Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je Pia, 18.07.2025, 19:20
Dnes je piatok 18. júla 2025, meniny má Kamila a zajtra Dušana

Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 240 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Ďalší
 Vybava auta - alebo co so sebou vlacite, a preco ... 
Autor Správa
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Ináč norma nestanovuje druh hasiacého prístroja vo vozidle, tak tu je ukážka zopár vlastností:

RUČNÉ HASIACE PRÍSTROJE

Ručné /RHP/ rozdeľujeme podľa druhu náplne na
- vodné
- vzduchopenové
- práškové
- halónové
- snehové

VODNÝ RHP je naplnený vodným roztokom uhličitanu draselného, ktorý zabezpečuje jeho mrazuvzdornosť do -30º C. Prístroj je vhodný na hasenie pevných organických látok /papier, textil, slama, drevo/, ďalej na hasenie horľavých kvapalín, ktoré sa zlučujú /zrieďujú/ s vodou,
Ako metylalkohol, etylalkohol, ketóny, acetón a lieh. Nesmú sa používať pri hasení elektrických zariadení pod prúdom, horčíka a jeho zliatín, sodíka, karbitu, draslíka.

VZDUCHOPENOVÝ RHP je naplnený saponátovými penidlami, ako pyronil a podobne, zmiešaným s vodou. Prístroj je vhodný na hasenie pevných organických materiálov, horľavých kvapalín /benzín, laky, oleje, smola, decht a podobne/.Nesmie sa používať na hasenie elektrických zariadení pod napätím, draslíka, sodíka, horčíka a jeho zliatin.
Nie je vhodný ani na hasenie kvapalín, ktoré sa zlučujú s vodou, lebo pena ich účinky narušuje, ďalej kvapalín, ktoré majú nízky pod varu, lebo pary týchto kvapalín prenikajú vrstvou peny a ďalej horia. Náplň zvyčajne býva do 10 Kg.

PRÁŠKOVÝ RHP má náplň z jemného prášku, kde veľkosť jedného zrnka je 3 – 5 mikrónov.
Jeho zloženie je na báze kyslého uhličitanu sodného a rôznych prímesí, alebo fosforečnanu
amónneho. Na práškových hasiaich prístrojoch je začiatočnými písmenami abecedy /A – E/
čitateľné vyznačená použiteľnosť prístroja na hasenie jednotlivých horľavých látok :

A – na pevné horľavé materiály
B – na horľavé kvapaliny
C – na horľavé plyny
D – na zliatiny kovov
E – na zariadenia pod ele. prúdom

Náplň označená písmenami A, B, C, D, E je univerzálna, môžeme ňou hasiť prakticky všetko.
Náplň má hmotnosť od 0,5 – 10 Kg. Na rozvírenie prášku v nádržke prístroja sa používajú interné plyny. V najnovších práškových hasiacich prístrojoch je prášok vo forme gelu a využíva sa plyn FM-100, ktorý nie je halón a nespôsobuje ozónovú dieru, ale priaznivo vplýva na životné prostredie. Je síce cenovo drahší ako doteraz známe a v praxi používané hasiace prístroje, ale má garanciu 15 rokov pomerne väčší hasiaci účinok.
Práškový RHP sa používa v múzeách, archívoch, galériách, kde sú uložené materiály vysokej
Historckej a finančnej hodnoty. Dobre sa ním hasia autá, elektrické zariadenia, tekuté horľaviny, a podobne. Nie je vhodný na hasenie voľne uloženého papiera, pilín, hoblín, prachu, múky, výpočtovej techniky a iných sypkých materiálov.

HALÓNOVÉ RHP
V požiarnej ochrane sa kedysi používal tetrachlór ako hasiaca látka. Od sedemdesiatych rokov sa nesmie používať a kvôli škodlivím účinkom na ľudský organizmus, najmä v uzavretých priestoroch, ich výroba bola zastavená. Dnes s používa ako náplň aerosolové, tetraflourbimetanové a iné halonové prvky, ktoré sú prakticky nejedovaté. Halónové RHP sú vhodné najmä na hasenie zariadení jemnej mechaniky, počízačov, dajú sa použiť v uzatvorených priestoroch, čo je ich veľkou výhodou, umožňujú hasiť nimi i elektrické zariadenia.
Nesmú sa nimi hasiť horiace ľahké kovy, lebo môže dojsť k prudkým chemickým reakciám.
Sú nevhodné na hasenie pevných horľavých materiálov.

SNEHOVÝ RHP je vhodný najmä na zariadenia pod elektrickým prúdom, na menšie množstvo horľavých kvapalín, plynov a potravín .
Nesmieme ním hasiť sypké látky či anorganické alebo organického pôvodu, hliník, draslík, horčík. Zle hasí horenie tuhých /pevných/ látok. Vytvára mráz vyše 70º C. Pri otvorení fľaše dochádza k premene kvapalného oxidu uhličitého na tuhý oxid uhličitý. Pretlak vo fľaši závisí od okolitej teploty.

Poznámky k použitiu hasiacich prístrojov, ktoré nie sú v návodoch:
halonové prístroje - už by sa nemali používať ale ak sú k dispozícii, pozor na ich toxicitu v uzavretom prostredí

snehové prístroje - pozor na návod, možné časti na držanie, efektívne manipulovať s ventilom aby hasivo šlo len na potrebné miesta

vodné prístroje - ak sú k dispozícii tak aplikovať najmä na molitanové súčasti

penové prístroje - pozor na rozrušenie penového poľa v prípade plošného hasenia pohonných hmôt

práškové prístroje:
- pred použitím potriasť - počas mesiacov prevážania v aute je prášok ubitý
- naraziť poistku a počkať 4-5 sekúnd - vzduch z patróny musí mať čas vniknúť pod usadený prášok a zvíriť ho natoľko aby sa dostal k hubici. V opačnom prípade hrozí, že hubicou vypustíme vzduch a dve tretiny náplne ostanú v prístroji bez pohonného média
- pozor na inhibičný efekt (hasiť po vetre). Inhibičný efekt spôsobí, že vplyvom vyvíjanej tepelnej energie čiastočky prášku horia, pohlcujú tepelú energiu. Oblak prachu vzbudí dojem, akoby sa na zlomok sekundy plameň priblížil až k prístroju - čo je v podstate pravda. Čiastočky odoberajú tepelnú energiu horiacemu predmetu a efekt utlmenia horenia nasleduje až potom.

Čiže z vyššieuvedeného vyplíva, že najvhodnejčí prístroj je práškový. Ale pozor - väčšina požiarov vzniká na miestach voľne nedostupných - napr. v dutinách palubnej dosky (rôzne skraty) a tie sa dajú uhasiť iba plynnými HZ. Najlepšie by bolo nosiť 1x prášok a 1x plyn :-D :-D :-D

LAND ROVER Discovery II.

Pon, 11.02.2008, 13:24
Učeň

Odpoveď s citáciou
Poslať 
pekne :smt023 ja som zatial hasil vodnim a praskom . prasok je naozaj super je pravda ze treba pri tom trocha misliet a nie bezhlavo striekat a prasok som mal aj za trenkami

Pon, 11.02.2008, 17:20
Support
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Od stvrtku pribudla do auta takato sranda (obojstranna vesta, mierne zateplena, prevedenie modro-zelene, reflexne pasy 3M). (na fotke je to ta skor zlta, asi fotili s bleskom).
Obrázok
Srdce mi po nej pistalo, len co som ju zbadal .. V TN je k mani za 690,-
(mali len zelene prevedenie, na poziadanie by asi objednali aj ine).
Ma to dve velke obojstranne vrecka, ktore su pristupne samozrejme z oboch stran.

Sob, 16.02.2008, 11:38
koumák

Odpoveď s citáciou
Aha co mi dnes prislo nepovecte ze sa to nehodi do kazdeho auta ktore chodi po terene kazdy pozname ze obcas byvaju v zemi nabite roxori tak ked tak potom pouzit jediene toto ked nemas rezervu
Obrázok

starostí s tým, čo si o nich myslíš ty.

Str, 26.03.2008, 23:48
Profil ICQ
Velky Kraken
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
dobra sada,,kde to dostat? a kelo to kostuje??

EX Mitsubishi Pajero2,5TDI GLS
EX Jeep Grand Cheroke WJ 3.2 TDI Limited
EX Nissan Patrol 2.8 TDI Y60
EX Jeep Grand Cheroke 2.5TDI laredo
EX Jeep Grand Cheroke2,5TDI Limited

Str, 26.03.2008, 23:57
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
Nebolo by jednoduchsie mat rezervu ???

Str, 26.03.2008, 23:58
koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
no tuto sa to da objednat www.uni-max.cz stoji to cca 500sk

Štv, 27.03.2008, 0:02
Profil ICQ
koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
dindaj píše:
Nebolo by jednoduchsie mat rezervu ???

no ano ale mam new fedimi a ked chytim defekt tak musim davat len AT nemal som na rezevnu novu fedimu tak som kupil toto
toto stoji 500sk a new guima 4 200sk

Štv, 27.03.2008, 0:04
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
A potom už len kompresor prenosný na 12 V a je to komplet.
Podobnú sadu mám aj ja. A už som ju aj použil. Super vec. Ale treba nosiť aj niečo na dohustenie! :lol:

Štv, 27.03.2008, 0:10
Profil WWW
koumák

Odpoveď s citáciou
Poslať 
marcus píše:
A potom už len kompresor prenosný na 12 V a je to komplet.
Podobnú sadu mám aj ja. A už som ju aj použil. Super vec. Ale treba nosiť aj niečo na dohustenie! :lol:

KOmpresor uz mam aa ete rozmyslam o tlakovej nadobe na stlaceny vzduch ak by nahodu zhodilo gumu cize spravit male prenosne jednorazove delo

Štv, 27.03.2008, 0:23
Profil ICQ
OFFROAD Expert

Odpoveď s citáciou
Poslať 
MIrec01 píše:
KOmpresor uz mam aa ete rozmyslam o tlakovej nadobe na stlaceny vzduch ak by nahodu zhodilo gumu cize spravit male prenosne jednorazove delo

Na to Ti staci pol deci benzinu.

Štv, 27.03.2008, 0:27
Učeň

Odpoveď s citáciou
Poslať 
pouziva z vas niekto takuto vecicku ?

http://www.uni-max.sk/zdvihaci-vak-jack-bag-4t/d/

Str, 09.07.2008, 14:53
Profil ICQ WWW
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
LOSOS píše:
Deku aby sme sa mohli prikrit ked budeme len tak ležat a pozerat hviezdy ak nie hviezdy tak kardán :smt007

:smt126 :smt126

Ja mam VZDYCKY :

Obrázok

Str, 09.07.2008, 15:10
Profil ICQ
OFFROAD Expert
Obrázok užívateľa

Odpoveď s citáciou
Poslať 
STOPY píše:
pouziva z vas niekto takuto vecicku ?

http://www.uni-max.sk/zdvihaci-vak-jack-bag-4t/d/

STOPY ano nosim ,sice len 3 t :smt151 ale tu už bola skor diskusia ohladom airjacku :

viewtopic.php?t=4581&start=0

ložiska a prislušenstvo http://www.martino-eshop.sk

Str, 09.07.2008, 15:24
Učeň

Odpoveď s citáciou
Poslať 
vdaka :wink: , akurat nad tym spekulujem

Str, 09.07.2008, 15:56
Profil ICQ WWW
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 240 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prehliadajúci toto fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný