazané olejom.

A nieje náhodou v tom vačkovom hriadeli kanálik? Aj tak sa to zvykne robiť. Od jedného mazaného uloženia sa olej dostane kanálikom do druhého.

Ak máš vydreté práve toto uloženie, znamená to, že olej sa tam nedostane.
Zapchatý kanálik? Nízky tlak oleja na konci?

Uto, 18.03.2008, 11:46
CVOK HOBBISTA
Obrázok užívateľa

Bydlisko: Západné čechy - okres ROkycany (pochádzam z Martina)
Odpoveď s citáciou
Poslať 
Bez mazania sa všetko zadrie....
... ak by Ťa to veĺmi štvalo tak sa dá urobiť dodatočné mazanie, ale chce to šikovného chlapáka.

Myslím si, že máš v hlave v tom uložení dierku, len ju nevidíš, alebo vo vačke.... ak by fakt nie, tak funguje dotiahnutie tlakového oleja od jedného ložiska k druhému navŕtaním (maličkým vrtáčikom) a úpravou kde sa vyreže závit a našrobuje niečo ako koncovka na brzdovej trubke... no natvaruješ si medenú trubku, necháš urobiť pertlovačkou konce našrobuješ a mažeš :-D

-ka-

Uto, 18.03.2008, 12:06
Profil WWW
Mašinista
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Sakra prace.. ked to vrcalo doteraz (kolko to ma kilometrov?) tak to musi vrcat aj nadalej. Snad su f tej fabrike neni cocoti. Ak je tam niekde kanalik, tak najst a skontrolovat funkcnost, a ak je to mazane rozstrekom, tak tam nenajdes nic. Ale cpat do ulozenia vacky vazelinu mi pride velmi podivny napad. To budes ob nejake kilometre domazavat dekalamitkou rozvody? :-D A na zazracne spreje neverim.

Uto, 18.03.2008, 18:53
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Miloš napiš čo je to za stroj pokial moto tak sa popytam :wink:

Uto, 18.03.2008, 20:33
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
ferjon píše:
Miloš napiš čo je to za stroj pokial moto tak sa popytam :wink:

je to Kawa KLR 600 S. Fejron ohladom hentoho sa uz pytat ani nemusis to je uz kvazi vyriesene caka sa iba na olej a idem skladat dokopy ale mohol by si sa opytat niekoho ci nema predny bocny plast (ten pod nadrzou)

tak som urobil poriadny kupel v perchloretylene clovek by neveril co sa udialo samotne poutieranie vacky nestacilo lebo ten sajrajt ako sa to postupne vymielalo upchal otvory na vacke!!!!!!! sama vacka je duta a ma vstup a vystup. Na oblej strane olej putuje na druhu stranu do toho podla mojej povodnej mienky samoklzneho loziska, ale kedze to bolo uplne zahladene ako sa to tocilo skratka som to prehliadol. tym padom sa ospravedlnujem za moje mylne tvrdenia. napriek tomu som objednal POLYSYNT (obsah PTFE, je to sprej) ktory aplikujem na potrebne plochy a potom hor sa do skladania. Inak vnutro ´´kanal´´ vo vacke nebol upchaty. upchate boli iba tie dierky.

napúriek mojej sprostosti VAM vsetkym chcem podakovat :smt006

Uto, 18.03.2008, 22:55
CVOK HOBBISTA
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
No vidíš, že to tam bolo :wink: Šikulka .

Keď to budeš skladať, tak zabudni na kdeaké handričky na utieranie - len ak by bolo nutné, tak ale aby nepúšťala chlpy!!! Pri skladaní tam nedávaj sprej s PTFE - na klzné plochy daj normálne motorový olej, ktorý patrí do motora. Ako to na seba sadne, tak on nestečie - potrebný film zostane :wink:

-ka-

Str, 19.03.2008, 7:47
Profil WWW
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
:idea: ... všetko sa raz nájde...

Karlito píše:
len ak by bolo nutné, tak ale aby nepúšťala chlpy!!!

Na toto velký pozor... z takéhoto už bola aj mrtvola.

Pri vyšetrovaní leteckého smrťáku sa zistilo, že chlpy z handier použitých pri montáži motora putovali s olejom až zapchali kanálik v kľuke. Nemazané ojničné ložisko sa zadrelo, ojnica sa roztrhla a prerazila blok. Horúci glykol chladenia sa vylial na žeravé výfuky a vzniknuté toxické pary priotrávili pilota, Než sa spamätal, stretol sa zo železničným násypom a za 2 sekundy to mal za sebou aj s kremáciou.

Str, 19.03.2008, 9:59
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
vsetko sa prefukne kompresorom takze toho sa nebojim. ale diki za info

Str, 19.03.2008, 10:21
CVOK HOBBISTA
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
To som písol z vlastnej skúsenosti, všetko vyfúkať stlačeným vzduchom a dávať čistý olejík na klzné miesta... pri skladaní motora (obzvlášť motora) sa čistota a minimalizácia prašnosti vyplatí :wink:

Chlpy z handier sú hnusné a pri malých filtríkoch (motorky, kosačky a pod...) dokážu znížiť ich priechodnosť.

-ka-

PS: PTFE spray by som nedoporučil, zas skúsenosť, klzné miesta naolejovať len novým motorovým olejom a po kompletácii pretáčať aby sa celý krám premazal (s kamarátom sme si zvarili kedysi takú stolicu a robil sa motor do Wranglera) po kompletácii sa naplnil prevádzkovými kvapalinami a nechal zabehávať pohonom elektromotorom - na zotrvák sa dala remenica a kliňákom...pomalé otáčky (asi 100 za min) a krása

Str, 19.03.2008, 10:51
Profil WWW
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin 4 píše:
:idea: ... všetko sa raz nájde...

Karlito píše:
len ak by bolo nutné, tak ale aby nepúšťala chlpy!!!

Na toto velký pozor... z takéhoto už bola aj mrtvola.

Pri vyšetrovaní leteckého smrťáku sa zistilo, že chlpy z handier použitých pri montáži motora putovali s olejom až zapchali kanálik v kľuke. Nemazané ojničné ložisko sa zadrelo, ojnica sa roztrhla a prerazila blok. Horúci glykol chladenia sa vylial na žeravé výfuky a vzniknuté toxické pary priotrávili pilota, Než sa spamätal, stretol sa zo železničným násypom a za 2 sekundy to mal za sebou aj s kremáciou.
Moje nervy, toto ako z toho vraku zistili? Čo sú z amerického seriálu?
Klobúk dolu, fakt.

Str, 19.03.2008, 11:48
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
mna len zaujima preco taky odpor k tomu PTFE oleju

Str, 19.03.2008, 12:45
CVOK HOBBISTA
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
A prečo PTFE áno? Motorový olej obsahuje všetko čo tam potrebuješ. Spojením ložiska (kľuka, ojnica, vačka) docieliš uzavretie olejového filmu a nie je to suché... po kompletácii aj tak musíš motorom pretáčať a čerpadlo to premaže. Čistý olej je fajn vec pre motor - čistý chemicky.

Ale príde mi to zbytočné PTFE do mazacieho okruhu, aj keď ho tam neni moc, ale asi tak... a olej nerozpúšťa PTFE :-D

-ka-

Str, 19.03.2008, 13:25
Profil WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Karlito píše:
A prečo PTFE áno? .................. a olej nerozpúšťa PTFE :-D

-ka-
a prave púreto ze olej ho nerozpusti mohlo to byt vhodne pre lepsie klzanie

Str, 19.03.2008, 13:28
Trvalá prekážka
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
rado nd píše:
Moje nervy, toto ako z toho vraku zistili? Čo sú z amerického seriálu?
Klobúk dolu, fakt.

chacháá... stalo sa to koncom štyridsiatych rokov na záhorí a havarovala Avia S-199, čo bol nemecký válečník Messerschmit Bf-109G zmršený dodatočnou montážou motora JUMO 211 z bombardéra Heinkel He-111 (to zmršenie nastalo preto, že pôvodné motory Daimler Benz DB-605 už neboli, ale Jumá boli, tak ich tam nejako naštichlovali. Výsledkom bol mimoriadne nechutný, zle ovládatelný a nespolahlivý eroplán. Aj keď to bol preukazný šmejd, v núdzi najvyššej zachránil štát Izrael a jeden exemplár Izraelci dodnes s veľkou pietou a úctou opatrujú v múzeu)

K PTFE v oleji som čítal zopár článkov a všetky sa viacmenej zhodli, že je to prima marketingový trik, ako ťahať z ludí peniaze. Že funkčnosť je velmi otázna a len málokto zvládol technológiu rozptýlenia teflónových častíc v oleji tak, aby sa dal zaznamenať aspoň ten obmedzený efekt. Takže z dostupných prípravkov aspoň trocha funguje snáď jeden alebo dva druhy. Ostatné je placebo.

Str, 19.03.2008, 13:37
Profil WWW
CVOK HOBBISTA
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Martin :wink: kukám, že sme v týchto otázkach rovnaká krvná skupina - PTFE. Vazelína, olej na mazanie klzných častí s veľkým tlakom (malou rýchlosťou....) v miestach konštrukčne na to prisposobených aj hej...

Ale kde je mazavie mechanizmu tlakovým olejom (sú tam kanáliky) asi nieeeeééééé. Všetko čo sa nerozpustí sa začas niekde nahromadí a niečo može zapchať. Aj karbon dokáže zapchať kanálik v kľuke, vačke.... a tieˇž sú to malé elementy čo sa na seba lepia :-D

Špičkové motory pracujúce s veľmi riedkymi olejmi majú aj na to prisposobené čerpadlá, dopravné kanály a uloženia s adekvátnymi voľami... nehovorím, že PTFE vydrie motor, ale ja by som ho tam nedával. Keby to tam malo patriť tak to píšu aj dielenské príručky mladých svišťov v montérkach autoservisov a dielní :-D :-D :-D

-ka-

Str, 19.03.2008, 15:16
Profil WWW
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 31 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný